un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review de router: D-Link DIR-882, un model AC2600 performant

28 Dec 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Seria routerelor de mare capacitate D-Link începe, pentru mine, cu acest model AC2600, cu suport MU-MIMO 4×4, care s-a dovedit un router performant și cu acoperire bună pentru un apartament mai mare.

Specificații D-Link DIR-882:

  • wireless total 2600 Mbps, adică 1733 Mbps pe banda 5,2 GHz, MU-MIMO 4×4, standarde 802.11a/n/ac, și 800 Mbps pe banda 2,4 GHz, MU-MIMO 4×4, standarde 802.11b/g/n
  • 1 port WAN și 4 porturi LAN 10/100/1000 Mbps
  • 1 port USB 3.0 și 1 port USB 2.0
  • funcție QoS de prioritizare automată a dispozitivelor, server DLNA, rețele guest, IPv6, VPN
  • dimensiuni 258,8 x 184,1 x 45,5 mm

Preț: în jur de 679 lei la eMAG.

CE INCLUDE PACHETUL

Routerul, un patch-cord plat, alimentatorul de priză și un ghid de instrucțiuni.

CUM ARATĂ ROUTERUL

DIR-882 are un design simplu, utilitar, ceea ce probabil ajută la prețul scăzut pentru un model de tip AC2600. Carcasa este neagră, din plastic uzual, perforată pe partea superioară și pe cea inferioară, unde are și găurile pentru montare pe perete.

Antenele sunt integrate în router, nu pot fi detașate. O altă măsură de micșorarea a costurilor. Un port USB 3.0 se află în față, ușor accesibil.

În spate se află porturile, adică în ordine:

  • portul USB 2.0
  • 4 porturi LAN, conector RJ-45
  • 1 port WAN, conector RJ-45
  • butonul de resetare
  • butonul WPS
  • butonul wifi on/off
  • conectorul de alimentare
  • butonul on/off pentru întreg routerul

TESTE DE PERFORMANȚĂ

Routerul a avut rezultate bune aproape în toate testele.

Pe cablu, pe site-ul Speedtest, am obținut 933 Mbps download, un rezultat foarte bun. Upload-ul a fost limitat la 500 Mbps, cât poate conexiunea mea.


Pe torrente, unde am descărcat unele de dimensiuni mari și cu mulți seeds, am obținut un vârf de 104 MB/s, un rezultat foarte bun (puține routere au trecut de 100 MB/s) și o medie de 74,1 MB/s.

Vă reamintesc cum testez aici: măsor capacitatea routerului de a gestiona simultan zeci sau sute de conexiuni și fac asta măsurând atât viteza maximă atinsă în download, cât și cea medie, care include momentele lente de la începutul și sfârșitul transferului.

Pe wireless am obținut un alt rezultat bun: 646 Mbps download, conectat pe rețeaua de 5,2 GHz, standard 802.11ac. Testul îl fac la o distanță de aproximativ 4 metri de router. Rezultatul este foarte bun, făcut posibil prin utilizarea MU-MIMO 4×4, adică o tehnologie de comunicație simultană folosind 4 fluxuri de date în fiecare direcție.

DIR-882 include un mod Smart Connect în care tu vezi o singură rețea wireless disponibilă, iar routerul alocă automat dispozitivele conectate la cea de 2,4 GHz sau la cea de 5,2 GHz, în funcție de capacitatea și viteza lor. Calculatorul de test a fost alocat direct pe cea mai rapidă rețea.

Intrând în setările avansate, poți dezactiva acest Smart Connect și configura două rețele distincte, câte una pe fiecare frecvență. Din păcate, ca și la alte modele D-Link nu poți alege lățimea benzii rețelei, iar pe 802.11n routerul a insistat să facă o rețea de doar 20 MHz, nu 40 MHz, ceea ce ar fi adus rezultate mai bune. Poate că într-o zonă cu mai puține rețele wifi în jur (eu am vreo 20 de la vecini) va forma automat și canal de 40 MHz, că poate face asta.

Prin urmare, pe 2,4 GHz rezultatul a fost mai slab, un maxim 212 Mbps download cu 182 Mbps upload.

Acoperirea este bună, rețelele routerului “bat” în tot apartamentul meu. Condițiile cele mai dure de test sunt dacă ies în balcon, cu toate ușile de prin camere închise, inclusiv cea de la balcon. Acolo unele routere bat doar cu o rețea, eventual intermitent, dar DIR-882 s-a descurcat onorabil. Vitezele obținute n-au fost mari, dar suficiente pentru browsing.

USB

Routerul are și un port USB 3.0 și un port USB 2.0. Cel 2.0 nu cred că este utilizat de nimeni, dar cel 3.0 poate fi folosit pentru a conecta un stick USB sau un hard-disk extern ca stocare în rețea, iar firmware-ul suportă server DLNA, accesare pe fișiere în Windows și accesare FTP.

Inițial n-am știut cum să-l accesez, că nu apărea în rețea. Am rezolvat-o folosind trucul cu accesarea manuală la “\\192.168.0.1” în Windows Explorer și apoi maparea stocării ca unitate de disc prin Map Network Drive, apoi am testat și am obținut rezultatele de mai jos:

INTERFAȚĂ ȘI FUNCȚII

Interfața este cea D-Link pe care am văzut-o și pe alte routere recent testate, adică meniuri ușor de navigat, ale căror setări avansate se deschid după încă un click.

Printre funcții, routerul DIR-882 are și:

  • QoS de complexitate medie, adică împarți tu manual dispozitivele pe trei niveluri de prioritizare. Un exemplu bun ar fi ca televizorul sau laptopul de gaming să aibă prioritatea maximă pentru a nu se întrerupe streamingul pe Netflix sau jocul dacă de pe alt dispozitiv se fac alte activități.

  • server DLNA pentru stocarea conectată prin USB
  • Dynamic DNS pentru accesare de la distanță
  • filtrare de website-uri după cuvinte cheie, adică un fel de control parental pentru a bloca accesul la anumite site-uri.

Puteți vedea altele prin screenshot-urile de mai jos.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Performanță foarte bună pe cablu, torrente și wireless 802.11ac.
  • Preț bun pentru capacitatea AC2600
  • Nu pot configura manual lățimea de bandă pentru fiecare rețea wifi, ci aceasta se stabilește automat.

CONCLUZIE

D-Link DIR-882 este un router performant și bun la preț pentru capacitatea sa totală. Mi-ar fi dorit să-l pot configura manual mai în detaliu, dar dincolo de asta nu-i pot reproșa nimic în ceea ce privește performanța pe cablu, wifi și acoperire.

Preț: în jur de 679 lei la eMAG.

    10 comentarii

  1. Se poate monta pe perete, bun.
    Antenele nu se pot schimba, rau.

    Un router OK, pretul mi se pare corect.

      (Citează)

  2. Foarte fiabile D-Link astea. Eu am unul de 6 ani si a mers neintrerupt, fara nici cea mai mica intrerupere. Si nici macar nu e ceva scump; undeva pe la 300 de lei. Daca merge youtube si netflix, fara lag,atunci inseamna ca isi face treaba, pentru mine.

      (Citează)

  3. Legat de latimea de banda, am intalnit destul de multe situatii in care setarea manuala duce la blocaje/incompatibilitati fata de setarea auto. Am descoperit recent la un router Asus ca 40 MHz in banda de 2.4 Ghz duce automat la aceiasi setare si in banda de 5 Ghz, indiferent de latimea de banda selectata acolo. Probabil cei de la D-Link nu degeaba au luat decizia asta.

      (Citează)

  4. Asus ac68u sau acest model D Link 882 2600 ?
    Care crezi ca este mai ok ?
    Si ma refer aici la :
    – wan to lan
    – lan to wan
    – putere si viteza wifi 2.4g
    – putere si viteza wifi 5g
    – viteza usb 2.0, 3.0
    – media server usb
    – management local si via internet
    – port forward
    – usurinta in setare, intuitiv
    – meniu mai bogat dar si eficient
    – necesitatea de restart din cand in cand
    – suport tehnic inncaz de probleme
    – cat de des apar noi firmware uri
    – cum crezi se descurca cu 4 tv, 1 nas, 1 nvr, 2 media playere si 4 telefoane…. asa in mare plus minus telefoane.
    – folosit in casa cu etaj, 50mp pe nivel, caramida

    As vrea sa aleg unul dintre ele pentru RDS 500 sau 1000. Casa cu etaj, 50mp pe nivel.

    Multumesc anticipat !

      (Citează)

    • Doar 15 puncte de luat în considerare? Alegerea e simplă atunci!

      N-aș ști să-ți spun, de fapt. Asus are firmware mai configurabil, dar în același timp AC68 este un model vechi. Pentru câte echipamente ai tu și pentru o casă mare, aș merge pe Asus AC86U în loc de AC68. Și D-Link 882 s-ar putea descurca bine, dar nu poate da nimeni verdict fără testare, că cine știe ce pereți sau ce stil de utilizare ai.

        (Citează)

  5. nwradu:
    Doar 15 puncte de luat în considerare? Alegerea e simplă atunci!

    N-aș ști să-ți spun, de fapt. Asus are firmware mai configurabil, dar în același timp AC68 este un model vechi. Pentru câte echipamente ai tu și pentru o casă mare, aș merge pe Asus AC86U în loc de AC68. Și D-Link 882 s-ar putea descurca bine, dar nu poate da nimeni verdict fără testare, că cine știe ce pereți sau ce stil de utilizare ai.

    Da :) Cam multe puncte “punctuale” :

    Casa caramida parter, lemn etaj.
    Utilizare normala.
    De exemplu intr-un apartament, pe care l ai alege din cele 2 ?
    Asus AC86U este cam scump.
    Sa zicem ca ai de ales strict intre astea doua, pentru la bloc, 3 camere….
    Ai putea alege ? Ce ?

    Merci ! :)

      (Citează)

    • Eu aș alege D-Link din motive de preț și pentru că îmi satisface nevoile, dar fiecare cu nevoile sale. De exemplu Asus vine parcă și cu port USB 3.0 și protecție TrendMicro pentru rețea; eu nu consider că am nevoie de ea, dar pentru alți utilizatori poate fi utilă.

      La acoperire chiar nu se poate zice dinainte ce va fi. Poți să iei și să returnezi produsul dacă nu ești mulțumit.

        (Citează)

  6. nwradu:
    Eu aș alege D-Link din motive de preț și pentru că îmi satisface nevoile, dar fiecare cu nevoile sale. De exemplu Asus vine parcă și cu port USB 3.0 și protecție TrendMicro pentru rețea; eu nu consider că am nevoie de ea, dar pentru alți utilizatori poate fi utilă.

    La acoperire chiar nu se poate zice dinainte ce va fi. Poți să iei și să returnezi produsul dacă nu ești mulțumit.

    Multumesc mult !

      (Citează)

  7. Eu am reusit sa scot pe wireless ac in jur de 882 mbps, la ditanta de vreo 5 metri si un perete.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus