blog demisec cu note fine de tehnologie

bmw 540i xdriveDrivetest: noul BMW 540i xDrive, o limuzină de 340 CP cu tehnologie modernă.

Cel mai bun router pentru RDS Fiberlink 1000 Mbps

Clock icon

10 Dec 2013

Tag icon

TEHNOLOGIE

Comments icon

384 comentarii

viteza_932mbpsUltima actualizare: 14 iunie 2017 – actualizat tabele, adăugat 1 router nou.

Mai jos găsiți un top al celor mai rapide routere wireless de pe piață, testate în situații reale (test de viteză, download de torrente, wireless pe fiecare bandă și transfer prin USB – în review-urile detaliate) pe o conexiunea Fiberlink de 1000 Mbps de la RCS-RDS/Digi, abonamentul meu personal.

De ce să luați un router separat dacă furnizorul de internet vă dă gratuit unul? Pentru că acel echipament gratuit nu este de obicei foarte performant, nu are funcții avansate și nici nu suportă un număr mare de dispozitive conectate simultan. Dacă aveți un televizor smart, două-trei telefoane, două-trei laptopuri sau o cameră de supraveghere, aveți nevoie de un router stabil și configurabil.

Testez de trei ani tot felul de routere și am grupat toate testele în tabelul de mai jos (ordonați-l după test, dați click pe numele routerului pentru un review detaliat) și în graficele respective. Puteți vedea mai jos și recomandările mele, în funcție de buget și gama dorită.

Mai jos vedeți clasamentul curent și detalii despre modelele testate de mine. Lucrați pentru un producător de routere? Contactați-mă ca să testez și modelele voastre.

CEL MAI RAPID ROUTER

Cel mai performant model din testele mele face parte din gama medie și oferă, pe lângă un design inedit cu ecran tactil, o mulțime de funcții utile la casa omului.

  TP-LINK TOUCH P5

Acest model din clasele superioare a obținut cea mai mare viteză în testele pe cablu: 942 Mbps. Are o capacitate wireless de 1900 Mbps, porturi USB 3.0 și 2.0, QoS, file server, beamforming, acoperire bună pentru casă sau birou de mici dimensiuni.

Particularitatea sa este touchscreen-ul color de pe față, care-l face inedit și permite configurarea rapidă (de exemplu, activare mod control parental înainte de a ieși pe ușă).

Preț: verificați pe loc la eMAG / PC Garage.

Review: citiți toate detaliile în review-ul meu.

BEST PRICE: cele mai bune routere sub 350 de lei.

Aceste modele sunt potrivite pentru cei ce vor un router fără funcții avansate, dar ieftin. Acoperirea wireless este suficientă pentru un apartament, iar performanța lor suficientă pentru o familie normală.

tp_link_archer_c2 TP-LINK ARCHER C2

Archer C2 a scos 932 Mbps în testul meu, are wireless total 750 Mbps inclusiv în standardul 802.11ac, dar portul USB este un mai lent 2.0.Acesta este unul dintre cele mai bine vândute routere în România, fiind și foarte ieftin.

Preț: verificați pe loc la eMAG / PC Garage.

Review: citiți toate detaliile în review-ul meu.

  ASUS RT-AC1200G+

933 Mbps în teste, viteze bune pe torrent, wireless total 1200 Mbps și un port USB 2.0.

Modelul include și funcții Quality of Service pentru prioritizarea traficului, rețele guest, backup de conexiune cu un modem USB, plus interfață în română.

Preț: verificați pe loc la eMAG / PC Garage.

Review: citiți toate detaliile în review-ul meu.

  D-LINK DIR-842

920 Mbps în teste și wireless total 1200 Mbps pentru acest model simplu și eficient.

Fără porturi USB, dar cu o formă de QoS pentru a păstra bandă pentru dispozitivele preferate.

Preț: verificați pe loc la eMAG / PC Garage.

Review: citiți toate detaliile în review-ul meu.

Alte modele ieftine: Asus N18 (nu are wifi tip AC), Asus AC53 (fără porturi USB, doar două porturi LAN), Asus AC58 (wifi 1300 Mbps, port USB, mai scump decât celelalte).

BEST BUY: gama de preț 500-700 lei

Pe lângă capacitatea wireless mult mai mare și tehnologie multi-stream, aceste modele pot include și funcții avansate de Quality-of-Service cu prioritizare de bandă, securitate, beamforming, analiză și monitorizare trafic, backup cu modem USB. Routerele sunt mult mai stabile în timp și suportă un număr mare de dispozitive diverse conectate simultan la ele, iar acoperirea wireless este de obicei mai mare.

  TP-LINK ARCHER C9

Archer C9 mi se pare modelul perfect de la TP-Link. Performanță bună în torrente și speedtest (933 Mbps), capacitate wireless 1900 Mbps, acoperire wifi decentă, port USB 3.0, beamforming, interfață rapidă, hardware rapid. Singura problemă este forma, se montează în picioare.

Preț: verificați pe loc la eMAG / PC Garage.

Review: citiți toate detaliile în review-ul meu.

  ASUS RT-AC68U

Acest model Asus oferă, pe lângă capacitatea wifi 1900 Mbps, foarte multe funcții: backup de conexiune cu un modem 4G, QoS automat, analizor de trafic, beamforming, accesarea stocării USB din afara rețelei, ba chiar și Facebook Login.

Preț: verificați pe loc la eMAG / PC Garage.

Fără review, l-am testat și l-am pus direct în top.

  TP-LINK TOUCH P5

Vă spuneam mai sus de el, a avut cel mai bun rezultat în testele pe cablu: 942 Mbps. Are un ecran tactil pe partea frontală, pentru configurare rapidă, și funcții ce includ QoS cu prioritizare, plus un design foarte plăcut.

Preț: verificați pe loc la eMAG / PC Garage.

Review: citiți toate detaliile în review-ul meu.

  D-LINK DIR-880L

Probabil cel mai ieftin model dintre acestea, include beamforming, QoS, are porturi USB, iar în testele mele am obținut rezultate bune pe cablu și wireless, unde are o capacitate totală de 1900 Mbps.

Preț: verificați pe loc la eMAG / PC Garage.

Review: citiți toate detaliile în review-ul meu.

Alte modele notabile: TP-Link Archer C8 (un fel de C9 cu capacitate wireless un pic mai mică și preț mai bun), D-Link DIR-869 (fără porturi USB). O variantă ieftină, fără așa multe funcții avansate, este Asus AC58.

CEL MAI BUN ROUTER DE TOP

Acest model oferă performanța, stabilitatea și funcțiile de care are nevoie un apartament high-tech, o casă sau un birou mic.

  Asus RT-AC87U

Acest model rămâne imbatabil pentru prețul său. Oferă o acoperire wireless mai mare decât a celorlalte, având un semnal foarte puternic, capacitate wireless 2400 Mbps în tehnologie MIMO 4×4 și performanță foarte bună pe cablu. Hardware-ul este foarte stabil, e genul de router care funcționează luni întregi fără probleme sau intervenție.

Funcțiile sale sunt excelente: avansate de QoS automat, analiză trafic, securizare și protecție malware în rețea cu integrare TrendMicro direct în router, backup de conexiune cu modem 4G, rețele multiple, manager de download, optimizare gaming, accesarea stocării din afara rețelei șamd.

Preț: verificați pe loc la eMAG / PC Garage.

Review: citiți toate detaliile în review-ul meu.

Cea mai bună alternativă: Synology RT2600ac (citiți review), excelent pe cablu și wireless, cu software complex și configurabil.

Alternativă: TP-Link C2600 (review) și C3200 (review) sunt foarte performante pe cablu și wireless, stabile și de capacitate mare, dar fără funcțiile avansate ale lui Asus AC87U.

ROUTERE DE MARE CAPACITATE

Aceste modele au capacități wireless totale mari, fiind gândite pentru conectarea simultană a multor dispozitive, precum în cazul unor birouri mici sau medii, localuri și alte spații publice. Adună, desigur, funcții complexe și au hardware performant.

 • Synology RT2600ac – model foarte performant, susține până la 100 de dispozitive simultan pe wireless. Citiți review-ul, verificați prețul actual pe PC Garage.
 • Asus AC3200 – best-buy-ul clasei, având un preț foarte bun. Citiți review-ul, verificați prețul actual pe eMAG sau PC Garage.
 • Asus AC5300 – capacitate wireless și mai mare pentru un total de 5300 Mbps în trei rețele diferite. Citiți review-ul, verificați prețul actual pe eMAG sau PC Garage.
 • Asus AC88U – un model mai mare decât AC87, cu câteva funcții în plus și capacitate wifi sporită. Citiți review-ul, verificați prețul actual pe eMAG sau PC Garage.
 • Netgear X6 R8000 – un model de mare capacitate de la Netgear, dar cu o interfață învechită. Citiți review-ul, verificați prețul actual pe eMAG sau PC Garage.
 • Asus BRT-AC828 – un router gândit pentru localuri sau alte spații publice, integrând direct funcții de portal de logare. Citiți review-ul, așteptați să apară în magazine.
 • Netgear X10 R9000 – cel mai mare și complex router testat de mine, are inclusiv suport pentru strandardul 802.11ad pe 60 GHz, momentan inutil nouă. Citiți review-ul, verificați prețul actual pe eMAG sau PC Garage.
Căutați un router Gigabit cât mai ieftin? Descoperiți promoțiile săptămânii. Uitați-vă și pe secțiunea resigilate, unde găsiți modele mai ieftine; un router nu-i genul de echipament unde să conteze să fie nou.

Ideal este să montați routerul în centrul casei sau biroului. Rețeaua wireless poate fi extinsă cu un repetor de semnal. Pentru performanțe maxime, cumpărați unul cu antele externe și rețea 802.11ac.

 

 

Clasament curent routere pe Fiberlink 1000 Mbps

Sortați tabelul după viteza în testul de pe speedtest.net sau după downloadul de torrente. Folosiți căutarea pentru a găsi rapid un anumit model. Review-urile mele, specificațiile complete și prețurile la zi le găsiți prin linkurile respective.
ModelSpeedtest [Mbps]Torrente [MB/s]Vezi prețul la ziSpecificații
TP-Link Touch P594276PC Garage / eMAGWifi AC 1300+600 Mbps, USB 3.0, touchscreen
Asus RT-AC320094074PC Garage / eMAGWifi AC 1300+1300+600 Mbps, USB 3.0, QoS avansat, backup 4G, integrare TrendMicro
Asus RT-AC530093877PC Garage / eMAGWifi AC 2167+2167+1000 Mbps în 3 rețele, USB 3.0, QoS avansat, backup 4G, gaming mode, integrare TrendMicro
Synology RT2600ac93677PC Garage / ITdirectWifi AC 1733+800 MBps, USB 3.0, cititor SD, QoS avansat, backup 4G, download manager, securitate rețea, foarte configurabil
Asus RT-AC88U93477PC Garage / eMAGWifi AC 2167+1000 Mbps, USB 3.0, QoS avansat, backup 4G, gaming mode, integrare TrendMicro, link aggregation
TP-Link Archer C260093483PC Garage / eMAGWifi AC 1733 + 800 Mbps, USB 3.0 x2, QoS
Netgear X6 R800093468PC Garage / eMAGWifi AC 1300+1300+600 Mbps, USB 3.0, QoS avansat, backup 4G, integrare TrendMicro
Asus BRT-AC82893367Wifi AC 1734+800, funcții portal, QoS avansat, integrare TrendMicro, port M.2 SATA și 2x USB 3.0, backup 4G, LAN avansat
Asus RT-AC1200G+93372PC Garage / eMAGWifi AC 867+300 Mbps, USB 2.0, backup 4G
Asus RT-AC87U93375PC Garage / eMAGWifi AC 1734+600 Mbps, USB 3.0, QoS avansat, backup 4G, integrare TrendMicro, 8 porturi LAN
D-Link DIR-86993378PC Garage / eMAGWifi AC1300+450 Mbps, QoS, acces mydlink
TP-Link Archer C320093387PC Garage / eMAGWifi AC 1300+1300+600 Mbps, USB 3.0
D-Link DIR-87993374eMAG / PC GarageWifi AC 1300+600 Mbps, Smart Connect, QoS
TP-Link Archer C993368PC Garage / eMAGWifi AC 1300+600 Mbps, USB 3.0
Netgear X10 R900093363eMAGWifi AC 1733+800 Mbps și AD 4600 Mbps, porturi USB 3.0, MU-MIMO 4x4, port SFP+ 10 Gbps, 6 porturi LAN cu agregare, servere Plex, backup Amazon
Asus RT-AC58U93362PC Garage / eMAGWifi AC 867+400 Mbps, USB 3.0
TP-Link Archer C293265PC Garage / eMAGWifi AC 433+300 Mbps, USB 2.0
D-Link DIR-880L92890PC Garage / eMAGWifi AC 1300+600 Mbps, USB 3.0 și USB 2.0, QoS, acces mydlink
Asus RT-AC5392276PC Garage / eMAGWifi AC 433+300 Mbps, doar două porturi LAN RJ-45
TP-Link Archer C892268PC Garage / eMAGWifi AC 1300+450 Mbps, USB 3.0, USB 2.0
D-Link DIR-84292063eMAG / PC GarageWifi AC 866+300 Mbps, QoS
Linksys WRT1900AC91950PC Garage / eMAGWifi AC 1300+600, USB 3.0 și eSATA, QoS
Trendnet TEW-818DRU91858PC Garage / eMAGWifi AC 1300+600 Mbps, USB 3.0
Tenda W1800R91165PC Garage / eMAGWifi AC 1300+450 Mbps, USB 2.0, DLNA, guest
Trendnet TEW-813DRU91048PC Garage / eMAGWifi AC 867+300 Mbps, USB 2.0, fãrã antene externe
Planet WNRT-63390671PC Garage / eMAGWifi N 300 Mbps
TP-Link Archer C790473PC Garage / eMAGWifi AC 1300+450 Mbps, USB 2.0
Asus RT-N18U90051PC Garage / eMAGWifi N 600 Mbps, USB 3.0, QoS, backup 4G
D-Link DIR-868L89246PC Garage / eMAGWifi AC 1300+450 Mbps, USB 3.0, QoS
TP-Link Archer C58920PC Garage / eMAGWifi AC 867+300 Mbps, USB 2.0
D-Link DIR-636L87650PC Garage / eMAGWifi N 300 Mbps, USB 2.0, QoS, fãrã antene externe
Asus RT-AC68U85638PC Garage / eMAGWifi AC 1300+600 Mbps, USB 3.0, backup 4G, QoS
Asus RT-N56U84844PC Garage / eMAGWifi N 600 Mbps, USB 2.0, QoS, backup 4G
D-Link DIR-860L84638PC Garage / eMAGWifi AC 867+300 Mbps, USB 3.0, QoS
Asus RT-AC56U84551PC Garage / eMAGWifi AC 1300+450 Mbps, USB 3.0, QoS, backup 4G, fãrã antene externe
D-Link DIR-850L84544PC Garage / eMAGWifi AC 867+300 Mbps, USB 2.0, QoS
Linksys EA690084147PC Garage / eMAGWifi Ac 1300+600 Mbps, USB 3.0, QoS
Asus RT-N66U83946PC Garage / eMAGWifi N 900 Mbps, USB 2.0, QoS, backup 4G
Linksys EA640083549PC Garage / eMAGWifi AC 1300+300 Mbps, USB 3.0, QoS, fãrã antene externe
TP-Link TL-WR1043ND82351PC Garage / eMAGWifi N 450 Mbps, USB 2.0
TP-Link TL-WDR430078647PC Garage / eMAGWifi N 750 Mbps, USB 2.0, QoS
Asus RT-AC66U75048PC Garage / eMAGWifi AC 1300+450 Mbps, USB 2.0, Qos, backup 4G
TP-Link TL-WDR360073853PC Garage / eMAGWifi N 600 Mbps, USB 2.0, QoS
Planet WDRT-1200AC68057PC Garage / eMAGWifi AC 867+300 Mbps, USB 3.0, fãrã antene externe
Planet WDRT-731U64556PC Garage / eMAGWifi N 300+300 Mbps, USB 2.0

Testul de torrente nu este la fel de edificator precum cel clasic tip speedtest, deoarece este influențat și de sistemul BitTorrent. Totuși, arată capacitatea routerului de a gestiona cu succes foarte multe conexiuni simultane. Testul l-am făcut trăgând pe un SSD torrentul cu cei mai mulți seederi de pe un tracker românesc. Am împărțit mărimea fișierului la timpul de download, obținând astfel o viteză medie în timp, o măsură mult mai bună a performanțelor reale.

TOPUL ROUTERELOR ÎN FORMĂ GRAFICĂ

Dacă vă ajută mai degrabă un indicator vizual al performanței, am făcut un grafic cu viteza obținută pe speedtest și pe torrente. Cea pe speedtest este exprimată în Mbps (din maximul de o mie permis de conexiune și port) și transformată și în MB/s. 1 MB/s = 8 Mbps, se trage de la megabyte versus megabit.

 

CUM SE ATING ACESTE VITEZE MARI

Pe wireless este imposibil. Pentru a atinge viteze precum cele de mai sus cu un singur calculator, aveți nevoie de:

 • un router cu porturi gigabit, precum cele de mai sus.
 • PC-ul conectat prin cablu la router, cu cablu mufat corect pentru gigabit.
 • Hardware puternic, un procesor Core i5 sau i7, o placă de rețea bună (cea integrată în placa de bază este suficientă, dacă-i gigabit și placa de bază nu e vreo petardă)
 • hard-disk-urile scriu de pe net (torrente) cam la 25-40 MB/sec susținut. Pentru viteze mai mari, aveți nevoie de un SSD rapid.

CÂTEVA CUVINTE DESPRE MODELE TESTATE, REZULTATE, FUNCȚII ȘI INTERFAȚA

ASUS RT-AC3200 / testat cu firmware 3.0.0.4.378_5343 – un router tri-band, generează trei rețele wireless în același timp pentru o capacitate totală de 3200 Mbps, are o performanță imensă pe cablu, pe wireless și pe USB. Funcții foarte bune îl fac un model de top. Dacă vreți ceva mai ieftin, dar foarte asemănător ca performanță și funcții, uitați-vă pe modelul Asus RT-AC87 de mai jos. Citiți întreg review-ul Asus RT-AC3200.

NETGEAR X6 R8000 NIGHTHAWK / testat cu firmware 1.0.2.44_1.0.96 – un router din noua generație, ofera nu doar performanță excelentă pe fir, ci și o capacitate totală de 3200 Mbps pe wireless prin trei rețele wifi simutane. Routerul are și o acoperire bună și face transfer rapid pe stocarea internă conectată la USB. Citiți review-ul meu complet pentru Netgear X6.

ASUS RT-AC87U / testat cu firmware 3.0.0.4.376_2769 – acest router a avut performanțe excelente la toate capitolele, oferind în special o acoperire imensă pentru semnalul rețelei wireless. Viteza de transfer este foarte bună, interfața vă oferă funcții avansate precum un QoS adaptiv ce învață singur nevoie tale, protecție Trend Micro integrată, control parental, multiple rețele wireless și backup 4G prin modem USB.

Citiți review-ul meu complet pentru Asus RT-AC87.

TP-Link ARCHER C9 / testat cu firmware 40370 – un model performant pe fir și wireless și cu noua interfață TP-Link, una bine gândita și rapidă. Are capacitate totală de 1900 Mbps wireless, suporta 802.11ac, are port USB 3.0, arată bine. Citește mai multe detalii aici.

TP-LINK ARCHER C2 / testat cu firmware 140716 – un model nou și ieftin care oferă o viteză foarte mare pe cablu, plus wireless 802.11ac (467 Mbps) și 802.11n/g/b (300 Mbps). Are doar port USB 2.0 pentru alte funcții, iar funcțiile avansate (QoS, blocare etc) nu sunt foarte dezvoltate, dar la un preț de aproximativ 275 de lei este foarte bun pentru uz domestic.

LINKSYS WRT1900AC / testat cu firmware 1.1.7.160582 – acesta este noul model de top de la Linksys, un router uriaș și performant ca viteză WAN-LAN și wireless, unde suportă în total 1900 Mbps în combinație AC și N. Interesant este că are un port USB 3.0 și încă un port dual, USB 3.0 și eSATA, astfel încât poți conecta diverse variante de hard-disk extern sau stick USB la el.

Nu excelează ca funcții, adică ai clasicele prioritizări QoS, rețele Guest și Parental Control, dar pentru banii săi și un model de top ar fi fost necesare și 3G Backup și suport pentru mai multe tipuri de servere.

Carcasa este foarte mare, are un procesor puternic ce necesită ventilație pe măsură și folosește în total 4 antene externe. Cablul de alimentare este cam scurt și cu sursa pusă la mijlocul său.
linksys_wrt1900ac_router_rds_interfata_10

 

TRENDNET TEW-818DRU – un router de capacitate mare, având în total suport pentru wireless la 1900 Mbps într-o combinație de AC și N. Are port USB 3.0, funcții bune și este recomandat pentru uz casnic și small office, fiind capabil să gestioneze mai multe conexiuni wireless simultan.

TENDA W1800R / testat cu firmware 2.0.1.3 – un router clasic, un pic mai ieftin decât multe alte modele, cu performanță bună pe fir și wireless total la 1750 Mbps. Are porturi USB 2.0 și funcții uzuale.

TRENDNET TEW-813DRU – un router mai mic, pentru uz domestic, dar la fel de performant pe cablu. Wireless-ul său este de 867 + 300 Mbps și are un port USB 2.0. Deși antenele sunt interne, nu am avut probleme cu semnalul.

PLANET WNRT-633 – un router surprinzător de bun pe fir în teste și pe torrente. Modelul este unul foarte simplu, conectivitate wireless de bază și conexiune cablată pe fir, fără alte șmecherii, dar performant.

Prin contrast, modele mai performante precum PLANET WDRT-731 și WDRT-1200AC au obținut viteze mult mai mici, fiind potrivite doar pentru abonamente Fiberlink 500.

TP-LINK ARCHER C7 / testat cu firmware-ul 141110 – routerul arată bine pe hârtie, dar își arată și vârsta. Testele au fost un pic haotice, cu rezultate mixte (în tabel am pus cel mai bun rezultat). Viteza de download pe torrente, în transfer susținut din multe surse, a fost însa foarte bună, iar rețeaua AC de maxim 1300 Mbps este un punct forte. Din păcate, nu are porturi USB 3.0. Interfața este “pe stilul vechi”, HTML chior, lipsesc funcțiile QoS.

ASUS RT-N18U / testat cu firmware-ul 3.0.0.4.374_4983 – un model excelent, noul meu “best-buy”. N18U are același hardware puternic ca și vârful de gamă Asus, dar costă de două ori mai puțin. Are un port USB 3.0 și unul USB 2.0 pentru stocare externă și permite inclusiv conectarea unui modem 3G/4G sau a unei imprimante. Funcțiile sale includ Quality-of-Service, Parental Control, rețele guest și IPv6. Pe wireless suportă standardul 802.11 n/g/b la maxim 600 Mbps. Performanța pe cablu a fost excelentă, atingând 900 Mbps, depășit doar de vârful de gamă Linksys, care însă costă de 3 ori mai mult.

 

D-LINK DIR-868L / testat cu firmware special 1.05b01, care este oficial, dar nu este publicat pe site-ul lor (download aici) – un model de top de la D-Link, suportă wireless de tip AC pentru o bandă totală de 450 + 1300 Mbps, are și un port USB 3.0, formă cilindrica și antene interne. Cablul de alimentare este cam scurt. Modelul este foarte performant și cu aproape toate opțiunile posibile integrate în funcțiile sale.

TP-LINK ARCHER C5 / testat cu firmware 150317 – un model ușor dubios. Am prins de două ori viteze mari în teste pe el și pe acelea le-am trecut în tabel, dar de multe ori viteza era mai mică, în jur de 600-700 Mbps. Procesorul său nu este foarte performant sau firmware-ul nu îl exploatează cum trebuie. Vă recomand mai degrabă Archer C2 sau C9, modele mult mai bune.

D-LINK DIR-636L / testat cu firmware 1.04 – un model ieftin, mai simplu din punct de vedere wireless, unde suporta standardul 802.11n la 300 Mbps, dar rapid ca performanță pentru Fiberlink. Are aceeași formă cilindrică, antene interne și un port USB.

Asus RT-AC68U / testat cu firmware-ul 3.0.0.4.374_134 – un model Asus avansat, suportând noul standard 802.11ac pe care poți obține viteze mari și în rețeaua wireless, pe lângă clasicele n/g/b. Poți face rețele separate pe 2,4 și 5 GHz, mai multe rețele guest, ai funcții de control parental, quality-of-service, backup 3G, porturi USB 3.0 și 2.0. Este practic identic cu AC56U (diferența de la 1750 la 1900 Mbps este neglijabilă, astfel de viteze fiind oricum teoretice pe wireless), dar acest model are și antene externe, asigurând un semnal wifi mai puternic.

ASUS RT-N56U / testat cu firmware-ul 3.0.0.4.374_2239 – un model Asus ieftin și bun. Update-ul la firmware-ul mai nou i-a adus interfața avansată din imagini, functii de 3G Backup, parental control și tot ce are și fratele mai mare N66. Porturile USB sunt de generație 2.0, antenele sunt interne, iar routerul are o carcasă frumoasă, gândită să stea în picioare.

D-LINK DIR-860L / testat cu firmware 1.07 beta (download aici) – după ce cu firmware-ul oficial de pe site-ul D-Link n-a trecut de 300 Mbps, cei de la D-Link mi-au trimis un nou firmware beta cu care acest routere a obținut viteze foarte mari. Modelul are și dotări bune, adică port USB 3.0 și rețea wireless de tip AC pentru un total de 300 + 876 Mbps.

ASUS RT-AC56U / testat cu firmware-ul 3.0.0.4.372_120 – un model Asus avansat, suportând noul standard 802.11ac pe care poți obține viteze mari și în rețeaua wireless, pe lângă clasicele n/g/b. Poți face rețele separate pe 2,4 și 5 GHz, mai multe rețele guest, ai funcții de control parental, quality-of-service, backup 3G, porturi USB 3.0 și 2.0. Singurul său dezavantaj este faptul că nu are antene externe, ceea ce înseamnă că semnalul wireless este mai slab decât la celelalte modele, dar din testele mele oricum a acoperit întreaga casă.

D-LINK DIR-850L / testat cu firmware 1.10WW – model foarte performant, cu aceeași formă cilindrică și antene interne, funcții avansate în interfață și semnal puternic.

LINKSYS EA6900 / testat cu firmware 1.1.42.158853 – cel mai performant model Linksys din prezent. Are un transfer de mare viteză pe wireless, dual-band pentru un total de 1900 Mbps prin standardul AC și N. Are două porturi USB, unul de tip 3.0 și altul 2.0, și cam toate funcțiile uzuale ale unui router, mai puțin backup-ul 3G cu un modem extern.

TP-Link WR1043ND versiunea 2 / testat cu firmware-ul 3.15.31 build 130925 Rel 32445n – acesta este un model mai simple de la TP-Link, genereaza doar o singură rețea de tip N pe 2,4 GHz și are un singur port USB 2.0. Surprinzător, însă, a avut un rezultat excelent pe PPPoE-ul Fiberlink 1000 de la RDS și, dacă vă interesează în primul rând viteza și vă ajunge o singură rețea wifi, mergeți pe acest model.
Atenție: eu am testat WR1043ND versiunea 2 (v2). Este negru, cu o carcasă formată din trei segmente mari, asemănătoare cu cea de pe WDR3600. Pe piață există și WR1043ND versiunea 1, un router alb și cu aspect mai banal. Nu știu ce performanțe are acea versiunea 1, probabil diferă și la hardware, nu doar la aspect, și deci aveți grijă să cumpărati v2-ul.

 

Asus RT-N66U / testat cu firmware-ul 3.0.0.4.2050 – acest model este pe piață de multă vreme, iar noul firmware îl face foarte performant pentru conexiunea RDS Fiberlink. N66 este un model de succes, cu majoritatea funcțiilor necesare de la un router performant pentru casă și birouri, are chiar și funcție de backup 3G cu un modem conectat pe USB șamd. Puteți citi review-ul său complet AICI, scris acum ceva vreme.

LINKSYS EA6400 / testat cu firmware-ul 1.1.40.153731 – acest model are practic toate funcțiile celui avansat EA6400, dar un singur port USB (3.0), iar antenele sunt interne. Viteza maximă scade la 300+1300 Mbps pe wireless prin standardele N și AC dual-band.

TP-Link TL-WDR4300 / testat cu firmware-ul 3.13.33 Build 130517 Rel 46239n – un model foarte bun de la TP-Link, căruia i-am scris un review mega-complet AICI. Păcat că nu are porturi USB 3.0, ci doar 2.0, dar în rest nu-i pot reproșa nimic.

Asus RT-AC66U / testat cu firmware-ul 3.0.0.4.374_1631 – acest model a avut rezultate foarte slabe în primele teste, dar cei de la Asus mi-au trimis apoi un firmware mai nou, oficial de la producător, dar încă nepublicat pe site. Se pare că și ei au văzut că au o problemă pe conexiuni PPPoE de mare viteză și au luat măsurile să corecteze acest lucru. Cu noul firmware, viteza a crescut de la 122 Mbps la 740 Mbps, ceea ce arată cât de important este un firmware bun.

AC66U are aceleași funcții avansate precum QoS, control parental și backup 3G, dar porturile USB sunt de tip 2.0.

TP-Link TL-WDR3600 / testat cu firmware-ul 3.13.34 Build 130909 Rel. 53148n – un router complet, generează mai multe rețele wireless pe 2,4 GHz și 5 GHz, are funcțiile uzuale ale unui router, inclusiv controlul benzii și control parental, semnal puternic și stabilitate bună. Singurul său cusur sunt porturile USB 2.0; preferam 3.0. Puteți citi un review complet aici.

 

METODOLOGIA DE TESTARE

 1. Teste pe site-ul RCS-RDS, unde se găsește un server Speedtest hostat chiar de providerul de Internet.
 2. Teste pe site-ul Speedtest.net, serverul RCS-RDS București.
 3. Teste pe FTP pe ftp.rdsnet.ro, fișierul 1 GB.
 4. Download de torrente. Am ales torrentul cu cei mai mulți seederi de pe un site (peste 700), majoritatea fiind tot în rețeaua RDS-ului. Am folosit qBitTorrent, pachetele au fost scrise pe un SSD Kingston HyperX de mare viteză. Luați acel screenshot mai mult ca un exemplu.

Configurația mea: doar un PC conectat prin cablu la router, PC-ul are un Core i5 Skylake și 32 GB memorie RAM, placă de bază Asus Z170, placă de rețea Intel integrată în cea de bază, Chrome ultima versiune, testul de torrente îl fac pe un SSD Sandisk Ultra II conectat SATA 3 de 480 GB cu programul qBitTorrent. Am o conexiunea RDS Fiberlink de 1000 Mbps, prin PPPoE, ca orice alt abonat.

  384 comentarii

 1. Ok Radu, am inteles, Si suntem de aceeasi pareri se pare, doar ca in acest caz as renunta sa mai creez topuri de routere, daca se stie ca ele sunt bazate pe ceva sintetic. N-are rost. Asa mai bine scri luat-i va cel mai scump ca ala oricum ar fi ajuns no 1 in top.

    (Citează)

  • De ce să scriu asta? Recomandarea mea este ca lumea să cumpere printre cele mai ieftine routere și, din statisticile pe care le am din afiliere și ce mi-au mai spus magazinele, acelea se vând.

   Poți să-i recomanzi cuiva un router de 1000 de lei, dar dacă are 300 de lei în buzunar, vrea să afle care-i cel mai potrivit pentru acea sumă.

     (Citează)

 2. nwradu:
  De ce să scriu asta? Recomandarea mea este ca lumea să cumpere printre cele mai ieftine routere și, din statisticile pe care le am din afiliere și ce mi-au mai spus magazinele, acelea se vând.

  Poți să-i recomanzi cuiva un router de 1000 de lei, dar dacă are 300 de lei în buzunar, vrea să afle care-i cel mai potrivit pentru acea sumă.

  Pai si fix acolo este buba. Intre timp au mai aparut modele mai potente, tot pentru cei care au “300” de lei in buzunar. Chiar si eu indiferent daca as avea 1000 de lei in buzunar, nu sunt dispus sa dau asta pentru un aparat hidios cu n-spe antene, mare, etc daca nu adauga ceva in plus. ( eh eu stiu foarte bine ca routerele mai scumpe etc, fac un load balancing mult mai ok cand sunt multe aparate in joc, in special pe wireless, insa nu vad ce cauta asus-ul rt-n18u pe locul lui la 900Mbps pe care tu sigur l-ai obtinut cand ai facut testul, dar ideea e ca puteai sa-ti dai seama ca poate mai mult. Hai sa zicem ca toate routerele in ziua de azi pe LAN macar sunt in stare de cam aceeasi performanta. Deci cei care vor ceva ieftin si bun, tot la RT-n18u, si probabil TP-link Archer C2 se vor uita, si pe buna dreptate. D-aia zic eu , ca topul asta de routere, poate fi luat cu un “grain of salt”.

    (Citează)

 3. Salut. Archer C2 este o mizerie notorie iar testele tale sunt irelevante. Pune un videostream către un Smart TV sa vezi cum se duce in tomberon direct. Setează un ppoe pe el sa vezi cum se blochează la video streaming datorita cpu ului de toata jena. Dacă nu folosești encapsularea ppoe, desigur că merge un pic mai bine dar nu este de laudat. Preferabil este să l folosești cu un router performant in fața lui care să se ocupe strict de partea ppoe. Dacă nu ai cpu performant pe el, este mizerie. Cam așa este și cu celelalte routere cu cpu slab. Ppoe ul le pune în fund. Am archer C2 de aproximativ 2ani. Dacă-l vrei, ți l vând ieftinache.

    (Citează)

 4. Ajuta-ma cu un sfat te rog: TP-Link Archer C9 sau D-Link DIR-880L? Alte date ale ecuatiei: abonament Digi gigabit, apartament cu 3 camere 110 mp. Oricare din ele va fi insotit de un range extender dual band, pentru acoperirea integrala a apartamentului cu cele 2 benzi. Ma intereseaza ca acoperire (chiar daca va fi si un extender) banda de 5GHz in mod special, stabilitatea (sa nu il restartez saptamanal), ce e mai eficient beamforming-ul lui C9 sau advanced ac smart beam de la 880L si bineinteles ce crezi tu ca mai poate influenta (suportul tehnic, s.a.).
  Multumesc anticipat.

  P.S. Nu-mi trebuie un raspuns elaborat si argumentat. Ceva in genul “eu pe asta mi l-as lua mie”.

    (Citează)

  • Eu aș merge pe Archer C9, mi se pare mai bine construit. Nu știu sa compar acoperirea sau beamformingul fără amândouă în față.

     (Citează)

 5. Harabagiu Ciprian

  10/05/2017 la 12:15 PM

  De DIR-890L stii ceva? E la un pret bun is as vrea sa il cumpar, pare destul de strong.

  nwradu:
  La 500 de lei, nu.

  Orientează-te spre TP-Link Archer C9, Asus AC68U, TP-Link Touch P5, Asus AC87U.

  DIR-880L este mai ieftin, dar pe USB a fost foarte slab.

    (Citează)

 6. Harabagiu Ciprian: DIR-890L

  DIR-880L este un router foarte ok pentru streaming si gaming cu latenta mica.
  Unul dintre cele mai bune routere in gama lui de pret pentru gaming.

    (Citează)

 7. Harabagiu Ciprian

  09/06/2017 la 2:15 PM

  O intrebare, daca ma poate ajuta cineva. De la RDS am un router/convertor de fibra optica Huawei, cu wireless inclus. Am cumparat un router gigabit si as vrea sa il montez pe acesta. Ce modificari trebuie sa fac pe Huawei pentru asta?

    (Citează)

  • Nimic special, doar să dezactivezi wireless-ul, casă nu se bată cap în cap cu cel al routerului.

   Dacă echipamentul huawei face și pe routerul (adică ia el IP de la RDS și în el bagi userul și parola de conectare PPPoE), atunci spune-i routerului nou să se conecteze prin DHCP la Huawei.

     (Citează)

 8. Harabagiu Ciprian

  09/06/2017 la 2:39 PM

  nwradu:
  Nimic special, doar să dezactivezi wireless-ul, casă nu se bată cap în cap cu cel al routerului.

  Dacă echipamentul huawei face și pe routerul (adică ia el IP de la RDS și în el bagi userul și parola de conectare PPPoE), atunci spune-i routerului nou să se conecteze prin DHCP la Huawei.

  Da, are si rol de router. Multumesc mult de informatii, banuiesc ca routerul nou il conectez in portul de LAN1 in cazul asta.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite.

sus