un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: Asus RT-AC86U este noul router foarte performant pentru case și firme mici

17 Oct 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

Știți routerul Asus AC87U, lansat acum vreo doi ani și foarte apreciat pe piață deoarece excela la toate capitolele? Ei bine, acest RT-AC86U este înlocuitorul său, o versiune mai nouă și mai bună, deși după nume poate nu v-ați gândi că este un upgrade. L-am testat pentru topul routerelor.

AC86 nu doar că este foarte rapid pe cablu și wireless, dar este și cel mai performant model pe transferul de pe USB 3.0. Spoiler de mai jos: citește de pe USB cu 110 MB/s, adică limita de 1 Gbps a conexiunii la router, cam de 2-3 ori mai rapid decât altele testate de mine.

Specificații Asus RT-AC86U:

  • wireless total 2900 Mbps, alcătuit din 2167 Mbps pe banda 5 GHz, standarde 802.11a/n/ac, MU-MIMO 4×4, și 750 Mbps pe banda 2,4 GHz, standarde 802.11b/g/n, MU-MIMO 3×3, beamforming, modulație 1024QAM
  • 1 port WAN și 4 porturi LAN 10/100/1000 Mbps
  • Quality of Service adaptiv, analiză de trafic, control parental, 6 rețele guest, IPv6, VPN server și client, dual-WAN
  • conectivitate WTFast pentru gaming, integrare TrendMicro pentru protecția rețelei la malware și accesări neautorizate
  • un port USB 3.0 și un port USB 2.0, funcție backup 4G, accesare din Internet, download master, time machine
  • dimensiuni 220 x 160 x 83,3 mm, greutate 872 grame

Preț: între 950 și 1150 lei la eMAG și PC Garage, în funcție de promoție.

CE CONȚINE PACHETUL

Routerul, trei antene externe (3dBi zic specificațiile), alimentatorul de priză:

CUM ARATĂ ROUTERUL

AC86U este genul de router care stă în picioare, având o bază micuță. Cele trei antene externe se montează în partea de sus.

Pe față, care are două inserții roșii ce amintesc de gama ROG, sunt LED-urile de semnalizare. Pe lateral sunt două butoane de WPS și wifi on/off.

Toate celelalte elemente sunt în spate, în ordine:

  • buton on/off
  • conector de alimentare sub el
  • port USB 2.0
  • port USB 3.0
  • portul WAN
  • buton on/off pentru LED-uri
  • cele patru porturi LAN

Routerul nu poate fi montat pe perete decât cu ceva improvizații.

PERFORMANȚĂ ȘI HARDWARE

Pe cablu am obținut 934 Mbps pe speedtest.net, un rezultat peste medie. Pe torrente, routerul nu a excelat, dar a fost bun, cu un vârf de transfer de 95 MB/s și o medie de 77 MB/s. V-am mai spus cum calculez media: iau în considerare și timpii mult mai lenți de la începutul și finalul transferului, când viteza este mică.


Trecând la wireless, routerul are o capacitate totală de 2900 Mbps formată din 2167+750 Mbps. Suportă beamforming (adică se prinde cam în ce direcție ar trebui să trimită semnalul spre dispozitivul tău) și multiple streamuri cu același dispozitiv.

Am obținut rezultate foarte bune în teste: 749 Mbps pe 802.11ac, canal 80 MHz, și 312 Mbps pe 802.11n, canal 40 Mhz.


Routerul suportă și un sistem Smart Connect în care alege singur pe ce bandă să conecteze un dispozitiv, în funcție de nevoi, tehnologie și încărcare. Default această opțiune este dezactivată. Partea și mai bună este că, pentru prima oară, văd și o pagină complexă de configurare a acestei funcții, cu tot felul de opțiuni după cum vedeți mai jos.

Semnalul routerului este foarte puternic. Lângă router prindeam 509 Mbps cu laptopul meu; m-am dus în cel mai îndepărtat punct al casei, în balcon, cu toate ușile închise în drum, și am prins 119 Mbps, în timp ce cu alte routere din gamele ieftine abia dacă prind un pic de semnal acolo. Cum ar fi, RT-AC86U are un semnal peste medie, asemănător cu ce-am găsit pe modelul foarte mare și performant ROG Rapture GT-AC5300.

Performanța pe USB m-a uimit. Am cuplat un SSD extern acolo și am transferat pachetele mele uzuale, un film și un folder plin cu fotografii. De obicei se obțin viteze de genul 20-40 MB/s, dar acum am obținut 111 MB/s, adică 1000 Mbps. Cum ar fi, conexiunea pe cablu deja îmi limita viteza de transfer.

Pe upload, după cum vedeți, viteza nu mai urca atât de mult, dar chiar și așa, Asus RT-AC86U integrează un controller USB foarte performant. Este primul router pe care-l testez unde chiar merită să montezi și un HDD sau SSD extern pentru stocare rapidă. În plus, routerul oferă funcțiile AiDisk, prin care stocarea poate fi accesată și din afara rețelei interne după ceva configurare, plus funcții de backup Time Machine și de download stil torrent prin funcția Download Master.

Portul USB 2.0 este mai degrabă gândit pentru imprimante, că altfel nu mai are nici o justificare. Cel USB 3.0 poate fi folosit și cu un modem 3G sau 4G, ca backup pentru conexiunea primară pe fir.

INTERFAȚĂ ȘI FUNCȚII

Routerul are toate funcțiile cu care Asus ne-a obișnuit pe modelele sale de top, ceea ce-l face nu doar performant, ci și foarte versatil. Printre funcții, avem așa:

  • QoS adaptiv – îi spui routerului o listă de priorități și oferă singur bandă suficientă în funcție de asta. Prioritatea poate fi stabilită per dispozitive sau per tip de aplicație.
  • Analiză de trafic – poți afla cât trafic folosește fiecare dispozitiv conectat la router și ce tip de trafic efectuează. Este util pentru a descoperi cât trafic face televizorul pe Netflix sau cât consumă diverșii angajați sau clienți conectați la wireless-ul localului. Rapoartele sunt disponibile per fiecare zi în parte, per dispozitiv sau per aplicație.
  • Accelerare pentru jocuri prin rețeaua WTFast – include acces la această rețea prin care pachetele sunt rutate pe calea cea mai rapidă spre serverele de jocuri. În plus, jocurile primesc prioritate maximă, dacă vrei asta.
  • Integrare TrendMicro – routerul protejează rețeaua internă de malware și atacuri folosind o soluție complexă de firewall, analiză a traficului pentru a determina pericol de malware sau atacuri șamd. Routerul face inclusiv un raport de securitate privind securitatea rețelei.
  • 6 rețele guest
  • VPN server și client
  • suport pentru IPv6
  • backup de conexiune folosind un modem 3G sau 4G conectat pe portul USB
  • funcții Download Master și Time Machine pe USB, plus sharing de imprimante sau fișiere
  • control parental, filtrare de URL-uri, analiza istoricului de browsing, media server

Puteți vedea mai multe în screenshoturile mega-detaliate de mai jos, pe care m-am chinuit o grămadă să le fac. Routerul integrează un procesor dual-core la 1,8 GHz cu 512 MB memorie RAM. Există și o aplicație de telefon pentru configurarea routerului, în caz că vreți să-l inspectați de la distanță.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Foarte performant pe toate planurile, chiar remarcabil pe USB.
  • Semnal puternic, acoperire mare.
  • Funcții avansate.
  • Dimensiuni reduse față de vechiul RT-AC87U.
  • Preț ridicat în acest moment.

CONCLUZIE

După ce Asus AC87 m-a impresionat acum câțiva ani, este rândul modelului RT-AC86U să facă același lucru. Cu performanțe deosebite pe cablu și wireless, chiar excelente pe USB, AC86U este cel mai bun model în gama premium pentru case și birouri mici și mijlocii.

Preț: între 950 și 1150 lei la eMAG și PC Garage, în funcție de promoție.

    23 comentarii

  1. pare ok , mai putin pretul mare in acest moment
    cum se face poate conecta si configura un modem /stick 4g la el pentru back-ul la internetul pe fir ?
    si cam ce modele de modemuri functioneaza in Romania ?

      (Citează)

  2. Dă-mi și mie două informații.
    Conexiunea a fost pe PPPOE? Si ce versiune de firmware avea cand ai făcut testele?

      (Citează)

    • Da, totul e testat pe PPPoE, pe conexiunea mea de acasă, RDS Fiberlink 1000 Mbps. Firmware nu mai știu pe de rost, dar vezi în screenshot-uri că-i trecut sus. Cel mai recent oficial, mi se pare că sunt doar două.

        (Citează)

    • A, gata, am văzut în screenshoturi. Eu am un AC87U și au dat-o în bară cu ultimul firmware (380.7743). Nu mai trece de 300 Mbps pe fir, așa că a trebuit să revin la versiunea anterioară (asta după ce am stat ceva la telefon cu cei de la RDS).
      Cel pe care l-ai testat are 382.16466. Probabil că va ajunge o adaptare a lui și pentru routerele mai vechi.

        (Citează)

  3. Catalin Tanase

    17/10/2017 la 1:00 PM

    Am o curiozitate, uitandu-ma la vitezele de pe torrente. Eu am un DIR-860L, luat tot datorita topului facut de tine (foarte folositor! multumesc!)
    Pe torrente am in jur de 65MB/s, cu spike-uri ocazionale spre 75-80. Bag de seama ca numarul simultan de conexiuni specifice torrentelor cam pune la incercare routerul, ca vad asta si la modele de doua-trei ori mai scumpe decat al meu. Asa e?

      (Citează)

    • Da, torrentele încearcă binișor routerul, dar nu-i musai o regulă.

      Eu testez luând torrentul cu cei mai mulți peers și-l scriu pe cel mai rapid SSD al meu. Folosesc qBitTorrent.

      Uneori nici așa nu obțin mari viteze. De obicei testez cu 2-3 torrente și iau viteza cea mai mare.

        (Citează)

  4. 1. de ce naiba i-au facut numele mai mic, daca e mai nou si e mai bun? Ca sa nu fie cele 3 porturi RJ45 de la Tenda singura intrebare de X-Files?
    2. 3dBi este putin ca putere pentru antene, routerele de pe vremea mea aveau 5dBi

      (Citează)

    • Habar n-am, ar fi putut să-l plaseze ca urmaș pentru AC68 și să-i spună AC69.

      La aia cu 3 porturi pe Tenda am uitat să-ți răspund că nu e mare diferență între 3 și 4. Nu o văd ca un minus. Majoritatea oamenilor au 1 sau 2 ocupate.

        (Citează)

    • Viteza pe fir in speedtest este la nivel de Netgear R7000, un router vechi de 2 ani. Care a costat mai putin de 140 de euro la momentul respectiv, fata de Asusul acesta care este peste 200.

      Pe partea de wireless R7000 este clar depasit, pentru ca nu are suport pentru canal de 80MHz. Pe 40MHz parca trece din nou in fata Netgear:
      http://beta.speedtest.net/result/6715825634

      Producatorii de retelistica ar trebui sa lucreze mai mult la acoperire, la scaderea lag-ului in jocuri pentru ca la viteza nu prea mai au ce face. Se vede asta din faptul ca varful de gama de acum 2-3 ani nu este depasit in mod remarcabil de modelele curente.

        (Citează)

  5. Este un router bun, de precizat ca trebuie sa ai si o placa de retea wireless AC, cel putin 2×2 mimo pe partea de 5GHz pentru a beneficia de o viteza adecvata orferita de acest router.

      (Citează)

  6. Catalin Tanase:
    Am o curiozitate, uitandu-ma la vitezele de pe torrente. Eu am un DIR-860L, luat tot datorita topului facut de tine (foarte folositor! multumesc!)
    Pe torrente am in jur de 65MB/s, cu spike-uri ocazionale spre 75-80. Bag de seama ca numarul simultan de conexiuni specifice torrentelor cam pune la incercare routerul, ca vad asta si la modele de doua-trei ori mai scumpe decat al meu. Asa e?

    La torente conteaza numarul simultan de conexiuni pe care le face clientul de torrent cu alti user. Tu poti sa pui 500, daca routerul nu suporta nu va functiona. Un router cu mult ram va avea un avantaj in fata celorlalte. Se incarca tabela de NAT si are nevoie de ram.

      (Citează)

  7. Acest router a folosit BCM4366E ca cip pe 5ghz, un cip foarte bun.
    Din pacate nu a folosit alt amplificator pe partea wireless deasta si nr de db mic.
    Procesorul e un ARM v8 Cortex A53 , un dualcore de generatie 2017 foarte bun.

      (Citează)

  8. Iona:
    A, gata, am văzut în screenshoturi. Eu am un AC87U și au dat-o în bară cu ultimul firmware (380.7743). Nu mai trece de 300 Mbps pe fir, așa că a trebuit să revin la versiunea anterioară (asta după ce am stat ceva la telefon cu cei de la RDS).
    Cel pe care l-ai testat are 382.16466. Probabil că va ajunge o adaptare a lui și pentru routerele mai vechi.

    Problema la AC87 se pune la sdk-ul oferit de Quantenna . AC87 pe langa broadcom mai are un procesor de la Quantenna . Dar problema manifestata de la tine nu e de la quantenna cpu ci de la cip-ul ETH RTL8211E, adica de la realtek, care din pacate cam pica la trafic sustinut.

      (Citează)

  9. Urmaresc topul de mult si ai in el ceva routere scumpe, de top.
    Poti adauga te rog o categorie de routere care au memorie si procesor capabile sa “tina” un server de Plex?

      (Citează)

  10. M-ai convins cu review-ul si l-am luat azi (pornind de la linku cu ?ref :P ). Inlocuiesc un RT-N56U care a mai avut ceva probleme pe 5Ghz

      (Citează)

  11. Salutare!

    Poti sa spui si modelul device-ului cu care ai facut testele pe wireless, daca stii sa fie 3×3 sau 4×4 MIMO?

    Eu in 5GHz nu pot trece de 450Mpbs in speed test deloc si nu stiu cum pot afla ce configuratie de MIMO suporta laptopul meu.

    Multumesc!

      (Citează)

  12. Radu,

    Un singur aspect mi-a scapat. Ai mentionat despre AC86u si AC87u ca au o acoperire foarte buna, pe reviewul lui AC87U chiar ai desenat o harta a casei.
    Doresc sa achizitionez unul dintre cele 2 routere, stau la casa (P+M), drept urmare acoperirea e subiect important pentru mine, de exemplu viteza din cea mai indepartata camera.
    Poti te rog sa-mi spui care dintre cele 2 routere are o acoperire mai buna?

      (Citează)

    • Nu, îmi este imposibil de spus asta. În general la acoperire nu există cifre exacte, că depinde de pereții tăi, forma camerelor, materiale, mobilă șamd.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus