un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum să obții certificatul digital de vaccinare/test negativ (și 5 moduri în care ar putea fi îmbunătățit)

1 Jul 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

60 comentarii

Astăzi s-a lansat oficial certificat-covid.gov.ro, site-ul oficial de unde vă puteți lua pașaportul digital de vaccinat sau recuperare după boală sau test negativ. Este un document recunoscut în toată Europa și va ajuta la călătorii internaționale și în alte locuri.

Sistemul este simplu: te loghezi cu email, apoi apeși Certificat Nou. În mod misterios, deși introduci CNP-ul și seria de buletin, trebuie tot tu să le zici județul și luna în care te-ai vaccinat, deși astfel de informații deja sunt în baza de date. Detaliu important: se cere inițiala numelui și a prenumelui; dacă aveți mai multe prenume, inițiala primului a fost suficientă la mine (adică R).

Certificatul va fi generat în câteva secunde până la maxim o oră, depinde de încărcarea sistemului. La mine a durat un minut. Datele despre teste negative sau recuperarea din boală se preiau din CoronaForms, care-i o bază de date folosită tot de autorități pentru așa ceva.

Certificatul acesta este un PDF semnat digital și are pe el un cod QR ce poate fi scanat pentru validare. Scanarea se face cu o aplicație numită CoronaScan, pe care dezvoltatorul platformei (STS) a pus-o la dispoziție autorităților în zilele anterioare. Altfel spus, dacă vrei să intri undeva pe baza acestui certificat digital, cineva îți va scana codul QR și deci i se va confirma că ești vaccinat sau că te-ai recuperat din boală sau că ai test negativ înregistrat în sistem de cine l-o fi făcut.

E un start bun, dar putea fi îmbunătățit în cinci moduri mari:

1. Aplicația CoronaScan trebuie să fie publică. Ar putea fi utilizată și de cei care organizează o nuntă ca să verifice că toți invitații sunt vaccinați. De cei care fac vreun food truck fest ca să permită doar accesul celor vaccinați/negativi. Avem legi care permit evenimente mai mari dacă persoanele prezente sunt vaccinate. OK, și cum pot verifica asta organizatorii, dacă aplicația oficială este pusă doar la dispoziția poliției și vameșilor? Make it public! Make it public! Asta încearcă vaccin.live să facă.

2. Ar fi fost utilă o aplicație de mobil pentru stocarea certificatului primit. Momentan este un PDF pe care-l descarci în telefonul mobil și îl deschizi cum poți, zoom la codul QR și așa mai departe. Banal pentru noi, complicat pentru atehnici. Ar fi stat mai bine într-o aplicație de mobil dedicată, nu? (poate fi și tipărit, desigur, pentru cei care vor backup).

Google lucrează la un API prin care STS ar putea stoca direct certificatul în telefoane. Apple l-ar putea ține în Wallet. O aplicația dedicată ar fi cea mai bună, că te poate ajuta să generezi pe loc certificatul, nu doar să-l arăți.

Update: poate fi pus în Apple Wallet folosind acest site, mi-a spus cineva.

3. Trebuie precizat mult mai clar că un test negativ trebuie să fie introdus în baza de date oficială a sistemului medical numită CoronaForms pentru a putea fi generat un certificat pe baza lui. Nu-l introduci tu, ci centrul medical care te testează. Ideea este să te testezi unde se face asta, că poate nu toți sunt așa riguroși.

4. Erorile nu sunt explicate. Prima oară mi-a spus “Eroare la generarea certificatului”, dar fără alte explicații. Greșisem seria de buletin, dar m-am prins eu de asta.

5. Odată eliberat, certificatul este dificil de găsit. Vedeți pictograma aceea micuță cu un ochi, în stânga? Acolo este. Trebuie buton mare de “Descarcă certificatul!”, ca să se prindă oricine de el.

Certificatul în sine vine sub forma a două foi A4. Este gândit pentru a fi tipărit față-verso și împăturit. Pun pariu că va fi o ușoară panică și pentru că nu scrie nicăieri de Pfizer în el, ci se folosesc numele oficiale de Comirnaty și Biontech Manufacturing.

Oricum, cele de mai sus se pot rezolva rapid. E bine că acum există și un astfel de certificat.

    60 comentarii

  1. Salutare! Dorind sa scot si eu un certificat, primesc mesaj cum ca al meu CNP este invalid. L-am verificat si reverificat de mai bine de 5 ori, same story. A mai avut cineva astfel de probleme?

      (Citează)

  2. Si eu primesc mesajul de eroare CNP invalid.

      (Citează)

  3. “4. Erorile nu sunt explicate. Prima oară mi-a spus “Eroare la generarea certificatului”, dar fără alte explicații. Greșisem seria de buletin, dar m-am prins eu de asta.”

    Dupa ce dai click pe “vizualizare certificate” sau cum cacat se cheama butonul ala iti da mai multe detalii.

    Eu am incercat sa generez vreo 3 folosind judete/vaccinuri diferite si mi-a zis asta in mesajul de eroare.

      (Citează)

  4. Si:

    Sunt listate toate vaccinurile existente pe lume, deși aprobate sunt doar 4 in Romania. Altfel, de ce ar trebui sa știi numele vaccinului pe care l-ai făcut? Parcă toate erau la fel de bune.
    Protectia captcha este în limba engleză.

      (Citează)

    • Asta pentru ca se poate sa fi facut un alt vaccin in alta tara si totusi sa obtii certificatul de la autoritatile romane in baza documentelor emise de cealalta tara.

        (Citează)

    • Atat timp cat vaccinul ala nu e autorizat/testat, cum certifica Romania ca un om a fost vaccinat anti-covid?

        (Citează)

    • “Yet, according to the EU COVID-19 vaccine passport for travel regulation, the Member States are obliged to issue and accept passports only to those who have been vaccinated with one of the vaccines already approved by the EMA.

      It remains up to the governments of the Member States to decide whether they want to accept the vaccines that haven’t been approved yet.”

      Dupa care:
      “Greece, Slovenia & Hungary Among the Countries That Will Accept Sputnik V”.

      Deci Romania poate sa ateste ca ai fost vaccinat cu un alt vaccin decat cele 4 autorizate de EMA, dar mai apoi e treaba fiecarui stat in parte daca te primeste sau nu.

        (Citează)

    • Costin: Dupa care:
      “Greece, Slovenia & Hungary Among the Countries That Will Accept Sputnik V”.

      Grecii te primesc cu orice vaccin când completezi PLF-ul de turist.

      Dar eu nu înțeleg cum îți dă România certificat că ai fost vaccinat cu vaccinul chinezesc. De unde știu eu că ai fost vaccinat cu el? Că statul nostru are baze de date doar ce-a vaccinat cu mâna lui.

        (Citează)

  5. Aplicație făcută cu specificații românești, o poate folosi și tata care nu știe engleză.

    1) autentificarea cu CAPTCHA e ceva cu care, tatăl meu, spre exemplu, nu e familiar.
    2) CAPTCHA-ul cu bicicleta e ceva nou. M-am uitat după o bicicletă vreo 30 de secunde, după care am citit textul în engleză (dacă nu e nicio bicicletă în poză, mergi mai departe).
    3) am încercat cel puțin 5 pagini cu imagini CAPTCHA și nu am ajuns încă la pagina următoare.

    (nu) Sunt surprins că ți-au scăpat detaliile de mai sus.

      (Citează)

  6. Nu ar fi fost mai ușor dacă introduceai doar CNP și gata?! Programul ar fi trebuit să ofere restul de date. Oricum, bine că nu trebuie dosar cu șină.

      (Citează)

    • Ti-ar conveni sa pot verifica daca esti vaccinat stiindu-ti CNP-ul? Intrebarile suplimentare sunt acolo ca sa vada daca chiar esti cel cu CNP-ul respectiv.

        (Citează)

    • Nu văd unde ar fi problema. Poți să și descarci certificatul, nu cred că se dă vreun credit la bancă pe baza acestuia. Iar atunci când cineva verifică, probabil se uită și pe o CI sau pe un pașaport, cel puțin așa ar fi normal.
      Și pentru vaccinați în străinătate (non-UE) nu merge., dar asta era de așteptat.

        (Citează)

    • Vorbim despre o informatie medicala confidentiala. Nu numai creditele la banca sunt probleme in lumea asta.

        (Citează)

    • Tot nu mă duce mintea să pricep ce ai putea face cu informația asta, în așa fel încât să fie nevoie de atâtea câmpuri de completat pentru securizarea ei.

        (Citează)

    • alunelu:
      Ti-ar conveni sa pot verifica daca esti vaccinat stiindu-ti CNP-ul? Intrebarile suplimentare sunt acolo ca sa vada daca chiar esti cel cu CNP-ul respectiv.

      Da, dar județul? Șansele cele mai mari sunt să te fi vaccinat (sau nu) în județul tău. Din 3-4 încercări îmi dau seama dacă ești sau nu vaccinat.

        (Citează)

  7. EU pune la dispozitie niste “template-uri” pentru diverse aplicatii cu scopul ca tarile din uniune sa le foloseasca ca baza pentru aplicatii locale (https://github.com/eu-digital-green-certificates). Una dintre aplicatiile astea este Wallet app (atat pt Android cat si iOS). In felul asta nu ar mai fi nevoie se faci shortcut pe ecranul telefonului sau ce alta “solutie” propunea purtatorul de cuvant STS.

    De asemenea cred ca ar fi utila si o aplicatie publica de verificare a certificatelor prin care localurile si organizatorii de evenimente pot verifica daca un certificat este valid. Mi-a placut ce a implementat Elvetia: https://play.google.com/store/apps/details?id=ch.admin.bag.covidcertificate.verifier

      (Citează)

    • etk: De asemenea cred ca ar fi utila si o aplicatie publica de verificare a certificatelor prin care localurile si organizatorii de evenimente pot verifica daca un certificat este valid

      Păi asta e problema. Statul român are aplicația CoronaScan pentru asta, dar a dat-o doar autorităților, nu a făcut-o publică.

        (Citează)

  8. campurile din formular sunt create ok, singura posibila eroare putand fi data de cele cu initiala nume/prenume. avand doua prenume, le-am trecut pe ambele, in genul AB, si a mers.

      (Citează)

    • Eu am 2 prenume si am trecut o singura initiala + o data random pt vaccinare si a mers. Am impresia ca acele campuri sunt acolo doar pentru ca a avut cineva nevoie sa para ca munceste la un moment dat.

        (Citează)

  9. Am trecut gresit luna vaccinului si nu a vrut sa genereze certificatul, deci cred ca informatiile alea sunt de verificare cumva

      (Citează)

  10. Am completat toate datele. M-am blocat putin la faza cu luna pentru ca făcând AstraZeneca de saraki mi-am făcut dozele în martie și mai. Pana la urma, am pus martie ca sa par mai șmecher ca am prins devreme.
    Când sa dau salvare, mă enerva popup-ul cu cookie-uri ca era peste butonul de salvare așa ca apăs ok pe el. Bam! Refresh și pierdut datele :)
    Pana la urma a mers bine. Dacă era doar cu CNP-ul, murea multa lume de foame și de lipsa de hate-uiala. Măcar avem certificat :D

      (Citează)

  11. Se poate face usor o aplicatie de de-encodat QR-urile astea, avem deja tot protocolul public. Un thread bun pe subiect gasesti pe hackernews: https://news.ycombinator.com/item?id=27589913

    Problema e ca nu se poate valida (inca) semnatura, deci poate fi fake-uit usor.

      (Citează)

  12. Am activat și eu săptămâna trecută codul QR valabil în Olanda și azi văd că a apărut și ăla internațional. Procedura a fost cam așa:

    Aveam instalată aplicația CoronaCheck, că ziceau băieții de mult timp că pe asta o vor folosi. Până săptămâna trecută era valabilă doar pentru coduri generate după testare, dar i-au făcut un update și pentru vaccin. Ca să generezi codul pentru vaccin, dai 2-3 click-uri în aplicație, care îți deschide aplicația DigiD (o metodă de autentificare generală în Olanda, pe care eu o folosesc spre exemplu să intru pe site-urile finanțelor, asigurării medicale și pensiei). Aplicația aia te autentifică la RIVM (știe ea unde, nu trebuie să selectezi tu nimic) și acolo sunt listate toate vaccinurile corona pe care le-ai făcut. Unele sunt duble, pentru că ia informația din mai multe locuri, dar nu contează, oricum nu trebuie să le alegi tu. Te întreabă dacă vrei să generezi codul pe baza vaccinurilor. Tu zici da. Codul e generat și stocat în CoronaCheck.

    Au fost niște probleme pentru că am generat codul ăla în prima zi, probabil în același timp cu câteva meleoane de vaccinați. Am încercat de mai multe ori, dar acum cică merge bine și din prima.

      (Citează)

  13. Suntem (ca tara) mult, mult in urma la tot ce inseamna digitalizarea institutiilor statului. Sunt aplicatii si site-uri (vezi ghiseul.ro) unde trebuie introduse o gramada de informatii ca sa pot primi o informatie sau un document. Dupa parerea mea trebuie regandit totul. Fiecare cetatean al acestei tari are un CNP, pe baza astuia tot istoricul tau se poate vedea, de la tot ce ai inregistrat pe numele tau (Case, masini, conturi bancare) pana la, de ce nu, starea vaccinarii tale. Odata cu pandemia asta au aparut o gramada de site-uri cu nume imposibil de retinut pe care trebuie sa le tii minte pentru inregistrare pentru vaccin, acum alt site pentru certificat…Cat de complicat e sa fie o singura aplicatie care sa aibe toate aceste module? In loc de mai multe aplicatii (zicea Radu ca ar fi bine sa fie o aplicatie pentru generat cod…) pot fi module ale unei singure aplicatii in care te loghezi pe baza de CNP.

      (Citează)

    • Unele informații sunt pentru validare suplimentară, ca să nu introduc eu CNP-ul tău și să văd ce taxe plătești și ce ai în cont.

      Andrei: Odata cu pandemia asta au aparut o gramada de site-uri cu nume imposibil de retinut pe care trebuie sa le tii minte pentru inregistrare pentru vaccin, acum alt site pentru certificat…

      Ar fi mers un covid.ro pe care să fie linkuri utile spre statistici, certificate șamd. Statul român nu stă bine la portaluri. Când le face, sunt din alea inutile cu linkuri la legi și organigrama instituției.

        (Citează)

  14. Austria are un site web care poate verifica codurile QR daca dai acces la camera cand accesezi site-ul de pe mobil https://greencheck.gv.at/

      (Citează)

  15. Varianta suedeza:

    1) Se face un site cu domeniul https://covidbevis.se/vaccinationsbevis-web/, nu cu adresa certificat-covid.gov.ro. Domeniul trebuie sa fie usor de retinut, doar ca romanii nu s-au gandit la asta.
    2) Te autentifici cu BankID de pe telefonul mobil printr-un cod QR. Nu ai nevoie nici macar sa introduci CNP-ul manual!
    3) Bam! In 3 secunde ai intrat in aplicatie!

    Deci, invatati de la suedezi. :-)

    La mine pe blog am scris si un articol “Cât de ușor se obține cardul european de sănătate de către un român stabilit în Suedia”. Cautati articolul pe Google, e nevoie doar de 2-3 click-uri.

      (Citează)

  16. Asa e romanul, tot timpul nemultumit, a mers super ok!

      (Citează)

    • E normal să vrei să fie și mai bine. Mai ales când oricum nu pleci cu vreo capodoperă, ci ceva de nivelul “hai că măcar merge”.

        (Citează)

  17. alunelu:
    La pct. 1 nu-mi dau seama daca esti ironic.

    Nu sunt ironic, http://www.covidbevis.se e domeniu valid.

    Bevis (suedeza) = certificat

      (Citează)

    • Mai sus ai pus un link dublu de lung.
      Imi convine ca e cu .gov.ro pentru ca am siguranta ca e oficial, al statului roman, nu un domeniu .se luat de Nelu pe persoana fizica.

        (Citează)

    • De fapt, nu îmi dau seama dacă trollează sau spameaza si are 19 ani.

        (Citează)

  18. Eu am facut cele 2 doze in judete diferite, oare ce tb sa bag acolo? A doua?

      (Citează)

  19. Cum?

    etk:
    Fisierul generat se poate importa in mai multe aplicatii si pe Android. Eu folosesc Stocard si a mers perfect.

      (Citează)

    • Deschizi https://covid19passbook.netlify.app/ pe mobil si apesi “Start scanning”. O sa-ti ceara drepturi sa foloseasca camera. Daca e totul ok o sa genereze un fisier pe care il poti importa intr-una dintre aplicatiile care sunt listate pe site (trebuie instalate prealabil): Stocard (Google Play Store), PassAndroid (F-Droid) sau WalletPasses (Google Play Store).

      Eu aveam Stocard si cand s-a generat fisierul am avut optiunea sa-l deschid in aplicatia asta. Dupa lista de carduri apare o sectiune noua “Passes” unde este certificatul de vaccinare.

        (Citează)

  20. Robert:
    Asa e romanul, tot timpul nemultumit, a mers super ok!

    Asa e romanul, se multumeste si cu lucruri facute pe jumatate sau prost.

    “A furat, dar a si facut”

      (Citează)

    • Daca doar atat stie romanul, sa se planga in loc sa isi rezolve problemele, nu ai ce sa faci.
      Cum am zis. a mers fara probleme, daca cauti nod in papura ai sa gasesti. Nu e nimic perfect, mai ales sistemul informatic din Romania dar e un pas inainte nu inapoi. Esti fix ca o Karen care orice ar fi e nemultumita.

        (Citează)

    • Nu e nimic perfect, uite niște idei de îmbunătățire.

        (Citează)

  21. Am aplicat. E okay.
    Prima data scrisesem luna eliberarii Adeverintei de vaccinare (iunie) si de fapt trebuia luna cind m-am vaccinat efectiv (mai). Acum sint fericit :)

      (Citează)

  22. Am generat si eu 2 certificate in 2-3 minute, a mers fara cusur.
    Am avut ceva emotii pt ca 1 adeverinta nu am putut sa o generez acum 2 luni pana nu am schimbat nr de telefon in platforma, desi era corect. Dar la certificate a mers fara probleme.

      (Citează)

  23. Robert:
    Daca doar atat stie romanul, sa se planga in loc sa isi rezolve problemele, nu ai ce sa faci.
    Cum am zis. a mers fara probleme, daca cauti nod in papura ai sa gasesti. Nu e nimic perfect, mai ales sistemul informatic din Romania dar e un pas inainte nu inapoi.Esti fix ca o Karen care orice ar fi e nemultumita.

    Nu ma plang, boss, rezolv zilnic problemele si lucrez cu transformarea digitala intr-o corporatie cu peste 100.000 de angajati. Dar nu pot sa nu observ carpeala romaneasca si cum o apara romanii care comenteaza aici. :-))

    Apropo, mie mi-au luat 30 de secunde sa obtin certificatul COVID cu digitalizarea din Suedia, de pe pagina covidbevis.se.

      (Citează)

    • Atât îți ia și de pe site-ul românesc, dar dacă te pricepi la net. Dacă te blochezi în Captcha, ce lună trec la vaccinare, unde e butonul de descărcare șamd, durează mai mult. Și ăsta e un site care se adresează tuturor cetățenilor, deci trebuie să fie cât mai simplu și intuitiv.

      Însăși login-ul cu un email mi se pare o idee greșită. Unii oameni nu au, dar tot pleacă în străinătate la nepoți sau la cules sparanghel.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus