un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Asus RT-AC3200 – noul număr 1 al routerelor

30 Jul 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

28 comentarii

asus_rt_ac3200_router_07

Cu cea mai mare viteză pe fir în testele mele, cea mai mare viteză înregistrată vreodată de mine pe wireless și o capacitate totală de 3200 Mbps, Asus RT-AC3200 a trecut pe primul loc în topul meu și s-a dovedit un model excepțional.

Specificații Asus RT-AC3200:

 • port Internet și patru porturi LAN la 10/100/1000 Mbps
 • capacitate totală wireless 3200 Mbps împărtită ca 600 Mbps în banda 2,4 GHz și 1300+1300 Mbps în banda 5 GHz, 802.11a/b/g/n/ac
 • un port USB 3.0 și un port USB 2.0
 • șase antene externe
 • rețele guest, DLNA, antivirus integrat în router TrendMicro, QoS foarte avansat, protecție parentală, analizare de trafic, conexiune prin modem 3G/4G, program download, control de la distanță, IPv6, filtrare trafic, print server, file server
 • dimensiuni 290 x 188 x 58 mm
 • greutate 1 kg

Preț: de la 1.350 de lei la eMAG și PC Garage.
Un Asus RT-AC87 costă 968 lei la eMAG și 959 lei chiar acum la PC Garage (preț promoțional), fiind o alternativă mai ieftină, dar foarte bună.

VIZUALIZARE 360 DE GRADE

[smart-product id=”69758″ width=”640″ autoplay=”true” interval=”120″]

AMBALARE ȘI INSTALARE

Routerul vine într-o cutie mare în care am găsit aparatul, 6 antene, un patch-cord UTP, alimentatorul de priză și un mic ghid.

Instalarea este foarte simplă. Conectați routerul la Internet și la rețeaua locală prin cablu, apoi alimentați-l. Poate fi accesat pe coordonantele:

 • adresa: http://192.168.1.1
 • user: admin
 • parola: admin

Routerul include un wizard foarte ușor de folosit care vă poartă prin doi pași, în primul setezi conexiunea la Internet și în al doilea rețelele wireless, alegându-le numele și parola.

CONSTRUCȚIE

Asus RT-AC3200 este un router mare, voluminos. Nu-i de mirare, așa sunt toate cele ce ating o astfel de capacitate, au hardware și ventilație pe măsură. Ca și la celelalte routere de 3200 Mbps văzute, acesta are 6 antene externe, mari. În practică, arată ca un Asus RT-AC87 (un alt model de top, 2400 Mbps capacitate wireless și foarte rapid) cu încă două antene puse pe el.

asus_rt_ac3200_router_04
asus_rt_ac3200_router_11asus_rt_ac3200_router_10
asus_rt_ac3200_router_08asus_rt_ac3200_router_09

În partea de sus avem doar sigla Asus, încadrată cu două zone ușor texturate. Pe fund vedeți două picioare mărișoare de cauciuc moale, multe găuri pentru ventilație și două prinderi care permit suspendarea routerului pe un perete.

LED-urile (în principal albe) sunt în muchia frontală, sub micile pictograme.

asus_rt_ac3200_router_06
Iată spatele. Avem acolo în ordine:

 • un port USB 2.0
 • butonul WPS
 • butonul roșu de resetare
 • portul RJ-45 pentru conexiunea la Internet
 • patru porturi RJ-45 pentru LAN
 • buton On/Off
 • conectorul de alimentare

Unde este portul USB 3.0? În față! Este ascuns sub un capac de protecție. În partea cealaltă nu mai aveam capac de protecție, ci două butoane mari, binișor disimulate, cu care poți stinge LED-urile și rețeaua wireless.
asus_rt_ac3200_router_05

Pe total, construcția este bună, plasticul e gros, bine îmbinat, nu-i nimic de reproșat aici.

PERFORMANȚĂ PE FIR

asus_rt_ac3200_viteza_fir

Am obținut 940 Mbps (echivalentul a 117,5 MB/s când convertim din biți în bytes) în testele mele cu Asus RT-AC3200, cea mai mare viteză de până acum. Routerul este deci pe primul loc în topul meu, după mai mult de 20 de routere testate în ultimul an. Rezultatul este excelent și arată că AC3200 are un hardware de calitate, foarte rapid în gestionarea transferului rapid de pachete între rețeaua Internet și calculatoarele din cea locală.

asus_rt_ac3200_fiberlink_1000_maxim

Iată cum arată acum topul celor mai bune 5 routere, cu Asus RT-AC3200 pe primul loc, Netgear R8000 pe locul doi, un alt router de capacitate 3200 Mbps, și apoi Asus RT-AC87, un model Asus foarte asemănător ca performanță pe cablu.
fragment_topul_routerelor_asus_ac3200

Pe torrente am obținut 74,07 MB/s, un alt rezultat excelent. Asus AC3200 este depășit în această privință doar de Asus AC87 și asta doar cu 1 MB/s, practic nesemnificativ în marea schemă a lucrurilor. Testul pe torrente este important. Dacă cel de deasupra, făcut pe speedtest, arată capacitatea routerului de a utiliza la maxim o conexiune cu un singur server, cel de torrente arată capacitatea de a “discuta” simultan cu foarte multe surse, că așa funcționează sistemul BitTorrent. AC3200 poate lua pachete din zeci de surse cu o viteză foarte mare. Am tras 4 GB în 54 de secunde cu tot cu timpii morți de la început și sfârșit, când viteza scade.
asus_rt_ac3200_torrente
fragment_topul_routerelor_torrent_asus_ac3200

Testele le-am făcut cu PC-ul meu conectat prin cablu la router și orice alt program consumator de resurse sau bandă închis, antivirus dezactivat, routerul în configurația sa default. Am folosit speedtest.net, serverul RCS-RDS din București, și majoritatea rezultatelor au fost de peste 920 Mbps, cel de mai sus fiind și cel mai bun înregistrat pe parcursul a mai multe zile.

Pentru al doilea test am luat torrentul cu cel mai mare număr de seeds de pe un mare tracker românesc și am împărțit dimensiunea fișierului la timpul total de download, pentru că viteza indicată în timpul descărcării poate fi înșelătoare prin fluctuația sa. În acel timp total includ și secundele de la început și sfârșit, când viteza scade. În fond, ne interesează în cât timp putem descărca practic ceva util.

PERFORMANȚA WIRELESS

Asus RT-AC3200 este un router din noua generație cu o capacitate totală de 3200 Mbps în rețeaua internă wireless. Atinge această valoare generând trei rețele wireless diferite de 600, 1300 și încă una de 1300 Mbps, fiecare cu numele ei și capacitatea ei totală, ca mai jos.
asus_rt_ac3200_capacitate_wireless

De ce are 3200 Mbps capacitate totală wireless? Așa cum explic de fiecare dată inclusiv prin alegerea termenului “capacitate totală”, astfel de routere sunt gândite pentru a conecta simultan multe dispozitive, fiecare accesând Internetul, urmărind prin streaming vreun film sau downloadând fișiere. În practică, fiecare calculator sau telefon ajunge în general la zeci sau sute de Mbps deoarece antenele lor interne sunt limitate (de asta eu testez cu o placă wireless pentru desktopuri).

De ce 3200 Mbps dacă routerul oricum este limitat de porturile de 1000 Mbps? Pentru că este gândit pentru multe dispozitive conectate simultan, iar unele poate că transferă date între ele. Poate că ai un server de fișiere în interiorul companiei sau un server multimedia acasă și câteva calculatoare sau tablete trag de pe el, în timp ce altele de pe Internet șamd.

Avantajul principal al acestui tip de router este că poate susține foarte multe conexiuni simultan. Din când în când mă întreabă lumea ce routere să folosească pentru birouri de 10-15 calculatoare unde routerul curent pică în draci și se blochează – astfel de routere!

Cât poate prinde pe wireless un dispozitiv conectat la acest router? 636 Mbps! Am prins eu și încă nu-mi vine să cred văzând rezultatul pentru că la începutul anului rămâneam uimit când vedeam o demonstrație Qualcomm de aproximativ aceeași valoare. Am folosit PC-ul meu cu o placă wireless instalată pe PCI-Express, 3×3, rețea 5 GHz cu canale de 80 MHz lățime, adică situația cea mai bună. Rezultatul este fenomenal!

asus_rt_ac3200_wireless_ac_maxim

Am testat și pe rețeaua de 2,4 GHz, ce poate funcționa în modurile 802.11b/g/n. Aici viteza maximă a fost de 201 Mbps, o cifră foarte bună. Majoritatea dispozitivelor din piață (laptopuri, telefoane etc) aici vor sta.

asus_rt_ac3200_wireless_n_maxim

Mi-am pus apoi problema cât de rapid este routerul pentru transferuri wireless în LAN. Am testat în două moduri, cu ambele computere conectate la aceeași rețea wireless și cu ele conectate la rețele diferite (vă reamintesc că routerul generează simultan 3 rețele wifi distincte). În ambele situații am transferat un fișier de 834 MB pentru a avea un transfer susținut. Rezultatele sunt în graficul de mai jos:
asus_rt_ac3200_viteza_wifi

După cum vedeți și după cum probabil intuiați, viteza este de 2-3 ori mai mare când dispozitivele sunt în rețele diferite. Să aveți acest lucru în vedere atunci când vă configurați dispozitivele din casă inclusiv pe alte routere.

Puterea semnalului este foarte bună, am avut acoperire perfectă în toată casa. Înclin să cred că, la fel ca în cazul modelului AC87, Asus a inclus antene puternice și procesoare bune de semnal, iar acest router va oferi o acoperire peste medie.

PERFORMANȚA USB

Porturile USB de pe router pot avea multe funcții, precum:

 • stocare în rețea, disponibilă chiar și cu opțiunea Map Network Drive
 • server FTP pentru unitatea de stocare conectată la USB
 • conectarea unei imprimante
 • conectarea unui modem USB 3G/4G ca backup de conexiune
 • funcție Time Machine
 • Download Master – adică poți comanda downloaduri pe care le face routerul direct în unitatea de stocare conectată
 • accesarea fișierelor și din afara rețelei interne, cu un program special

Multe funcții, v-am spus că e un router complet. Eu am conectat un SSD rapid pe USB și am testat viteza de transfer în cel mai simplu mod de conectare, cel în care stocarea apare în My Computer și o poți mapa ca unitate de rețea, accesibilă oricând in Windows Explorer sau alt file manager.

Am testat cu două tipuri de pachete:

 • 1 fișier de 834 MB – pentru a simula un transfer susținut
 • 199 de fișiere, în total 362 MB – pentru transferuri mici, dar multe, cu fotografii, un caz obișnuit

Am făcut transferul în două direcții, din router în PC (download) și din PC în router (upload). Rezultatele sunt mai jos:
asus_rt_ac3200_viteza_usb

Din nou, rezultatele sunt foarte bune. Majoritatea routerelor permit conectarea unei unități de stocare pe USB, dar partea de firmware care le gestionează este de obicei greoaie, vitezele efective fiind mici. În acest caz, n-am ce să-i reproșez lui RT-AC3200, se descurcă foarte bine în teste.

INTERFAȚĂ

Routerul acesta are o interfață foarte modernă, logică, ușor de configurat. Este disponibilă și în română, destul de bine tradusă, chiar dacă uneori prea mot-a-mot. Câteva funcții merită menționate în special.

Quality of Service adaptiv este o frumusețe, poți aloca fiecărui calculator conectat o prioritate printr-un singur drag and drop.

Traffic Analyzer – îl pornești, îl lași să ruleze și routerul începe să-ți spună tot felul de statistici bune despre computerele conectate și cum utilizează rețeaua. Chestia asta te va ajuta foarte mult pentru a vedea ce nevoi de bandă au, când și de ce, îți spune inclusiv pe ce serviciu a fost făcut acel trafic (Facebook, YouTube, Dropbox etc).

Protecție TrendMicro integrată – sub numele AiProtection, ai parte de un nivel sporit de securitate pentru router și un antivirus ce oprește infectarea altor dispozitive din rețea, plus opțiuni de control parental, blocare în funcție de oră/zi șamd. Acesta este un parteneriat nou între Asus și TrendMicro și l-am văzut implementat pe modelul AC87, iar cu noi versiuni de firmware ajunge și pe alte modele mai vechi.

AiCloud 2.0 – sub acest nume stau ceva opțiuni asemănătoare unui VPN. Cu AiCloud configurat, poți accesa din Internet stocarea conectată la router, calculatoarele din LAN și poți face chiar și sincronizări de fișiere, de exemplu tu pui ceva pe stocarea din router și este replicat automat pe serviciul Asus WebStorage.

Toate acestea și multe altele le puteți vedea direct în screenshoturile de mai jos.

CE E BINE

CE E RĂU

 • Performanță foarte bună pe cablu.
 • Performanță excelentă pe wireless atât cu un dispozitiv cât și cu mai multe.
 • Rezultate foarte bune pe USB.
 • Funcții avansate, ușor de configurat, interfață intuitivă, protecție antivirus pentru rețea, QoS adaptiv.
 • Mare și voluminos.

CONCLUZIE

Asus a produs un nou router excelent. Noul AC3200 este rapid pe fir, pe wireless și pe USB, are aproape toate funcțiile posibile pe un router și este ușor de instalat și configurat.

Singura problemă este că e greu de explicat de ce modelul AC87 n-ar fi la fel de bun, la un preț mai mic. Când vorbești de capacitate totală wireless, e greu de crezut că sunt așa mulți clienți cărora 2400 Mbps nu le sunt suficienți, așa că trebuie să facă trecerea la un 3200 Mbps.

Preț: de la 1.350 de lei la eMAG și PC Garage.
Un Asus RT-AC87 costă 968 lei la eMAG și 959 lei chiar acum la PC Garage (preț promoțional), fiind o alternativă mai ieftină, dar foarte bună.

  28 comentarii

 1. Nici nu mai trebuie sa mergi la mare, cu cat iradiaza routerul asta te bronzezi direct acasa.

    (Citează)

  • Poți să oprești ce nu vrei, de exemplu dacă vrei o singură rețea wifi, nu trei, le oprești pe celelalte. Bagă un scanner de rețele, probabil ai 10 în jurul tău oricum. Nu recomand să dormi cu routerul în cameră, nu are rost, dar în rest nu-i mare “iradiere” cu routerele.

     (Citează)

  • Unde radio, unde radio peste tot.

     (Citează)

 2. nu sunt expert in testarea de routere dar pe mine m-ar interesa si o comparatie intre timpii de rapuns la ping (sau winmtr ca e fancy). pe direct (cablul de net infipt in calculator), prin router/lan, prin router wifi, eventual acceasi serie de teste si cu conexiune 3g (calculator, router lan/wifi). viteza nu e tot ce vrei de la un router, mai ales pentru cineva care se mai joaca pe net.
  eventual si un test de viteza prin 3g, ca tot il suporta.

    (Citează)

 3. si costa cat un sejur la mare ! :)

    (Citează)

 4. Radu, dupa invazia de anul trecut a reviewurilor despre Asus RT-AC87 in care era dat ca the best of the best ever, am luat si eu unul pentru ca aveam nevoie de acoperire intr-o casa de 160mp si am zis ca o vibreze si geamurile de cat semnal o sa am. Rezultatul? Extrem de slab, nu batea nici prin doi pereti. Acum zace intr-un dulap si am pus un amarat de router vechi din pod de 150 lei (fata de asta care a fost vreo 1300) si care e mult mai bun.
  Eu unul nu mai am deloc incredere in grafice frumoase cand in practica leopardul e doar o matza plouata.

    (Citează)

  • @Radu: păi cât fier ai pus în pereți? :) Din testele mele, cu măsurători de putere, este mult peste medie, lucru confirmat și de review-uri din străinătate. Îmi pare rău că ți-am recomandat un router care n-a fost bun, dar tot pe acesta l-aș recomanda în continuare.
   Pentru case așa mari oricum mai bine aplici o soluție distribuită cu ceva repetoare de semnal https://www.nwradu.ro/2014/12/despre-acoperirea-wireless-cel-mai-puternic-router-si-repetoare-de-semnal-wifi/

     (Citează)

  • Habar n-am ce e in pereti, ca nu e casa mea :). Totusi, prastia mica de router bate mai bine in acelasi loc deci nu peretii sunt problema. Casa are 160mp… nu e mare si e destul de compacta. In fine, o fi ceva busit la router, nu i-au pus toti muschii din specificatii. Tocmai la al meu :)

     (Citează)

  • “prastia mica” este probabil pe standard G, am avut un MSI care cu o singura antena acopera usor un apartament de 4 camere.

   Am mai avut un DIR-615 luat de pe eMAG, pus DD-WRT pe el, la fel, acoperea tot apartamentul cu puterea semnalului dusa la 100mW. Saracul router a decedat din cauza unora prea prosti sa dea adresa corecta a unei placi de retea – dar multa treaba a facut la vremea lui.

     (Citează)

  • Sunt 100% sigur ca ceea ce sustii este un bullshit mare cat inima lui Dan Bitman….am testat personal zeci de routere, de la modele low cost pana la high end si nu cred o iota din ceea ce spui. Probabil lucrezi la vreun importator de chinezarii ieftine si atunci iti inteleg frustrarea……

     (Citează)

 5. Cum sta cu incalizirea?

  Recent am cumparat un rt n56u, pentru acasa, care intre timp a decedat, probabil de la supraincalzire ( cred eu)

  Ma tenta asus-rt-ac87u pentru un spatiu de lucru unde era nevoie de un muschi mai serios dar acum sunt in dubii de calitatea asus, si in lipsa acesteia nu cred ca se justifica pretul.

    (Citează)

 6. @LoTR ai fost tare :))) da,dacă e să o luăm așa,costă cqt un Sejur la Mare :p
  @nwradu însă pe mine ma interesează (ceea ce nu cred ca am văzut în Articol) cât de departe bate semnalul Wireless la el,adică eu care am 3 camere + Living aș fi curios dacă am semnal bun mai ales dacă am și un Laptop,PC,SmartPhone etc.
  Concluzia? Merită să dau atâția bani,îsi va face treaba OK (și mă refer stric la Semnal).
  Appp,Articol interesant și de mare ajutor. Respect!

    (Citează)

  • @Florin: cu semnalul nu vei avea o problemă, mai ales dacă-l montezi în centrul casei. Îți recomand mai degrabă modelul Asus RT-AC87 care are un semnal foarte puternic, dacă-l montezi într-un capăt al casei vei avea o viteză respectabilă și în celălalt capăt.

   Citește review-ul său pentru mai multe detalii: https://www.nwradu.ro/2014/10/review-asus-rt-ac87u-cel-mai-bun-router-din-toate-punctele-de-vedere/

     (Citează)

  • Dacă e important pentru tine să ai o conexiune wifi stabilă (de obicei în cazul în care lucrezi online și riști să pierzi date) da, merită. Problema în cazul locuințelor colective (nu neapărat blocuri) e multitudinea de rețele și, implicit, zgomotul. Acum ai tu un router mai puternic, peste 1 an vor avea toți. Eu am un linksys mai vechi, tot în 3 camere, și am probleme de când sunt 10 rețele. Nu mă deranjează neapărat viteza, pentru într-unul din colțurile casei ajunge la un minim de 15-20 mb/s care e suficientă pentru browsing. Pentru upload sau download sau NAS ar fi ideal să păstrezi un cablu.

   Nu sunt eu un exemplu pentru că și eu ar trebui să fac un upgrade, dar dacă ești ca mine, 1000 lei e destul de mult. Ideea e că nu contează doar semnalul, mai ales că acesta este perceput diferit de plăcile de rețea, în funcție de drivere. Nu pot spune că mă pricep prea bine la asta, dar același laptop, în același loc, avea alt semnal pe linux față de win.

     (Citează)

 7. Gaelex:
  Nici nu mai trebuie sa mergi la mare, cu cat iradiaza routerul asta te bronzezi direct acasa.

  La ASUS nu știu dacă e așa! Cu tp-link am pățit-o! Mă durea capul de la el și avea doar 2 antene. L-am schimbat anul trecut cu asus n18u când a apărut, după ce l-am văzut la radu pe site. Cu ăsta am și acoperire mai mare față de celălalt, viteză de 300 Mbps wi-fi și nu mai simt vreun disconfort.

  Într-adevăr routerele radiază, acum poate mai puțin cele ASUS

    (Citează)

 8. @nwradu
  Salut
  Stii cumva ce viteze de download are RDS-ul de pe extern pe abonamentul de 1000MB, in special de pe serverele din US?
  As vrea sa trec la un abonament de viteza mai mare la RDS, 500Mb sau 1000 Mb, insa vreau sa fac schimbarea doar pentru download-ul din US – streamingul posturilor TV de acolo, avand in vedere calitatea si diversitatea emisiunilor si filmelor de peste ocean, si nu stiu daca este vreo diferenta intre abonamente pe partea de download extern.
  Multumesc

    (Citează)

 9. Oare cat pron sa descarci cu 1G/s ? la ce este bun 1000Mb/s ?

    (Citează)

 10. vreau sa fac schimbarea doar pentru download-ul din US – streamingul posturilor TV de acolo, avand in vedere calitatea si diversitatea emisiunilor si filmelor de peste ocean

  streaming netflix & amazon prime (1080p) se poate face si cu abonament de 50 mbps ;)

  dns de la adfreetime ;)

    (Citează)

 11. nFo: streaming netflix & amazon prime (1080p) se poate face si cu abonament de 50 mbps ;)

  dns de la adfreetime ;)

  Merci pentru răspuns si pentru pont.

    (Citează)

 12. Radu, ce imi recomanzi intre ac 87 u si ac 3200 , tinand cont ca nu știu cat de mare e casa mea.In prezent am doua routere puse unul langa altul(nu intreba de ce)un asus 1200g plus si un tp link wr 1043 nd.Am abonament de 300 dar o sa fac upgrade.Chiar imi place 1200g plusu ,DAR ma dezamăgește semnalul.Adica am semnal mai mare de la 1043 nd si repet ca e un router n asa ca le am comparat pe aceeași frecventa.Nu prea imi pasa intensitatea semnalului atata timp cat nu imi scade viteza grav.1200 ul chiar e mai bun pe cablu si e un mare upgrade fata de vechiul tp link.Si pe wifi prind foarte mult dar scade viteza la fiecare metru.Daca la 2 metri de el am 250 de mpbs pe telefon la 5 metri am 100 fara niciun perete.Stiu ca este model de apartament dar totuși.In concluzie vreau sa imi spui pe care sa l aleg dintre ac87u si ac3200.Eu as merge pe 3200 pentru simplul fapt ca este mai nou. Mulțumesc anticipat!

    (Citează)

 13. Mulțumesc pentru raspunsul aproape instant.

    (Citează)

 14. Scuze ca nu am scris tot in al doilea comentariu dar uitasem ce voiam sa scriu. Tu ai zis ca ac3200 ar fi sau este mai bun ca ac87u.Poti sa specifici la ce anume te refereai,adica la viteza pe wireless pe cablu sau ca are 3 benzi in loc de 2.

    (Citează)

  • AC3200 a fost oleacă mai bun pe cablu. Are același semnal puternic și aceleași funcții, plus capacitatea wireless mai mare.

   Eu aș lua AC87 pentru că-i mai ieftin. Nu cred că în situații de casă sau birou mic ai nevoie de trei benzi wireless, cum face AC3200. Acesta ete mai degrabă potrivit pentru spații speciale gen cafenele, evenimente IT șamd.

   Dacă ai probleme de semnal, mai bine iei un router decent și un repetor bun de semnal, le montezi bine plasate prin casă și prelungești astfel wireless-ul.

   Mai știu niște oameni care au luat AC87 și ziceau că, după câteva luni, n-au umblat niciodată la el și că funcționează foarte bine.

     (Citează)

 15. Nu stiu cat de bune ar fi repetoarele de semnal,cred ca ar putea reduce viteza oricat de bune ar fi.Aveam niste repetoare de la cisco dar acum stau degeaba deoarece am 3 faze anapoda prin casa si nu stiu care e care. Tin minte ca parca odata nimerisem priza buna si aveam semnal dar nu stiu din ce cauza se deconectau la fiecare 4-5 ore si nu mergeau decat daca scoteai unu din priza si l bagai la loc.Probabil firmware ul.

    (Citează)

 16. Crezi ca un ARCHER C9 sau C2600 ar fi o algere mai buna ca un ac 87u.Am vazut ca au cam aceeasi viteza ba chiar mai mare si semnalul ar fi mai bun.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus