►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
Am rămas dator cu un follow-up la toată mișcarea de crowd-investing în GameStop, Ripple și alte companii, pornită de pe Reddit. Power to the little people, o lovitură dată marilor fonduri de investiții de pe Wall Street!
S-a dus pe apa sâmbetei totul, e clar acum.
Pentru cei care au uitat situația, un grup de pe Reddit numit r/Wallstreetbets care se joacă făcând investiții riscante a decis să investească în GameStop. Compania vinde jocuri video în magazine fizice, un business constant în scădere în lumea Steam, Epic Store, PS Store șamd.
Existau fonduri de investiții care pariau că GameStop va cădea și mai mult (făceau short = urmau să câștige bani din scăderea acțiunilor GameStop, am explicat aici cum). Așa că cei de pe r/Wallstreetbets au cumpărat acțiuni pentru a le crește astfel valoarea, provocând indirect pierderi acelor fonduri ce făceau short.
Același lucru s-a întâmplat și cu vreo 3-4 alte companii despre care nici nu e sigur că au fost ținta unui short: Nokia, Blackberry, Naked Brands, AMC.
Câteva zile mai târziu, alți utilizatori Reddit au anunțat că vor începe să cumpere masiv criptomoneda Ripple. Ripple este bună ca principiu, dar are o problemă: momentan fondatorii sunt dați în judecată de Securities and Exchange Comission din SUA, care pretinde că Ripple n-ar fi monedă, ci titlu, adică trebuia să se supună altor reguli de tranzacționare. Valoarea ei s-a prăbușit după această veste, la final de 2020.
Și ce s-a întâmplat apoi? S-a stricat totul.
Acțiunile GameStop au crescut de pe la 20 USD la peste 450 USD într-o zi. Valoarea aceasta a fost temporară, dar a fost atinsă. În ciuda îndemnurilor repetate de hold, de a ține de acțiuni fără a le vinde, majoritatea celor care au cumpărat ieftin au vândut când prețul a fost sus, făcând astfel poate și milioane de dolari.
Creșterea și apoi scăderea au fost foarte rapide, în decurs de câteva ore. r/Wallstreetbets a crescut în acele zile de la 1 milion de utilizatori la peste 7-8 milioane, iar foarte mulți utilizatori noi au cumpărat acțiuni GameStop când erau scumpe, de exemplu pe la 300 sau 400 USD, și au rămas cu ele nevândute. Zeci de îndemnuri de “hold că va ajunge la 500 și mai mult” n-au ajutat la nimic. Cei care știau că după pump urmează și un dump au vândut sus și au plecat cu profitul, în timp ce sute de mii de oameni au pierdut o mulțime de bani. Acțiunile sunt acum 45 USD.
Același lucru s-a întâmplat și cu celelalte companii.
Același lucru s-a întâmplat și cu acțiunea Ripple, câteva zile mai târziu. Ripple a crescut de la 25 de cenți la 75 de cenți în decurs de o zi, apoi a picat la 37-40 de cenți o zi mai târziu. Tot un clasic pump & dump despre care nici nu se știe exact cum a pornit.
Niște oameni au cumpărat Ripple ieftin, au convins sute de mii de alți oameni să cumpere și ei, crescând deci prețul, apoi au vândut când totul era pe val. Am scris aici mai pe larg povestea. La ora planificată pentru investiție, Ripple era deja în cădere liberă și ziua se anunța un eșec.
În retrospectivă, au profitat nu doar cei care au plănuit acțiunea, ci și norocoșii care cumpăraseră Ripple în anii anteriori și i-au văzut valoarea prăbușită de procesul SEC din decembrie. Acțiunea aceasta de la început de februarie a fost un miracol pentru ei, Ripple crescând din nou la niște valori unde au putut vinde chiar cu profit, dacă au fost pe fază.
Culmea este că, după căderea masivă de a doua zi, Ripple a crescut totuși din nou încet, dar sigur. Prețul a crescut în ultimele două săptămâni de la 0,4 USD la 0,5 și chiar 0,6 USD.
După fiecare caz, au urmat zicerile clasice de “eu știam că așa va fi, dar bine că ați învățat și voi, noobii, ceva din asta”.
Au fost și cele cu “țineți în continuare de acțiuni, că sigur vor crește! Cresc joi! Ba nu, vineri! Ba nu, sigur cresc lunea viitoare!”
Screenshotul de mai sus este din 13 februarie, adică la vreo 14 zile după ce acțiunile GameStop căzuseră masiv și era clar că nu își vor reveni niciodată. Speranța moare ultima!
Zvonurile cu “mai urmează o acțiune, dar e secretă!”.
Oameni conștienți că au fost păcăliți:
Și unii care au ținut socoteala și acum cer altor useri să-și țină promisiunile:
Ceva similar s-a încercat apoi cu acțiunile unor companii ce produc cannabis. A eșuat și acea acțiune. Deja au apărut meme-uri cu “să-mi ziceți în ce vrea Reddit să investească, ca să vând rapid înainte să ducă încă o companie în cap”.
Prețuri: în decurs de o lună, GameStop a crescut de la 15 USD la 470 și apoi a căzut la 45. Vârful acela a fost atins pentru puțin timp, maxim câteva ore. Nokia a crescut de la 4 la 8 și înapoi la 4 USD. Naked Brands a crescut de la 0,5 USD la 3,5 și înapoi la 1,3 USD. Blackberry de la 4 USD la 28 și înapoi la 11 USD.
AMC a avut un spike similar. Înțeleg că pe ei chiar i-a ajutat pump-ul pentru că au vândut acțiuni pe care încă le dețineau când prețul era crescut și astfel au adus noi fonduri în companie, ceea ce i-ar ajuta să supraviețuiască în continuare. AMC sunt o rețea de cinematografe, nu le merge bine. Au vândut însă când prețul era încă mic; în urmele următoare a crescut de încă 3 ori, dar nu aveau cum să știe ce urma să se întâmple.
Ripple ar putea crește în viitorul apropiat, dacă se rezolvă procesul cu SEC. Acuzațiile nu sunt foarte solide, zic experții, iar cei doi actori s-ar putea înțelege la o amendă sau judecătorul ar putea respinge cazul.
Teoria mea este următoarea: oamenii din spatele acțiunii au câștigat mult, că știau definiția unui pump & dump. Cei care l-au determinat sau cei care au recunoscut din timp semnele au știut când să cumpere ieftin și când să vândă scump. Și alții care dețineau acțiuni au câștigat; câțiva șefi Blackberry au vândut pe val acțiunile deținute.
Chiar și fondurile hedge probabil au făcut profit. Sigur că există zvonuri despre pierderi de miliarde pe la Melvin Capital și insideri care zic “băi, e groasă rău aici, sunt toți șefii speriați”. Un fond, însă, lucrează pe multe planuri. Uneori nu iese un short, dar le ies altele.
Majoritatea fondurilor, de asemenea, nu sunt independente decât ca entitate fiscală. Majoritatea fac parte dintr-un grup de companii, de exemplu o bancă poate avea și o firmă separată cu care face investiții normale și o altă firmă cu care face investiții riscante de tip short. Niște traderi deștepți, atunci când au aflat de planul r/Wallstreetbet legat de GameStop, probabil au început chiar ei să cumpere acțiuni și apoi le-au vândut când erau sus. Același fond poate pierde 20 de milioane de dolari pentru că n-a ieșit shortul, dar poate câștiga 40 de milioane de dolari din trading normal.
Sau, dacă nu același fond, atunci altă firmă din grup a făcut profit în timp ce cealaltă a avut pierdere. Piața de iahturi și Lamborghini n-a avut de suferit!
Chiar și aplicația Robinhood pare să iasă bine. Va pierde utilizatori, dar a plătit o reclamă la Super Bowl care le va aduce noi utilizatori, iar întreg scandalul le arată altora că trading-ul personal este acum posibil. Au investitori mulți în spate, vor supraviețui.
Oamenii obișnuiți, însă, sunt optimiști. Cel de mai jos are 16 ani și crede că poate ajunge într-un an pe bursă de la 200 de dolari la 10.000 de dolari. Mult noroc!
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
27 comentarii
19/02/2021 la 8:37 AM
E bine ca scrii despre bursa pe aici, poate se mai baga si altii, ca eu m-am bagat deja si e nevoie tot timpul de NEW dumb money :-)
Marean(Citează)
19/02/2021 la 8:50 AM
Am urmărit și eu fenomenul dar nu m-am băgat :). Eram sigur că aici se ajunge, nici nu avea cum altfel.
Eu am intrat pe amc cu o suma modică. .. care acum nu mai e :))
Teo(Citează)
19/02/2021 la 9:40 AM
Nu a investit nimeni in GME pentru ca “power to the little people” ci pentru potentialul actiunilor.
Nu orice crestere exponentiala e pump and dump.
Bogdan(Citează)
19/02/2021 la 9:43 AM
Poate cineva sa-mi explice cu subiect si predicat, care e diferenta intre a juca pe bursa si a pune sfantul bilet la pariuri?
Asdad2005(Citează)
19/02/2021 la 10:05 AM
Daca nu esti lacom, ai sanse sa castigi la bursa. Nu te vei imbogati peste noapte dar poti sa faci un procent bun. Eu inca ma lupt cu lacomia, dar chiar si asa, sunt pe plus.
Random(Citează)
19/02/2021 la 10:05 AM
pe GME am iesit cu un profit de 1300 usd. s-a meritat sa risc. i-am scos la timp
ionut stere(Citează)
19/02/2021 la 10:06 AM
asta e o intrebare perfida.
bursa nu este doar un cazino, pentru ca ofera posibilitatea sa faci research, sa identifici companii / sectoare despre care crezi ca o sa aiba succes, si sa investesti in ele pe termen lung.
adica nu te bazezi doar pe noroc, ci si pe capul tau (sau al altora).
Marean(Citează)
19/02/2021 la 11:19 AM
Nu e nicio diferenta. Sigur, vorbesc de situatia in care pariezi cate un singur meci, preferabil pe un exchange. In cazul asta nu e absolut nicio diferenta, cine iti spune altceva nu stie ce vorbeste. In loc sa faci research pe companii, faci pe jucatori / echipe. Nici pariurile sportive nu sunt cazino.
nm.bradu(Citează)
19/02/2021 la 11:44 AM
ok, eu ma gandeam la pacanele/ cazino, nu la pariuri sportive – ce sa fac daca nu am pariat pe bani niciodata in viata mea :-)
daca faci research pe jucatori/ echipe etc sigur ca se poate spune ca este aproximativ la fel, in esenta.
in continuare una din diferente ar fi ca la bursa poti sa investesti intr-un instrument care replica perfomanta unei mari parti din piata sau chiar a intregii piete (ETFs de exemplu), ceea ce la pariuri nu poti sa faci (cred)
adica daca nu ai capacitatea de a analiza companii/ sectoare (ca nu e simplu) poti sa investesti pur si simplu in toata piata, si cum situatia normala pt bursa e sa creasca (mai putin crizele) pentru ca asta e paradigma economica curenta (adica totul se bazeaza pe crestere economica), atunci e aproape garantat ca pe termen lung, adica 15-20 de ani, vei castiga
ceea ce nu se poate spune despre pariuri
de fapt exista studii facute care arata ca, pe termen lung, managerii de investitii rareori obtin performante superioare evolutiei pietei in ansamblu, adica pare ca cea mai buna strategie la bursa pe termen lung e sa investesti pur si simplu in toata piata
Marean(Citează)
19/02/2021 la 11:58 AM
@Marean
Din pacate bursa a ajuns un cazino pentru oameni care dispun de niste sume considerabile de bani si care se mai cred si destepti pe deasupra. Iar cand situatia devine nasoala, transferam problema la contribuabilul de rand, vezi criza din 2008.
Nu este absolut cu nimic mai presus fata de lumea cazinoului unde vorba aia the house always wins. Stiu exista sansa sa faci niste bani si sa ai o batranete linistita, dar cam la fel exista sansa sa dai lovitura la blackjack. Singura diferenta este ca pe la cazino nu vine statul sa-ti faca bailout.
Fiecare face ce vrea cu banii lui, dar nu vad absolut nici o diferenta intre unul care investeste pe bursa si altul care a pus un bilet la pariuri week-endul asta. Bine primul se poate considera superior celuilalt ca foloseste chestii destepte si rezultatul actiunilor(pierde/castiga) se poate intampla mai tarziu, dar cam atat.
In rest, astept noile generatii de investitori pe cripto-monezi ca si acolo sunt fraieri de parlit.
Asdad2005(Citează)
19/02/2021 la 10:07 AM
Ce barbarie e asta? Cine folosește light mode pe reddit?
Adrian(Citează)
19/02/2021 la 10:17 AM
Mi se pare nedrept sa zici ca oamenii au pierdut bani. Actiunile GameStop erau 20 dolari, acum sunt 45, deci au crescut de 3 ori. Ok, la un moment dat crescusera de vreo 30 de ori, dar oricum au crescut. De pierdut au pierdut cei care voiau doar sa faca specula si au investit cand actiunile erau deja sus, nu au vandut cand inca mai cresteau sperand sa faca un profit extraordinar si nici nu au vandut imediat cum au inceput sa scada (ca presupun ca nu au scazut de la 450 de dolari la 45 de dolari in 30 de secunde). Pe scurt, au pierdut cei care au fost lacomi, restul au facut profit, chiar daca poate nu 3000%.
A.(Citează)
19/02/2021 la 11:22 AM
Ca mircea badea care zicea ‘v am spus eu ca scade bitcoin, naivilor’ cajd a cazut de la 40k la 33.
nm.bradu(Citează)
19/02/2021 la 11:44 AM
sunt 45 ca sunt insi care au cumparat sus si la pretul asta nu merita sa vand, asa ca tin de ele.
add(Citează)
19/02/2021 la 11:59 AM
Ne explici si noua cum de la 20 la 45 inseamna o crestere de 3 ori? Aceeasi matematica o aplici si cand “investesti”?
lrpx(Citează)
19/02/2021 la 2:02 PM
@Irpx Ma scuzi, retinusem ca initial fusesera 15 euro, apoi m-am uitat in articol ca fusesera de fapt 20 si am corectat, dar mi-a scapat partea cu x3.
A.(Citează)
19/02/2021 la 10:30 AM
În momentul ăsta mă cam lupt cu aversiunea față de risc. Chestia asta m-a împiedicat să fac niște investiții care erau destul de sigure la momentul respectiv și s-au dovedit foarte profitabile până acum.
Giani Mucea(Citează)
19/02/2021 la 11:28 AM
Eu ma lupt simultan cu aversiunea fata de risc si cu lipsa banilor (not enough disposable income). Dar tot am facut vreo 15 lei profit din crypto de la inceputul anului :)
E cazul sa ma bag si pe bursa?
Sorin(Citează)
19/02/2021 la 11:52 AM
eu am deshis cont pe etoro la inceput de februarie, dupa 15 ani in care nu am mai bagat bani pe bursa pt ca am zis ca e prea volatila, sunt comisioane, nu am chef de hartii cu impozitarea, nu ma pricep etc
am deschis cu planul ca o sa bag cateva sute de coco in fiecare luna si chiar si la un return de 10% pe an in medie, peste 15-20 de ani tot ai de cateva ori banii bagati
ei, de fapt realitatea e ca pana acum am bagat mai mult de cateva sute de coco, ca sa zic asa :-)
am gasit o doamna pe care sa o copiez si pana acum am 1% castig, dar asta pt ca saptamana asta scade toata bursa, ca vinerea trecuta era 2%
am si 100 de euro cu care fac eu investitii, pana acum am castigat 10 centi dintr-un trade deschis din greseala pe un index :-) si 2 dolari din bitcoin :-))
adica aversiunea la risc se trateaza, asta voiam sa zic :-))
Marean(Citează)
19/02/2021 la 11:57 AM
Crypto e out of the question. Poate doar câte 50 eur în vreo monedă de început, în speranța că o ia pe urmele bitcoin. Dar pe ăia îi consider bani aruncați pe geam.
Mă interesează chestiile relativ stabile, chiar dacă nu au creștere rapidă. Vreau să îmi iau barcă la pensie, nu Lamborghini acum. Aș intra cu el în primul stâlp oricum.
Giani Mucea(Citează)
19/02/2021 la 12:06 PM
eu nu planuiesc sa bag mai mult de 50-100K in urmatorii 5 ani si chiar si daca o sa pierd 20% -30% din ei, sa zicem, nu e problema, cred ca merita upside-ul
in acest moment cel mai mare risc mi se pare riscul de credit fata de broker, sincer sa fiu
adica de unde stiu eu ca in 10 ani etoro o sa mai fie pe aici?
poate ii loveste si pe ei la un moment dat un margin call de la casa de compensare de 3 miliarde de usd de pe o zi pe alta, cum a patit Robinhood, si poate ei nu o sa aiba de unde sa scoata banii, asa ca dau faliment.
atunci va fi cam nasol, desi presupun ca o parte din bani tot ii mai recuperezi
dar oricum, de asta planuiesc sa mai deschid si la alti brokeri in viitor… acum nu poti face cont la trading212 de exemplu
Marean(Citează)
19/02/2021 la 12:24 PM
Care e upside-ul dacă pierzi 20% din ei? Sau te referi ca pierzi pe termen scurt, dar recuperezi pe termen lung?
Giani Mucea(Citează)
19/02/2021 la 12:32 PM
in sensul ca mi se pare acceptabil un pariu de genul “poti castiga cel putin 30%, dar poti si pierde cel mult 30% din banii investiti”
deocamdata mi se pare ca upside-ul potential e mai mare decat downside-ul potential, pe termen lung, de asta pariul/jocul asta e acceptabil pt mine
in plus mai e si ce zici tu, adica daca scade si pierzi bani, nu te obliga nimeni sa si realizezi acele pierderi (evident presupunand ca nu ai nevoie de banii aia atunci)
Marean(Citează)
19/02/2021 la 1:25 PM
Ripple este o moneda fără viitor. Nimeni nu o vrea, este moneda băncilor în mintea multora. Mult hype si multe încercări sa o ducă sus dar nu o vrea nimeni.
Citiți despre cum au fost împărțite coins la început, câte se vor crea. Nu prezintă absolut nimic interesant ripple, e vb doar de cine încearcă sa o bage în fata
Pmk(Citează)
19/02/2021 la 1:40 PM
@Marean: Pe termen lung faci niște chestii ciudate dacă ajungi să câștigi/pierzi 30% – sau te referi la suma în ansamblu, împrăștiată în mai multe direcții?
Pentru depozit alegi variante sigure Facebook, Apple, Amazon, Google (cum zice Baldwin în reclamă), la unele primești și dividende, pe care le urmărești în timp și dacă trebuie muți banii.
Câștigul în schimb îl faci din speculă, mai ales dacă vrei să bagi așa mulți bani. În mod normal îi investești în mai multe direcții și îi pui să circule la un moment dat, măcar o bună parte din ei.
dam167(Citează)
19/02/2021 la 1:55 PM
nu sunt sigur ca inteleg ce zici
ce am spus eu e o afirmatie despre perceptia mea privind riscul si randamentul potential al alocarii de bani in bursa, nu are legatura cu evolutia pietei sau cu strategia de investitii
eu gasesc acceptabil sa risc sa pierd 30% din acesti bani pe o perioada de 10-15 ani in schimbul posibilitatii de a castiga 30% sau mai mult pe aceeasi perioada
acest 30% pierdere / castig poate sa fie gresit*, dar asta e perceptia mea acum
*media celor mai mari scaderi zilnice pe DOW in ultima suta de ani e sub 10%
cat despre strategia mea de investitii, deocamdata e una pasiva, adica copy trade… vedem pe parcurs daca se va schimba ceva, in functie de cat de destept o sa ma simt
Marean(Citează)
09/03/2021 la 3:25 PM
Nu a imbatranit bine postul :))
Daniel G(Citează)