un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

TP-Link lansează un nou router în zona best-buy

8 Aug 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

TP-Link a lansat ieri un nou router în gama pe care eu aș numi-o “best-buy”, adică suficient de performant pentru o casă normală, dar fără a te costa o jumătate de salariu.

Se numește Archer C2, are un design negru cu ceva “solzi” care-i dau un aspect elegant, două antene externe destul de lungi și următoarele specificații:

  • lucrează în modul 802.11ac, pe lângă clasicele b/g/n
  • dual-band, suportă 433 Mbps pe 5 GHz și 300 Mbps pe 2,4 GHz. Adunându-le obținem o bandă totală de aproape 750 Mbps, după cum se spune acum la routere.
  • porturi Gigabit, unul de WAN și patru de LAN
  • un port USB 2.0 pentru imprimante și stocare în rețea

Prețul său este de 303 lei la PC Garage și 339 lei la eMAG. Practic la acest preț concurează cu noul Asus RT-N18U, care nu oferă wifi 802.11ac, dar are un total de 600 Mbps în 802.11n. Pierzi un pic de bandă totală (de la 750 la 600), dar toți cei 600 Mbps sunt în standardul 802.11n, compatibil cu aproape tot ce este pe piață acum, pe când laptopurile, tabletele și telefoanele cu AC abia încep să apară. Practic este un compromis, alt amestec de standarde și USB 2.0 versus 3.0.

Sigur, alegerea corectă trebuie făcută în primul rând în funcție de performanțele reale ale lui Archer C2. Aștept cu mare interes să-l testez pentru topul meu cu cel mai bun router pentru RDS Fiberlink, ca să văd ce poate pe cablu și apoi cum stă cu semnalul wifi în casă.

Tot atunci a fost prezentat și noul adaptor Archer T4U, un stick USB care oferă oricărui computer conectivitate wireless 802.11ac/n. Specificațiile sale sunt:

  • 867 Mbps pe 5 GHz și 300 Mbps pe 2,4 GHz, în total aproape 1200 Mbps
  • compatibil USB 3.0
  • include un cablu prelungitor de 1 metru, în caz că nu vrei să-l înfigi direct în port.

Prețul său este de 183 lei la PC Garage și 209 lei la eMAG poate deci conecta orice laptop mai vechi sau desktop la un router nou de tip 802.11ac. Ar trebui să funcționeze cu orice router, nu doar cu cele TP-Link.

tp_link_4_archer_t4u

Mai jos sunt fotografii cu alte produse TP-Link văzute pe acolo. Dacă vă interesează ceva, să-mi spuneți și revin cu mai multe detalii. Am văzut un adaptor wifi pentru desktopuri, o cameră de supraveghere și un hotspot portabil cu aspect elegant (despre acestea am ceva programat săptămâna viitoare).

    6 comentarii

  1. Abia astept sa testati si acest model si sa postati rezultatele! Cam in cat timp veti reusi?

      (Citează)

  2. Vreau să aflu neapărat dacă știe pe PPPoE hardware NAT acceleration la fel ca și N56U. Sunt tare curios cum o să stea la testele pe gigabit.

      (Citează)

  3. Cati dbi au antenele ?

      (Citează)

  4. @Dan, @RaduP: poate săptămâna viitoare.

      (Citează)

  5. cele mai bune routere sunt de la TP-Link

      (Citează)

  6. Lasa, ca mi-am luat teapa cu actualul model. Mi-au facut cadou unii cand au auzit ca imi pun Gigabit si au luat un “gigabit TP Link”.
    Surpriza, nu duce decat maxim 180 mpbs pe LAN, deci poate imi explica baietii de la firma asta cum de e numit Gigabit?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus