un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review de router: TP-Link Archer C3200 are hardware foarte performant, dar nu și software-ul pentru el

5 Sep 2016  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

feat_tp_link_archer_c3200
TP-Link Archer C3200 este un alt router din generația nouă a producătorului, unul de capacitate foarte mare pe wireless: 3200 Mbps, după cum probabil v-ați prins și din nume. L-am testat și l-am trecut în topul celor mai rapide routere gigabit, este foarte performant ca hardware, dar din păcate vine cu același neajuns ca și TP-Link C2600: funcțiile software sunt foarte slăbuțe, deși la acest nivel n-ar trebui să lipsească.

Specificații TP-Link Archer C3200:

 • 4 porturi 10/100/1000 Mbps
 • wireless în total 3200, format din două rețele de 1300 Mbps pe 5,2 GHz și una de 600 Mbps în banda de 2,4 GHz, MIMO 3 x 3, 802.11ac/n/g/b/a
 • un port USB 3.0 și un port USB 2.0
 • rețele guest, IPv6
 • dimensiuni 200 x 200 x 39 mm

Preț: între 900 și 1050 de lei la eMAG și PC Garage, la data scrierii articolului.

CUM ARATĂ

Routerul este pătrat și cele 6 antene externe sunt rabatabile. Poate fi prins și pe perete, că are găurile necesare pe spate. Plasticul carcasei putea fi mai bun pentru nivelul de preț al acestui router, iar porturile sunt cam înghesuite în spate, dar fără a fi asta o problemă. Pe o altă latură ai butoanele și LED-urile de control.

tp_link_archer_c3200_08

PERFORMANȚĂ

Pe cablu am obținut pe speedtest.net un rezultat maxim de 933 Mbps, ceea ce convertit în MB/s dă un 116,63 MB/s. Și pe torrente am înregistrat o valoare bună, viteza medie de download pentru ceva mare fiind de 86,9 MB/s.

tp_link_archer_c3200_cablu

Capacitatea wireless totală a routerului este împărțită ca mai jos. Ai două rețele pe banda de 5,2 GHz, pe diverse canale, și o rețea pe banda de 2,4 GHz. Capacitatea totală rezultantă este 1300 + 1300 + 600 Mbps, ceea ce înseamnă că acest router poate asigura o conexiune stabilă pentru foarte multe dispozitive conectate simultan, precum într-o situație de small office, poate chiar și mai mult.

tp_link_archer_c3200_capacitate

Ca performanță, cu placa mea wireless am obținut 62,63 MB/s pe 802.11ac, canal de 80 MHz, și 35,75 MB/s pe 802.11n în banda 2,4 GHz, canal de 40 MHz, rezultate foarte bune. Primul înseamnă 496 Mbps pe wireless, o valoarea foarte mare având în vedere că plăcile uzuale din laptopuri și telefoane abia pot duce jumătate din această valoare.

tp_link_archer_c3200_wifi

Am testat și portul USB 3.0 cu transfer de fișiere. Am folosit metoda mea standard, adică am transferat un singur fișier mare și apoi multe fișiere mici (simulând filme și fotografii transferate către un dispozitiv de stocare conectat la router – în cazul meu am folosit un SSD conectat pe USB 3.0). TP-Link Archer C3200 a obținut rezultate foarte bune, transferul fiind făcut la viteze foarte mari în ambele direcții, ceea ce înseamnă că vei putea face inclusiv servere multimedia în rețea cu streaming direct.

tp_link_archer_c3200_usb

INTERFAȚĂ

TP-Link C3200 folosește interfața nouă (are deja mai mult de un an), care-i foarte rapidă și ușor de configurat. Setările se actualizează imediat, iar modificarea unor parametri legați de rețelele wifi sau de routere nu necesită repornirea routerului, ci se aplică imediat.

Din păcate, îi reproșez același lucru ca și în cazul lui C2600: lipsa oricăror funcții avansate. În timp ce alte routere din aceeași gamă (și inclusiv unele la jumătate de preț) oferă funcții precum Quality of Service cu stabilirea de priorități pentru fiecare calculator conectat și chiar la nivel de program, C3200 nu oferă nimic dincolo de un simplu meniu Bandwidth Control, unde poți limita manual viteza maximă pe anumite IP-uri.

De funcții precum backup cu modem 4G, analiză de trafic, statistici detaliate, ba chiar și protecție antivirus, cum oferă unele modele Asus, nici nu mai zic. Nu înțeleg această strategie TP-Link de  a se concentra doar pe hardware pe niște echipamente care, la prețul lor, te aștepți să aibă și câteva funcții utile pentru exploatarea acestui hardware performant.

Am apreciat însă simplitatea cu care introduci în rețea un dispozitiv de stocare. Odată conectat pe USB la router, îl poți găsi în Windows Explorer prin Network și-i poți da imediat o literă, computerul tău urmând să-l vadă ca pe orice alt hard-disk. Chestia asta durează un minut, este simplu de configurat și nu necesită cunoștințe despre tot felul de drepturi de acces și sharing în rețea.

CE E BINE

CE E RĂU

 • Foarte performant pe cablu, wireless și USB.
 • Destul de mare prin forma sa pătrată.
 • Fără funcții avansate de QoS, analiză trafic și altele specifice gamei sale de preț.

CONCLUZIE

TP-Link Archer C3200 este foarte performant, dar fără funcții avansate care mi s-ar părea normal să meargă mână în mână cu acest hardware. Ce-i drept, un router cu astfel de funcții costă dublu la concurență, dar în același timp mă întreb cine vrea doar capacitate wireless pentru multe dispozitive, fără nici o posibilitate de a o gestiona.

Preț: între 900 și 1050 de lei la eMAG și PC Garage, la data scrierii articolului.

  5 comentarii

 1. Parerea mea e: vai cate antene are. :)

    (Citează)

 2. Asteptam sa apara DD-WRT pentru el, are Broadcom pe el, nu?

    (Citează)

 3. Momentat TP-Link blocheaza firmware-ul la instalare si nu se poate pune altceva peste ( ceva gen bootloader lock de la telefoane mobile). Din pacate nu am sapat indeajuns si nu am un link, dar pe forumul smallnetbuilder se gaseste informatia asta … parca FCC-ul cere sa fie “ceva” securizat (imi scapa acum) si ca sa nu se agite prea tare TP-Link a blocat tot firmware-ul.

    (Citează)

 4. Ca posesor de Archer C5 pot sa spun ca nu am simtit lipsa facilitatilor gen VPN sau server DLNA din router. In loc de VPN am folosit port forward ( cu credentiale complexe ) si pentru DLNA am un Synology cu plex .

  De stabilitate sunt multumit. Limitarea cea mai mare pentru mine ramane range-ul – mai ales pe 5GHz. Si credeti-ma ca am schimbat cateva routere wireless din mai multe zone de pret :). Cand vorbim de 1000+ lei pentru home network cred ca cea mai buna solutie este un un router Ubiquiti si doua AP-uri tot de la ei. Asa ceva folosesc deja la lucru si sunt incantat de stabilitatea si range-ul AP-urilor. Pana acum am tot ezitat – de aproximativ o luna au si firmware care suporta hardware nat :).

  Setupul e clar anevoios pentru un incepator. Insa o data setat acest sistem bate un singur router scump si extendere ieftine.

  @Radu: in trecut puneai un tabel cu range-ul routerelor intr-un apartament ? Ar fi util sa vedem din nou asa ceva :)

    (Citează)

 5. Acest router a fost primul din suita cu antene orientate in toate directiile.
  Acum a aparut archer C5400 la care s-au adaugat inca 2 antene in plus.
  Binenteles ca a crescut si performanta.
  Aduce in plus si optiunea smartconnect care face management automat al dispozitiveleor conectate pe wireless.
  Acum poate a deserveasca lejer 700-800mbps banda wireless cumulata. Cel putin asa reiese din teste.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus