un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Asus RT-N18U – un excelent router nou

4 Jun 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

48 comentarii

Noul router Asus RT-N18U s-a comportat excelent în testele mele privind cel mai rapid router pentru RDS Fiberlink 1000. Cu 900 Mbps viteză maximă obținută în testul meu, a trecut direct pe locul doi din 16 modele testate, învins doar de un model de trei ori mai scump.

speedtest_asus_rt_n18u_router_rds_digi_fiberlink_1000

Nici nu-i de mirare că N18U a avut rezultate așa bune. Hardware-ul său este unul excelent, folosește același procesor Broadcom BCM4708A la 800 MHz ca și cel mai puternic router Asus de pe piață, modelul AC68U (care a obținut o viteză foarte bună în testele pe cablu, dar este mult mai scump deoarece include modul wireless AC de mare viteză), și are 256 MB memorie RAM și una flash de 128 MB, ceea ce-l ajută să facă un management bun al traficului la viteze mari din multe surse.

RT-N18U excelează și la restul hardware-ului: are un port USB 3.0 și unul USB 2.0 pe care poți conecta stick-uri sau hard-disk-uri externe pentru a le accesa din rețeaua internă sau de pe Internet, dar permite și conectarea unui modem 3G/4G pentru a funcționa ca backup de conexiune WAN. Preț: 334 lei la eMAG și PC Garage, verificați pe site.

În ceea ce privește funcțiile, ai la dispoziție QoS, Control Parental, IPv6, print server, VPN și funcțiile uzuale de rutare.


asus_rt_n18u_fiberlink_4asus_rt_n18u_fiberlink_3

Unde s-a făcut un compromis? N18U are rețea wireless 802.11 b/g/n la maxim 600 Mbps. Fratele său mai mare ca hardware (și dublu la preț) AC68U știe standardul 802.11ac la 1900 Mbps total teoretic, deși în practică eu n-am văzut nici un laptop care să treacă de 200 Mbps și asta pus lângă router, așa că RT-N18U este excelent pentru 99% dintre situații și cu siguranță un best-buy din gama Asus.

 

    48 comentarii

  1. Mikrotik, mikrotik, mikrotik… (se aud scandări din mulțime).

      (Citează)

  2. adibas, adibas, scanda, din nou, multimea. Pe bune?!

      (Citează)

  3. Cum sta la semnal wireless acum 10 zile mi-am luat Asus RT-AC56U care nu are antene externe .

      (Citează)

    • @Andreiexe: semnal avea bun în toată casa mea (schema e mai jos, ignoră repeaterul că nu mai este instalat), dar cu scăderea uzuală de viteză pentru că trece la o modulație mult mai simplă.
      schema casa

        (Citează)

  4. Bune articolele cu routere, le urmaresc de mult timp.

    Caut un router care sa aiba semnal wireless cat mai mare, vreau sa am si in jurul casei, prin curte, putin semnal sa pot sta cu laptop-ul pe afara. Nu e important sa aiba standard-ul ac, e de ajuns n.

    Astept cu interes mai multe pareri si comentarii. Bafta :)

      (Citează)

  5. AVM Fritzbox 7490, 7390, 7360, aflate si-n oferta emag, cand testezi?
    Sa vedem si noi un router voip pe unde se situeaza.

      (Citează)

    • @Wir Fritzen: ce rost ar avea? Fritzbox-urile nu sunt pentru rețele precum cea oferită de de RDS și nu pentru ce testez eu.

      Din ce vinde eMAG, toate vor conexiune ADSL pe RJ-11. Un model de top, de 800 de lei, abia are două porturi LAN de 1000 Mbps și două de 100 Mbps. Unul dintre ele scrie că ar putea funcționa și ca port WAN, ceea ce-mi lasă un singur port RJ-45 cablat de 1000 Mbps pentru computer. Cine ar cumpăra un astfel de aparat când la un preț de două ori mai mic primești mult mai multe de la alți producători?

      Nici măcar nu e precizat pe undeva dacă acel port LAN/WAN știe de PPPoE. Presupunând că ar știi, crezi că o astfel de improvizație are și procesor ce-ar putea asigura măcar o viteză decentă pentru ce testez eu?

      Or fi bune pentru conexiune ADSL, poți conecta și telefoane Dect la ele, par utile într-un SOHO, dar România nu s-a dezvoltat pe ADSL, ca multe alte țări din Europa, și nu cred că-i o piața prea mare pentru așa ceva.

        (Citează)

  6. @ Radu ms .

    Vroiam sa te intreb daca ai facut un test de download si de pe torrente , daca da ce client ai folosit si ce setari ? Eu mai mult de 60 nu am prins pe torrente cu utorrent .

      (Citează)

  7. Multumesc de sugestii, am trecute pe lista si range extender-ele, mai ales ca am un vecin cu ceva chinezarii de genul asta, si cred ca ala ramane singurul mod de a avea semnal bun oriunde.

      (Citează)

    • Da, păi după cum vezi acolo în testele mele, degeaba ai semnal de la router, viteza scade foarte mult. Un Range Extender plasat bine îți asigură și viteză mai mare.

        (Citează)

  8. Deci pana acum ar fi RT-N18U / RT-AC56U / RT-N56U (dupa gust, dupa pret) cuplat cu un range extender bun.

    Multumesc, urmaresc discutiile si review-urile in continuare. :)

      (Citează)

  9. Ca range extender o sa pun un router pe mod repeater cu niste antene de 8dbi ca sa am semnal la parter / curte .

      (Citează)

  10. Fuck speed. I want reliability.

    De ani de zile tot cumpar routere, si mai ieftine si mai scumpe, n-am gasit inca unul care sa mearga cum trebuie si mai devreme sau mai tarziu toate incep ba sa piarda semnalul, ba sa creasca latenta, ba sa-ti dea IP-uri aiurea, sa intrerupa semnalul, sa nu mai ajunga in gateway, sa trebuiasca resetate.

    Linksys-uri, SMC, Asusuri, prostii ieftine, toata gama. Wireless-ul e prost la toate.

      (Citează)

  11. @Andreiexe sunt curios ce router gasesti tu sa mearga ca repeater.

      (Citează)

  12. @nwradu, @George: Mikrotik nu sunt prezenti in .ro, pot sa iti trimit eu un router (RB750GL, non wireless) de la ei daca vrei sa testezi.
    Din pacate implementarea pppoe lasa de dorit, pe la 160-180Mb trafic procesorul urca in 100% :(

      (Citează)

  13. @Radu: da-mi, te rog, un raspuns simplu la o intrebare: Care router imi ofera o viteza buna (cea mai buna) pe wifi la un abonament Fiberlink 500?..ok, inteleg, cele gigabit duc viteza mare wired, insa eu folosesc netul 100% fireless in casa.
    Asadar, un sfat, te rog mult! Multumesc!

      (Citează)

    • @Cristi: cele mai mari șanse le ai cu un router care știe și standardul 802.11ac, ca să fie util și în următorii ani, când mai mult ca sigur vei avea laptop cu același standard, dacă nu ai deja. Telefoanele și tabletele de top îl includ deja de vreo 2 ani.

      Eu aș merge pe acel Asus AC56U. Acum reține și că pe măsură ce te depărtezi de el, în alte camere, vei avea acoperire, dar viteza va scădea mult pentru că routerul comută pe o modulație mult mai slabă ca eficiență. Pentru a schimba asta ai nevoie de repetoare.

        (Citează)

  14. Mikrotik au vreo 5 distribuitori in RO. Sunt de gasit la ei pe site (mikrotik.com), poate unul dintre ei vor sa dea un router la testat… Recomand un RB951G pentru teste!

      (Citează)

  15. @Radu/@Cristi: degeaba ai tu router bun pe wireless daca placa de la laptop stie doar de 300Mbps maxim. Din acest motiv ai acea limita de 200Mbps. In cazul meu e tocmai invers: placa wireless duce cu mult peste 300, insa routerul (un N56U) nu poate mai mult (vorbim de 5Ghz).

      (Citează)

  16. Daca tu n-ai vazut decat routere proaste sau latopuri cu wireless configurat cu picioarele nu inseamna ca nu exista conexiuni >200mbps. De exemplu, eu sunt in camera mea si routerul e undeva pe hol: http://i60.tinypic.com/260epf7.jpg

    Si un Speedtest.net, de control: http://www.speedtest.net/my-result/3548693603

    Routerul este un Linksys E4200 cu DD-WRT si placa de retea este un Intel 7260.

      (Citează)

    • @Gaelex: da, dar tot dezamăgitor rămâne, ai conexiunea la 243 Mbps negociată și prinzi doar 61 Mbps.

      Cel mai mult am prins un 160 Mbps pe speedtest, pe wireless AC.

        (Citează)

  17. Viteza de download a internetului depinde și de configurația calculatorului. Am internet de la rds de 1000 mb/s cu router tp link wdr 3600 testul de viteză este acesta:
    https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/10309025_681854345217788_929639138617406674_n.jpg?oh=49d4061c70a8ea1ffc0519a75576e7ef&oe=542CF7F3

    Iar de pe torrent iau în medie cu 70-80 de mega.
    Cum spuneam depinde de calculator pe lângă cel pe care am download-ul acela mare , mai am un dual core cu 3 gb de ram și pe acela nu iau cu mai mult de 40 de mega iar testul de viteză arată undeva la 700 de mega de download.

      (Citează)

  18. @nwradu: am retinut, multumesc de raspuns!

      (Citează)

  19. @nwradu: la 400 lei nu e mult prea aproape ca pret de AC56U, care are si el hardware foarte similar cu fratele mai mare si care in plus stie si AC? In promotie AC56U ajunge 450-460lei… Multumesc.

      (Citează)

    • @Joint: habar n-am, par la fel. L-aș lua pe acela cu 3G doar pentru că are o funcție în plus, dar nu cred că este așa importantă. Dacă vrei un hotspot 3G, mai bine iei unul de buzunar, cu acumulator.

        (Citează)

  20. @radu,nu,nu pentru hotspot,imi trebuie unul pt acasa,sa duca fara probleme 2 laptopuri,2 smartphone-uri si o tableta. Portabil am deja unul http://www.emag.ro/router-wireless-n-tp-link-3g-portabil-tl-mr3040/pd/ETXWTBBBM/

      (Citează)

  21. Felicitari pentru aceste reviewuri Radu. Eu si un grup de prieteni suntem interesanti in primul rand de vitezele pe wireless si sunt convins ca majoritatea utilizatorilor home-user folosesc internetul wi-fi nu wired.
    Ar fi interesant daca ai putea face un top al celor mai bune routere pe wireless.

      (Citează)

    • @Florin: mulțumesc, dar pe wireless nu se pot face mari teste. Dispozitivele noastre sunt în urma capabilităților unui router.

      De exemplu un telefon prinde maxim 60-90 pe wifi. Un laptop maxim 200 Mbps. Orice aș testa (din routerele bune, evident), mă limitează acestea. Abia peste 2-3 ani putem vorbi de mai mult, până atunci vitezele de 600-1900 Mbps pe wireless se referă mai degrabă la capacitatea de a comunica simultan cu multe laptopuri sau tablete.

        (Citează)

  22. Zoltan Ambrus

    25/08/2014 la 5:09 PM

    Sunt curios si eu daca suporta 802.1Q, altfel zis poti sa faci VLAN tagging(retea virtuala) cu el cu ajutorul unui firmware third-party, de exemplu DD-WRT.

    Va multumesc!

      (Citează)

  23. Am facut un comentariu tehnic despre acest ruter care a fost sters. De ce?

      (Citează)

  24. Ar fi interesant de stiut si cum face fata CPU la RT-N18U la QOS. De ex. pe mine ma intereseaza mai mult daca duce 100mbps up si 100mbps down simultan cu qos activat sau poate chiar mai mult de 100mbps. Se poate testa cu cateva reguli simple de ex. prioritate ridicata la http, https, dns, etc. sau pur si simplu egalizarea trafficului pe useri (daca 1 user descarca un torrent si altul face un simplu download de pe un site sa aiba amandoi aceeasi viteza de download).

      (Citează)

  25. Am cumparat acest router (ultima versiune de firmware).
    Sunt total dezamagit.
    Motive:
    Pe WI-FI conexiunea se realizeaza la maxim 65Mbps.
    Speedtest folosind portul de WAN cu conexiune PPPOE RDS total dezamagitor. VIteze de max 3Mbps si mereu in scadere.
    Folosind modem 3g in portul usb, vitezele sunt normale.

    Acceasi problema am intalnito si la WDR3600 de la TP_Link. La acesta am scapat de probleme dupa ce am schimbat firmware-ul cu o o versdiune noua de Gargoyle care din cate am inteles foloseste un driver mai nou pentru cip-ul de switch.

    Dupa asa mult timp problema s-ar parea ca persista chiar si la Asus…

      (Citează)

  26. In realitate nu era ultimul firmware…

    Mai multe informatii aici:
    http://dnlongen.blogspot.ro/2014/02/breaking-down-asus-router-bug.html

      (Citează)

  27. Am mai multe routere și mai multe laptop-uri, telefoane și o tabletă… :)
    S-a rezolvat cu update de firmware.
    Luam de bună informația oferită de router la verificare disponibilitate firmware nou.

    Ultimul firmware rezolvă problemele, dar trebuie descărcat manual…

      (Citează)

  28. Daniel Todoran

    22/01/2015 la 8:35 PM

    Felicitari pentru blog!
    Am o nedumerire… La routerul Asus rt n18 u am atasat prin usb3 un HDD extern usb3 cu alimentare externa, de 2 TB. Funtioneaza “perfect”…doar ca nu mai intra in stand by. Motorasul HDD-ului se invarte non stop! Mentionez ca am ultimul firmware. Cu penultimul nu facea asa, astfel ca dupa ce accesam HDD-ul, la 10 min. intra in stand by. (ledul ramanea aprins dar nu se mai invarteau platanele). Am scanat si rescanat Hdd (functie router), am activat si dezactivat ftp-ul, samba etc si nu intra in repaus! Dupa postarea asta revin la penultimul firmware.
    Aveti idee daca ar putea fi de la altceva?

      (Citează)

  29. Cu penultimul firmware e perfect. Se pare ca nu tot ce e nou e mai bun. :)

      (Citează)

  30. Am mai testat putin vitezele de transafer intre HDD USB3 extern alimentat extern introdus in Router in portul usb3 si SSD-ul intern din PC.Pentru transfer am folosit un fisier video HD in jur de 6 GB.Iata rezultatele:Pe cablu HDD———SSD 344 MbpsSSD———-HDD 296 MbpsPe WiFi (adaptor stick usb de 150MB) PC-ul se afla Langa router.HDD———SSD 75 MbpsSSD———–HDD 44 Mbps Eu personal sunt multumit de rezultate. Voi de spuneti? Avand in vedere ca multi nu ar fi multumiti. Limita teoretica a routerului e mult mai mare.Am testat asa deoarece cu SpeedNet oricum sunt limitat de provider la 50Mbps

      (Citează)

  31. Am marit puterea la 28.5 dB. Acum am procesorul la 65 gradeC in mod normal. Cel mai mult a atin 71 grade. Poate fi periculos?

      (Citează)

  32. nwradu:
    @Wir Fritzen: ce rost ar avea? Fritzbox-urile nu sunt pentru rețele precum cea oferită de de RDS și nu pentru ce testez eu.

    Din ce vinde eMAG, toate vor conexiune ADSL pe RJ-11. Un model de top, de 800 de lei, abia are două porturi LAN de 1000 Mbps și două de 100 Mbps. Unul dintre ele scrie că ar putea funcționa și ca port WAN, ceea ce-mi lasă un singur port RJ-45 cablat de 1000 Mbps pentru computer. Cine ar cumpăra un astfel de aparat când la un preț de două ori mai mic primești mult mai multe de la alți producători?

    Nici măcar nu e precizat pe undeva dacă acel port LAN/WAN știe de PPPoE. Presupunând că ar știi, crezi că o astfel de improvizație are și procesor ce-ar putea asigura măcar o viteză decentă pentru ce testez eu?

    Or fi bune pentru conexiune ADSL, poți conecta și telefoane Dect la ele, par utile într-un SOHO, dar România nu s-a dezvoltat pe ADSL, ca multe alte țări din Europa, și nu cred că-i o piața prea mare pentru așa ceva.

    Gresit, domnule, ati studiat superficial, (doar…din oferta emag, !?), FritzBox 7490 ( varf de gama) este de departe un router de top, chiar daca pretul il cam “scoate in evidenta”. Stie prea multe ca sa fie bagat in seama: wifi ac, 1750 mbps, procesor tare, 4 Geth( din care, da, unul se foloseste ca WAN), VDSL (cu mufa RJ45 !!), PPPoE (evident, pt RDS, …stapanul nostru), IPv4 si IPv6, DynamicDNS, USB 3.0+DLNA+FTP+NAS, DECT, VOIP , un FXO (linie tel. analogica) 2 FXS, (un adevarat PABX inclus in pret), ISDN BRI, VPN, etc,etc…Comparand la pret cu modelul ASUS RT AC66u, sau oricare model de varf, veti vedea ca merita discutat pe un blog care se respecta.

      (Citează)

  33. NU “folosește același procesor Broadcom BCM4708A la 800 MHz ca și cel mai puternic router Asus de pe piață, modelul AC68U”, este varianta sinle core a acelui model, ce are un “1” in coada.

      (Citează)

  34. salut Radu, te deranjeaza un fost coleg la …proeng !!! iti mai aduci aminte ?
    ma rog…nu conteaza.
    am cumparat un asus rtn18u si la verificarile de conexiune din windows imi arata ca este conectat pe wireless doar la 72mbps !!!!
    ca internet am rds 100 mb.
    ce setari trebuie sa-i mai fac acestui …router ????

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus