un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review de router: TP-Link Archer C5 este noul model best-buy pentru un apartament normal

11 Jun 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Noul router TP-Link Archer C5 este modelul best-buy pentru cei ce-și doresc un router ieftin și cu performanțe decente pentru un apartament tipic. Acum că l-am testat și am văzut ce poate, îl voi recomanda în locul vechiului Archer C2 în topul routerelor, unul dintre cele mai bine vândute routere de pe piața noastră. C5 vine cu rezultate mult mai bune și doar vreo 20 de lei în plus față de deja vechiul C2.

Specificații TP-Link Archer C5 v4:

 • wireless total AC1200, format din 867 Mbps pe 802.11ac/n/a, banda de 5,2 GHz, și 300 Mbps pe 802.11n/g/b  pe banda de 2,4 GHz
 • 4 porturi LAN și 1 port WAN tip 10/100/1000 Mbps
 • un port USB 2.0, permite conectarea unei unități externe de stocare sau a unui modem 3G/4G pentru backup de conexiune
 • poate genera 6 rețele wifi, permite izolarea porturilor, are control parental și sistem de bază de gestionare a benzii totala, IPv6
 • dimensiuni 230 x 144 x 37 mm, patru antene externe nedetașabile

Preț: 199 lei la eMAG, PC Garage. Vine cu 3 ani garanție.

Modelul Archer C2, ca idee, are doar 433+300 Mbps wireless și costă 170 de lei. C5 vine cu hardware mult mai bun, puteți vedea mai jos că în testele mele am prins peste 500 Mbps pe wireless.

Atenție că a mai existat un router numit Archer C5, l-am testat și eu acum câțiva ani. Acesta din prezent este varianta 4 de hardware și vine cu o carcasă albă și 4 antene externe. Variantele din trecut au fost v1 și v2 și pot fi recunoscute după carcasa neagră și cele două antene. Nu știu dacă a existat și un v3. Mai există și un Archer C1200 cu specificații similare, dar care este mai scump. Unele magazine încă vând modelul vechi sub numele C5.

Iată o scurtă comparație:

TP-Link Archer C5 (numit de mine v4)

Modelul testat în acest articol, nou lansat pe piață în mai 2018. Are carcasă albă și 4 antene externe.

  TP-Link Archer C5 (v1 și v2)

Primul model C5 (v1 și v2 hardware revision), specificații asemănătoare, dar rezultate mai slabe decât cel testat astăzi. Are carcasă neagră și două antene.

  TP-Link Archer C1200

Model mai vechi, testat de mine în august 2017, cu rezultate mai slabe pe wireless.

  TP-Link Archer C50

Acest router nu are porturi Gigabit, ci doar 10/100 Mbps. Nu trebuie băgat în seamă de noi, îl pun aici doar pentru că are numele asemănător și uneori carcasă albă.

PACHET, INSTALARE

Cutia include routerul, un patch-cord și alimentatorul.

Instalarea este simplă. Dacă o faceți direct prin wireless, găsiți pe spatele routerului denumirea rețelei pe care o generează default. Dacă prin cablu, accesați-l pe 192.168.0.1 sau pe http://tplinkwifi.net și urmați pașii de acolo de configurare a conexiunii de Internet și a rețelelor wireless.

CUM ARATĂ

Routerul are un corp destul de mic și ușor, dar cele patru antene (nedetașabile) sunt destul de lungi. Carcasa este albă, un pic arcuită în sus, cu o textură oblică ce generează un fel de solzi care arată binișor în lumină, iar sigla TP-Link, argintie, este mai discret plasată în centru.


Sub ea se află și o zonă cu LED-uri multicolore, micuțe, pentru semnalizarea funcționării routerului. Toate porturile sunt în spate, astfel:

 • buton WPS
 • buton reset
 • patru porturi LAN, conector RJ-45, 10/100/1000 Mbps
 • un port WAN, tot 10/100/1000 Mbps
 • un port USB 2.0
 • buton on/off
 • conector alimentare

Routerul poate fi montat pe perete, are două puncte de prindere pentru asta.

REZULTATELE TESTELOR

Archer C5 a fost peste așteptările mele. Pe cablu am obținut deja uzualul 932 Mbps, dar pe torrente, unde routerul este solicitat pentru a menține simultan foarte multe conexiuni, rezultatele au fost bune pentru un model de 200 de lei. Am obținut o viteză medie de 66,2 MB/s, dar asta include și momentele lente de la începutul și sfârșitul transferului; vârful a fost de 103,1 MB/s.


Graficul de transfer de pe torrente a arătat ca mai jos, adică un transfer susținut, fără fluctuații mari de viteză în cei peste 5 GB transferați în test.

Pe wireless vă spuneam că situația arată ca în graficul de mai jos, cu 867 Mbps pe standardul 802.11ac/n/a și 300 Mbps pe 802.11n/g/b, adică două streamuri simultane pe fiecare bandă.

Routerul a mers binișor cu setările automate, creând canal de 80 MHz (cel mai lat posibil) pe 802.11ac și de 20 MHz pe 802.11n, dar acolo am intervenit eu în setări și l-am forțat pe 40 MHz. Canal mai lat = viteze mai mari.

Rezultatul testului a fost foarte bun, am obținut 508 Mbps pe wireless, ceea ce este un rezultat foarte bun pentru un router de 200 de lei. Practic, routerul este mai bun decât ce-i poate solicita cam orice laptop din zilele noastre. Pe 802.11n am obținut maxim 179 Mbps (și upload 211 Mbps), un rezultat bun având în vedere că maximul teoretic este de 300 Mbps.

Ca acoperire, Archer C5 stă bine, dar nu remarcabil. Apartamentul meu arată ca în minunata schemă de mai jos:

Rezultatele sunt bune lângă router și în cel mai îndepărtat punct de acesta din casă, dar când ies și în balcon și închid ușa, rețeaua rămâne la limita necesară pentru browsing.

Portul USB 2.0 poate fi utilizat pentru partajarea unei unități de stocare de rețea sau pentru backup de conexiune folosind un modem 3G/4G, dar fiind de tip USB 2.0, este limitat ca viteză. L-am testat oricum și am obținut cam 9 MB/s indiferent ce transferam și în ce direcție, semn că asta e limita controllerului USB din router.

În concluzie, Archer C5 este bun pe cablu, foarte bun pe wireless pentru prețul său și are o acoperire wireless decentă.

INTERFAȚĂ

TP-Link Archer C5 v4 folosește clasica interfață împărțită în zona Basic pentru configurare ușoară și Advanced pentru cei ce vor să robotească mai în detaliu la diverse reglaje. Am găsit câteva opțiune de configurare interesante pe acolo:

Interface grouping: poți grupa după cum vrei tu diversele porturi LAN și rețele wifi astfel încât să obții o separare a rețelelor. În mod normal bănuiesc ar fi trebui să poți aloca și conexiunea WAN în ce grupuri vrei tu, astfel încât anumite porturi să nu aibă acces la Internet, dar eu n-am reușit să fac asta. Oricum, opțiunea e interesantă dacă vrei o securizare mai adâncă a unor elemente din rețea, de exemplu să conectezi un NAS pe portul LAN 4 și acesta să poată fi accesat doar de dispozitivele conectate la wifi-ul de 2,4 GHz sau de cele conectate pe LAN 3, dacă așa faci grupele.

Un alt exemplu bun poate fi dacă lași o rețea wireless neprotejată, de exemplu pentru vizitatorii casei sau ai unui mic local, dar o pui într-o grupă de sine stătătoare pentru a o izola de LAN-ul intern.

Wireless schedule: poți opri automat rețelele wireless între ce ore și ce zile vrei.

Multi-SSID: Archer C5 poate genera rețele guest, dar nu le numește astfel. Poate, în schimb, să genereze 3 rețele diferite pe 2,4 GHz și 3 rețele diferite pe 5 GHz, la toate putând securiza sau nu conexiunea prin parolă. Rețelele guest au de obicei o izolare automată de rețeaua LAN, dar se poate și aici obține același lucru prin setările Interface grouping.

 

Comtrol parental: poți alege, pe intervale orare, să blochezi sau nu accesul la anumite site-uri folosind keywords.

Bandwidth control: este un fel de QoS ce trebuie reglat manual per IP. Să zicem că, indiferent ce fac PC-urile în rețea, vrei să rezervi bandă pentru smart TV, ca să meargă Netflix fără probleme chiar și când copiii se joacă ceva pe calculator sau fac download cu viteză mare. Trebuie să iei IP-ul televizorului și să-i aloci o bandă minimă și una maximă de download și upload, ceea ce rezolvă problema. Există și câteva niveluri de prioritate, 1–5, astfel încât routerul să poată gestiona mai multe astfel de setări în același timp.

USB modem: poți conecta la router un modem USB pentru a asigura o conexiune de backup în caz că cea primară se întrerupe. Dacă aveți un modem din acela oferit gratuit de Digi, de exemplu, îl puteți înfige și configura aici.

Mai sunt și alte setări, le vedeți prin screenshoturile de mai jos.

CE E BINE

CE E RĂU

 • Performanță foarte bună pe wireless.
 • Performanță bună în rest.
 • Preț sub 200 de lei.
 • 3 ani garanție.
 • Portul USB 2.0 nu-i foarte util.

CONCLUZIE

Cum spuneam de la început, această generație TP-Link Archer C5 devine recomandarea mea pentru un router ieftin și bun pentru un apartament normal, cu cerințe normale de conectivitate. A dat bine în toate testele, mai ales pentru prețul său, și e timpul ca vechiul model Archer C2 să-i lase locul.

Preț: 199 lei la eMAG, PC Garage.

  10 comentarii

 1. Unii de pe la alte branduri de retelistica, al caror nume incepe cu tot cu “T” si rimeaza cu …enda, nu au inteles cat de important este sa poti monta routerul pe perete.

  Ce procesor are generatia curenta de C5? Pe openwrt nu il vad inca, sunt doar v1 si v2.

    (Citează)

  • @Gaelex: Foloseste cu incredere wikidevi cand ai dubii legat de ce e sub capota unui router. Archer C5 V4 are acelasi Mediatek MT7260 care se gaseste si in Archer C2 si C50. Pe scurt, Archer C5 V4 e un C50 dar cu Gigabit switch :))

   https://wikidevi.com/wiki/TP-LINK_Archer_C5_v4.x

     (Citează)

  • la momentul respectiv NU era aparut nici un firmware pe care openwrt sau ddwrt sa il modifice si sa scoata un altul custom.
   Am pus la dispozitia celor de la openwrt noul firmware asa ca nu va mai dura mult pana vor scoate unul custom

     (Citează)

 2. Cat de ușor poate fi configurat împreună cu BitDefender Box?

  Găsesc ușor în meniu configurarile necesare pentru a seta ușor acest router împreună cu Box după schema ta detaliata la review-ul BitDefender Box?

    (Citează)

 3. Casa + curte de aprox 1000mp cu 3 x TP-Link Archer C7 cu 100% coverage.
  Am avut 3xc5 si deveneau non-responsive cand iti era lumea mai draga asa ca nu ii recomand. Nu era o problema per se pentru ca in 70% din locuri doar ma conectam la una din celelalte 2 retele pana isi revenea respectiva. Dar pentru 200 ron per router nu mi se pare ok.

  Momentan vad ca C7 nu are problema asta.

    (Citează)

 4. Varianta cu 2 antene

  thundermar:
  Problema o aveai cu C5 nou (v4 – 4 antene) sau cu C5 vechi (v1,2 – 2 antene)

    (Citează)

 5. Pe ăsta îl iau imediat ce moare scula pe care o am la intrare în casă, de 7 ani funcționare neîntreruptă (TP-Link TL-WR941ND). Am rămas surprins să constat că TL-WR941ND încă se mai găsește la vânzare. E sub 130 RON. N-a tușit, n-a căscat în atâția ani.

    (Citează)

 6. Merci pentru recomandare, l-am pus la produse favorite si l-am achizitionat acum sa inlocuiasca router-ul de la Digi.
  Foarte bun, a crescut si acoperirea si viteza foarte mult (de la 80Mbps pe Digi wireless la aprox 480Mbps)!

    (Citează)

 7. Am nevoie de un router de pe care sa blochez anumite site-uri după nume, in cazul meu vreau sa opresc YouTube in toată casa.
  Am blocat desenele animate pe televizor, am scos LAN-ul din TV dar fetița mea de 5 ani se uită pe YouTube pe telefonul bunicii care o lasă, fără limită.
  Help!
  Nu vreau sa opresc router de de tot.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus