un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Huawei Watch 3 Pro: titaniu, funcții smart, HarmonyOS, dar și preț crescut

1 Jul 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Eu am testat varianta Huawei Watch 3 Pro, care are carcasa și brățara metalică din aliaj de titaniu, ecran de safir, toate funcțiile uzuale smart, fitness și notificări pe care le vrei de la un ceas, ba chiar și conectivitate eSIM și wifi. Și totul merge în general bine, dar și prețul a explodat față de un Watch GT 2 Pro.

Un pic de context aici: generația anterioară de ceasuri Huawei s-a vândut foarte bine inclusiv pe piața noastră. Watch GT 2e are tot ce vrei de la un ceas smart, inclusiv aspect “normal” și autonomie de două săptămâni, la un preț de vreo 500 de lei. Watch GT 2 Pro vine în plus cu ecran de safir șî carcasă întărită cu titaniu, plus microfon de apeluri și aspect și mai elegant, și poate fi luat pe la campaniile de reducere cu 1.000 de lei. Așa că seria Watch 3 este ținta unor așteptări mari.

Despre ce vorbim

Watch 3 Pro are 48 mm diametru și 14 mm grosime. Sticla este din safir artificial (adică foarte rezistentă), carcasa și brățara sunt din aliaj de titaniu, spatele este din ceramică. Pe lateral ai acum un buton normal și un buton-rotiță (crown). Ecranul este AMOLED de 1,43″, 466 pixeli în diagonală, are 2 GB RAM și 16 GB stocare internă, conectivitate eSIM, wifi, Bluetooth și NFC. La bord rulează noul Harmony OS dezvoltat de Huawei pe  baza Android-ului clasic.

Are toate funcțiile smart uzuale: măsoară zeci de activități sportive, îți arată notificările din telefon, are microfon și difuzor pentru apeluri handsfree, GPS integrat, măsoară pulsul, somnul, concentrația de oxigen, chiar și temperatura pielii, are și barometru integrat. eSIM-ul este compatibil cu Vodafone și Orange și în curând speră să activeze și clonarea telefonului pe ceas. Autonomia variază între 5 zile și 21 de zile, în funcție de cât de mult 4G folosești și altele.

Eu am testat Watch 3 Pro cu brățară metalică (2.500 lei). Există Watch 3 Pro cu curea de piele (2.000 lei) și seria Watch 3 normală, non-pro, care are același hardware, dar carcasa este din inox, nu titaniu, diametrul scade la 46 mm și vine cu curea de piele sau de silicon pe la 1.700 lei.

Preț: vedeți la PC Garage, eMAG, Huawei Store. La precomandă primiți gratuit și earbuds Freebuds 4i sau Pro. Lansarea pe piață are loc pe 7 iulie.

Iată și celelalte variante: Watch 3 normal cu piele și silicon și Watch 3 Pro cu piele:

Ce mi-a plăcut

Ceasul este foarte bine construit. Nu doar că materiale precum safir sau titaniu sunt foarte rezistente la zgârieturi sau lovituri, dar îmbinările sunt excelente. Îmi place și cum arată, adică are un aspect sport prin acea ramă cu marcaje a ecranului, dar are și un aspect minimalist, de ceas serios.

Este însă un ceas masiv. 48 x 49,6 mm mai exact și grosimea de 14 mm îl fac destul de voluminos. Watch 3 normal este mai finuț, mai rotunjit.

Pe lateral nu mai ai acum două butoane, ci o rotiță-buton și un buton normal. În general funcționează bine, rotița are un grip bun pe piele și un feedback plăcut la rotire. Apăsarea ei are rol de “Home”, iar al doilea buton poate fi configurat pentru a deschide direct o aplicație precum Workouts sau Music sau ce preferați.

Brățara metalică este ușor de modificat acasă, nu trebuie mers la ceasornicar cu ea pentru ajustare. Prinderea de ceas se face cu telescop clasic. Câteva zale au sistem de extragere pentru ajustare.

Per total e un ceas bine făcut, probabil cel mai rezistent din piață prin materialele folosite. Este foarte ușor, neașteptat de ușor chiar, probabil datorită aliajului din care e făcut. Este și foarte masiv, ceea ce le va place unora și altora nu.

Trecând la software, ceasul folosește Harmony OS, dar interfața este foarte similară cu cea a Watch GT 2 Pro și 2e. Ai o listă de aplicații preinstalate care acoperă cam tot ce se dorește în general de la un smart watch și asta e. Huawei o fi făcut trecerea la Harmony OS pentru extinderi viitoare sau noile funcții eSIM, dar schimbarea nu se observă dacă te interesează măsurarea unei sesiuni de alergare sau a felului în care ai dormit.

Interfața este rapidă, totul se învârte cum trebuie. Ceasul măsoară câteva zeci de tipuri de activități sportive, are inclusiv GPS integrat și barometru pentru a calcula diferențele de nivel. Îți dă notificări de la ce aplicații vrei tu din telefon, măsoară pulsul, somnul, concentrația de oxigen în sânge și temperatura pielii. Ultimul senzor este nou, deși mie în general nu mi s-au părut importante datele pe care le oferă. Poate în caz de febră, ca să nu mai utilizez termometru? Sau poate va fi o avertizare timpurie în caz că faci febră și, până să te prinzi tu, îți spune ceasul că ai trecut de plaja normală de valori?

Mi-a plăcut din nou funcția handfree, pe care o are și GT 2 Pro. Am vorbit de câteva ori “la ceas” în zilele cât l-am folosit. Telefonul era în altă cameră, dar am văzut pe ceas că mă sună cineva și am răspuns pe ceas. Microfonul e bun, difuzorul la fel, poți purta conversații fără probleme.

Aplicațiile mi s-au părut suficiente. Face aproape tot ce vreau să facă un ceas, adică notificări, fitness, puls, somn, control muzică. Dacă vreți ecosistemului mult mai extins de pe Apple Watch, de exemplu, unde poți avea aplicații dedicate pentru tot felul de servicii, Watch 3 Pro nu are asta, deși cred că Huawei în direcția aceea merge prin trecerea la Harmony OS, care ar permite astfel de funcții și aplicații 3rd party.

Mi-a plăcut și că poți instala multe fețe de ceas în ceas și poți schimba între ele foarte ușor. Asta înseamnă că poți avea o față mai simplă pentru situațiile normale, dar poți trece la una complexă, cu multe date pe ea, când te interesează mai multe informații. În timpul unei activități de fitness oricum interfața se schimbă și îți arată mult mai multe date despre ritm, regim aerobic, calorii șamd, plus că o voce din ceas ți le anunță din când în când, îți spune de exemplu că ai mai parcurs un kilometru și cu ce ritm șamd.

Printre fețele disponibile direct sunt multe arătoase. Există și una pe care o poți customiza cu ce fotografie vrei tu, alta care are o animație cu un surfer în valuri, care arată bine pe ceasul rotund, alta care îți spune în permanență și în ce direcție de îndrepți, de parcă ai avea și busolă activată simultan pe ecran.

eSIM-ul este un alt nivel de conectivitate. Personal nu sunt foarte interesat de funcție, dar o pun oricum în acest subcapitol. Poți conecta ceasul la rețeaua 4G. De ce? Poate vrei să lași telefonul mobil acasă atunci când pleci la o alergare sau în vestiar la sală când te duci să bagi niște “fiare”, deși asta înseamnă că nu te poți lăuda apoi cu un cinstit selfie. Ceasul ar avea propriul său număr de telefon, dar îți ia 5 secunde să redirecționeze apelurile și SMS-urile din telefon spre ceas, pe numărul acestuia. Muzică poți stoca direct în ceas și poți conecta căști bluetooth la ceas.

În viitor, dacă operatorii vor activa posibilitatea de clonare pentru ceasul Huawei (pe cele Samsung este activă de mult, cel puțin la Orange), vei avea pe ceas același număr de telefon ca și pe telefonul personal. Vor suna simultan, vrei primi mesajele pe ambele. Va fi și mai simplu de folosit doar ceasul o vreme.

Watch 3 are și conectivitate wifi pentru transfer de viteză mare, dar nu faci asta decât atunci când e de pus vreun update nou de firmware sau când transferi muzică în ceas.

Rapoartele despre fitness, somn, puls șamd sunt mai simple în ceas, dar detaliate în aplicația Huawei Health de telefon, din care se face și managementul ceasului. Acolo poți vedea rapoarte pe zile, ți se zic concluzii despre cum ai dormit șamd. Senzorii par bine calibrați, apropo. La somn am recunoscut exact perioadele mai agitate din pat, pașii par corect măsurați, nimic de reproșat în aceste aspecte.

Autonomia este tot mare, doar că mult mai greu de calculat. Depinde dacă ai eSIM sau nu și cât timp stai conectat zilnic la 4G, nu la telefon prin bluetooth. Ceasul are și niște moduri de Ultra-long battery life. Huawei spune de autonomie între 5 și 21 de zile pe Watch 3 Pro (și 3-14 zile pe Watch 3, care are baterie un pic mai mică) în funcție de cum îl folosești. Impresia mea a fost că autonomia a scăzut față de Watch GT 2 Pro. Watch 3 Pro m-a ținut vreo 6 zile în aceleași condiții în care Watch GT 2 Pro parcă mă țineam vreo 10 zile, dar asta înseamnă OS mai complex la bord.

Încărcarea se face însă wireless la orice charger compatibil Qi. Primești și în cutie un încărcător tip dock, dar eu am încărcat ceasul direct pe un încărcător wireless de telefon. Asta înseamnă, pentru mine, că autonomia nu este oricum o mare problemă, aș putea încărca ceasul și pe spatele propriului telefonul prin funcția reverse wireless.

Ce nu mi-a plăcut

Sunt unele neajunsuri pe care le acceptam la Watch GT 2e sau GT 2 Pro pentru că oricum acelea ceasuri ofereau foarte multe funcții la un preț foarte bun. Pe o nouă generație, însă, mai ales cu mai complexul Harmony OS la bord, mă așteptam să le văd rezolvate.

Mă refer în primul rând la posibilitatea de a trimite răspunsuri la notificările primite. Nu vreau să tastez un întreg mesaj din ceas, deși are tastatură pe ecran în unele situații, dar măcar la posibilitatea de a trimite răspunsuri preconfigurate. Primești un mesaj pe WhatsApp sau Messenger și aș vrea să pot răspunde cu “da”, “nu” sau “vorbim mai târziu”. Pot fi și în engleză, nu mi-ar păsa de asta.

Ar mai fi utilă o funcție de voice reply. Ai microfon în ceas, vreau să pot înregistra un mesaj audio pe care să-l trimit ca răspuns la o notificare de pe vreun messenger.

Apoi mi se pare că au dispărut niște opțiuni care erau pe Watch GT 2 Pro. Prima ar fi un mod Do Not Disturb cu programare pe ore. Pe Watch 3 Pro îl activezi sau nu, nu-l poți regla să se activeze automat la ora 23, de exemplu, astfel încât să nu ți se aprindă ecranul ceasului când ești în pat și miști mâna, ceea ce poate fi enervant.

Înainte era și un ecran dedicat pentru muzică. Acum acesta de muzică apare cumva combinat cu cel Meteo și nu l-am văzut până când nu am inițiat muzica din telefon.

Aș fi vrut și ca rotița primului buton să poată fi configurată. Adică momentan folosești rotița pentru a naviga prin liste lungi, să zicem prin lista de aplicații din telefon. Eh, eu aș vrea ca, odată ce am ajuns la aplicația căutată, să apăs rotița pentru a accesa acea aplicație. Să aibă rol de “Enter”, ca să zic așa. În schimb, are rol de Home, te duce la ecranul principal.

Chestia are pare neinspirată. Folosești rotița ca să scrollezi, dar apoi apeși pe ecran cu degetul ca să accesezi opțiunea la care ai scrollat. Știu că funcția “Home” este cea default pe majoritatea ceasurilor cu rotiță, inclusiv Apple Watch, dar ar trebui să o poți modifica. Aș fi preferat “Enter” pe rotiță și “Home” pe butonul al doilea.

Problema cea mai mare este însă prețul. 1.700 lei pentru Watch 3 normal, 2.000 sau chiar 2.500 lei pentru Watch 3 Pro. Știu că varianta Watch 3 nu pare mult mai scumpă decât Watch 2 Pro, care oficial costă 1.500 de lei preț de listă, însă am zis la început – îl poți lua cu 1.000-1.200 de lei la diverse promoții. Până la 2.500 de lei, cât costă varianta de top a noii generații, este cale foarte lungă.

Înțeleg motivele. Mai mult titaniu, ceas mai complex, eSIM, wifi și tot restul. În același timp, însă, cei de la Huawei își limitează puternic numărul de potențiali clienți cu un astfel de preț. Watch 3 funcționează și pe iOS, dar la astfel de sume posesorii de iPhone își vor lua Apple Watch. Rămâne de fapt doar piața de Android.

Eu cred că cei ce caută ceas cu conectivitate eSIM sunt o nișă mică și Watch 3 practic transmite mesajul “ne adresăm acelei nișe” prin includerea eSIM în toate modelele. Să zicem că te-ar tenta un smart watch bine făcut și rezistent, dar nu ai nevoie de conectivitatea eSIM sau wifi. Simți că îi plătești oricum hardware-ul din telefon, că n-ai de ales, iar asta de fapt îi va îndepărta pe unii potențiali clienți.

Seria Watch 3 cred că are nevoie rapidă și de versiuni fără eSIM și wifi integrat. Acelea ar fi ceasuri greu de bătut pe piață.

Concluzie

Watch 3 Pro este bine făcut, materiale ultra-premium, funcții care îndeplinesc cerințele majorității pentru un smart-watch. Conectivitatea eSIM îl duce chiar cu un nivel mai sus și s-ar putea să îi alunge de fapt pe cei care nu au nevoie de ea și deci nu vor să simtă că plătesc o funcție pe care nu o vor utiliza.

Prețul este mare. Ceasul se adresează celor deja convinși că vor un smart watch, poate chiar acest smart watch, și sunt dispuși să investească o sumă serioasă în acesta. Poate că prețurile vor scădea după câteva luni de la lansare sau poate că Huawei va lansa și ediții mai simple și mai ieftine, care ar putea înlocui generația Watch 2 Pro din postura de best-buy.

Preț: vedeți la PC Garage, eMAG, Huawei Store. La precomandă primiți gratuit și earbuds Freebuds 4i sau Pro. Lansarea pe piață are loc pe 7 iulie.

    22 comentarii

  1. 2.500 Ron pentru un Smartwatch mi se pare mult, cu banii astia cumperi un telefon sau un TV iar un Smartwatch nu a ajuns la nivelul unor astfel de device-uri.
    Pentru masurare puls si notificari gasesti solutii mult mai bune ca pret.

      (Citează)

    • E umflat pretul de materiale, eu fiind mai neindemanatic ceasul clasic (quartz) il am tot din titan si cu ecran de safir si tot pe acolo se invarte, asta e.

        (Citează)

    • florin: Pentru masurare puls si notificari gasesti solutii mult mai bune ca pret.

      Normal, un Mi Band este 150 de lei.

      Dar e și cum zice alxzen. Un ceas se poate zgâria sau deforma masiv dacă-l lovești din neatenție sau îl freci de un perete. Contează mult materialele.

        (Citează)

  2. Ceasul ala pare imens, cel putin varianta 3 Pro. Ca idee, un ceas trebuie sa fie maxim 80% din latimea vizuala a mainii. Tot ce e peste sau sub pare nepotrivit.

    Legat de smartwatch-uri in general, mi se pare total gresita combinatia care e acum pe toate ceasurile inteligente: un telefon micut, cu ecran rotund lipit pe mana. Nu asta imi trebuie. Poate ca pare comod si util sa dai reply din incheietura sau chiar sa vorbesti, dar nu e. Telefonul trebuie sa ramana device-ul de comunicare, iar ceasul sa fie un ajutor pentru treburile zilnice, pentru care telefonul e greu de folosit sau s-ar murdari aiurea.

    Nu imi place ideea de apps pentru ceas, sunt prea complicate. As prefera din app-ul dedicat de pe telefon sa pot sa imi instalez cateva “module” de care am nevoie: cronometru, timer, vremea in urmatoarele 12 ore (nu zile, ca aia vad pe telefon), un modul simplu pentru gatit (cu timere predefinite, care sa masoare pas cu pas momentele si sa imi scrie pe ecran ce urmeaza; “retetele” sa le pot defini din app-ul de telefon si push-ui pe ceas), si alte asemenea idei.

    As vrea un ceas solid, rezistent la praf (nisip, faina) si apa, fara health tracking (ca ma streseaza ca trebuie mereu sa il port cum trebuie ca sa faca ok contactul cu pielea, etc). Un ceas trebuie sa fie ori stylish (dress watch) or utilitar.

    As vrea sa aiba 4 butoane (2 stanga, 2 dreapta) complet configurabile. Si fara touch :)

      (Citează)

    • Adica vrei garmin :))

        (Citează)

    • Huawei cam așa le face. Nu sunt apps în adevăratul sens, ci module. Vezi câți pași ai făcut sau pulsul pe ziua asta, dar grosul datelor și analizelor sunt pe mobil. Vezi notificări, dar nu răspunzi la ele.

      Mie Apple Watch mi se pare că s-a dus prea departe în aplicații și funcții și are în schimb autonomie de 2 zile. E cam singurul despre care poți spune “un telefon lipit de încheietură”. Astea pe Android sunt mai simpluțe, de fapt.

        (Citează)

  3. Ce nu am vazut eu nici pe GT2 Pro si vad ca nici aici este aplicatia/functia CALENDAR (agenda).
    Adica sa am un camp/complicatie pe ecran care sa imi arate ora urmatorului eveniment din agenda.
    Exista asa ceva? Macar ca aplicatie separata?

      (Citează)

  4. BogdanM:
    Ceasul ala pare imens, cel putin varianta 3 Pro. Ca idee, un ceas trebuie sa fie maxim 80% din latimea vizuala a mainii. Tot ce e peste sau sub pare nepotrivit.

    Legat de smartwatch-uri in general, mi se pare total gresita combinatia care e acum pe toate ceasurile inteligente: un telefon micut, cu ecran rotund lipit pe mana. Nu asta imi trebuie. Poate ca pare comod si util sa dai reply din incheietura sau chiar sa vorbesti, dar nu e. Telefonul trebuie sa ramana device-ul de comunicare, iar ceasul sa fie un ajutor pentru treburile zilnice, pentru care telefonul e greu de folosit sau s-ar murdari aiurea.

    Nu imi place ideea de apps pentru ceas, sunt prea complicate. As prefera din app-ul dedicat de pe telefon sa pot sa imi instalez cateva “module” de care am nevoie: cronometru, timer, vremea in urmatoarele 12 ore (nu zile, ca aia vad pe telefon), un modul simplu pentru gatit (cu timere predefinite, care sa masoare pas cu pas momentele si sa imi scrie pe ecran ce urmeaza; “retetele” sa le pot defini din app-ul de telefon si push-ui pe ceas), si alte asemenea idei.

    As vrea un ceas solid, rezistent la praf (nisip, faina) si apa, fara health tracking (ca ma streseaza ca trebuie mereu sa il port cum trebuie ca sa faca ok contactul cu pielea, etc). Un ceas trebuie sa fie ori stylish (dress watch) or utilitar.

    As vrea sa aiba 4 butoane (2 stanga, 2 dreapta) complet configurabile. Si fara touch :)

    Daca ma uit la cerintele tale tu nu ai nevoie de un smartwatch…ci de un Casio G-Shock sau ceva asemanator.

      (Citează)

  5. Sunt curios care este neinformatul ăla care mai cumpără produse Huawei, să-i vând și eu câte ceva…

    La prețul ăsta cumperi Apple Watch fără doar și poate, mai ales că are un software impecabil.

      (Citează)

  6. Altimetru, nu barometru.

      (Citează)

    • Ba barometru, cu ajutorul caruia se estimeaza si altitudinea.

        (Citează)

    • Măsoară presiunea pentru a determina altitudinea la care te afli. Teoretic ar trebui calibrat cu informație din afară (presiunea la nivelul mării pentru zona în care te afli, cum se face la avioane), dar în practic te interesează mai mult diferența de nivel, nu dacă ești la 80 sau 100 de metri altitudine.

        (Citează)

  7. Vodafone încă o data sunt în coada turmei cu activarea number – sharing. “In curând” e de mai bine de un an. Sun luna de luna la ei și tot “în curând” e statusul. Oricum cred ca maxim 1% din utilizatorii de ceas care vor LTE vor număr separat.

    Iar ecosistemul face de obicei tot. Asta presupune și telefon huawei… ceea ce e greu pentru cei mai leneși (a se citi ca la banii ăștia vreau ca totul sa meargă “din cutie”) … asa ca mine

      (Citează)

  8. Emil C:
    Ba barometru, cu ajutorul caruia se estimeaza si altitudinea.

    Sunt convins ca se poate si cu barometru.
    Insa astia de aici explica ceva interesant https://www.meteorologiaenred.com/ro/barometro.html
    Presiunea atmosferica depinde de anumiti factori. De aia si variaza presiunea la aceeasi altitudine. Ok, nu or fi deviatii majore, insa personal sunt usor surprins de metoda aleasa.

      (Citează)

    • Altimetrele/barometrele din ceasuri nu iti masoara altitudinea raportata la nivelul marii. Trebuie ca de fiecare data sa le calibrezi, astfel incat sa tina cont de diferentele de presiune datorate conditiilor atmosferice.
      De obicei persoanele care merg pe munte calibreaza altmetrele in momentul in care pleaca de la statia de baza.

        (Citează)

    • Astea din ceas sunt utile pentru a calcula diferența de nivel, ca să vezi cât ai urcat și deci să calculeze mai bine efortul și caloriile consumate. Nu contează dacă ești la 80 sau 100 de metri altitudine față de nivelul mării.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus