►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
13 Aug 2014 ·
AUTO, TEHNOLOGIE ·
Vine o vreme când poate aveți nevoie să împărțiți o conexiune la net cu mai mulți oameni din jurul vostru. Un exemplu perfect este o călătorie cu mașina, când mulți dintre cei care au copii spun că singura metodă de a-i ține liniștiți la un drum lung este să le pună o tabletă sau un telefon în față și să-i lase să se joace.
Eu personal mă aștept să crească un pic vânzările de tablete cu 3G în detrimentul celor wifi-only, acum cu ofertele Digi Mobil de 2 euro/lună pentru 2 GB de trafic. Până atunci, însă, soluția rămâne un dispozitiv care să facă un hotspot wifi local dintr-o conexiune 3G/4G la net, iar pentru asta sunt vreo 3 soluții diferite.
În general este un dispozitiv mic în care introduci un SIM și se generează o rețea wifi la care se pot conecta vreo 4-5 persoane. Aceste dispozitive au și o baterie care le asigură o autonomie de măcar 2-3 ore și pot fi și încărcate în timpul funcționării.
Hotspot-urile de buzunar pot fi de două tipuri, cu slot de SIM în care introduci direct cartela sau cu port USB în care înfigi un modem USB. Eu aș prefera prima variantă, este mai compactă.
În general vorbind, aveți nevoie de o baterie cât mai mare, ceea ce înseamnă o autonomie mai mare la utilizare, dar alegeți totuși un dispozitiv de dimensiuni rezonabile, care să stea în buzunar fără să-l simțiți ca pe o greutate. Nu strică nici un mic ecran pentru a vedea starea dispozitivului, dacă aveți semnal șamd. Pe de altă parte, unele dispozitive au și port RJ-45, util în anumite hoteluri care încă au net pe cablu, nu și wireless (sau la wifi poți conecta un singur dispozitiv, iar tu ai trei). S-ar putea să vă intereseze și funcția de repetor, că uneori hotelul spune că are wireless în cameră, dar semnalul îl prinzi doar lângă ușă, caz în care un mic amplificator te ajută enorm.
După cum vedeți, TP-Link a dezvoltat cel mai bine această gamă de dispozitive. PC Garage mai vinde și marca Sapido, accesibilă la preț, necunoscută ca performanțe. Mai găsiți astfel de produse și de la D-Link, Tenda și Asus, dar în mai puține variante.
Alternativ, puteți merge la operatorul vostru de telefonie, că toți vând soluții hotspot proprii. Acestea sunt însă blocate pe rețeaua lor, pe când un router portabil cumpărat din comerț funcționează cu orice SIM sau modem USB.
Poate că ai un smartphone de care nu mai ai nevoie sau poți să cumperi unul la mână a doua, cât mai simplu și ieftin, doar să poată face hotspot wifi din conexiunea 3G.
Dezavantajul la această metodă este bateria. orice ai face, un smartphone are baterie mai mică și autonomie mai mică în mod hotspot decât orice soluție de mai sus, iar un dispozitiv deja utilizat probabil are bateria mult uzată. Este o soluție care te cam leagă de o alimentare permanentă. Totuși, dacă aveți vreun telefon vechi prin casă, merită încercat.
Un cititor, Mihai Nachiu, mi-a trimis ghidul de mai jos pentru ce sistem și-a făcut în mașină, că de la asta plecasem când am dezvoltat acest articol:
In felul acesta, atunci cind eu sunt in masina am internet wireless pentru telefonul meu mobil si al celor care calatoresc cu mine.
Mai mult, am facut setare la defy ca atunci cind vede alimentare sa dea drumul la bluetooth ,iar atunci cind se va conecta la bluetoothul masinii sa imi porneasca aplicatia Tune in cu ultimul radio setat in memorie. In felul asta am radio online in masina fara ca macar sa stau sa ma chinui sa caut posturi etc.
In felul acesta folosesc telefonul personal exclusiv pe 2g unde am semnal f bun si consum de baterie extrem de mic, am net si acasa si in masina si la birou.
Atentie f mare, e f important sa inchideti de tot LOCATION ca optiune in telefon pentru un mai bun management al bateriei. Wirelessul simplu lasat deschis toata ziua consuma fff putin….
Daca vreti pe telefonul din masina puteti da drumul la location,gps etc, acela nu conteaza ca consum, telefonul ala este mereu alimentat iar cind nu are curent il setati sa opreasca toate astea. Puteti astfel pune pe el o aplicatie de localizare , in cazul in care va fura masina sau ati uitat unde ati lasat-o sa o puteti localiza. Chestie f utila… Sau aplicatii de tracking prin gps, veti sti citi km ati facut etc etc etc
Indiferent de soluția aleasă, probabil veți avea nevoie de un splitter de priză auto. Dacă vreți să scrieți astfel de tutoriale/ghiduri DIY, contactați-mă.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
29 comentarii
13/08/2014 la 12:01 PM
Cele 3 solutii sunt 2..
Adi(Citează)
13/08/2014 la 12:39 PM
Abonamentul de 2 euro de la Digi ofera 3GB de date, nu 2.
zetu(Citează)
13/08/2014 la 2:22 PM
Lucrez la un scut de captain america s-ar incadra la tutoriale ?
Andreiexe(Citează)
13/08/2014 la 2:47 PM
@Andreiexe: da, dacă îl și testezi întâi că rezistă la gloanțe și că vine înapoi după ce-l arunci. Și că planezi cu el.
nwradu(Citează)
13/08/2014 la 2:56 PM
@ Radu razi tu razi dar azi mi-a venit scutul de aluminiu cand o sa-l vopsesc cu vopsea de masina o sa arate asa : http://imgur.com/rcPX1kx
Andreiexe(Citează)
13/08/2014 la 2:58 PM
Pentru TP-Link M5350 care este solutia de date cea mai potrivita care sa corespunda urmatoarelor criterii: prepaid, acoperire cat mai buna si volum de date inclus cat mai mare?
miluch(Citează)
13/08/2014 la 3:05 PM
„pe când un router portabil cumpărat din comerț funcționează cu orice SIM sau modem USB.” – atenție la afirmație! Sunt dintre ele care nu acceptă orice modem USB!!! Și mai sunt care partajează prin wi-fi conținut de pe usb, încarcă și dispozitivul tău mobil (tableta s-ar putea ca s-o facă mai greu).
Eu am TL-MR MR3040 luat din marketonline (cel mai ieftin loc de Crăciunul acesta); e ok doar că ai nevoie de două baterii, se consumă destul de repede și fără o sursă de curent e cam inutil produsul! Plus că mai costă și o căruță de bani! Eu având un iPad 2, n-am avut cum să ezolv problema 3G-ului și nu știu dacă îl pot încărca din tabletă (mă ține cam două zile bateria la iPad)
Anonim(Citează)
13/08/2014 la 3:08 PM
Referitor la consumul mai scazut: pe 3G ai transmisie in WCDMA in toata banda, iar pe 2G doar o singura frecventa, de unde pe 3G te radiezi mult mai putin, semnalul e transmis pe mai multe frecvente, toate la un nivel mai scazut ca intensitate comparativ cu 2G unde ai o singura frecventa si un singur semnal puternic. De aceea si langa unele radio-uri pe 2G interfereaza, pe 3G nu. Nu totul este despre baterie in viata…
razvan(Citează)
13/08/2014 la 3:11 PM
și mai există o variantă pentru aproape toate dispozitivele android (windows nu știu): un cablu otg cu 30 lei și un stick digi aruncat în sertar și voila ai net moca de 5 GB!
Pe iOS doar prin router portabil puteți, din păcate. Dacă dispozitivul e 3G atunci fie cu SIM-ul în el, fie cablu otg (de obicei trebuie unul special luat din Magazin APPLE și costă cât un router sau mai mult).
Anonim(Citează)
13/08/2014 la 5:22 PM
@Anonim: asta cu cablul otg nu prea mai merge de la Android 4.3, când au scos din kernel driverele de modemuri. Dacă le introduce fabricantul în kernelul său, e ok, dar default sunt scoase din Android și tare mi-e că mulți nu le bagă la loc.
nwradu(Citează)
13/08/2014 la 3:42 PM
P.S
Pe telefonul din masina am instalat si WAZE . Deasemenea puteti instala aplicatii care va arata unde este masina in trafic. Daca iti fura masina il poti urmari….
E diferenta de la cer la pamint intre cele 2 variante. La partea varianta 1 cu modem trecuie sa stai pina la 5 minute sa porneasca aparatul, sa se conecteze etc. La varianta cu telefonul mobil pe post de ap, el ramine pe baterie deschis si in stand by insa cu wifi,gps si date inchise, nu consuma nimic in elul asta. Cum ai urcat in masina si a primit curent le deschide instant si in maxim 10 secunde esti conectat la internet….
Eu daca as avea flota de masini as pune varianta a 2-a pe toate masinile, le poti urmari pe gps unde sunt, citi km/h au, citi km au facut azi etc…..
Un telefon mobil cu internet in masina poate sa faca o gramada de chestii….. In router mobil un singur lucru… sa dea net.
Mihai Nachiu(Citează)
13/08/2014 la 5:24 PM
@Mihai Nachiu: pentru urmărit mașini sunt alte soluții care se bazează tot pe GPS și 3G, dar au antene, dispozitive ceva mai bine ascunse sau securizate, înregistrează viteze, câte frâne pui, pe unde mergi etc.
Eu am avut un pic aparat (fără antene) în care înfigi cartela 3G și îl conectezi la computerul de bord pe mufa OBD. Era suficient pentru monitorizare, poziție pe hartă și tot ce voiai și costa infim.
nwradu(Citează)
13/08/2014 la 5:27 PM
ce imi scapa? de ce nu faci telefonul hotspot?
Misu(Citează)
13/08/2014 la 5:36 PM
Felicitari, pe GSM only ai o conexiune mai inceata decat primul dial-up in Romania.
Gaelex(Citează)
13/08/2014 la 6:21 PM
@ Misu & Gaelex
S-a inteles ceva gresit: Telefonul din masina se face hotspot cu aplicatiile aferente.El merge pe 3g.
Telefonul personal il tin pe 2g cu wifi on, date mobile dezactivat.
In felul asta economisesc bateria telefonului personal avind si semnal maxim pentru convorbiri(2g).
Mihai Nachiu(Citează)
13/08/2014 la 7:47 PM
@nwradu despre ce aparat e vorba? ala cu obd…
iulian(Citează)
13/08/2014 la 10:26 PM
@iulian: nici nu mai știu, au trecut 3 ani de atunci. Aflu și revin.
nwradu(Citează)
13/08/2014 la 9:42 PM
Ce se întâmplă cu telefonul din mașină atunci când e parcată în soare și se fac peste 50 de grade la interior? Sau în nopțile de iarnă?
George(Citează)
13/08/2014 la 9:48 PM
@gEORGE
Pai ce telefonul trebuie pus in parbriz? In soare??
Al meu sta in cotiera…
Sa fim seriosi, un telefon e mai putin pretentios decit plasticaraia din masina? Ce i se poate intimpla iarna? Mult mai putine decit bateriei masinii care este in afara habitaclului….
Intrebare de incepator…
KIKI(Citează)
13/08/2014 la 11:18 PM
@mihai say what again?!
mishon(Citează)
13/08/2014 la 11:25 PM
@mishon Ce zici ??
KIKI(Citează)
14/08/2014 la 12:33 AM
ok, multumesc
iulian(Citează)
14/08/2014 la 10:16 AM
@KIKI – mulțumesc pt. tonul afabil cu care mi-ai răspuns. Tocmai m-am lămurit de ce nu e bună soluția cu telefonul în autoturism.
George(Citează)
14/08/2014 la 11:23 AM
@George Ne zici si noua secretul sau il pastrezi pt tine??
lilou(Citează)
14/08/2014 la 12:13 PM
@Iilou – nu e nici un secret (zic eu).
Eu văd următorul punct slab la versiunea cu telefonul ”blocat” în auto: acumulatorul telefonului este LiIon, asta înseamnă că este sensibil la căldură mare precum și la temperaturile foarte joase (se descarca foarte repede, chiar dacă e mic consumul). Deci, ai toate șansele să nu-l găsești pornit când te sui în mașină. Și atunci… ce-am rezolvat?
Nu neg versatilitatea soluției, doar fezabilitatea pe termen lung. Evident, aștept ca practica să-mi dovedească contrariul.
Succes!
George(Citează)
14/08/2014 la 3:09 PM
Eu folosesc sistemul cu telefonul de jumatate de 1 an. Nu mi s-a intimplat pina acum nici unul din aceste cazuri. Singurul lucru care este adevarat si destul de corect este ca ti se duce mai repede bateria la telefon. Pentru ca nu isi face ciclurile normale, incarcat tot descarcat tot…. Dar pentru asta e telefon de sacrificiu…..
Numai ca faza asta cu bateria e valabila si la routerul portabil…..
Repet, am avut router portabil si din punctul meu de vedere au fost numai dezavantaje: pleaca f greu, nu intra in stand by sa inchida conexiunea cind nu este masina pornita, tre sail inchizi tu manual altfel merge asa pina sa termina bateria, nu poti sa faci limitari sau sa schimbi parola, pentru asta trebuia sa il iei in casa sa il conectezi la calculator/laptop sa intri in meniu setari administrare etc., nu poti stabili limite de trafic lunare etc…..
Mie imi e f util faptul ca se imperecheaza cu bluetoothul masinii si ascult radio, muzica etc….. Routerul portabil nu poate face asta….
@ George Te rog sa ma lamuresti de ce telefonul din masina are alt “”rang”” decit routerul portabil? Routerul nu suporta aceleasi temperaturi, nu are tot baterie li ion ???
Chiar nu inteleg dezavantajul la faza asta….
Mihai Nachiu(Citează)
14/08/2014 la 4:19 PM
@Mihai Nachiu – n-am spus niciodată că routerul portabil este mai bun, are aceleași dezavantaje, ba chiar unele în plus (așa cum bine ai spus și tu – mai ales dacă e alimentat din bateria proprie LiIon). Nu înțeleg întrebarea cu ”rangul” telefonului…
George(Citează)
25/08/2018 la 6:44 AM
Viorel Ivan(Citează)
25/07/2021 la 1:52 PM
Oameni buni scuzati interventia .Am si eu o camera auto de bord desteapta care o vad wi fi pe tf dar desi ar trebui sa faca si hotspot pentru cei din masina (cu internet )nu reusesc .Am schimbat mai multe SIM-uri degeaba si va rog daca stie cineva daca config cartelei abonament DIGI difera de cele ce se pun in camere auto.Mentionez ca banda dela Digi LTE:FDD,2100(B1) o are si camera in prospect.Multumesc.
Ivan Viorel(Citează)