un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Asus lansează laptopuri cu ecran OLED și rotiță multifuncțională pentru diverse programe

7 Sep 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Se schimbă laptopurile Asus și îmi place în ce direcție se îndreaptă în special cele pentru muncă și creatori de conținut, cum le zic ei, chit că asta înseamnă și randare 3D sau proiectare, nu vlogging și graficieni.

În primul rând, majoritatea laptopurilor ASUS din seriile mai de soi au acum ecran OLED. Diferența este semnificativă, remarci un astfel de laptop din orice unghi l-ai vedea pentru că are culori mult mai vii și negru intens. Nu știu dacă mai țineți minte tranziția telefoanelor de la ecrane LCD la AMOLED și cum se vedea imediat diferența între două astfel de telefoane. Așa este și acum pe laptopuri.

Ecranul OLED pe laptopuri are avantajele sale. Culori mai plăcute ochiului ar fi unul, negru care este negru e un alt avantaj, exact ca la televizoare. Mai ai timp de răspuns mic, filtrarea luminii albastre și alte funcții bune de avut. Panelurile de pe laptopurile Asus sunt produse acum de Samsung și majoritatea modelelor vin cu validare Pantone, certificare VESA TrueBlack 500, ba chiar un model are sticker cu Calman Verified pe el, Calman ocupându-se cu calibrarea culorilor.

O altă noutate este introducerea unei rotițe multifuncționale pe anumite modele, numită Asus Dial. Rotița aceasta este utilă în diverse programe precum Photoshop sau Premiere Pro, unde poți mări un brush, modifica expunerea sau temperatura de culoare, naviga prin timeline sau ce mai vrei tu. Are mai multe funcții pe ea. Apeși pe rotiță și alegi funcția dorită, apoi rotești pentru a schimba valoarea respectivă.

Asus a lucrat cu Adobe pentru o integrare mai bună, ba chiar noile laptopuri vin și cu niște gratuități și oferte pe Creative Cloud.

Sunt două tipuri de Asus Dial. Laptopurile ProArt Studiobook, care sunt modelele de top, au rotiță fizică ce face și un clic-clic bun ca feedback. Laptopurile Vivobook X au o rotiță virtuală în touchpad, o zonă a sa putând avea această funcție. Funcționează la fel, dar fără feedback și, evident, trebuie să te uiți unde pui degetul, nu o găsești direct cu mâna precum pe cea fizică.

Hardware-ul este în general foarte puternic. Segmentul de top este ProArt Studiobook de 14 sau 16 inci OLED, procesoare AMD sau Intel (varianta Pro are chiar Xeon), plăci grafice NVIDIA RTX 3000 și chiar seria A2000 sau A5000, care-i noua denumire a celor Quadro.

Poți avea până la 64 GB RAM, 4 TB stocare, iar ecranul de 16 inci este unul 4K cu 100% reprezentare DCI-P3 și 550 nits. Totul intră într-un pachet destul de compact, laptopurile ProArt Studiobook au 2,4 kilograme și vreo 2 cm grosime. Mai au cititor de carduri SD Express 7, ieșire HDMI 2.1, Thunderbolt 4 și USB-C 3.2.

Seria Vivobook Pro este împărțită în două. Modelele 14X și 16X au ecran 4K și Asus Dial virtual în touchpad, modelele 14 și 15 au ecran 2,8K (2.880 x 1.080 px) și fără Asus Dial. Placa video este RTX 3050Ti sau RTX 3050.

Altfel spus, ideile mi s-au părut foarte bune. Rămâne de văzut cum vor fi în practică. O rotiță de tipul Asus Dial va fi utilă doar dacă și driverul ei va fi performant și ea va funcționa ireproșabil, fără lag în mișcare sau în schimbarea funcțiilor. Un profesionist este obișnuit să fie “pianist”. Dacă rotița nu funcționează în același ritm cu workflow-ul uzual al omului, de fapt nu va ajunge să fie  utilizată. Așa că uitați-vă după review-uri pentru astfel de laptopuri, dar de la unii care le vor utiliza la maxim.

Așteptați-vă și la prețuri mari. Cel mai ieftin ProArt Studiobook probabil va începe pe la 3.000 de euro, dar na… ecran OLED 4K și restul hardware-ului.

    3 comentarii

  1. “…Asus a lucrat cu Adobe pentru o integrare mai bună, ba chiar noile laptopuri vin și cu niște gratuități și oferte pe Creative Cloud.”

    De asta dupa ultimele update-uri Photoshop se misca execrabil

      (Citează)

  2. Imi place ca unele modele au tastele pentru săgeți de dimensiuni normale. Mi se par utile.

      (Citează)

  3. Mi-a placut Asus-ul si chiar rea in preferinte pentru achizitionarea unui laptop, pana in momentul in care m-am lovit de lipsa optionalelor. Adica memoria ram e sudata pe placa de baza si la modelul si dimensiunea pe care o voiam eu exista doar cu 8 gb de ram. Asa ca i-am zis la revedere si m-am orientat catre un hp. Ecranul oled o fi bun pt graficienii care lucreaza in tren, dar in cat timp o sa apara burn in pe zonele cu meniuri si alte elemente statice?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus