un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Artmark vinde la licitație câteva NFT-uri (plus un Brâncuși)

2 Jul 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Are Artmark acum în licitație un lot de artă postmodernă și contemporană, plus câteva lucrări de artă digitală oferite sub formă de NFT.

Ce este un NFT? Am explicat pe larg în alt articol. Pe scurt este o modalitate de a asigura unicitatea unei opere de artă digitale (film, fotografie, grafică), implicit fiind un fel de act de proprietate al respectivului fișier. Poate că alții îl pot copia și duplica, dar lumea dă valoarea mai mare variantei speciale, cu trasabilitate clară. S-au vândut NFT-uri și cu milioane de dolari.

Sunt patru NFT-uri vândute, numerele 157-160 în licitație, cu preț de pornire de 100 de euro. Toate sunt fișiere video de diverse rezoluții, durată vreo 10 secunde, create pe blockchain-ul Ethereum, cu numărul contractului precizat. Acestea pot fi achiziționate în lei sau în ethereum sau blockchain.

Autori sunt Alexandrin Damascan, Eurosadboy, Victor Fota și Aeul. Cel din urmă mai vinde și o pictură murală viitoare, adică o va executa pe un perete ales de adjudecător.

Mai sunt și JPEG-uri, numerele 70, 71, 72 și 94. 70 este o icoană, de fapt o fotografie a picturii lui Daniel Codrescu, care a pictat icoana de 16 metri din Catedrala Neamului. Așa că NFT-urile nu sunt doar artă în stil contemporan. 72 este în schimb un desen care face mișto de Catedrala Neamului. 94 este o reinterpretare chiar mișto a Deltei Văcărești.

Mă bucur să văd că românii încearcă NFT-uri. Până la urmă, există doar o diferență de mediu fizic între o pictură pe ulei și o pictură creată în Photoshop sau Illustrator sau vreun program de randare. Tot talent și imaginație intră în ambele. E bine că se pot vinde deci si cele digital prin NFT-uri și că Artmark face asta.

Zilele trecute a lansat și Zitec o platformă numită NFTaria.ro, gândită pentru artiști care vor un soi de magazin online de NFT-uri, dar prețurile mi se par imense, pachetul de bază al platformei este 7.000 de euro. NFT-ăriștii par a fi încă la nivelul “preț de pornire 100 de euro”.

În același lot, Artmark vinde și o mulțime de tablouri și alte lucrări de artă. Printre ele, o pereche de Nike Air Jordan 1 High Zoom Racer Blue pictați de Obie Platon (800-1200 euro), dar și o sculptură mică de-a lui Brâncuși, Avionul, preț de pornire 3.000-5.000 euro. Nici nu credeam că mai poți cumpăra Brâncuși pe undeva.

    7 comentarii

  1. Avionu lu brancusi aduce cu niste resturi provenite dintr-un proces metalurgic.

      (Citează)

  2. Blackskull:
    Avionu lu brancusi aduce cu niste resturi provenite dintr-un proces metalurgic.

    Un om rau, fara suflet care nu stie sa aprecieze doua cuie infipte intr-o bucata de lemn.

      (Citează)

  3. Cred ca NFT-urile sunt o tampenie colosala si asta venind de la un idiot care luat tancuri premium in WoT. Deci ma pricep si sunt expert.

      (Citează)

  4. Si apropo de viitoarea pictura murala, ptr doar 50 euro desenez io porcu ala.

      (Citează)

    • Da, dar nu se laudă nimeni apoi că e desenat de tine. Bănuiesc că poți desena și ceva în stilul Banksy, dar nu va valora mai mult de 50 de euro.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus