un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review TP-Link Archer C2, performanță mare pe cablu, wireless AC și preț foarte bun

7 Oct 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

TP-Link Archer C2 ocupă în prezent locul 1 în topul celor mai rapide routere pentru RDS Fiberlink 1000 Mbps și cum asta îl face dorit pe piață vreau să vă dau câteva detalii și despre restul funcțiilor sale.

Specificații TP-Link Archer C2:

 • suportă standardul nou 802.11ac (maxim 433 Mbps) și 802.11n/g/b pentru maxim 300 Mbps
 • două antene externe
 • 4 porturi LAN tip Gigabit pe conector RJ-45 și 1 port intrare Internet Gigabit
 • face rețele pe banda 5 GHz pentru ac/n/a și 2,4 GHz pentru n/g/b
 • 1 port USB 2.0
 • câteva funcții tip Quality of Service și Parental Control
 • poate crea rețele guest
 • suportă IPv6
 • dimensiuni 230 x 144 x 35mm

Preț: verifică pe eMAG și PC Garage, fluctuează destul de des. Costă în jur de 200 de lei.

AMBALARE ȘI ACCESORII

Archer C2 este livrat într-o cutie împreună cu sursa de alimentare cu un cablu destul de scurt (în jur de un metru), două antene detașabile și un mic patch-cord Ethernet, plus un CD de instalare de care nu ai nevoie.

Pentru instalare routerul poate fi accesat astfel:

 • adresa: 192.168.0.1 sau http://tplinklogin.net
 • user: admin
 • parola: admin

CONSTRUCȚIE

tp_link_archer_c2_router_2
Routerul este relativ mic și ușor și cu un design frumos. Carcasa este arcuită în sus spre laterale, iar partea superioară are un frumos model cu “solzi” care sclipesc diferit în lumină, creând un joc interesant de lumină. Aspectul îl face să arate bine și poți fi iertat dacă-l lași la vedere prin casă sau birou, în loc să-l ascunzi pe după vreun dulap.

Tot pe partea superioară se găsesc LED-urile indicatoare, mici, discrete. În ordine, acestea semnalizează: Alimentare On/Off, funcționarea rețelei wireless, activitate pe porturile LAN, activitate pe portul Internet, conectarea la portul USB și adăugarea unui dispozitiv prin funcția WPS.

tp_link_archer_c2_router_5

tp_link_archer_c2_router_3

Porturile sunt în partea din spate, flancate de conectoarele pentru cele două antene. În ordine de la stânga la dreapta, aici avem:

 • Buton WPS/Reset
 • Buton Wireless On/Off
 • Portul Internet (albastru) tip Gigabit
 • Cele patru porturi LAN tip Gigabit
 • Conectorul USB 2.0
 • Butonul On/Off
 • Conectorul pentru alimentare

Carcasa nu-i vreo reușită a ingineriei în materie de rezistență sau calitate a materialelor, dar astfel prețul a fost ținut la un nivel foarte bun pentru performanța routerului. Plasticul pare un pic fragil și deformabil, dar până la urmă este un router și n-ar trebui să conteze prea mult. Observați însă că pe spate nu are nici o agățătoare pentru a fi montat pe perete, singura soluție gândită de TP-Link fiind plasarea acestuia pe un plan orizontal, pe picioarele de cauciuc.

tp_link_archer_c2_router_4

tp_link_archer_c2_router_6

tp_link_archer_c2_foto_1

PERFORMANȚĂ PE CABLU

Viteza este excelentă. Pe abonamentul meu RDS Fiberlink 1000 Mbps am prins cea mai mare viteză din teste, 932 Mbps. Am repetat de multe ori testul și la diverse ore și rezultatele au fost întotdeauna în jurul acestei valori. Testul l-am efectuat pe Speedtest.net cu un server RCS-RDS din București, iar firmware-ul routerului a avut versiunea 140716.

tp_link_archer_c2_router_fiberlink_rds_speedtest

Viteza pe torrente a fost de 65 MB/sec, o viteză mult mai mare ca a celorlalte routere. Dacă primul test măsoară viteza unei singure conexiuni, acest download de torrente măsoară și capacitatea routerului de a gestiona simultan zeci de conexiuni cu diverse surse și de a menține o viteză ridicată a transferului.

tp_link_archer_c2_router_torrent

Viteza de 65 MB/sec este o medie obținută împărțind mărimea fișierelor transferate la numărul de secunde necesare finalizării sale. Viteza fluctuează de la o secundă la alta și depinde și de viteza unității de stocare pe care scrii (eu testez pe un SSD HyperX pe SATA 3), așa că viteza medie este un indicator mult mai bun pentru performanța efectivă.

Nu uitați că pentru astfel de rezultate aveți nevoie, pe lângă router, de un computer rapid conectat la router prin cablu Ethernet Gigabit.

Viteza mare din Internet în LAN înseamnă că routerul este capabil să gestioneze la fel de rapid și trafic în LAN-ul intern, între calculatoarele tale.

PERFORMANȚĂ PE WIRELESS

Ca wireless, acest model TP-Link Archer C2 poate genera două rețele simultan, una pe frecvența de 2,4 GHz și alta pe 5 GHz. Este printre cele mai ieftine routere de pe piață ce suportă noul standard 802.11ac cu un canal de maxim 433 Mbps și suportă și 802.11n/b/g/a pe maxim 300 Mbps, pentru o bandă totală oferita în casă pe wireless de 733 Mbps (ceea ce TP-Link rotunjește la 750 Mbps).

tp_link_archer_c2_foto_2

Atenție însă, după cum explicam și cu alte ocazii, nu vă așteptați să prindeți 733 Mbps cu un singur dispozitiv, este practic imposibil. De obicei laptopurile abia acum încep să includă și antene pentru standardul AC, iar vitezele la care vă puteți aștepta în practică sunt de maxim 200-300 Mbps cu un model foarte performant de laptop și la distanță foarte mică de router.

Majoritatea laptopurilor și telefoanelor și tabletelor se vor putea conecta la router doar la rețeaua de tip 802.11n/g/b, limitată la 300 Mbps în teorie și ceva mai puțin în practică.

Puteți observa aici un motiv de a cumpăra sau nu acest router. Dacă aveți deja sau veți investi în laptopuri rapide cu AC, acest router vă oferă o rețea wireless compatibilă cu ele, dar altfel sunteți limitați la capacitățile sale pe rețeaua N și toate dispozitivele voastre vor împărți acei 300 Mbps. Din acest motiv, dacă aveți mai mult dispozitive tip N, poate că ar fi recomandat să vă orientați spre un router ce ofera o bandă mai mare în N, de exemplu Asus RT-N18U care nu are AC, dar oferă 600 Mbps pe N.

Ca semnal, Archer C2 emite în mod standard, aș spune. Nu mi s-a părut nici mai slab și nici mai puternic decât alte routere testate de mine. Configurația casei mele este cea de mai jos:
schema_casa_test_router

În aceste condiții, testele mele au arătat următoarele:

 • viteze mari pe wireless obții în camera cu routerul și pe hol, unde deja se vede o scădere a semnalului și a vitezei
 • rețeaua de 5 GHz nu bate până în ultima cameră (nici alte routere nu băteau)
 • rețeaua de 2,4 GHz bate până în ultima cameră, dar vitezele obținute sunt de 1-5 Mbps, semnalul fiind foarte slab și cu multe interferențe

Rezultatele sunt normale și foarte asemănătoare cu ale altor routere. Rețeaua pe frecvență mai mare se propagă mai puțin, așa că pereții și ușile din casă o fac să nu mai bată până în ultima cameră. Cea de 2,4 GHz este la limită acolo, dar viteza este mică.

Pentru a acoperi bine o astfel de situație vă recomand fie montarea routerului undeva în centrul casei, pentru a asigura o zona de acoperire uniformă, sau instalarea undeva la jumătatea drumului a unui repetor de semnal, precum acest model TP-Link.

Nu am testat foarte mult vitezele obținute pe wireless, dar în zona routerului prinzi lejer 100 Mbps cu telefonul și chiar mai mult cu un laptop performant.

VITEZA PE PORTUL USB

Nu am testat-o. Din experiența mea anterioară, USB 2.0 este un protocol foarte lent atunci când este vorba de unități de stocare conectate la router. Pe USB 3.0 se prind viteze de 20-30 MB/sec la scriere și citire de pe hard-disk-uri externe conectate la router, pe când pe USB 2.0 așteptați-vă la 2-5 MB/sec, cu indulgență. Dacă vă doriți viteze mari pentru stocare de rețea, cumpărați un NAS și conectați-l prin cablu la router, acolo veți avea oricând 60-70 MB/sec.

Altfel spus, deși portul USB respectiv suportă următoarele moduri de lucru:

 • USB Mass Storage
 • Media Server
 • Print Server

singurul mod util rămâne ultimul, ce-ți permite să conectezi o imprimantă prin USB la router și să poți imprima de la orice calculator din rețea.

Pentru unități de stocare poți defini utilizatori ce au acces și la ce fișiere, dar poți activa și modul FTP de transfer.

INTERFAȚĂ ȘI FUNCȚII

Interfața are un aspect destul de învechit, fiind un HTML cu multe opțiuni. Am văzut interfețe mult mai plăcute și mai eficiente pe alte mărci de routere, iar TP-Link ar trebui să investească un pic în schimbarea acestui sistem.

Din fericire, un router este de obicei configurat la început și apoi nu mai ai de ce să-l accesezi prea des, așa că nu văd acest lucru ca pe un aspect negativ, mai ales că în dreapta ecranului ai parte de explicații bune privind fiecare funcție.

Dintre funcțiile routerului vreau să amintesc:

 • poți dezactiva și activa fiecare bandă în parte
 • poți regla puterea de emisie wireless
 • poți regla canalele utilizate de wireless (dacă nu vedeți rețeaua de 5 GHz pe un dispozitiv, comutați manual pe diverse canale)
 • poți crea o rețea wireless pentru oaspeți și îi puteți stabili un orar de activare și dezactivare automată
 • configurarea modurile de lucru USB
 • NAT, port forwarding și restul funcțiilor uzuale de router
 • protecție la DOS și flood
 • Parental Control vă permite sa blocați accesul anumitor calculatoare către anumite site-uri pe anumite paliere orare
 • Access Control permite același lucru prin reguli ceva mai complexe privind domeniile vizitate, orarul și tipul de trafic
 • limitarea benzii
 • Dynamic DNS prin câteva servicii prestabilite

Pe total, mă așteptam la funcții ceva mai complexe. Routerul oferă funcțiile la care te aștepți de la model bun, dar la un nivel incipient. De exemplu funcțiile Quality of Service sunt foarte slabe și se referă doar la limitarea grosieră a benzii și controlul accesului, fără a fi posibilă o prioritizare a aplicațiilor sau rezervarea de bandă pentru anumite calculatoare sau aplicații.

Alte routere oferă și posibilitatea conectării unui modem stick USB pe portul USB pentru a funcționa ca backup de conexiune Internet, dar nu este cazul aici.

Se puteau face mult mai multe opțiuni în firmware, dar bănuiesc că au vrut să diferențieze cumva acest model ieftin de routerele mai scumpe Archer C5 și C7.

CE E BINE

CE E RĂU

 • Viteză foarte mare pe cablu.
 • Preț foarte bun pentru un router cu 802.11ac.
 • Aspect plăcut.
 • Dacă nu ai dispozitive 802.11ac ești limitat la un maxim de 300 Mbps pe wireless de tip N.
 • Funcții rudimentare pentru QoS și alte opțiuni avansate.

CONCLUZIE

TP-Link Archer C2 este un model foarte bun pentru prețul său, având o performanță bună pe cablu și un sistem wireless decent, mai ales dacă vrei un router care să suporte noul standard 802.11ac. Funcționează bine, este rapid, nu-ți rezervă surprize neplăcute.

Totuși, dacă nu ai dispozitive compatibile 802.11ac (de obicei laptopuri scumpe fabricate în ultimul an și telefoane de top), probabil că vei fi mai degrabă interesat de un model cu o capacitate mai mare pe wireless-ul de tip N. De exemplu alternativa ar fi Asus RT-N18U care oferă doar 600 Mbps pe wireless, dar toți pe N, plus port USB 3.0 și performanță aproape la fel de mare pe cablu.

Preț: verifică pe eMAG și PC Garage, fluctuează destul de des. Costă în jur de 275 de lei.

  27 comentarii

 1. Mi-am cumparat un router ca asta de curand si e foarte ok. Nu inteleg de ce nu insista mai mult pe promovarea google firmele care produc asa ceva. Multi ar dori sa cumpere direct de la producator. Prin Promovare Google orice afacere creste destul de repede. Crearea unui site bine structurat si de impact este primul pas, dar secretul sta in promovarea online. Fie ca se alege promovarea prin AdWords, fie ca se opteaza pentru promovarea SEO, vanzarile vor creste vazand cu ochii.

    (Citează)

 2. Spune-mi, te rog, ce router din clasa medie (simila cu acesta sau Asus AC56) sta cel mai bine la acoperirea WiFi. Deci in Camera 1 cu ce router aveai cel mai bun semnal ? Asus AC56 cum sta ?

    (Citează)

 3. Nu sunt mulțumit de router-ul Wi-Fi dat de la UPC și ma gândeam să îmi iau eu unul. Îmi place Asus-ul recomandat de tine, știi cumva dacă e vreo problema de compatibilitate cu echipamentele UPC?

    (Citează)

 4. Am vazut pe hotnews o reclama la http://www.netograf.ro, pare ok site-ul

    (Citează)

 5. Il am deja de 2 saptamani. Cam la sapte zile limiteaza viteza la 10 mb pe cablu. Daca dau un restart isi revine…deja a doua oara.

    (Citează)

 6. Salut,

  De butonul WPS/RESET nu vad precizat nimic – mi se pare cea mai proasta alegere un singur buton pentru ambele functii eu am patit sa incerc sa imi conectez un laptop la router cu butonul WPS si l-am resetat la setarile din fabrica.

  Anyway il am de doua zile si pana acuma sunt multumit de el :)

  Toate bune,
  Vlad

    (Citează)

 7. Am jucarica in discutie de vreo 2 luni, sunt in general multumit. Ce am remarcat, insa, de curand, este limitarea vitezei la wireless, atat in 2,4 cat si in 5. La cablu merge de rupe, nu are treaba (am abonament de 500 Mbps), insa la wireless abia-abia scoate un 70-80 Mbps. A mai patit careva? Daca da, s-a gasit si o solutie, alta in afara de clasicul restart?

    (Citează)

 8. @Calin Am si eu routerul si prind pe wireless cu un laptop hp 150-200 mbps. Ai facut ultimu update ? Sa aiba al tau probleme cu antenele?

    (Citează)

 9. Mie mi se pare ca are o latenta exagerat de mare – pe site-ul RDS, testul de viteza imi da o latenta de 13-16 ms in conditiile in care cu alte routere aveam 1-2 ms.
  In rest, e un router ok pentru cat costa.

    (Citează)

 10. Mie nu-mi merge ipv6 pe rds cu acest router. Am ultimul firmware 141117. Cand activez ipv6, mi se schimba ipv4 in routerele si dnsurile rds dar nu si pe interfata routerului. Ca urmare primeste pachete cu un ipv4 care nu e al lui si le da drop cu succes. Cand deconectez/reconectez conexiunea ipv4 mi se schimba si ipv6. De multe ori ipv6 nu se conecteaza deloc.

    (Citează)

 11. Am testat USB-ul pe acest router si am obtinut o viteza relativ constanta de 8 MB/s.

    (Citează)

 12. Salut,

  Am acest router, detin un laptop configuratie de top i7, ssd etc. cu placa wi fi intel ac 867mb, un abonamet rds 500mb, cu toate astea in Status wi fi vede 433mb cat duce routerul pe 5ghz dar cand dau speed test sau trag de pe torrrent sau orice alt test de viteza duce cu maxim jumate din viteza de la status wi fi.
  Care ar fi problema? de ce nu duce aproape de maxim un 300-400 mb atata timp cat routerul duce, placa wi fi de pe laptop duce.

  Multumesc,

    (Citează)

 13. Salut,
  Poti sa imi zici daca o antena este de 2,4 si una de 5 sau ambele fac si 2 si 5 GHZ?

  Multumesc

    (Citează)

 14. ARE PROBLEME DE SOFT NEREZOLVATE NICI ACUM !
  Nici software alternativ nu se poate pune deoarece este pe o platforma noua (MediaTek) ex: OpenWRT

  Cade conexiunea dupa 2 ore pe fir ( Bug DHCP )
  Cam din ora in ora pe wireless scade mult viteza si daca esti intr.un joc sacadeaza mai mult de o secunda si te omoara ala.
  Deci iese din calcul skype, gaming etc. pe wireless .

  Pe fir se rezolva(partial) cu marirea timpului lease time dhcp (48h), dar dupa 2 zile daca ai norocul sa stai pe calculator fix cand se reinnoieste iar cade conexiunea.

  Rezolvarea completa ar fi sa asignati fiecarui device un IP (dupa MAC).
  Pe wireless… nu e speranta!

  Pe un router luat sh acum 2 ani cu 40 lei totul mergea perfect la vitezele pe care le suporta router.ul ( Cisco E1000 )

    (Citează)

 15. Eu am stat vreo săptămână cu C2 montat și nu am avut nici o astfel de problemă. Nici de la alții nu am mai auzit chestia asta, cine știe ce net ai sau ce placă de rețea în calculator.

  C2 este cel mai bine vândut model de pe piața noastră, cred că ar fi urlat toți ca din gură de șarpe dacă ar fi fost generalizată problema.

    (Citează)

 16. nwradu: Eu am stat vreo săptămână cu C2 montat și nu am avut nici o astfel de problemă. Nici de la alții nu am mai auzit chestia asta, cine știe ce net ai sau ce placă de rețea în calculator.

  La mine a mers ok primele 2 saptamani, dupa care a inceput sa nu se mai conecteze la RDS sub nicio forma. Dupa ce i-am tot facut upgrade/downgrade la firmware de cateva ori si-a revenit pentru doar o saptamana. De exemplu, de aseara nici ca vrea sa se mai conecteze la internet. Am sunat la RDS sa ma ajute cu un status cand dadeam connect/disconnect din router si mi-au spus ca la ei apare doar starea “not connected”. So…cred ca ii fac retur :)

    (Citează)

 17. Buna. Referitor la viteze de transfer. Mie mi se par un pic incomplete testele pe care de obicei le faci. P e mine personal ma intereseaza viteza pe sarma, pentru ca de obicei nu ma bazez pe wireless unde pot sa pun sarma.
  Uite de exemplu unul din producatori de routere semi-pro face teste cu diferite dimensiuni de pachet pentru ca e important ce numar de pachete poate ruta routerul (aka pps).
  http://routerboard.com/RB2011UiAS-IN uite jos la “Performance test results”
  E pacat daca tot faci teste pe atatea echipamente interesante sa nu ai si testul de pps. De asemenea as recomanda sa folosesti tool-uri de genul netperf pentru testarea vitezei de transfer. Poti modifica tipul traficului si sa afli puncte slabe pe care nu le poti afla cu WIndows explorer .
  Multumesc pentru review.

    (Citează)

 18. Mie imi pica reteaua pe 5 ghz de la cateva secunde pana la 3 ore. Se intampla random destul de rar, dar dupa 6 luni se intampla cam de 3 ori pe zi

    (Citează)

 19. Mie nu imi merge DMR-ul de cand am instalat acest router. Practic, un film, o poza de pe telefon, nu le mai pot arata pe televizor – playerul extern nu mai este vazut. Am instalat si o aplicatie DMR server pe telefon, problema pare sa fie in partea routerului, nici sevarul de pe telefon nu este vizibil. Cumva acest router nu da voie la pachetele DMR sa treaca.

    (Citează)

 20. Se merita sa trec de la un wrt54gl tomato daca am doar abonament de 100mbps, mai ales ca eu il tin la pervazul unui geam in pozitie verticala. Ma interesa mai mult daca bate jucaria asta veche la semnal.

    (Citează)

 21. Salut!
  La ce suma s-a ridicat onorariul incasat pentru acest review?
  Este doar o curiozitate si nimic mai mult.
  Multumesc anticipat pentru raspuns.
  Sanatate!

    (Citează)

 22. Este foarte slab. Packet loss pe wifi 0-1% si delay maxim de 3s(3 secunde).
  Total nerecomandat.

    (Citează)

 23. nu pot scoate pe wireless mai mult de 4,5 Mbps pe un laptop cu dual core,inainte aveam un asus care merge excelent.
  Am facut toate modificarile uzuale ,ceva blocheaza pachetele de date. Nu recomand.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus