un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Aventura instalării Instant Ink, un abonament la cartușe de cerneală

30 Jun 2021  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

38 comentarii

Testez de vreo lună serviciul HP Instant Ink, care este practic un abonament la cartușe de cerneală. Plătești lunar o sumă de bani, de exemplu 15 lei, și cei de la HP îți trimit automat cartușe noi atunci când se termină cele din imprimantă. Nu trebuie să faci nimic, ci imprimanta raportează singură că va avea nevoie de cerneală, iar un colet pleacă spre tine prin DHL.

Serviciul acesta a fost lansat în luna mai în România, odată cu extinderea sa în mai multe țări. Se adresează utilizatorilor de casă și companiilor mici și mijlocii, care folosesc imprimante cu jet de cerneală și diverse volume lunare de printare. Este interesant ca structură și poate duce la economii de bani, chiar substanțiale, dar e mult de explicat și am pus mai jos detaliile pas cu pas.

Instant Ink are următoarea structură:

  • estimezi câte pagini printezi pe lună și plătești în funcție de asta un abonament lunar. Poți lua factură pe firmă, desigur.
  • tipărești ce vrei tu, în ce mod vrei tu. Pot fi doar fotografii, la o adică. După mulți, mulți ani, am printat și eu diverse lucruri necesare setând calitatea pe “normal”, nu “draft”, și tipărind color ceea ce înainte aș fi tipărit alb-negru, de exemplu asigurarea de călătorie și voucherele de cazare înainte de vacanță. De ce? Pentru că nu mai contează câtă cerneală consumi, ci doar numărul total de pagini tipărite.
  • când cartușul se apropie de golire, pleacă gratuit spre tine un alt set de cartușe originale HP. Livrarea se face prin DHL în vreo două zile.
  • abonamentul poate fi schimbat sau oprit oricând. Nu are vreo perioadă predeterminată, ba chiar imprimantele mai noi vin cu 2-6 luni de testare, timp în care poți imprima cât vrei gratuit.

Planurile de imprimare sunt următoarele:

  • 4,99 lei/lună – 15 pagini/lună
  • 14,99 lei/lună – 50 pagini/lună
  • 24,99 lei/lună – 100 pagini/lună
  • 58,99 lei/lună – 300 pagini/lună
  • 93,99 lei/lună – 500 pagini/lună
  • 122,99 lei/lună – 700 pagini/lună

Eu am ales planul de 50 pagini/lună pentru test. De regulă printez chiar mai puțin. Probabil era mai avantajos dacă alegeam 15 pagini pentru 5 lei, că în caz de depășire te costă încă 5 lei pentru 10 pagini și sigur mi-ar fi ajuns asta. În caz că nu consumi paginile din plan, se reportează pentru viitor.

De regulă chiar imprim sub 15 pagini pe lună. Mai apare câte un boarding pass, o asigurare de călătorie, vreun act de semnat și scanat etc. Socoteala vine următoarea: 5 lei/lună x 12 luni = 60 de lei pe an. Eu am imprimantă HP de vreo 6 ani și de regulă ajung să cumpăr un set de cartușe în fiecare an și asta mă costă cam 80-90 de lei (și la banii aceștia am luat mereu originale HP), că le iau la oferte speciale în diverse campanii de reduceri. Cu Instant Ink, aș fi putut plăti deci doar 60 de lei pe an, tipăream la fel de mult, dar la calitate normală și color, dacă așa aș fi vrut, nu draft și alb-negru pe zgârceală.

Alt exemplu: imprimanta pe care testez serviciul este un multifuncțional HP Envy 6020e. Genul de imprimantă de casă, de printat referate pentru școală și câte ceva ocazional, cum fac eu. Folosește două cartușe, HP 305 negru și HP 305 tricolor, ambele cu randament oficial de 100 de pagini. Costă 55 de lei fiecare, deci un set te duce la 110 pagini.

Dacă tipărești 50 de pagini pe lună (adică 600 pe an), atunci un abonament Instant Ink te costă 15 lei/lună x 12 luni = 180 de lei pe an. Dacă ar fi să cumperi tu pe cont propriu cartușe pentru 600 de pagini pe an, ai plăti deci vreo 6 seturi, adică 660 de lei pe an. Hai să zicem că iei doar cartușul negru pentru 600 de pagini, tot înseamnă 6 cartușe de 55 lei bucata, adică 330 de lei pe an. Față de Instant Ink la 180 de lei/an, când primești automat la ușa cartușe noi când se termină cele vechi, diferența este mare.

Nu mai știu cât costă niște cartușe 3rd party sau reumplerea celor originale, dar am bănuiala că tot pe Instant Ink ieși mai bine și fără bătaie de cap.

Calculul iese similar pentru toate situațiile. Să zicem că ești o firmă mică și ai un HP OfficeJet Pro 8730, care-i un multifuncțional cu jet de cerneală, tipărește 20 ppm color, are feeder de documente șamd, fiind recomandat pentru volume de până la 2.000 pagini/lună. Costă 1.600 de lei pe eMAG.

Acesta folosește niște cartușe numite HP 953, patru la număr. Să zicem că iei varianta HP 953XL, de capacitate mai mare, că ești firmă și tipărești de toate. Un astfel de cartuș costă 250 de lei, iar toate patru se găsesc într-un pachet de 750 de lei. Randamentul celor color este de 1.600 pagini, cel negru duce oficial 2.000 de pagini.

Să zicem că tu tipărești 700 de pagini/lună. Ai nevoie de un set nou la fiecare trei luni, deci patru seturi pe an, adică 4 x 750 de lei = 3.000 lei cost anual. Cu Instant Ink și planul de 700 pagini/lună pentru 123 lei, plătești anual 1.476 lei, adică la jumătate.

Făcând astfel de calcule, mi se pare că Instant Ink este foarte avantajos pentru toate situațiile. Impresia mea este că HP se duce spre acest model de business bazat pe Instant Ink și abonamente lunare în care clienții plătesc mai puțin, dar sunt venituri recurente. La lansare au zis că deja au peste 9 milioane de clienți în lume și înțeleg de ce. Când faci calculul legat de cât tipărești, cât te costă Instant Ink și avantajul plăților mici recurente, e bine.

Majoritatea imprimantelor vin și cu o perioadă de testare pentru Instant Ink, fără nici o obligație după aceea. Imprimanta aceasta HP Envy 6020e oferă chiar 6 luni de Instant Ink gratuit (și practic fără limită de pagini), dar oferta trebuie activată la inițializarea ei. Dacă nu o activezi atunci, ai doar cele 2 luni de testare oferite de serviciu pentru orice imprimantă compatibilă.

Modelul este alb și are și o lumină multicoloră de stare. Câteva butoane tactile sunt disimulate lângă tava de hârtie, devin vizibile doar când se aprind și ele. Deasupra are scanner A4. Tipărește față-verso cu întoarcere automată a hârtiei. Conectivitatea este wireless sau USB. Cartușele vă spuneam că ar costa 2 x 55 lei dacă nu vreți sistemul Instant Ink. E o imprimantă de casă sau microfirme sau PFA unde uneori mai tipărești câte o factură sau un contract și-l trimiți cuiva.

Imprimanta nu mai are driver clasic de 40 MB, ci totul se gestionează din aplicația HP Smart, care se instalează din Windows Store. Instalarea am făcut-o cel mai rapid de pe laptop, care are bluetooth și deci a detectat așa imprimanta nouă și a conectat-o la wireless-ul casei. Probabil merge la fel de simplu și de pe un telefon mobil.

La instalarea ei și probabil a multor alte imprimante HP moderne vi se va propune să activați ceva numit HP+. Acesta este un alt serviciu HP, oferit gratuit, un fel de club de fidelitate. La activarea sa, imprimanta va deveni eligibilă pentru 6 luni de Instant Ink gratuit, activează cloud printing cu ceva securitate sporită și alte avantaje. În schimb, însă, imprimanta va putea utiliza doar cartușe HP originale, nu și replacement sau 3rd party. Oferta cu 6 luni de Instant Ink merită activarea lui, zic eu.

Atenție că HP+ poate fi activat doar la prima instalare a imprimantei. Dacă nu-l activați atunci, este gone forever. Eu n-am știut asta, i-am dat skip cu gândul că-l activez ulterior și nu se mai poate, am aflat după aceea. M-am ofticat un pic.

Dacă nu activezi HP+ ca să ai și cele 6 luni gratuite de Instant Ink, vei avea doar 2 luni gratuite de Instant Ink cu această imprimantă și asta dacă activezi trial-ul în primele 7 zile. Cred că fiecare model are propria sa promoție, de obicei este scrisă mare pe cutia imprimantei.

După ce am instalat imprimanta, am activat oferta de Instant Ink. Aici sunt trei pași:

  1. alegi planul.
  2. introduci adresa la care vrei să-ți fie livrate cartușele.
  3. introduci un card bancar și alegi dacă vrei sau nu factură.

După ce activezi Instant Ink, un set de cartușe HP pleacă deja spre tine. La asta nu mă așteptam, mai ales că am activat imprimanta cu o zi înainte să plec în concediu. Livrarea se face însă prin DHL, care în SMS-ul de informare include și un link prin care poți amâna livrarea cu până la 8 zile, așa că am amânat-o până după ce m-am întors acasă.

Cutia sosită arată ca mai jos, are branding HP Instant Ink și înăuntru am primit două cartușe HP 305. Cele cu care a sosit imprimanta în cutie sunt un fel de starter kit. Abonamentul Instant Ink începe din momentul când le introduci pe cele nou-sosite în imprimantă.

Și tipărești cu ele ce vrei tu. După cum spuneam, acum că plătesc la numărul de pagini, nu la cantitatea de cerneală consumată, am tipărit și eu, după mulți ani, ceva pe calitate normală și color. Cred că eram singurul din aeroport cu adeverința de vaccinare și cu biletele de avion printate color, nu alb-negru.

În caz că vă întrebați ce tot ai de tipărit în ziua de astăzi când multe lucruri se rezolvă digital… ei bine, se adună. În ultima lună chiar s-au adunat multe. Au fost întâi actele de călătorie în Grecia, iar recent le-am printat și părinților adeverințe și vouchere de cazare, că și ei pleacă pe undeva și nu vor să se bazeze doar pe ecranul telefonului. Apoi mi-am tipărit un tabel frumos cu meciurile de la Euro 2020, că vă spuneam că este o tradiție de când eram copil. Matilda a avut de tipărit și semnat și trimis înapoi niște acte pentru abonamentul medical. Concluzia după prima lună este că am depășit chiar și cele 50 de pagini lunare estimate, noroc că este însă prima din cele două luni de trial Instant Ink și sunt limitat în ea la 700 de pagini/lună.

Imprimanta ține singură socoteala la cât ai tipărit cu cartușele Instant Ink. Există în aplicația HP Smart o zonă de rapoarte în care vezi cât ai tipărit zilnic, estimarea privind planul tău lunar șamd. Poți schimba de acolo abonamentul în sus sau în jos, vezi nivelul de cerneală și afli că ți-a fost trimis prin curier un nou set de cartușe șamd. E ok interfața, înțelegi dintr-o privire cum stau lucrurile.

Și cam așa stă Instant Ink până acum. Cred că mai am puțin și termin primul set de cartușe, așa că probabil îmi va fi livrat în curând altul. Mi s-a spus că pe cele consumate le pot duce la punctele de reciclare din magazinele electro-IT (Altex, Flanco etc) și o să investighez treaba asta.

    38 comentarii

  1. un serviciu excelent.
    asa mai vinde si HP INC cartuse.
    oricum erau foarte scumpe si se uscau in timp daca nu listai ceva

      (Citează)

  2. Este mai ieftin daca cumperi imprimantă laser.

      (Citează)

  3. Mai bine o imprimanta laser. Iesi mai ieftin si nu risti sa se usuce tusul daca printezi rar.

      (Citează)

    • Daca esti genul de persoana care are de printat 10 pagini pe luna sigur nu iesi mai ieftin cu o imprimanta laser.

        (Citează)

    • Tocmai, daca iti trebuie doar 10 pagini pe luna e mai ieftin laser. Cea mai ieftina imprimanta laser pe emag e 300 lei + 100 lei un tonner compatibil (1000+ pagini). Mai e si avantajul ca nu se usuca in caz ca nu o folosesti o perioada mai lunga.

      Bineinteles daca vrei si scanner, calitate, color etc se schimba lucrurile dar strict pt 10 pagini pe luna (majoritatea folosesc doar pt asta) e mai ok laser.

        (Citează)

    • Luand in calcul cele mai ieftine produse, avem asa:
      Imprimanta laser: 300 de lei + 150 lei cartusul = 450 lei
      Imprimanta inkjet: 150 de lei + abonament HP pe 5 ani (5 lei/luna) = 450 de lei

      Daca acel cartus rezista timp de 5 ani fara sa se usuce, din anul al 6-lea iesi pe plus cu imprimanta laser. Asta presupunand ca nu ai nevoie niciodata sa printezi ceva color. Scannerul putem sa il ignoram, daca ai 2-3 pagini le scanezi foarte usor cu telefonul (sunt o multime de aplicatii disponibile).

        (Citează)

  4. “ Și tipărești cu ele ce vrei tu” deocamdată.
    Când îți vei da seama că e stupid să faci abonament la cerneală, încearcă Epson Ecotank. Am unul de mai mult de un an, printăm toți la greu, inclusiv poze, și rezervoarele sunt cam la jumătate. Și a venit cu cerneală extra.

      (Citează)

  5. Da am observat si eu ca mai toate lucrurile se indreapta spre un model de business “as a service”. Chiar si lucrurule pe care le cumperi, pentru ca au durata de viata limitata, si cand se strica dupa 1-2 ani ajungi sa te gandesti cat te-au costat pe luna sau pe an, ca si cum le-ai fi inchiriat – as a service.

    Groaznic.

    A, si urasc din suflet imprimantele. Modelul de business la ele este “imprimanta ieftina, dar ne scoatem banii din cerneala”.
    Problema este ca sunt proaste proaste proaste, astea HP chiar mai mult decat Canon.

    90% din timp nu se conecteaza, tre’ sa rulez de fiecare data print doctor si urmatoarea data iar nu merge.

    Pe telefoane la fel, am printat 1 singura data in 5 ani si acum nu mai incerc, ca imi vine sa sparg si imprimanta si telefonul.

    Alta problema e ca sta si se gandeste imprimanta pana sa printeze de zici ca mineaza bitcoin. Cat de greu poate fi sa printezi dracului o foaie?! Apoi in 2 cazuri ddin 3 nu-i convine ceva: ba nu are hartie desi evident ca are hartie, ba aliniaza cacaturile alea de cartuse de zici ca e telescopul hubble nu un rahat de imprimanta.

    Deci sunt niste device-uri care au ramas dpdv tehnologie la nivelul anilor 2000 si pt asta transmit un calduros fuck you in special catre HP, dar si Canon – cu nici un alt aparat nu m-am enervat cat m-am enervat cu imprimantele lor de rahat.

    Scuzati rantul dar il tin in mine demult :-))

      (Citează)

    • Problemele astea apar doar la modelele entry-level, adica acolo se vede pretul ala mic de achizitie despre care spui si tu.
      Dar cele de top, cu memorie interna mai mare, functioneaza mult mai bine si nici nu se blocheaza atat de des.

      PS: la imprimanta mea singurele fisiere la care sta si se gandeste sunt pdf-urile. Uneori dureaza si 3-4 minute sa printeze un pdf in conditiile in care acelasi fisier in format doc il printeaza in 20-30 de secunde.

        (Citează)

    • Da o cautare pe google dupa “why are printers shitty” – o sa vezi numeroase articole si topicuri in care lumea se plange de ele, deci nu e din cauza ca am eu imprimante entry level, e valabil la toate.

      De altfel, nici nu am avut imprimante entry level, mai degraba mid level, multifunctionale, cu wifi etc. Toate imprimantele sunt loss making pt producatori, eu asa am citit.

      Am avut tot timpul imprimante top level la birou, se stricau si alea f frecvent, noroc ca nu prea mai printam in ultimii ani.

        (Citează)

    • Am cautat pe Google “why are printers shitty” si concluzia generala este faptul ca imprimantele se vand in pierdere, iar producatorii incearca sa faca tot posibilul sa reduca cheltuielile, in acelasi timp crescand costurile pentru consumabile astfel incat sa acopere pierderile initiale datorate pretului redus de vanzare.

      Deci pe scurt, imprimante sunt proaste pentru ca sunt foarte ieftine. Spre deoasebire de un PC sau un telefon, imprimanta are o multime de componente mecanice. Si spre deosebire de chipuri, aici nu au existat prea multe inovatii in ultimii 30 de ani. Dar cu toata acestea, preturile la imprimante au scazut de 20-30 de ori cel putin.

      Iti garantez ca daca iti vei cumpara o imprimanta laser de 4-5 mii de lei problemele de care spui vor fi mult mai rare. Desigur, nu se justifica o astfel de investitie daca vrei sa printezi 10 pagini pe luna. Si, pentru a acoperi piata asta, au aparut imprimantele de 200-300 de lei.

        (Citează)

    • @Marean: Când zici top level înseamnă în jur de 10 mii de lei nu? că ce găsești între 2 și 5-6 mii sunt destul de proaste. Da, alea top level merg mult mai bine, problema e că pentru birourile mici nu se justifică nici costul, nici mentenanța.

      @Andrei G: au făcut imprimante ieftine pentru că așa au ales – doar îmbrățișăm consumerismul. Pentru alea bune și scumpe au oprit suportul, ca să cumpărăm toți mai multe și mai proaste. Ele nu s-au ieftinit, că o imprimantă gen seria 1000 de la HP (laser) tot în jur de 1000 de lei e, doar că există și imprimante mai ieftine și… mai proaste. Așa că unii stăm pe Windows 7 că încă ne merg imprimantele.

      Dacă printezi 10 pagini pe lună nu se mai justifică nimic și o să ai probleme cu cele ieftine și proaste – asta spune Marean.

        (Citează)

    • @dam167, cred ca ai vrut sa spui ca pentru inmprimantele vechi au oprit suportul. Acum, ca sunt si imprimante de top printre alea vechi, este altceva.

      Este normal sa nu mai ofere suport pentru un model iesit pe piata acum 15 ani, dar asta nu insemna ca producatorii te incurajeaza sa inlocuiesti imprimanta veche de 5000 de lei cu una noua de 200 de lei.

        (Citează)

    • @Andrei G: e important cât timp îți oferă suport. 3-4 ani e puțin pentru o imprimantă de 6-7 mii de lei (sau mai scumpă). Dacă ai dat banii ăia pe o imprimantă acum 2-3 ani și de la anul nu mai merge pe Windows 11? Ideea e că dacă îți dai seama că n-ai suport mult timp pentru echipamente scumpe, și că trebuie să cumperi tot la 3-4 ani echipament nou, nu cauți echipamente mai ieftine?

      În cazul meu, un Sharp lansat în 2005 nici măcar n-a primit driver de Windows 7 în 2009 – a mers cumva cel de XP – deci suportul n-a durat nici 5 ani pentru o multifuncțională de aproape 2 mii de euro.

        (Citează)

  6. inca un abonament lunar.

    Eu am luat un epson cu ecotank cand ne-a trimis pandemia acasa. proasta pentru cat de scumpa a fost, am printat putin, s-a uscat cerneala cred, nu mai pot printa color. Mi-e sila sa o trimit in service acuma.

      (Citează)

  7. Radu, cu o imprimanta cu CISS de la Epson sau Canon printezi 7000-10000 de pagini a/n si color, iar un set de cerneala compatibila pentru reumplerea rezervoarelor costa pe amazon 20 de euro. Preturile date de tine, nu mai zic de mizeria aia cu amenda de 5 lei la 10 pagini in plus sunt, cum sa zic, jaf pe fata! Ce faci daca iese o foaie stramba, daca iti dai seama ca ai gresit 3 litere la word si vrei sa dai reprint, daca trage imprimanta doua pagini etc, platesti amenda?

      (Citează)

  8. Acest serviciu pleaca de la idee aca orice om are acasa o imprimanta. Ceea ce nu este adevarat. Foarte putini oameni au imprimante acasa. Mie mi s-a intamplat odata sa-mi ceara cineva o dovada a unui cod, si mi-a zis o doamna la telefon cu aerul cel mai firesc: “o scoateti dvs la imprimanta acasa”. I-am zis ca eu nu detin imprimanta, s-a blocat. Cumva, in mintea ei, toata lumea trebuia sa aiba acasa imprimanta…

    Pentru omul de rand, imprimanta este un obiect scump si, mai ales, aproape nefolositor.

      (Citează)

    • Daca nu ai imprimanta acasa, nu ti se adreseaza tie serviciul acesta. Pare destul de logic. Si cred totusi ca cei de la HP au facut o analiza a numarului de imprimante vandute in Romania inainte de a lansa serviciul si si-au dat seama ca este o piata potentiala destul de mare.

        (Citează)

  9. Wait a minute, cumpar tot eu si imprimanta? Sau trimit ei una, in functie de ce abonament am?

      (Citează)

    • Da, e un abonament de cerneala nu de imprimanta. Merge si cu imprimante mai vechi.

        (Citează)

    • pfff… eu ma gandeam ca imi fac abonament la ei, selectez cam cate pagini printez lunar si in functie de asta ei imi “imprumuta” o imprimanta, imi asigura cerneala, iar eu platesc lunar suma stabilita sau ce printez in plus.
      Daca tot eu cumpar si imprimanta, prefer sa cumpar si cartusele

        (Citează)

  10. Pai si care e avantajul ?

    Nu iesi mai ieftin cumparandu-ti singur cartusele . Eu folosesc 1 cartus pe an si apoi il reumplu (de 2-3x) in anul urmator . Apoi cumpar iar unul nou si tot asa .

    Mizerabil HP si CANON si cine mai e pe piata cu preturile exagerate la cartuse si chip-uri si alte balarii impuse / fortate pentru utilizatori , pe motivatie de calitate , dar de fapt e fals . Toata lumea o stie, ei o stiu , numai ca se comporta in continuare mizerabil … ca poate nu se prinde nimeni .

      (Citează)

    • Eu am avut numai probleme cu reumplerea cartuselor. De fiecare data cand am facut asta s-au infundat, imprimanta a inceput sa faca figuri si sa nu le mai recunoasca, etc. Posibil ca o parte dintre “probleme” sa fie create intentionat de HP, dar din cauza asta eu cumpar numai cartuse originale. Pe care le inlocuiesc cand se usuca cerneala (nu prea ajung sa le consum).

        (Citează)

  11. Super tare serviciul. Pretul mi se pare rezonabil, chiar si comparativ cu sistemul de reumplere acasa.
    Am imprimanta HP cu cerneala, folosesc cartuse originale si reumplute.
    Cateva note:
    – Cartusul in sine (chipul cu duzele) nu tine la infinit, la 4-5 reumpleri trebuie schimbat.
    – Cerneala after market este net inferioara celei originale HP. Se usuca mai repede in cartus si calitatea print-ului este diferita.
    – La reumplere faci un pic de deranj, chiar daca te pricepi, tot te murdaresti un pic la amorsarea cartusului.

    In concluzie, daca printezi volum mare si constant (f important pentru randamentul cartusului) si esti profesionist pe umplut, atunci merita sa reumpli.
    Daca volumul tau nu e mare (gen print pentru copii la scoala), serviciul asta este mai mult decat decent, mai ales ca paginile neprintate se REPORTEAZA!

    Legat de laser versus inkjet, nu intru in polemica. Sa imi zica mie aia cu laser cu ce cost printeaza ei color la 1200 dpi.

      (Citează)

    • Asta voiam si eu sa adaug, paginile care se reporteaza; gen e vacanta acum, cand incepe scoala am vreo 45 de pagini adunate; destul pentru toate fisele pe o perioada buna de timp.

      E singurul motiv pentru care am imprimanta.

      Mie unul mi se pare foarte ok serviciul, comparat cu a da 150 de lei pe cartuse care se usuca.

        (Citează)

  12. Ce firmă mică foloseşte un InkJet? Şi cine printează 700 de pagini pe lună?

    C’mon, să fim serioşi.

    Noi tipărim cam 100 de pagini pe lună iar costul unui toner este de 300 de lei (original), ne ajunge 1 an şi ceva.

      (Citează)

    • Este aproximativ acelasi pret si la serviciul HP Instant Link. Pentru 100 de pagini/luna platesti 25 de lei, adica 300 de lei anual.

        (Citează)

    • Gen un cabinet de psiholog, mai imprima o factura, un contract. Si habar n-are cu IT-ul, nicio treaba cu ce model de cartus iti trebuie si cand… Pentru astfel de firme mici e ideal.

        (Citează)

    • Păi inkjet cred că-i mai ieftin decât laser, în special de când au introdus modele de mare viteză, care printează direct o linie întreagă de cerneală. HP are multifuncționale mari cu jet de cerneală. În corporații se face calcul legat de bani și consumabile și se ia decizia bazat pe asta.

      În rest, OfficeJet-ul ăla de 20 ppm, adică o pagină la 3 secunde, pare foarte bun pentru tipărit alb-negru și color volume mai mari. Sunt mulți care nu tipăresc doar alb-negru, ca să ia un laser ieftin și atât.

        (Citează)

  13. Acest serviciu este excelent si rentabil pentru cei care printeaza moderat sau masiv.
    Pentru cei care nu printeaza asa mult, cum sunt eu de exemplu, reumplerea periodica a cartuselor este mai ieftina. De exemplu, eu folosesc aceleasi cartuse ca ale tale iar reumplerea ma costa 5 RON carusul negru si 8 RON cartusul tricolor. Cum eu fac reumplerea la fiecare 6 luni (ca atata cerneala folosesc pentru imprimare), pe mine ma costa 26 RON anual (5+8×2 RON). Practic acest obicei de circa 6 ani si pana acum cartusele au fost reumplute de mai multe ori. Evident, treaba nu tine la nesfarsit si la un moment dat cartusele nu vor mai putea fi reumplute si va trebui sa iau altele noi dar poti uneori sa prinzi oferte excelente.
    Insa daca esti o persoana care printeaza zeci sau sute de pagini lunar acest serviciu este mai avantajos.

      (Citează)

  14. Instant Ink e un business care merge brici in Europa Centrala si de Vest, dar e ok, s-au strans pe aici romanii, specialistii europei alaturi de turci in refill, sa ne invete cum e treaba.
    Cam incearca marea cu degetul HP-ul cu instant ink in RO. Pe pietele balcanice tot CISS-ul e o optiune mai buna, noua ne place sa ne murdarim singuri manutele de cerneala.

      (Citează)

  15. HP imprimanta și cartușe?
    Mai bine fac copiile la indigo.

      (Citează)

  16. Morrissey:
    Instant Ink e un business care merge brici in Europa Centrala si de Vest, dar e ok, s-au strans pe aici romanii, specialistii europei alaturi de turci in refill, sa ne invete cum e treaba.
    Cam incearca marea cu degetul HP-ul cu instant ink in RO. Pe pietele balcanice tot CISS-ul e o optiune mai buna, noua ne place sa ne murdarim singuri manutele de cerneala.

    Aoleo, sefu, dar stii ce efort e sa dau 20 de euro si sa printez 10000 de pagini, albume de fotografii etc la un CISS de la Canon? Mor de rusine si de greu, astept sa vina bogatii sa ma priveasca de sus dar asta e, trebuie sa o fac si pe asta daca vreau sa am bani si de printat si de bere la PET :))

      (Citează)

  17. GabiD:
    Pai si acum daca nu printezi nu se mai usuca? :)

    Nu pt ca imprimanta plimba cartusul pe acolo din cand in cand (il misca).

      (Citează)

  18. Pana una alta ar trebui as privim mai sceptic toate incercarile astea de a transforma orice schimb in tranzactie recurenta nu totul trebuie sa fie “as a service”, inclusiv dispozitive cumparata.

    Tre sa cumpar imprimanta, imprimanta care merge doar pe consumabilele lor, acum imi ofera abonament…ce draguti sunt.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus