un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Premiile nwradu pentru tehnologie în 2021

3 Jan 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

43 comentarii

Am despărțit articolul tradițional cu premii în două. Aici este vorba despre tehnologie în general. Despre seriale și Instagram vorbim altădată.

Tehnologia anului: NFT-urile. Acesta a fost anul în care au lovit în piață. Uitați și două articole recente: vor exploda odată cu metaverse-ul  și căutările pentru NFT le-au depășit pe cele pentru crypto. Știu, sunt inutile, țeapă. Rețineți însă că astfel de lucruri sunt spuse de oameni care au zis cândva și că Bitcoin este inutil, iar apoi urmăreau cum trece de 60.000 de dolari. Nu orice lucru are și o utilitate practică în viața de zi cu zi, dar asta nu înseamnă că nu se poate tranzacționa și nu poate fi de interes pentru milioane de oameni.

Cel mai bun telefon: Samsung S21 Ultra. A fost bun încă de la lansare, corectând toate problemele generației anterioare. A rămas însă la fel de bun și în restul anului, când l-am văzut de obicei depășind în testele foto-video orice alt telefon cu care era comparat.

Cel mai bun telefon mid-range: OnePlus Nord 2. Foarte bun la toate capitolele, m-am găsit recomandându-l cel mai des când îmi cere cineva părerea pentru un astfel de buget.

Mențiuni: Motorola Edge 20. Nu Pro, ci varianta clasică. Samsung A52.

Cel mai bun telefon ieftin: Realme 8 5G. Costă 850 lei și este mult mai bun decât ce luai acum doi ani la astfel de prețuri.

Cel mai bun design de telefon: Samsung Z Flip3. Este mic, dar elegant construit și ca bonus are acel mecanism pliabil care atrage suplimentar privirea celor din jur. Îmi place și că are un spate simetric și armonios potrivit cu acel ecran suplimentar și camerele sale. Este genul de telefon care arată bine în orice situație, inclusiv în mâna cuiva îmbrăcat de gală.

Mențiune: Oppo Reno 6. După ce l-am văzut cu ochii mei am apreciat mult mai mult felul în care arată carcasa acestuia.

Cea mai bună tehnologie pe telefoane: LED-urile frontale de pe Vivo V21. Stinse nu se văd și nu te deranjează vizual, iar aprinse sunt un mare avantaj pentru fanii selfie/tiktok. Toate telefoanele ar putea beneficia de așa ceva.

Mențiuni: filmarea ProRes pe iPhone 13 Pro este binevenită, aș vrea așa ceva și pe telefonul meu. Microscopul de pe Oppo Find X3, cu zoom 60x, este de asemenea remarcabil și îți arată lucrurile pe care nu le vezi cu ochiul liber, însă per total nu la fel de util tuturor precum ar fi niște LED-uri bune de selfie.

Cele mai bune căști: OnePlus Buds Z2. 500 de lei pentru autonomie mare, anulare de zgomot performantă, design plăcut, sunet de calitate. Greu de bătut această combinație. Sunt sigur că există modele mai bune în piață, precum Sony XM4, dar Buds Z2 oferă cel mai bun raport preț-calitate acum și mă aștept să fie și mai ieftine în viitor.

Cea mai bună tehnologie pe laptopuri: ecranele OLED. După ce folosești OLED, este greu să te întorci la LCD, indiferent că vorbim de televizoare sau ecrane de telefon. La fel este și pe laptopuri. Am văzut ecrane OLED pe mai multe laptopuri Asus și-cum să explic mai bine-se vede de la o poștă că sunt diferite, că sunt superioare modelelor LCD expuse lângă ele.

Mențiune: chipseturile Apple M1 Pro și M1 Max, desigur. Mai de nișa, nu ceva generalist și universal de folos precum un ecran OLED, dar atât de performante încât un laptop de 5.000 de dolari poate înlocui un desktop triplu sau cvadruplu la preț. Viitorul Apple arată bine de tot, au uneltele perfecte pentru a domina zona de productivitate extremă.

Cel mai bun laptop de gaming: Asus ROG Zephyrus M16. Eu pe acesta l-aș cumpăra. Ecran de 16 inci la 165 Hz, dar într-o carcasă cu dimensiuni ținute sub control. Core i7, RTX 3060, până în 2 kg greutate. Singura problemă pare a fi lipsa unui HDMI 2.1 pentru ieșire la framerate mare, dar probabil în generația următoare.

Cel mai bun laptop de performanță în muncă: MacBook Pro cu chipset M1 Max. Nu are concurență. Dacă aș face toată ziua randare, editare foto-video, proiectare sau alte munci la care se pretează, aș trece la MacOS și un MBP. Cred că mulți producători sunt acum foarte supărați că sunt blocați în sistemul Windows și x86, pe când ARM se dovedește atât de performant.

Cel mai bun ultrabook: Asus Vivobook Pro de 14 inci. Ecran OLED. În funcție de model, poți pune placă video NVIDIA GTX 1650 sau chiar RTX 3050, adică te poți juca și cam orice joc.

Mențiune: LG Gram de 14 inci. Mai ușor, mult mai portabil, hardware performant. Totuși, de ecranul OLED te bucuri în fiecare moment, pe când portabilitatea este necesară doar din când în când.

Cea mai bună tabletă: iPad Mini 6. Na, de asta am cumpărat-o. Portabilitate, performanță, autonomie bună. Îmi place mult și o folosesc zilnic în continuare.

Mențiune: Xiaomi Pad 5. Pentru prețul ei este foarte bună pentru majoritatea nevoilor uzuale din acest domeniu.

Cel mai bun smartwatch: Samsung Watch4 Classic, că altfel nu-l cumpăram. Foarte bun pe partea de health, arată și bine, face tracking de tot ce trebuie.

Cel mai bun televizor: LG C1 OLED. Nu doar OLED, ci modelul C1 are HDMI 2.1 cu toate funcțiile noi suportate, adică refresh variabil, auto low latency și fps maxim de 120, pe un panel de 120 Hz. Este un televizor pe care te poți juca 4K în 120 FPS, iar de Black Friday a fost și la prețuri bune.

Cel mai bun operator mobil: Orange, pentru faza cu abonament pe eSIM. Am trecut de la nimic la abonament funcțional în doar 10 minute, fără să fie nevoie de o cartelă fizică pentru asta. Sunt tot mai multe zvonuri că iPhone 14 sau 15 vor fi eSIM-only. Probabil întâi doar în SUA, unde Apple are timp să lucreze cu operatorii pentru asta, dar trendul este destul de evident și cred că toți operatorii trebuie să se îndrepte spre eSIM.

Cel mai bun operator fix: Digi, pentru că introduce Internet de 2,5 și 10 Gbps. Pagina de (pre)comandă este activă. Se pare că întârzie rollout-ul, nu este disponibil în sectorul 4 în decembrie 2021 așa cum s-a zis inițial, dar asta contează mai puțin. Digi îl introduce, este “viu” și, chiar dacă poate nu are o justificare imediată, merită premiul.

Cel mai bun gadget de smart home: Google Nest Hub. Pentru mine acesta a adus cea mai mare schimbare în casă. Nu doar că-i boxă inteligentă, poate reda muzică, ba chiar și Netflix/YouTube, plus că preia comenzi Google Assistant. Avantajul principal este că funcționează ca ramă foto inteligentă, adică ia singur poze dintr-un album Google Photos indicat de tine, și face slideshow. Nu-i moment acum sa nu trecem pe hol, unde l-am pus, și să nu zicem “wha, uite poza aia din Berlin! Uite apusul din Thailanda, mai știi ce mișto era?” și alte asemenea.

Google Nest Hub este atât de bun încât le-am luat părinților câte unul. Este mai ieftin decât o ramă foto simplă.

Cea mai bună tehnologie smart home: aerul condiționat controlat prin cloud. Foarte bun! Este mult mai simplu să stai în pat și să reglezi rapid pe telefon să se oprească peste o oră, pe când din telecomandă naiba știe cum s-ar face același lucru, mai ales pe întuneric. Sau să-l deschizi înainte să ajungi acasă într-o zi călduroasă. Recent am montat și un Xiaomi Smart Heater, care este controlat similar și încălzește când am eu chef.

Ce mașină electrică aș cumpăra: VW ID.4 sau Ford Mustang Mach-E, chiar nu mă pot decide fără un testdrive de câteva zile. Vedem mai încolo.

Cea mai utilizată aplicație: Instagram. N-am postat mai nimic, dar am stalkeruit multe conturi.

Cea mai utilizată rețea socială: YouTube intră aici? Că dacă nu, tot Facebook.

Știrea tech a anului în România: Revolut a lansat operațiunile bancare. Este din martie asta.

Mențiune: tot important, Guvernul aprobă avizarea furnizorilor 5G telecom în CSAT, practic o măsură anti-Huawei. Acum cu noul guvern vom vedea dacă rămâne în picioare. O măsură cu impact financiar mult mai mare, de fapt, dar oarecum fără mare semnificație pentru consumatorul final, căruia nu-i pasă ce echipamente pune operatorul pe stâlpi, ci doar să meargă netul.

Au fost mai multe schimbări interesante în acest an, de fapt. eMAG a început livrările în aceeași zi în Greater București. Esports-ul va deveni prin lege sport. Artmark a vândut NFT-uri la licitație.

Știrea tech a anului în lume: Procesul Epic vs Apple. Sunt acolo decizii cu implicații de miliarde de dolari și inclusiv consumatorul final fi lucrat la portofel de pe urma lor.

Mențiune: LG nu mai face telefoane. Isteria cam prea mare când Facebook, WhatsApp și Mess au picat câteva ore. Problemele de aprovizionare cu semiconductoare, deși simt că încă nu le-am văzut impactul adevărat. Xiaomi ajunge locul 2 în Europa la vânzări. Matter prinde formă și ar putea fi viitorul smart home-ului.

Scandalul tech al anului în lume: scandalul Meta legat de nocivitatea platformelor și imposibilitatea moderării corespunzătoare.

Mențiuni: pump and dump-ul GameStop, AMC și restul, unde unii au câștigat mulți bani, iar mulți alții au pierdut bani. Tesla acceptă bitcoin, crește prețul, apoi Musk află cu surprindere că mineritul consumă energie electrică și se distanțează de bitcoin. WhatsApp vrea să schimbe politica de confidențialitate și iese scandal.

Cea mai importantă lansare a anului: Ford F-150 Lightning. Truck-ul electric, adică. A depășit 200.000 de precomenzi, iar cu astfel de cifre schimbi o industrie și o împingi spre partea electrică.

Rivian R1T s-ar putea să vi se pare mai bun. Poate chiar este. Rivian a produs însă doar 12 mașini până acum, iar în industria auto scalarea este principala problemă, poate alături de asigurarea constantă a calității. Ford, în schimb, are totul la dispoziție, inclusiv o rețea mare de service.

Sunt mulți producători de camionete în SUA, toți au câteva modele în ofertă. F-150 electric va fi mașina care-i va forța pe toți să ofere și camionete electrice.

Mențiune: Windows 11.

Cea mai importantă lansare în România: Tesla Superchargers în România, deja în mai multe orașe.

Mențiuni: Asus și-a lansat propriul magazin pe site-ul românesc asus.com/ro, Freshful poate schimba livrările de alimente, HP a lansat Instant Ink, Digi lansează Internet la 2,5 și 10 Gbps. Aceasta ultima ar fi putut lua premiul cel mare, dar simt că nu e de interes decât pentru o nișă mică de oameni. Dacia Spring pe străzi este o altă noutate a anului.

    43 comentarii

  1. Articolul este bun dar m-ai spart cu “Greater București”.

      (Citează)

  2. Cel mai bun smartphone, S21 Ultra? Din ce am văzut la performanță, baterie, foto și video, iPhone 13 Pro Max este cu vreo 3 nivele peste. Ciudat.

    Să nu mai spun că update-urile pe S21 Ultra, ciuciu, nu există – vin cu vreo 4-6 luni întârziere de la lansarea oficială. Premium.

      (Citează)

    • Claudiu:
      Cel mai bun smartphone, S21 Ultra? Din ce am văzut la performanță, baterie, foto și video, iPhone 13 Pro Max este cu vreo 3 nivele peste. Ciudat.

      Să nu mai spun că update-urile pe S21 Ultra, ciuciu, nu există – vin cu vreo 4-6 luni întârziere de la lansarea oficială. Premium.

      Și cum ai măsurat tu de ți-au ieșit alea 3 “nivele”?

        (Citează)

    • De acord. Am luat in calcul sa schimb iphoneul cu ceva android si m-am tot uitat la reviewuri, neh, samsung ramane caldicel, nota 8 la toate materiile fara exceleze. Iphone 13 in schimb ia locul 1 din nou la toate capitolele, de asta aleg sa mai raman un an pe ios, desi sunt genul ce se plictiseste repede si as vrea o schimbare.
      Din ce am vazut Pixel 6 Pro ii bate lui iphone pe umar. Daca mai rezolva cateva buguri de soft o sa il depaseasca ca experienta de utilizare. L-as lua si maine daca ar fi putin mai ieftin.

        (Citează)

    • Pixel 6 Pro filmează cam prost, din ce-am văzut prin teste.

        (Citează)

    • Mie S21 Ultra mi s-a părut superior în comparațiile foto văzute. Sunt multe pe YouTube. Mi se pare că rezolvă mai bine detaliile fine și night mode-ul.

        (Citează)

    • @Claudiu, ce inseamna ca update-urile vin cu 4-6 luni intarziere de la lansarea oficiala? De exemplu telefoanele Pixel au primit Android 12 in Octombrie, iar modelele din seria S21 de la Samsung au primit Andoid 12 (plus interfata One UI 4) in luna Noiembrie 2021.

        (Citează)

  3. Bitcoin si NFT sunt o prostie inutila. Ambele sunt non-valoare, nici una nu este garantata de ceva. Nu ai nimic pana nu le vinzi pe bani reali.

    O economie bazata pe fum nu poate rezista, dupa cum se vede si la UiPath ale caror actiuni scad constant de la o vreme.

      (Citează)

    • De acord. Si eu sunt curios care ar fi fundamentul unui inginer pentru afirmatia: “oameni care au zis cândva și că Bitcoin este inutil, iar apoi urmăreau cum trece de 60.000 de dolari. Nu orice lucru are și o utilitate practică în viața de zi cu zi, dar asta nu înseamnă că nu se poate tranzacționa și nu poate fi de interes pentru milioane de oameni.”

        (Citează)

    • Arta, se cheama “arta”.

        (Citează)

    • @Octav: nu știu ce înseamnă în cazul ăsta „fundamentul unui inginer”, când BTC e o monedă care e acceptată în magazine. Puteai să cumperi BTC la 3 mii de dolari și să cumperi o mașină când valora 60 de mii, ăsta e doar un exemplu. Dar simplul fapt că BTC se tranzacționează e o dovadă de utilitate.

        (Citează)

    • Gaelex: Nu ai nimic pana nu le vinzi pe bani reali.

      Păi… vinde-le.

      Poți să te întrebi toate acestea și despre un tablou sau un bust sau un lingou de aur. Nimeni nu se mai întreabă însă pentru că au trecut deja sute sau mii de ani de când au valoarea și s-a împământenit asta. BTC-ul sau NFT-ul sunt doar ceva nou.

      Poate vor prinde long-term, poate nu, dar momentan merg, se vând, unii fac bani cu ele, alții plătesc la magazin cu ele.

        (Citează)

    • @nwradu: “unii fac bani cu ele” te-ai oprit brusc: “unii fac bani cu ele, altii pierd aceiasi bani”, era corect. Specula pe criptomonede este un joc de suma zero. Spre deosebire de bursa unde nu mereu ai specula si unde nu mereu, chiar daca e specula, e un joc de suma zero.

      In aceeasi idee, @dam167: de unde ar fi provenit diferenta de 57000 de dolari cu care eu mi-as fi luat masina de 60000? Poate de la tine care ai fi dat 60000 pe el, in speranta ca se dubleaza, iar acum este trei sferturi?

        (Citează)

    • Nu este musai un joc cu sumă zero.

      Eu cumpăr la 1000 și îți vând ție la 30k. Tu cumperi la 30k și vinzi altuia la 50k. Ăla poate e fericit dacă-și păstrează valoarea.

        (Citează)

    • Asa e daca agream ca bitcoin-ul (sau oricare critpomoneda) va fi moneda de schimb care acopera GDP-ul global sau o parte a lui (daca de ex, doar o parte din tari ar adopta-o). Adica, cei 80,934,771,028,340$ cat e GDP globului ar fi acoperiti de cei 21M de bitcoini.

        (Citează)

    • Tot este bine ca s-a acceptat ideea ca Bitcoin (si celelalte cryptomonede) nu au nici o valoare reala in afara de specula. Pana acum se tot milita ca tehnologia blockchain este cea mai mare inovatie a tehnologiei si va rezolva o multime de probleme. Dar au trecut ceva ani si nu pare sa rezolve nicio problema, ba mai mult, creaza unele noi, inexistente pana acum.

        (Citează)

    • @Octav: Dacă acum 5 ani am cumpărat un ceas cu o mie și acum l-am vândut cu 5 mii unde-i diferența de 4 mii?

      Dacă eu am cumpărat BTC la 60 de mii și acum e 45 nu înseamnă că trebuie să vând. Specula pe termen scurt se face automatizat, dacă ăsta îți e scopul, dar ca să faci asta trebuie să ai habar de mișcările de la bursă. Fluctuațiile mari nu au loc din cauza unora care cumpără de câte 100 de dolari când au văzut că e trendy. În 2021, de exemplu, puteai specula cu BTC cu câștiguri de 10-20% probabil. E departe de poveștile fanteziste de îmbogățire, dar mult mai bine decât un fond de investiții. Dar trebuie să urmărești, să citești și să studiezi piața dacă vrei să faci bani din așa ceva.

      Atunci când cumperi acțiuni practic investești într-o companie, iar dacă înțelegi artificiile care se fac la bursă poți face și speculă. Dar am mai spus-o pe aici, când auzi pe toate gardurile despre acțiuni sau criptomonede de obicei nu e un moment bun să te bagi.

        (Citează)

    • Pai exact! Cele 4 mii profit pentru tine sunt pierdere, impreuna cu mia diferenta pana la 5 mii, in contul cumparatorului. Daca actualul proprietar de ceas nu gaseste cumparator nou pentru mai mult de 5000 si nu fosloeste ceasul pe post de utilitate, va avea o pierdere (intre 0 si 5000).

      @Andrei G: nu sunt de acord cu tine aici. Poate ca bitcoin are utilitate, nu am o problema cu a-i gasi plusurile fata de monezile traditionale (FIAT). Problema mea este cu pasii de adoptare a acestei monezi care permite practic transferul unor, sa le zicem “averi” (dar nu in sensul de bogatie, ci mai mult de capital) dintr-o parte in alta, fara ca cei care se imbogatesc sa fi produs corespunzator si fara ca cei care saracesc sa fi consumat corespunzator.
      Pana la urma nu trebuie sa uitam care e definitia si utilitatea monezii, in general. Ne ajuta sa nu facem troc intre marfuri, deci practic moneda ar trebui sa aiba cat de cat acoperire in tot ceea ce produce sistemul care o foloseste.

        (Citează)

    • @Octav: Valoarea e dată de un context, de piață. Un obiect se poate devaloriza din diverse motive, până la urmă trebuie să știi în ce te bagi și chiar și atunci poți avea ghinion. Cu ce e de vină ceasul dacă un viitor proprietar nu reușește să facă profit din vânzarea lui? E doar un obiect a cărui valoare fluctuează în timp fără ca cineva să producă ceva. Dar ceasurile, dacă te pricepi, sunt o direcție bună pentru investiții, de asta exemplul ăsta.

      Cei care se îmbogățesc știu mai multe decât ăia care sărăcesc, au așa zisul leverage. Altfel e când ai informații despre mișcări mari la nivelul pieței față de urmăritul unor grafice pe o aplicație, nu?

      Moneda nu mai are de mult timp acoperire în producție, de asta nu mai face nimeni depozite de bani. Iar când există un factor de risc e normal să mai și pierzi, dar depinde de fiecare ce și cum pierde.

        (Citează)

    • @Octav, daca ar fi avut vreo utilitate, pana acum o vedeam. Usor, usor dispar si beneficiile unei monede nereglementate fiindca din ce in ce mai multe tari interzic sau limiteaza transferurile de cryptomonede. Adica nici macar traficantii nu vor mai putea beneficia multa vreme de aceasta metoda de transfer de bani.

      Singura tara care a incercat sa adopte Bitcoin este El Salvador si se pare ca proiectul se indreapta cu pasi rapizi catre un fiasco total. Ceea ce este oarecum normal, pentru ca ei nu au luat deloc in calcul ce s-ar intampla daca valoarea monedei va scadea. Au facut doar estimari pe crestere.

      In plus, infrastructura actuala nu prea mai permite o crestere a numarului de tranzactii, asa ca daca vrem sa transformam platile cu Bitcoin in ceva uzual, este nevoie de exchange-uri locale catre sa proceseze platile.

        (Citează)

    • Interesant “Moneda nu mai are de mult timp acoperire în producție, de asta nu mai face nimeni depozite de bani.”, poti da mai multe detalii? Eu stiam ca monezile nu mai au acoperire in aur, caci ponderea marfurilor non-tangibile (drepturi autor, proprietate intelectuala, patente etc.) precum si valaorea adaugata a marfurilor prelucrate a tot crescut iar materia prima (data de exploatarea planetei) a pierdut din importanta. Totusi, nu vad cum moneda sa nu mai aiba acoperire in ceea ce se produce (tangibil sau nu), pana la urma cursurile de referinta stabilite de banci sunt in urma cererii si ofertei de valuta care la randul lor sunt influentate de balantele comerciale ale tarilor respective.

        (Citează)

    • @Andrei G: Transferul de BTC se poate face și fizic, dar chiar și online, mi-e greu să cred că nu se vor putea face transferuri între portofele, chiar dacă anumite țări au interzis VPN-urile.

      @Octav: am încercat să urmăresc diverse canale dar recunosc, fără să cunosc prea bine domeniul financiar am înțeles doar bucăți de informație. Recent au fost tipăriți foarte mulți dolari americani, una dintre consecințe fiind inflația. Aici e o altă discuție, că inflația în mod normal trebuie să crească în timp, dar când prea mult e prea mult e greu de prezis. M-am exprimat și eu superficial, nu e ca și cum banii nu mai înseamnă nimic, dar valoarea lor e menținută artificial, mai ales dacă e raportată la dolarul american.

      Eu am bani investiți într-un fond de investiții, iar profitul, în 2 ani, e sensibil sub 5%. Deși banii sunt ceva mai mulți, ca putere de cumpărare am pierdut. La cum văd eu lucrurile, o cryptomonedă ar trebui să înlocuiască aurul, nu monede actuale. Parctic să nu te intereseze câți dolari valorează un BTC, ci ce poți achiziționa în schimb. Până la urmă dacă o pâine e 1 BTC, nu contează câți dolari înseamnă asta. Normal, nu e aplicabil acum, că salariul nu e în BTC.

        (Citează)

    • Jocul este obligatoriu cu sumă 0 pentru că banii câștigați de cineva nu pot veni decât de la un altcineva, care pana la urmă ii pierde pentru că nu găsește cumpărător. Scheme piramidale au încercat și alții, de la Ponzi încoace, nici una nu a rezistat.

      Prin ASE aveam un profesor genial care voia să revoluționeze sistemul financiar eliminând banii și folosind cambii și trate avalizate între firmele dintr-un lanț economic. Doar cele de la capăt urmând să schimbe bani reali între ele.

      Evident nu realiza că în cel mai bun caz pentru teoria sa reușea să schimbe banii cu cambiile și tratele, obținând o nouă formă de bancnote. În realitate bătea câmpii și abera cu grație, dacă firmele de la capetele lanțului economic tot schimbau bani între ele, și cele intermediare puteau face asta instant.

      Ignorând desigur plățile electronice sau faptul că omul de rând nu putea să cumpere pâine cu trata avalizată sau că avalizarea erodează valoarea titlului la fiecare folosire sau că istoria a lăsat să moară de mult aceste forme de transfer.

        (Citează)

    • Nu-i asta definiția unui joc cu sumă zero. La cum o zi tu, totul ar fi pe pierdere undeva, de la valuta normală la aur și la piața de legume. Mereu cineva dă banii și apoi nu mai găsește cumpărător sau folosește produsul. Lucrurile stau altfel, de fapt.

        (Citează)

    • @Gaelex: nu e obligatoriu sa fie cu suma 0, in ipoteza ca el creste monoton si atinge o valoare de echilibru undeva la maximul sau. In ipoteza ca bitocin va fi adoptat de exemplu global, inlocuind toate valutele existente, valoarea sa ar putea fi estimata data fiind de valoarea GDP-ului global si de masa sa monetara (20 sau pe acolo de milioane de bitcoini). Ma rog, raportul nu este direct, caci nu tot produsul brut trebuie sa aiba acoperire in masa monetara a unei valute dar datele folosite astea sunt, cred.
      Jocul este de suma zero acum, cand incertitudinea asupra viitorului monedei planeaza in orice moment si valoarea ei este vloatila data doar de increderea in moneda. Pe bursa, valoarea unei actiuni poate fi estimata in urma unei analize fundamentale, dincolo de ea si acolo avem actiuni supra evaluate, mai ales in cazul startup-urilor listate care depind de increderea in compania respectiva. Dar, la orice modificare de capital, acordare de dividente etc. pretul actiunii short term se ajusteaza decatre piata corespunzator intrucat, pana la urma, valoarea actiunii este data de valoarea companiei respective si de ce si cat produce ea.

      Acum, criptomonezile sunt vazute ca “instrumente de investitie” permitand fluxul de capital dintr-un buzunar in altul fara niciun fundament. Pe bursa, pierderea, daca se produce (daca nu vinzi), are ca fundament, dincolo de variatia speculativa si de psihologia investitorului, scaderea sau evaporarea bunurilor produse de compania respectiva. La valutele clasice, scaderea este data de economiile tarilor respective (adica tot bunurile produse de tarile respective). Dar la cripto care este modelul in functie de care viariaza pretul asa de mult? Daca si cum poate fi estimat un pret de echilibru la un moment dat, dincolo de cerere si oferta?

        (Citează)

  4. Comentez rar dar trebuie să spun că Telefonul ăla de 850 nu se găsește pe nicăieri cu prețul ăla

      (Citează)

  5. In care test VIDEO a fost mai bun s21 decat iphone 13 Pro Max? eu as fi dat lui iPhone premiul datorita bateriei(adica a procesorului foarte economic si capabil) si a camerei care per total mi se pare mai buna(low light si video superior). Dar e adevarat cu telefoanele sunt foarte apropiate si poti oricand sa alegi pe oricare din ele ca fiind cel mai bun…

      (Citează)

    • În low light nu mi se pare mai bun.

        (Citează)

    • Ca sa ii multumesti pe toti, ar trebui sa dai premiile pentru telefoane astfel:
      – cel mai bun telefon Android – S21 Ultra
      – cel mai bun telefon IOS – Iphone 13
      Si gata, nu mai are nimeni ce comenta.

        (Citează)

  6. Poți răspunde la mesaje text folosind Samsung Watch4 Classic? Poți interacționa cu partea de smart home direct de pe ceas? sau eventual folosi asistentul virtual?
    MKBHD spunea că sunt ani de zile în urmă dpdv tehnologic, iar aici citesc cum c-ar fi cel mai bun ceas smart din lume :)

      (Citează)

  7. @Radu: butoanele de precomandă nu par a fi active, sau doar la mine se întâmplă?
    https://imgur.com/a/aDd2Ers

      (Citează)

  8. nwradu:
    Încerc să pornesc această denumire în loc de București-Ilfov.

    Apropo, te-ai uitat vreodată pe hartă ca să vezi ce lățime are Ilfov? Este un inel atât de mic încât ar trebui să dispară.

    Agrarian District Ilfov! Yeaaa

      (Citează)

  9. Hyundai/Kia sunt de luat in seama pe partea de electrice. Multi revieweri spun despre Ioniq 5 si EV6 ca sunt best buy in momentul de fata.

      (Citează)

  10. nwradu:
    Da, dar vreau tot SUV. Ioniq 5 sunt sigur că e mișto, dar vreau altă formă.

    Sunt SUV/crossover ambele. Sunt la fel de SUV/crossover cum e și ID.4 și sunt peste ID.4 la toate capitolele relevante.

      (Citează)

    • Exact asta voiam si eu sa zic. Ioniq 5 are dimensiuni similare cu ID4. Poate e proporionat intr-un fel care il face sa para hatchback in poze, dar e crossover toata ziua. Kia EV6 la fel. Eu zic ca le vezi pe viu, Radu, daca chiar te gandesti serios la electrice. Coreeni au inceput dezvoltarea platformelor electrice cu mult inaintea nemtilor si se vede.

        (Citează)

  11. Samsung A52 nu se mai găsește de vânzare și oricum A52s este mult mai bun, mai ales la acele oferte Altex cu căștile earbuds 2 cadou la pachet.

    LG C1 este un OLED foarte bun, mai ales prins la ofertă cu adevărat specială, eu am l luat 48″ la sub 4300 de lei. Este un TV smart care schimbă canalele aproape ca un GoldStar de pe vremuri, diferența față de BX este notabilă.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus