un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Asus RT-N18U, routerul best-buy al momentului

4 Aug 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

55 comentarii

speedtest_asus_rt_n18u_router_rds_digi_fiberlink_1000
V-am spus anterior două vorbe despre noul router Asus RT-N18U, un model pe care-l consider best-buy în acest moment: nu doar că a prins 900 Mbps în testele mele ce caută cel mai bun router pentru RDS Fiberlink 1000 Mbps, dar oferă o performanță foarte bună și pe wireless și include funcții excelente.

A venit momentul să vi-l prezint pe larg, având în vedere că a apărut în magazine. Să începem cu specificațiile tehnice pentru Asus RT-N18U:

 • 4 porturi Gigabit pentru rețeaua internă
 • wireless 802.11b/g/n până la 600 Mbps
 • 3 antene externe
 • procesor foarte rapid, același ca pe vârful de gamă AC68U ( Broadcom BCM4708A la 800 MHz) cu 256 MB memorie RAM și 128 MB flash
 • 1 port USB 3.0, 1 port USB 2.0
 • Quality of Service, backup 3G/4G cu un modem USB, print server, rețele guest, controlul traficului, IPv6, SSID-uri multiple, control parental
 • dimensiuni 207 x 150 x 37 mm, greutate 520 grame

Preț: 334 lei la eMAG și PC Garage, verificați pe site.

AMBALARE

Routerul vine împachetat în deja cutia standard folosită de Asus, una de culoare neagră și foarte detaliată privind caracteristicile sale. Înăuntru am găsit cele trei antene detașabile, sursa de alimentare cu un cablu de aproape 1,5 metri și un mic patch-cord de rețea.
asus_rt_n18u_fiberlink_1asus_rt_n18u_fiberlink_2

CONSTRUCȚIE

RT-N18U are același design cu care Asus ne-a obișnuit în ultimul an de la seria “bună” de routere, adică o carcasă neagră, texturată cu un model vizibil în lumină puternică, dar altfel destul de discret. Adăugând la asta LED-urile albastre de mici dimensiuni, rezultă un router care arată bine și nu trebuie neapărat ascuns pe după mobilă, ci poate fi o prezență discretă într-un colț al camerei, la vedere.

asus_rt_n18u_fiberlink_5

Carcasa este destul de plată și are picioare de cauciuc pentru a fi așezată pe ceva, dar și găuri de prindere pentru agățarea de perete. Faptul că portul USB 3.0 se găsește pe muchia din față mă face să cred că acest router trebuie mai degrabă așezat pe o suprafață plană, pentru a avea acces ușor la portul respectiv.

Pe spate sunt restul porturilor. În ordine, am găsit acolo mufa de alimentare, butonul On/Off, portul USB 2.0, portul WAN Gigabit pe RJ-45, cele patru porturi LAN Gigabit pe RJ-45 și apoi butonul pentru configurarea WPS.
asus_rt_n18u_fiberlink_3
asus_rt_n18u_fiberlink_4

Printre ele se găsesc mufele pentru antenele externe, care trebuie înșurubate acolo înainte de utilizarea routerului.

Pe total, avem carcasa tipică Asus, arătoasă ca de obicei, suficient de mică pentru a fi ușor de ascuns după ceva și ușoară pentru a putea fi prinsă de perete fără un mare chin, eventual doar cu un dublu-adeziv de calitate.

TESTE DE VITEZĂ ȘI SEMNAL

Pe cablu, făcând un test pe Internet pe speedtest.net, am obținut 900 Mbps, un rezultat foarte bun, adică 112,5 MB/sec. Nici nu mă așteptam la altceva, acest router N18U având, după cum vă spuneam, procesorul foarte rapid de pe fratele său mai mare și vârful de gamă Asus, AC68U, iar pentru routarea de mare viteză contează astfel de detalii.
speedtest_asus_rt_n18u_router_rds_digi_fiberlink_1000

Testez viteza și pe download de torrente. Aleg torrentul cu cei mai mulți seeds (peste 300), majoritatea din România, și folosesc rapidul qBitTorrent pentru transfer. Din cauza protocolului și a sistemului care transferă din multiple surse, viteza maximă este ceva mai mică decât în testul de mai sus. Cum această viteză variază în timpul download-ului, prefer să împart dimensiunea totală la numărul de secunde cât a durat transferul pentru a afla o viteză medie. În fond, este exact ceea ce mă interesează.

În acest caz, viteza medie de download pentru un torrent de peste 4 GB a fost de 51 MB/sec.

Pe wireless am testat puterea semnalului. Am avut semnal în toată casa. Puteți vedea schema ei mai jos, routerul era instalat în Camera 4 și prindeam rețeaua wifi și din Camera 1, dar ce-i drept la o viteză mult mai mică, cum este și normal. Cu un program de analiză am văzut că semnalul variază între -33 dBm în zona routerului și până la -77 dBm în cel mai îndepărtat punct al casei, asigurând o conectivitate continuă.

schema_casa_test_router
putere_semnal_asus_n18u

Nu vă așteptați la 600 Mbps pe wireless, așa cum scrie pe cutie. Aceea este o viteză maximă teoretică și cumulată între mai multe dispozitive. Cel mai performant laptop pe care l-am testat eu a prins 190 Mbps, ceea ce mi s-a părut o performanță uriașă, pentru că anterior recordul personal pe wireless era la 160 Mbps. Pe tablete și telefoane așteptați-vă la 50-60 Mbps, că aceste dispozitive au antene mai mici și procesoare mai puțin optimizate.

Cei 600 Mbps spun de fapt că routerul poate gestiona conexiuni de viteză mare simultan cu mai multe dispozitive. De exemplu dacă toți membri unei familii sau toți oamenii dintr-un birou stau pe net pe wireless, routerul este capabil să le ofere tuturor transferuri rapide și streaminguri video, în limita unui total de 600 Mbps.

Trecând peste aceste detalii ce țin de tehnologie, concluzia este că RT-N18U s-a comportat excelent pe cablu și pe wireless, unde semnalul a fost puternic și transferul de viteză mare.

VITEZA PE PORTURILE USB

Din moment ce laptopul mi-a plăcut dpdv al vitezei și funcțiilor, am continuat testele și pe porturile USB. Porturile USB pot fi folosite în mai multe moduri:

 • poți conecta o imprimantă
 • poți conecta un modem 3G/4G pe care routerul să comute dacă se întrerupe conexiunea WAN principală
 • stocare în rețea, accesibilă prin FTP sau mapare
 • mod Time Machine, AiDisk și altele

Eu am testat doar stocarea în rețea. Aici aș vrea întâi să precizez că vitezele cele mai mari de transfer se obțin cu un hard-disk extern conectat prin USB, în timp ce banalele stick-uri USB se comportă foarte greu. Probabil că diferența vine de la diferitele mecanisme de caching de pe cele două medii de stocare. Cât de mult diferă rezultatele puteți vedea mai jos.

Configurarea este destul de ușoară, după ce înfigi HDD-ul sau stick-ul, routerul îți arată că l-a recunoscut și montat, iar tu poți alege acum să dai drepturi unor anumiți utilizatori să-l acceseze prin FTP sau din Explorer, unde apare ca un alt calculator. Trebuie să fii un pic atent la structura de foldere, care nu-ți oferă o libertate foarte mare, dar pentru așa ceva ar trebuie să apelezi la un NAS.

Cum am testat:

 • HDD extern de 500 GB, montat în rack USB 3.0
 • calculatorul meu era conectat prin cablu la router, pe o viteză maximă de 900 Mbps testată anterior
 • folderele pe care le-am utilizat în test se găseau pe un SSD HyperX de mare viteză, dar asta n-a contat prea mult în rezultatele finale

Ce foldere am utilizat în teste:

 1. o arhivă .zip de 945 MB
 2. un clip .mp4 de 152 MB
 3. 117 fotografii de 4-6 MB fiecare, în total 788 MB
 4. 268 fișiere de 200-600 kB fiecare, în total 85 MB
 5. 1 fișier de 5,4 GB

Iată rezultatele sub formă de grafice și explicații. Toate vitezele sunt în MB/sec.
TRANSFER ÎN ȘI DE PE HDD EXTERN CONECTAT LA ROUTER, MAPAT ÎN WINDOWS EXPLORER [MB/sec]
transfer_direct_usb_asus_n18u

Vitezele sunt acceptabile, dar mult sub ceea ce poate oferi un NAS, care se apropie de 60 MB/sec. Nu-i vorba de viteza rețelei, ci NAS-ul este gândit și echipat mai bine pentru scriere și citire de date.

TRANSFER ÎN ȘI DE PE HDD EXTERN CONECTAT LA ROUTER PRIN FTP [MB/sec]
transfer_ftp_usb_asus_n18u

Observați că vitezele prin FTP sunt mai mici, acest mod de transfer în și de pe hard-disk-ul conectat la router fiind mai lent pentru aceleași fișiere. Cât de mare este diferența observați în comparația de mai jos.

DIFERENȚĂ DE VITEZĂ ÎNTRE TRANSFER DIRECT ȘI FTP [MB/sec]
transfer_direct_vs_ftp_download_usb_asus_n18u

transfer_direct_vs_ftp_upload_usb_asus_n18u

Aceste teste spun că trebuie să mapați unitatea externă ca unitate de rețea în Windows, de unde puteți să o accesați apoi cu orice alt program din calculator.

DIFERENȚĂ DE VITEZĂ ÎNTRE HDD EXTERN ȘI STICK USB – ambele USB 3.0 [MB/sec]
Ca să vedeți ce lent este de fapt un stick USB lipsit de mecanismele de caching, am utilizat aici un stick noname, dar USB 3.0. Viteza a fost atât de mică încât am renunțat să mai fac și testul cu cel mai mare fișier.
stick_vs_hdd_usb_asus_n18u

Vi se par mici vitezele? Totuși sunt unele normale pentru routere ce oferă posibilitatea conectării unor unități de stocare pe porturi USB. Pur și simplu vorbim de un router de 400 de lei care este gândit pentru transferuri Ethernet, iar gestionarea unui transfer de fișiere este o funcție secundară pentru care nu este optimizat.

Prin comparație, un Network Attached Storage de 2200 de lei, cu două hard-diskuri mult mai performante conectate direct pe SATA și având la bord un procesor Intel cu 1 GB memorie RAM asigură viteze de 60 MB/sec în rețea. În astfel de condiții și având în vedere diferența de preț și hardware, aș spune că vitezele obținute pe RT-N18U sunt nu doar similare cu alte routere pe care le-am testat, ci și destul de decente.

INTERFAȚĂ ȘI FUNCȚII

Fac o enumerare a funcțiilor routerului:

 • Poate crea trei rețele Guest diferite. Rețelele Guest sunt, cum le zice numele, pentru vizitatori pentru a le oferi acces rapid la net, dar fără a avea și acces la rețeaua internă și la restul protocoalelor de securitate.
 • Quality of Service – poți regla limite de upload și download în mod automat sau în funcție de protocolul ales sau chiar per aplicație. Poți seta 5 niveluri de prioritate și aranja aplicațiile în ele, ceea ce-ți permite, de exemplu, să reglezi ca browserul să aibă mereu bandă de net, deși în fundal faci un download cu viteză maximă.
 • Traffic Monitor – arată niște grafice privind utilizarea routerului, download și upload pe porturile cablate și pe wireless.
 • Control parental – poți permite accesul unui calculator la Internet doar între anumite ore.
 • USB – din acest meniu reglezi tot ce ține de USB. Meniurile prind viața după ce conectezi un dispozitiv, moment în care poți alege cum să-l accesezi pe FTP sau direct, ce drepturi să aibă utilizatorii șamd. Tot de aici conectezi imprimante, setezi modemul 3G/4G ca backup la conexiunea WAN principală șamd.
 • AiCloud – permite mai multe moduri de configurare a stocării externe USB pentru a o accesa de oriunde din Internet, ca într-o rețea privată securizată.
 • Poți configura rețeaua wireless pentru a fi activă doar între anumite ore, îi poți regla puterea cu un maxim de 100 mW, opțiuni de WPS, WDS și filtrare MAC.
 • WAN – aici găseșt opțiunile de port forwarding, triggering, dual-WAN pentru a utiliza o conexiune secundară, DDNS șamd.
 • IPv6 – pentru cine dorește acest mod de conectare.
 • VPN – routerul suportă funcții de VPN, pentru a putea accesa rețeaua internă din Internet, cu acces bine securizat.
 • Ai firewall, blocare după URL, blocare după keyword în URL și opțiuni asemănătoare pentru IPv6.
 • poți salva și reîncărca o configurație anume pentru router, iar din interfața acestuia poți verifica automat dacă există un firmware mai nou.
 • ai log detaliat pentru conectare, erori și alte informații
 • ai câteva unelte precum ping disponibile chiar din interfața routerului

Mai jos screenshot-uri care vă spun chiar mai multe informații.

CE E BINE

 • Foarte performant pe cablu, ideal pentru abonamentul RDS Fiberlink 1000 Mbps.
 • Două porturi USB, din care unul USB 3.0.
 • Semnal suficient de puternic pentru un apartament de 3 camere.
 • Funcții utile precum backup 3G/4G, QoS, Parental Control, rețele guest, blocarea URL-urilor și cuvintelor cheie, print server.

CE E RĂU

 • Stocarea pe USB este cam dificil de configurat.
 • Nu are wifi pe 5,2 GHz, un spectru mult mai liber.

CONCLUZIE

Asus RT-N18U este un router pe cinste și, având în vedere prețul său și ceea ce oferă pentru el, un model best-buy nu doar în gama Asus, ci chiar și între celelalte routere “doar N” de pe piață. Oferă viteze foarte mari pe rețea cablată, performanțe bune pe wireless și funcții foarte utile în interfața sa. Este unul dintre cele mai bune routere cu suport 802.11n.

Preț: 334 lei la eMAG și PC Garage, verificați pe site.

  55 comentarii

 1. mai e un minus: nu are standard wi-fi ac

    (Citează)

  • @CTI97: ăla nu-i un minus, că știam de la început că nu-l are. Plus că de asta costă de două ori mai puțin decât AC68, care are.

   Abia apar laptopurile cu AC și de obicei costă mult de tot. Vitezele prinse pe AC pe un singur dispozitiv sunt similare cu cele de pe N, așa că nu-i mare scofală.

     (Citează)

 2. eu cred ca producatorii de device-uri au ramas in urma in ceea ce priveste ratele de transfer. Degeaba ai tu internet gigabit, router care sa trimita pe wifi sute de megabiti daca laptopul pe care stai pe wifi nu sare de 100 de megabiti.

  waste of money.

    (Citează)

  • Eu am prins 190 Mbps pe wireless cu routerul ăsta și cu un ultrabook de ultimă generație, cea mai mare viteză pentru mine pe wireless.

   Asta cu wireless-ul se va schimba în următorii 2 ani, că se lucrează acum la niște tehnologii șmechere. Nu au cum să crească viteza pe un singur stream, dar vor utiliza mai multe streamuri diferite. Am văzut la MWC Barcelona o demonstrație de la Qualcomm cu un echipament special și prindeau 600 Mbps acolo.

     (Citează)

  • @add: tot din astfel de motive nu ai de ce să te arunci încă la un AC1900 cu 1900 Mbps pe wireless, că de obicei nu ai 3 copii și 4 neveste care stau simultan pe streaming, ca să merite.

     (Citează)

 3. Foarte bine ai prezentat acest produs. Chiar vreau sa imi achizitionez un modem la un pret de 200 lei, dar nu vreau sa ma grabesc si dupa aceea sa ma plang. O sa mai astept o perioada poate mai scade pretul si cine stie, poate mi-l cumpar pe acesta.

    (Citează)

 4. Foarte bun review, si apreciez gradul de detaliere. As avea o intrebare :
  Ce Router recomanzi pentru un semnal cat mai bun, intr-o casa de 360 metri patrati, cu parter, etaj1 si etaj 2, routerul fiind pozitionat la etajul 2, pentru un semnal cat mai bun in fiecare incapere ? ( si daca nu cer prea mult , chiar si pentru curte :)
  Acum folosesc un D-Link Rangebooster DIR-655.
  Multumesc

    (Citează)

  • @Radu: n-aș putea spune, că n-am testat la casă. Cred că poți lua orice router performant și, acolo unde nu mai ai semnal, pui un repetor ieftin, cât să ai wireless peste tot.

     (Citează)

 5. Felicitari pentru review !!!
  Foarte detaliat si cuprinzator, nu ma asteptam.

    (Citează)

 6. Are download si upload foarte bun!!

    (Citează)

 7. Foarte meticuloasa prezentarea, bine realizata, insa trebuie luata doar cu titlu de informatie, ca exista device-uri scumpe care si sunt in stare de vitezele respectabile pe care le promit cumparatorului. In alta ordine de idei, insa, nu vad de ce ar mai cumpara cineva asa ceva, cand exista Mikrotik si Ubiquiti, care sunt mult mai flexibile si permit infinit mai multe configurari. Nici macar nu vorbim de solutii (cu mult mai) mai scumpe raportat la produsul prezentat aici,

    (Citează)

 8. Felicitari pt review!
  Parerea mea este ca momentan best buy e Sapido GR297n … era 219 lei acum cateva zile la PCG. Am prins cu el 933Mbps pe speedteste si download de pana la 88MB/sec pe torrente. In plus are o acoperire wifi mai buna (emite cu 1000mW fata de 100mW la acest Asus).
  Ce are acest Asus mai bun e acel procesor Broadcom desi nu e ca cel de pe AC68U cum zici tu: e SINGLE core iar pe AC68U e DUAL core (BCM47081A0 pe N18U vs BCM4708A0 pe AC68U) si cei 256MB RAM care intradevar ajuta cand sunt foarte multi clienti simultan care folosesc WiFi-ul.
  La vitezele/throughputul pe wifi nu pot sa le compar pt ca eu am testat doar cu un Samsung S5 nu cu un notebook insa la acest capitol si in aceeasi camera cu routerul Asus a stat tot timpul bine deci sunt sigur ca si in cazul celor doua N18U-ul va fi mai bun.

    (Citează)

 9. Util.

    (Citează)

 10. Multumim de review. Pacat ca wireless-ul lasa de dorit, fiindca am laptop doar cu wireless, fara placa de retea. In cazul asta nu m-ar ajuta vitezele mari pe lan. Poate se mai ieftineste (poate de black friday) Asus RT-AC87U sa-mi iradiez tot blocul…

    (Citează)

 11. Salut , am achizitionat si eu un router RT- N18U si nu prea sunt multumit de viteza pe fir . Pe speedtest.net ajung la 930 Mbps si upload 105 Mbps ( am internetul de la rds de 1000 Mbps ) Pe parte de hardware stau bine , i7 , ssd etc indeplinesc toate conditiile . Cand dau sa traga de pe torent ( fls ) aleg un torent cu multi seederi si mai mult de 27 de MB/s nu vrea…refuz sa cred ca doar atat poate . Aveti idee ce as putea face ( uttorent folosesc ). Ms

    (Citează)

 12. @Vampiru incearca cu http://www.qbittorrent.org/

  E practic “utorrent” de pe vremuri..fara reclame..fara bullshituri. La mine sare in viteza mea maxima aproape instant pe cablu, cu un router wireless praf de vre-o 100RON de la dlink. Nu am incercat inca pe routerul N18 deoarece acela e planificat pentru alta locatie unde inca nu m-am mutat.

    (Citează)

 13. Salut Radu,
  Vreau sa-mi cumpar un router si am nevoi mai speciale. Am macbook cu ssd de doar 128 gb, si vreau sa adaug hdd-ul extern la router pentru a putea downloada torrente pe hdd extern. Pot sa fac asta? sa “mapez” sau cum ai spus tu si utorrentu sa downloadeze direct acolo?

    (Citează)

 14. Daniel Todoran

  05/01/2015 la 6:28 PM

  Buna seara! Am testat acest router,d.p.d.v. al vitezelor de transfer date (nu si in internet) in felul urmator…
  1. cu WiFi Speed Test (apk.android) transfer intre Desktop PC si smartphone (care stie protocol N) .Traseul datelor a fost Desktop …..Router…….wifi……..Smartphone: download= 32,07 Mbit/s adica 4,08 MB/s. Ceea ce mie mi se pare extrem de putin. Mentionez ca am stat cu smartphonul langa router.
  2. Copiere de pe un HDD extern usb3 atasat la portul usb3 al routerului pe PC desktop prin cablu …..32 MB/s adica 256 Mbit/s
  Eu nu inteleg cum obtin altii viteze ametitoare. Ce ar putea fi gresit la mine?
  Totusi sunt multumit ca pot face streaming video 1080p.
  Semnalul este bun. Dar viteza pe wifi la mine e catastrofa fata de testele de pe bloguri. E posibil sa fie defect? Mentionez ca am ultimul firmware.
  Multumesc anticipat!

    (Citează)

  • Ce telefon ai?

   Testele cu telefonul sunt mereu incerte. Depinzi de viteza memoriei interne a telefonului, de tipul cardului microSD (dacă ai unul), de fragmentarea lui șamd. Inclusiv eu în review am zis să vă așțeptați la 50 Mbps pe wifi, iar tu ai obținut 32 Mbps, deci cam pe acolo…
   Fă direct un test cu Speedtest din telefonul conectat la wifi pe servererul RDS-ului sau al providerului tău de net. https://play.google.com/store/apps/details?id=org.zwanoo.android.speedtest

   Viteza pe HDD mi se pare bună, este un pic mai mare față de ce-am obținut eu.

     (Citează)

 15. Daniel Todoran

  05/01/2015 la 7:16 PM

  Providerul meu e slabut fata de RDS. Nemtii stau mai prost la capitolul internet viteza,pentru publicul larg, decat romanii. :)
  Cu ce mi-ai dat am obtinut 30,87 Mbps download si 1,76 upload. Cum pe aici “munca” cu torentele e urmarita si riscanta pot sa spun ca pentru alte activitati (streaming) viteza e suficienta.
  Multumesc de raspuns!

    (Citează)

 16. Salut! Te-as ruga sa-mi spui, daca ai testat, ce viteza atinge wan-to-lan folosind un client conctat prin serverul vpn de pe router. Multumesc!

    (Citează)

 17. Nu am testat. Daca as intra din WAN (vpn), ceea ce nu pot deoarece nu am un IP de asa natura asigurat de provider, as intampina limitarea de viteza a providerului undeva la 50 mbps. Deci degeaba routerul e rapid daca am gatuire pe WAN. Pe mine m-a interesat streamingul din LAN. Nu prea sunt familiarizat cu vpn, ddns. Sper ca nu am scris tampenii. :)

    (Citează)

 18. P.S. Pe WAN am un IP diferit de IP-ul routerului asus. Wan-ul intra printr-un kabel modem apoi e preluat de asus rtn18u care asigura LAN-ul.

    (Citează)

 19. Salut,

  Am si eu routerul dar nu pot sa trec de 360 de MB pe cablu. Daca pun cablul direct in PC am viteze de 488 de MB. Am abonamentul de 500 de la RDS. Aveti vreo sugestie, poate e vreo setare care imi scapa mie?

  Mersi.

    (Citează)

 20. Am trecut prin toti pasii si am incercat tot ce mi-a trecut prin cap. Pur si simplu prin router nu vrea sa treaca de 360-370 Mbps. Altfel nu as mai fi pus intrebarea aici. Orice sugestie e apreciata.

  1. Asigură-te că ai cablul potrivit între router și PC-ul tă: Cat 5e (Am incercat doua cabluri diferite)
  2. Asigură-te că folosești un router gigabit: Asus RT-N18U
  3. Asigură-te că în calculator ai o placă de rețea tip gigabit: Categoric, altfel nu as mai fi prins 488 de Mbps fara router
  4. Nu există setări speciale: OK
  5. Contează și hardware-ul computerului: E ok hardware-ul, altfel nu as mai fi prins 488 de Mbps fara router
  6. Verificați setările avansate ale plăcii de rețea: Setarile sunt in regula.
  7. Asigurați-vă că vi s-a activat serviciul: Este activ

    (Citează)

 21. Daniel Todoran

  30/01/2015 la 9:28 PM

  Am mai testat putin vitezele de transafer intre HDD USB3 extern alimentat extern introdus in Router in portul usb3 si SSD-ul intern din PC.
  Pentru transfer am folosit un fisier video HD in jur de 6 GB.
  Iata rezultatele:
  Pe cablu HDD———SSD 344 Mbps
  SSD———-HDD 296 Mbps

  Pe WiFi (adaptor stick usb de 150MB) PC-ul se afla Langa router.
  HDD———SSD 75 Mbps
  SSD———–HDD 44 Mbps

  Eu personal sunt multumit de rezultate. Voi de spuneti? Avand in vedere ca multi nu ar fi multumiti. Limita teoretica a routerului e mult mai mare.

  Am testat asa deoarece cu SpeedNet oricum sunt limitat de provider la 50Mbps

    (Citează)

 22. Am marit puterea la 28.5 dB. Acum am procesorul la 65 gradeC in mod normal. Cel mai mult a atin 71 grade. Poate fi periculos?

    (Citează)

 23. Salut nwradu,

  Multumesc mult pt acest review tare si pentru toate detaliile despre acest router.
  Imi place si cam in proportie de 70% sunt sigur ca il voi lua, desi diferenta de 20% sunt inca in dubii daca sa aleg un “TP-Link Archer C2” sau acest “Asus RT-N18U”, asta din punct de vedere al performantelor, ca am vazut in testele pe care le-ai facut ca Archer C2 ar sta mai bine din mai multe puncte de vedere.

  Dintre cele doua pe care l-ai prefera, tinand cont ca pentru mine conteaza cel mai mult viteza si stabilitatea semnalului prin fir nu cea wireless.

  Sincer un motiv “cam ciudat” care ma face mai mult sa iau ASUS-ul este felul in care arata, ca nu-mi place design’ul de la Archer C2.

  Dar lasand la o parte nebuniile mele legate de design, pentru stabilitate ca semnal prin cablu cu fara prea multe pretentii legate de wireless, pe care dintre cele doua ai alege ? ASUS RT-N18U sau TP-Link Archer C2 ?

    (Citează)

 24. Daniel Todoran

  09/02/2015 la 9:19 PM

  Am refus putere de la 28.5 la 25 dB. Adica de ls 707 la 316 mW.
  E drept ca se incalzeste mai greu, dar in lucru intens (gen copiere de pe HDD ext. pe laptop via wifi + streaming HD) tot am atins 74 grade. E posibil ca asta sa fie regimul sau de lucru? Stie cineva care este temp. max. de siguranta a CPU? Ca un exemplu: La placile video Radeon se stie ca 90 grade inca nu e o problema. Dar acum nu vreau sa amestec merele cu perele.

    (Citează)

 25. Daca am fiberlink de la RDS cum pot conecta cablul de fibra optica la acest router ?
  Sau e nevoie sa fac bridge intre routerul lor (non wireless) si asta care il cumpar eu ? :/

    (Citează)

 26. Salut, foarte interesante review-urile tale, felicitari!
  Am totusi o intrebare, din ce ai ai testat, stau sa aleg intre TP-Link Archer C2 si ASUS RT-N18U. Stau la casa, casa contruita din beton si caramida si am nevoie de semnal pe inca un nivel, chiar doua. Standardul AC sincer nu pot spune ca ma incanta pentru ca nu am decat iphone/ul compatibil cu el. Ma intereseaza care din ele crezi ca are un semnal mai bun pe wifi. Multumesc!

    (Citează)

 27. Salut!
  În primul rand mulțumesc pt reviewuri. Fara cei ca tine nu am putea face alegeri atât de bune!

  Eu am luat routerul asta și sunt cat de cat mulțumit de el. Adică într-un ap de 2 camere am în camera cea mai depărtata de router cam 50 – 55 Mbps la 7-8 metri estimativ și prin 3 pereți.

  Întrebarea mea este dacă consideri ca Archer c2 având ac mi-ar fi obținut o viteza wireless mai mare în același condiții.
  Eu am optat pt 2.4 GHz din cauza distantei și a pereților despărțitori, știind ca 5 GHz nu bate asa bine.

  Am fiberlink 300. De viteza pe cablu nu are rost sa menționez ca oricum se descurca bine ambele routere.

  Numai bine!

    (Citează)

 28. Salut,
  am luat routerul de fata, am inlocuit un Linksys ceva mai vechi care nu reusea mai mult de 50 Mbps pe cablu, desi teoretic era gigabit.
  Viteza e excelenta pe acest Asus, dar am niste necazuri dubioase:
  – pe Macbook Pro Retina merge permanent in regula
  – pe un iPad 4 si un Nexus 5, la fel
  – pe un Lenovo Yoga 2 Pro si pe un iPhone 5s, da rateuri foarte des. Ambele apar conectate, dar nu reusesc sa acceseze majoritatea siteurilor (sau aplicatiilor). O vreme, dupa care iar functioneaza. Ping-ul din interfata routerului spre siteurile respective merge fara probleme, deci necazul pare a fi cu routingul spre astea 2 devices. Culmea, probleme astea nu apar cu vechiul Lynksys WRT160NL.

  Atat de bizar, atat de bizarrrr.

    (Citează)

 29. Știu ce zici, dar cu alte routere merg fără probleme. Un soi de incompatibilitate bizară care face problematică garanția…

  nwradu:
  probabil este de la wifi-ul dispozitivelor, cine știe ce module au înăuntru.

    (Citează)

 30. Galatanu Vlad

  04/04/2017 la 8:13 PM

  Salut. Îmi cer scuze că te deranjez, dar în zile următoare aș vrea să-l achiționez. Întrebarea mea este următoarea, configurare acestui pentru cineva care nu prea le are cu aceste lucruri, este dificilă?

    (Citează)

 31. Salutare,

  Știe cineva de ce ar putea fi limitat prin cablu la 300 Mbps??
  Tocmai am instalat FiberLink 500 de la RDS, am conectat routerul, iar la un test prin cablu legat la router obțin maximum 300. Sistemul pe care am testat este suficient de performant (i7, SSD, 16 GB RAM).

  I-am chemat pe cei de la RDS și la testul efectuat cu cablul conectat direct la echipamentul lor se obține aproape 500 (rezultate normale, deci).
  Când mut cablul în router, limita este 300.
  Este exasperant, nici măcar cei de la service nu și-au putut da seama care ar fi cauza.

  Orice sugestie este binevenită!

    (Citează)

  • Dă-i un reset to factory defaults routerului și apoi configurează doar parola și userul de la pppoe, ca să nu activezi din greșeală vreo limitare de bandă.

   Mută cablul și direct în computerul tău, nu doar în cel al RDS-ului, și vezi ce obții așa.

     (Citează)

 32. Salut,

  Mulțumesc pentru răspunsul rapid :)

  Urmează să încerc și un reset.

  Cablul a fost inițial în calculatorul meu, de aia i-am și chemat pe cei de la RDS, am crezut că o fi o problemă la sistemul meu, dar și ei au obținut aceleași rezultate.
  Ce au reușit ei să constate în plus, cum ziceam, este că au testat și cu cablul direct în echipamentul lor și acolo se obțin 490 – 500.

  Dacă se schimbă ceva după reset, revin cu informații.

    (Citează)

  • Salut, si eu am aceeasi problema, am Gigabit (Fiberlink 1000) si e limitat prin router la 300 Mb/s. Direct in laptop nu sunt probleme. Doar cand trec prin router apar problemele. Am sa incerc si eu Factory Defaults (reset la parametrii din fabrica).
   A mai incercat cineva asta? Am configurat foarte multe setari pe router si nu vreau sa le pierd fara sa rezolv problema. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

     (Citează)

  • Poți să salvezi configurația routerului și să o încarci din nou dacă o pierzi, păstrând astfel toate setările.

   Verifică să nu fi activat QoS din greșeală.

     (Citează)

 33. Salut, revin cu rezolvarea, este de la firmware, ultimul update de pe site oficial in aceleasi conditii (aceeasi configurare a routerului) cu firmware mai vechi functioneaza perfect. Noroc ca mi-am amintit ca am facut update (era singura schimbare ce aparuse).
  Concluzie: ASUS RT-N18U Firmware version 3.0.0.4.380.7743 – in cazul meu limiteaza viteza de download la 300 Mb/s de la 800-900Mb/s cat merge cu cablu direct in laptop.
  Rezolvare: ASUS RT-N18UFirmware version 3.0.0.4.380.7266 – lucreaza corect viteza identica cu cablu direct 800-900 Mb/s.
  Am sa scriu un email catre Asus sa vedem daca exista un punct de vedere oficial.
  Asupra acestei probleme
  Revin cu amanunte.
  P.S.: Multumesc nwradu pentru ideea de a da save configuratiei router-ului.

    (Citează)

 34. Am cumparat acest router pentru Fiberlink 1000 de la RDS. Performantele sunt satisfacatoare (920Mbps throughput) cu firmware 3.0.0.4.380.7378. Din pacate insa, dupa ultimul update de firmware (3.0.0.4.380.7743) menit sa rezolve probleme de securitate cu acest device – CVE-2017-8828 (XSS vulnerability) – CVE-2017-5892 (JSONP Information Disclosure) – CVE-2017-7494 (Samba remote code execution vulnerability) – routerul nu mai asigura throughput mai mare de 300Mbps down / 500Mbps up.

  Suportul Asus este dezamagitor. Am raportat aceste probleme si am fost sfatuit sa fac downgrade, lucru pe care il facusem deja. Asteptarea mea ar fi fost ca cineva de acolo sa ia in serios sesizarea si sa o escaleze in vederea remedierii in urmatoarea versiune de firmware iar cea actuala sa fie stearsa de pe site deoarece dupa acest update, produsul nu mai este conform specificatiilor – “True Gigabit Router”.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus