un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Folosesc de 4 luni abonamentul de cerneală HP Instant Ink. Iată cum a decurs totul și cât am plătit până acum

29 Sep 2021  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

34 comentarii

Folosesc de patru luni serviciul HP Instant Ink și pot să zic câteva concluzii acum că a venit și prima factură. Instalarea Instant Ink a fost simplă, dar, după cum spuneam acolo, n-am fost atent ca la instalarea imprimantei să activez oferta de 6 luni de serviciu incluse fără nici un cost, așa că am beneficiat de doar 2 luni. Bune și acelea.

HP Instant Ink este serviciul de cerneală cu abonament. Plătești lunar o sumă de bani și HP îți trimite automat cartușe noi de cerneală atunci când se consumă ale tale. Poate fi testat pe imprimantele compatibile și, dacă nu vă place, îl închideți și vă cumpărați singuri cartușe din comerț.

Eu am ales planul de 14,99 lei pentru 50 de pagini tipărite lunar. Abonamentului nu-i pasă ce tipăresc. Am și printat full color orice aveam nevoie, cu ocazia aceasta, că n-am de ce să mai stau pe “black & white” și “calitate draft”.

Cu acest plan ies în avantaj. 300 de pagini tipărite, cam cât duce un set de cartușe, mă vor costa 90 de lei. Un set de cartușe costă cam 110 lei, de obicei. Iar dacă tipăresc fotografii sau altceva ce consumă intensiv cerneală, mie nu-mi mai pasă. O pagină tot o pagină este, iar HP trimite un cartuș nou când se termină cel vechi.

În plus, cartușele Instant Ink sunt mai mari decât cele standard, zic ei:

O să ziceți că ce mai ai de tipărit atâta pe acasă într-o lume ce merge tot mai mult spre digital. Uite că se strâng niște foi. Am printat de câteva ori adeverințe de vaccinare. Ne-am printat nouă boarding pass-uri și vouchere de hote pentru concedii, Matildei niște adeverințe și rețete medicale, părinților niște cereri, mie diverse acte.

Mai exact, istoricul arată așa:

  • prima lună: 50/50 pagini consumate, plus încă 27 suplimentare pe care le-aș fi plătit extra, dar eram în perioada de trial și n-am plătit nimic. Nu s-a reportat nici o pagină.
  • luna a doua: 38/50 pagini consumate, s-ar reportat 12 neconsumate.
  • luna a treia: 3/50 pagini consumate, niciuna din cele 12 reportate nu au fost consumate.
  • luna a patra: 21/50 pagini consumate, 0 din total 59 reportate neconsumate, dar mai sunt câteva zile până se încheie luna, de fapt.

S-au strâns așa multe reportate pentru că se reportează în total din ultimele două luni. Am avut 12 reportate în luna 2 și 47 reportate în luna 3, deci în total 59 reportate pentru luna 4.

Practic mie asta îmi spune că aș fi putut trece și la planul 5 lei/lună pentru 15 pagini. Adică de obicei tipăresc mai mult, dar dacă într-o lună nu am activitate tipăristică, reportarea paginilor mă ajută cu un boost pentru viitor. Cred că acesta va fi următorul meu test. Voi face downgrade la plan (poți oricând să faci asta) și voi testa și această variantă.

Factura lunară poate fi descărcată din site-ul hpsmart.com sau din aplicația HP Smart. Eu am abonamentul pe persoană fizică și nu-mi pasă de aceasta, dar se poate alege persoană juridică pentru factură decontabilă.

Aplicația HP Smart, care se ia din Microsoft Store, mai scoate și tot felul de alte rapoarte. Pot vedea când s-au emis facturi, dacă sunt cartușe pe drum șamd. Pentru mine nu sunt de mare interes acestea, că am o singură imprimantă și consum mic. O firmă cu 3 imprimante și planuri de 93,99 lei/lună pentru 500 de pagini, de exemplu, probabil va avea mai des livrări de cartușe, care vin prin DHL în vreo 2 zile după ce imprimanta anunță singură că are nevoie de cerneală.

Și cam acesta este HP Instant Ink după aproape 4 luni de utilizare.

    34 comentarii

  1. Cred ca planul de 5 lei pe luna (cat vine asta, 4 tigari??), e fezabil pentru multi consumatori casnici. Dupa ce incepe copilul scoala, neaparat cel de 15 lei ( 13 tigari?) – care va fi un pic la limita, dar e ok cu paginile reportate pana la urma.

      (Citează)

    • Scuza-ma, dar comparatia cu tigari este imbecila. Sunt sigur ca vei fi de acord, dupa ce recitesti ce-ai scris aici.

        (Citează)

    • @Kopa, nu e deloc idioata comparatia.
      Multi oameni cand aud “costa x lei pe luna” reactioneaza organic cu “e scump”. Tot mare parte din ei fumeaza sau au fumatori prin anturaj, iar fumatul (sau alcoolul) e un viciu foarte acceptat social.
      Poftim, nu costa 5 tigari, costa 2-3 beri de la supermarket. Un fumator mediu fumeaza alea 5 tigari intr-o zi, un bautor moderat bea acele beri intr-o zi-doua

        (Citează)

  2. Eu nu inteleg ceva si as avea nevoie de ajutor:

    Daca abonamentul e asa de avantajos pentru client, sa inteleg ca cartusele cumparate independent sunt overpriced?

    Adica pana acum HP facea niste profituri foarte mari din cartuse si au decis brusc sa mai reduca din ele oferind abonamente, in beneficiul consumatorului?

    Sau mai degraba e un serviciu subventionat, cu care HP deocamdata pierde bani? Asta ar insemna ca e o situatie temporara, deci pretul va creste in timp, sau inseamna ca planuiesc sa isi scoata banii din alta parte, dupa ce devii captiv.

    Ajutati-ma sa inteleg.

      (Citează)

    • Device as a service. Profitul ramane chiar si in cadrul instant ink si devine mai predictibil, captureaza si fidelizeaza consumatorul, reduce din tentatia fake/refill, etc.
      Win-win

        (Citează)

    • @Morrissey
      Adica ce zici tu e ca de fapt nu e nici un avantaj pt consumator, nu? Ba din contra, devii captiv.

      Voiam sa mai zic ceva, pt ca intamplator folosesc de multi ani o multi functionala HP.

      Nu, nu vreau sa zic despre faptul ca este foarte fitoasa, motiv pt care sansele sa printeze ceva din prima sunt 50%, ca toate imprimantele sunt f proaste, este stiut ca sunt niste device-uri la nivelul anilor 2000.

      Ma uimeste insa cantitatea de software pe care te impinge imprimanta sa le instalezi. Exista pachetul basic de drivere, exista un utilitar care include si alte prostii, exista un alt utilitar pt scanare pe computer declansat din imprimanta, exista HP doctor pe care trebuie sa il pui pt ca imprimanta pierde conexiunea frecvent si acum a mai aparut si acest HP smart care sincer nu stiu ce face, l-am instalat in timp ce o depanam ca nu mai stiam ce sa fac ca sa mearga, dar am observat ca nu te lasa sa faci nimic in el daca nu iti faci cont.

      Si eu nu vreau sa imi fac cont si pentru imprimanta, mi se pare absurd.

      Si HP smart asta te mai imbie sa mai instalezi niste software care iar nu stiu ce face, ii zice Easy Print sau ceva.

      Mi se pare absolut sinistru sa fie nevoie sa instalez 4-5 programe diferite pt o nenorocita de imprimanta, totul este foarte dubios. Si evident, tot prost merge.

      Si la Canon e la fel, ca am avut si de aia, deci nu vreau sa zic ca doar HP face asa.

        (Citează)

    • Eu am mers pe varianta opusa.

      Imprimanta Brother, deci ieftina, laser deci pot sa nu tiparesc nimic 1 an si nu se intareste cerneala, alb negru deci suficient pentru acte.

      Dar si varianta lui Radu e buna pentru cine vrea color.

        (Citează)

    • @Marean: orice abonament presupune volum, iar dacă e volumul mai mare poate fi și prețul mai mic. Dacă plătești recurent o să printezi cât de cât constant și o să primești mai devreme sau mai târziu alte cartușe, în schimb dacă îți cumperi tu când ai chef cartușe, poate iei doar o dată pe an – mai uiți, mai printezi altundeva etc.

      În general abonamentele au adus profituri record în tech, deci nu mi-aș face probleme că îi doare prea tare pe HP. Poți privi orice serviciu cu plata recurentă ca fiind ceva ce te face captiv, dar principala problemă e că trebuie să fii mai responsabil decât în trecut pentru că plățile se adună – mai o cerneală, ceva cu filme, sport, muzică, un soft, tu simți că nu faci nimic dar de pe card se descarcă lună de lună.

      Cât timp consumăm tot mai mult și căutăm prețuri tot mai mici numai abonamente o să avem (noi ca societate).

      HP Doctor :)))

        (Citează)

    • @Marean, cred ca profitul pentru HP este putin mai mic fata de situatia in care ai cumpara tu singur cartusele. Doar ca o parte dintre utilizatori ajung sa si reincarce cartusele sau sa cumpere unele compatibile de la producatoiri third-party.
      Asa, chiar daca profitul/client este mai mic, HP se asigura ca au mai multi clienti care sa le aduca un venit constant.

      Eu personal as trece la oferta asta cu abonamentul de 5 lei/luna, doar ca modelul meu de imprimanta nu este compatibil si nu sunt dispus sa cumpar alta acum.
      Poate cand se strica asta… ma mai gandesc. Dar sper sa nu se intample in urmatorii 2-3 ani.

        (Citează)

  3. Am un epson ecotank cu care am dus școala online de anul trecut și alte printuri inclusiv vreo 20 de fotografii pe hârtie foto. Tank urile sunt undeva la 75% încă. Un ciss de fabrică, incorporat, mi pare mai comod ca abonamentul.

      (Citează)

    • Ecotank și eu, din 2019. Printează copilul la greu pentru școală și bricolaj, cerneala neagră e la 50% și cele color la 75%. Partea mișto e că a venit cu un set de cerneală extra, deci sunt acoperit încă vreo 5 ani. Abonamentul la cerneală mi se pare ceva ciudat, cel puțin pentru un utilizator normal.

        (Citează)

  4. Am cumparat in 2015 un multifunctional laser. Tonerul “starter” era dat de 800 de pagini. L-am schimbat anul asta (nu intru in discutii original vs refill)
    Imprimanta a costat 399 de lei atunci (fix cat costa azi HP ENVY 6020e pe emag), modele similare se gasesc cu 5-600 de lei azi, sub 500 la promotii.
    Deci in 5 ani am dat 6,67 lei/luna, si am printat 13,33 pagini. Dar in calculul asta imprimanta a fost gratis.

    Celalat aspect e ca 5 ani nu am plimbat zeci de colete DHL pentru asta, iar la final am avut de dat la reciclat un singur cartus de toner in loc de zeci de cartuse (mai mici, e drept).
    Singurul avantaj la inket e daca ai cu adevarat nevoie de color. Pentru boarding pass-uri si copii de documente nu ai.

      (Citează)

    • La preturile actuale, costul total in primii 5 ani ar fi cam acelasi (achizitie + utilizare).

      Avantaje:
      – ai avut mai putine cartuse folosite – automat mai putina poluare;
      – dupa amortizarea investitiei initiale este mult mai economica folosirea imprimantei laser;
      – viteza de printare este mai mare decat la imprimantele inkjet;

      Dezavantaje:
      – nu ai posibilitatea sa printezi color;
      – investitie initiala mai mare, care se amortizeaza in timp;

        (Citează)

    • Corect, cu o singura observatie: am aratat ca investitia initiala a fost fix aceeasi, ca si HP te pune sa cumperi imprimanta inainte sa faci abonament de cartuse.

        (Citează)

    • @Sorin, cea mai ieftina imprimanta laser Brother este in jur de 500-600 de lei (la pretul de lista de acum).
      Cea mai ieftina imprimanta HP compatibila cu abonamentul asta este 240 de lei, la care se adauga inca 300 de lei (abonamentul de 5 lei/luna timp de 5 ani). Adica 540 de lei in total.

        (Citează)

  5. Si eu tot o multifunctionala HP am si am instalat doar smart app si pluginul, vreo 300 MB in total. Pozele le printez numai din aplicatie, pt ca mi le “pregateste” de printat si am vazut ca asa consum mai putina cerneala.
    De ce nici un avantaj pentru consumator? Iesi clar mai ieftin la costulbpe pagina, a explicat Radu f bine.
    Eu am o imprimanta CISS care foloseste sticlute foarte ieftine, rezervoarele le incarca copilul si se distreaza facand asta. Daca as fi avut pe cartuse normale clar treceam la pllanul Instant Ink de 15 lei

      (Citează)

  6. Rușine sa susții în 2021 printarea!
    Ar trebui sa coste 5 lei o foaie goala sa descurajeze printatul.
    Imprimantele ar trebui interzise pt cumpărat în uz personal

      (Citează)

    • Hahaha. M-am ridicat din pat doar sa printez 5 pagini de test la imprimantă. Bravo, tovarășe.

        (Citează)

    • Poate ar trebui sa iti iei pastilele inainte sa te dai pe internet.

        (Citează)

    • Rușine să susții în 2021 comentariile aiurea pe un blog. Ar trebui sa coste 5 lei fiecare comentariu ca să reducem poluarea determinată de energia consumată de servere și echipamentele folosite de utilizatori.

        (Citează)

  7. Am folosit un Epson L350, cerneala, care tipaream cred 50-100 de pagini lunar, colorat (nu poze, facturi, documente, fise tehnice, uneori brosuri – toate cu parti colorate), iar dupa 4 luni cartusele individuale nici nu au ajuns la jumatate :)

    Abonamentul HP este genial pt busy men/women pt ca practic cumperi timp prin automatizari. Are un mare thumbs up din partea mea.

      (Citează)

  8. Laser frate! :) No more ink!
    Multifuncțional laser color HP din 2017, cartușele neoriginale 100 lei/buc deci 400 lei toate / 5000 pagini = 0.08 lei/pag (față de 0.3 lei cu abonamentul de 15 lei/50 pag)
    Recunosc că e cam overkill să ai așa ceva acasă, dar ptr familie mai numeroasă, 4 copii toți la școală care printează proiecte de pe toate device-urile posibile, e exact ce trebuie (ptr buzunar și bătaia de cap cu schimbarea cartușelor).

      (Citează)

  9. Print shop la coltul strazii, 3-4-5 lei pentru cateva foi printate, o data la doua trei luni. Problem solved.
    Multifunctionala inkjet hp sta sub masa de 10 ani, de la ultima reincarcare cu o treime din pretul imprimantei. O mai tin pentru ca are scanner….
    Si vreau sa reduc din abonamente, pe cat posibil.

      (Citează)

    • Am ajuns la concluzia ca pentru cateva foi scanate (sub 10) este mult mai usor si mai convenabil sa folosesti telefonul mobil. Eu folosesc Office Lens si imi genereaza fisiere PDF de dimensiuni mai mici decat cele generate de scannerul imprimantei, iar calitatea este similara. Mai ales pentru documente pe care trebuie sa le trimiti undeva repede.

        (Citează)

  10. Are cineva recomdari de imprimante laser? Color sau alb-negru.

      (Citează)

  11. Pe langa ce a zis Marean cu serviciul subventionat pana devii captiv, ma surprinde o alta tehnicalitate:

    “cartușele Instant Ink sunt mai mari decât cele standard”

    Adica HP vindea pana acum cartuse care erau mai mici intentionat, si ar fi avut loc sa puna mai multa cerneala in ele?

      (Citează)

  12. Em:
    Are cineva recomdari de imprimante laser? Color sau alb-negru.

    Recomand hp mfp477dw dar nu ai specificat bugetul.

      (Citează)

    • Asta am și eu HP mfp477dw laser color, este ce trebuie.. nu scârțâie nu vomită, doar că nu mai există la vânzare, e model 2017.

        (Citează)

  13. aham, deci daca am o alta parere decat turma, trebuie sa fiu taxat.

    Andrei G:
    Rușine să susții în 2021 comentariile aiurea pe un blog. Ar trebui sa coste 5 lei fiecare comentariu ca să reducem poluarea determinată de energia consumată de servere și echipamentele folosite de utilizatori.

      (Citează)

    • Tu taxezi oamenii care au nevoie sa isi printeze diferite documente, dar te superi cand altii te taxeaza pe tine. Sunt in continuare destule situatii in care este mai simplu sa printezi ceva. De exemplu am nevoie sa depun o cerere catre banca sau catre orice institutie a statului. Nu imi accepta nimeni cererea telefonic. Chiar daca o trimit pe mail mi se cere sa fie semnata si scanata.

      Desigur, as avea optiunea sa ma duc si la banca si sa o semnez acolo, fizic, dar asta implica timp pierdut si tot se printeaza aceeasi foaie.

        (Citează)

  14. Kopa_Kopan:
    Scuza-ma, dar comparatia cu tigari este imbecila.Sunt sigur ca vei fi de acord, dupa ce recitesti ce-ai scris aici.

    Posibil. Imbecil e un cuvant cam dur totusi.

      (Citează)

  15. mie imi suna ca si cum ai cauta motive ca sa printezi cate ceva.

    boarding pass-uri? nu am mai printat un boarding pass de ani buni, totul e pe telefon.

    mai gandeste-te si la copaci inainte sa printezi chestii de care nu ai neaparat nevoie.

      (Citează)

  16. Merita doar daca printezi color cu acoperire mare (poze A4), in mod normal la cartușe color numărul de pagini e dat pentru o acoperire de 15%
    Deci pentru acoperire 100% merita e de 8 ori mai ieftin decât sa cumperi cartușele.

      (Citează)

  17. Am zis si la primul articol, o zic si acum, asta cu InstantInk mi se pare cel mai tare serviciu de added value pentru ecosistemul de printare HP cu cerneala.

    Este simplu: 15 lei per 50 de pagini, adica 0.3 lei pe pagina COLOR, no matter what. (sau 0.176 lei pentru varianta cu 700pag/luna)

    Color si no matter what sunt elementele cheie.
    1. Printarea color este mult mai economica pe cerneala.
    2. Insa la cerneala apar alte fenomene daca nu printezi constant, gen uscare, randamentul per cartus fiind dramatic afectat.
    3. In functie de gradul de acoperire pe foaie, randamentul pe cartus poate fi iar dramatic afectat.
    4. Sa iti reumpli singur cartusele e economic dar… trebuie sa te murdaresti destul de tare.

    InstantInk iti asigura cele 50 de pagini color elegant si no matter what (frecventa printare, BW sau Color, grad de acoperire) si include si transportul cartuselor la tine.

    Pentru planul asta de 15 lei/luna mi se pare absolut eficient plus ca se mai si reporteaza ce nu printezi (in limita a 3 luni).

    M-am abonat si eu dar ca sa vezi, m-am chinuit o gramada cu aplicatia vietii, apoi reset imprimanta pe factory defaults (ca nu se activau webservices), apoi pe un site de activare, apoi pe alt site de activare, apoi am citit help…. not user friendly at all.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus