►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
30 Jan 2021 ·
M-am uitat ieri și alaltăieri câte 7 ore la evoluția acțiunilor (#2021rocks) din scandalul momentului. GameStop, Nokia, Blackberry, Naked Brands și AMC au scăzut față de maximele de joi și mișcarea împotriva fondurile de investiții rele are rezultate chestionabile. 8 din 10 cei mai mari deținători de acțiuni GameStop sunt, puteți ghici?… fonduri de investiții, așa că unele au făcut profit de miliarde!
Dacă nu știți scandalul, găsiți aici o explicație rapidă. Dacă n-ați înțeles bine, este una mai detaliată pe CNN. Dacă vreți o explicație despre ce înseamnă shorting, scriu și eu una mai jos, dar puteți sări peste ea dacă nu asta vă interesează.
Shortingul sau to short înseamnă să pariezi că acțiunile unei companii vor scădea. Tu câștigi bani dacă acea companie scade. Ca analogie, este ca și cum ai paria la sport că o anumită echipă va termina mai jos în campionat decât se clasează în acest moment.
Termenul are și opusul său. În jargonul financiar, to go long înseamnă să deții acțiuni cu speranța că valoarea lor va crește și astfel vei profita. Situația normală, cum ar fi.
Cum se face short-ul? Cineva are o bicicletă. Tu i-o ceri împrumut și apoi o vinzi cu 1.000 de lei pe OLX. Câteva zile sau săptămâni mai târziu, o astfel de bicicletă costă 700 de lei în magazine, că au scăzut prețurile bicicletelor sau e vreo ofertă specială. Cumperi atunci cu 700 de lei și îi dai bicicleta nouă celui de la care ai împrumutat-o pe prima. Ție ți-au rămas 300 de lei profit, proprietarul bicicletei o are la loc.
Același lucru se face și cu acțiuni, care se împrumută de la un proprietar pe o perioadă de timp. De obicei se plătește o taxă zilnică de “închiriere”, ca să câștige și proprietarul ceva.
Shorterul trebuie să intuiască întâi ce companie va pica în curând. Nu poate influența asta, dar într-o mică măsură shortingul este în detrimentul unei companii. Astfel de lucruri de obicei se declară sau se văd în tranzacțiile pe bursă (nu se fac în secret, există “contracte” clare de închiriat acțiunile) și, dacă prea mulți oameni shortează o companie și deci pariază că va pica, atunci ceilalți investitori încep să se teamă și să se ferească de investiții clasice în acea direcție.
Ca analogie, dacă vrei să cumperi un produs de pe eMAG și vezi că are 6 review-uri bune și 6 review-uri proaste, poate nu-l mai cumperi.
Shorterul trebuie să dea înapoi acțiunile închiriate. Dacă acestea n-au scăzut și este forțat de contract sau împrejurări să le răscumpere la un preț mai mare decât cel la care le-a vândut, pierde bani. Situația nu poate fi evitată. Trebuie să le răscumpere. De asemenea, dacă acțiunile nu scad suficient de repede conform planurilor tale, se adună acele “taxe zilnice de închiriere” și pierzi bani pe acolo.
Vedeți ceva ilegal în toată această operațiune? Eu nu. Este un mecanism găsit de unii pentru a face bani și din această situație, dar nu-i diferit de omul care cumpără aur sau un tablou sau bitcoin cu gândul că le va vinde ulterior pentru mai mulți bani—doar că se face în direcția opusă. Nu-i nici vina shorterului că o companie merge mai prost. Asta se întâmplă din diverse motive (GameStop vinde jocuri în magazine fizice, ffs, în era Steam și Epic Store și GOG și PS Store și Geforce NOW și Xbox Live și…)
O posibilă problemă ar fi că, în prezent, numărul de acțiuni GameStop shortate este mai mare decât numărul de acțiuni existente. Asta este posibil prin diverse mecanisme, de obicei pentru că cineva cumpără de la un shorter și face la rândul său aceeași manevră de short cu acțiunile tocmai cumpărate, un fel de short la mână a doua. În registre apare un volum dublu de short pentru aceleași acțiuni. Se întâmplă, iată aici o explicație mai detaliată.
Eh, un grup de pe Reddit în care sunt acum peste 6 milioane de membri a aflat că niște fonduri de investiții shortează acțiunile GameStop și, ca să i-o tragă fondului, acei oameni au început să cumpere masiv acțiuni GameStop. Alții le-au urmat exemplul.
Acțiunile au crescut, deci respectivele fonduri nu vor face profit. Mai mult, dacă acțiunile în circulație sunt deținute acum de oameni ce nu vor să le vândă, fondurile respective nu au cum să răscumpere acțiunile shortuite atunci când vor fi silite prin contracte să facă asta (sau le vor răscumpăra la prețul foarte mare), ceea ce le va atrage pierderi și mai mari.
Yey, cineva le-o trage celor de pe Wall Street! Niște oameni vor pierde și nu vor putea să-și cumpere și al treilea iaht!
Personal cred că singurii care vor pierde sunt oamenii obișnuiți care au investit și ei pentru că au crezut că pun umărul la o palmă dată Wall Street/fondurilor sau au fost atrași de o speculă. Cei care au fost influențați să cumpere acțiuni pentru că asta le-a sugerat psihologia mulțimii de pe Reddit sau câțiva influenceri. Da, acum vorbim și de influenceri în acest domeniu, iar acei câțiva probabil s-au îmbogățit.
Fondurile care făcea short ar putea chiar să iasă pe profit în cele din urmă. Sunt mecanisme prin care să aducă totul în favoarea lor.
Chiar nu cred că se va termina cu bine povestea asta. Nu are cum, dar nu despre asta este acest articol. Bursa americană se deschide din nou luni la 16:30 ora României, vedem atunci cum evoluează companiile din acest squeeze. O să vă spun teoria mea probabil săptămâna viitoare, când îmi va fi mai clar dacă ea se confirmă sau infirmă.
Nu, astăzi voiam să zic despre prima victimă clară a acestui scandal: aplicația Robinhood.
Robinhood este o platformă de vânzare/cumpărare acțiuni și alte instrumente financiare, o aplicație din noul val fintech. Are 13 milioane de utilizatori activi, majoritatea tineri, care fac investiții pe bursă fără a avea nevoie de un broker tradițional.
În SUA, mulți dintre cei implicați acum foloseau Robinhood pentru a cumpăra acțiuni GameStop și a le-o trage astfel fondurilor de investiții. Circulau meme-uri cu cele mai importante aplicații de avut în telefon acum: Robinhood și Reddit.
Și apoi Robinhood le-a tras țeapă. Compania care spunea că va democratiza lumea financiară a acționat de fapt în ajutorul jucătorilor mari, al “dictatorilor” din sistem.
Joi, chiar înainte de deschiderea bursei, Robinhood a eliminat posibilitatea de a cumpăra acțiuni GameStop și a permis doar vânzarea celor deja deținute. Asta este definiția manipulării pieței, a îngrădirii libertății de a cumpăra ce vrei tu și cu siguranță o încălcare a termenelor aplicației.
Alții au observat că acțiunile principalelor companii din acest scandal (nu-i doar GameStop, după cum spuneam sus de tot) nu mai pot fi găsite la un search în aplicație. Dacă nu le poți găsi, nu poți ajunge pe pagina respectivei companii pentru a face buy sau sell. Probabil că ar fi putut fi găsite dacă te apucai să sapi prin liste peste liste, dar închipuiți-vă cât de greu de folosit ar fi site-urile eMAG sau Amazon fără search.
Alții și-au adus aminte că Robinhood face bani nu doar din mici comisioane aplicate utilizatorilor, ci și vânzând date despre tranzacțiile lor unor jucători mai mari, care sunt interesați să afle rapid de trendurile din rândul amatorilor. Asta înseamnă că Robinhood depinde financiar de jucători mari, de hedge funds și alte companii din Wall Street-ul cu care utilizatorii Robinhood se luptă acum.
Cineva a adus în discuție Citadel, care deține un hedge fund targetat în această “luptă”, dar care plătește și către Robinhood către informații. Și când dai mulți bani cuiva, e ușor să-i ceri să acționeze în favoarea ta într-o astfel de situație. Robinhood se pare că a cedat și le-a tras-o utilizatorilor, nu clienților datelor utilizatorilor.
Oamenii au făcut ce puteau. Au dat review-uri de o stea aplicației Robinhood, dar Google le-a șters astăzi pe toate.
Robinhood a revenit pentru vineri și a declarat că va permite cumpărarea acțiunilor GameStop, dar limitând la un număr maxim de 5 acțiuni. Ulterior deschiderii, utilizatorii au descoperit că limita a fost apoi coborâtă la maxim 3 acțiuni. Asta a enervat din nou utilizatorii.
Culmea este că s-ar putea să nu existe o rea intenție în spate. Se pare că volumele tranzacționate au fost atât de mari încât Robinhood a rămas fără bani, iar în paralel volatilitatea pieței a dus la creșterea unor garanții financiare cerute de alte instituții financiare de care Robinhood depinde sau care reglementează piața.
Așa că Robinhood a tras aproape 600 de milioane de dolari din linii de credit deschise la 6 bănci și acești bani tot n-au fost suficienți. Au contactat proprii lor investitori (Sequoia Capital și alții) pentru a obține în total peste 1 miliard de dolari în fonduri de urgență. Nu știu dacă le-au obținut, dar între timp, din lipsă de bani pentru garanții, au limitat tradingul de GameStop și alte companii la un număr mic de acțiuni.
Toate acestea sunt menționate într-un articol New York Times.
Chiar dacă nu a fost o rea intenție la mijloc și o dorință de a avantaja fondurile de investiții, asta s-a întâmplat. Dacă n-au reușit sau n-au vrut să explice corect situația către utilizatorii aplicației sau n-au vrut să admită că n-au suficienți bani în cont, vina rămâne la Robinhood pentru slaba comunicare.
Răul este făcut. Odată pierdută încrederea utilizatorilor, mai ales când la mijloc sunt chiar banii lor, este greu de recâștigat. Pe termen lung, Robinhood s-ar putea să aibă mari probleme dacă utilizatorii se vor orienta spre alte aplicații similare.
Ar putea fi și implicații legale. Există deja un class action lawsuit inițial împotriva Robinhood pentru că a blocat fără motiv cumpărarea de acțiuni și astfel i-a împiedicat pe niște oameni să se îmbogățească. Joi au apărut și protestatari în fața sediului lor. Câțiva congress…persons au cerut o investigație condusă de Securities and Exchange Comission și verificarea măsurilor luate de Robinhood, care s-ar putea trezi astfel cu niște amenzi importante. SEC a declarat vineri că monitorizează și că va investiga situația.
Altfel spus, așa poate scădea o aplicație care ieri era vedeta oamenilor de rând și era evaluată la peste 11 miliarde de dolari. Robinhood ar putea fi prima victimă în aceste evenimente. Vedem peste vreo săptămână sau două exact ce și cum.
Dacă vreți niște filme-documentare bune despre criza din 2008 și shorting-ul de atunci, vă recomand The Big Short de pe Amazon Prime Video și Inside Job, care era pe Netflix și acum nu mai este.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
45 comentarii
30/01/2021 la 10:00 AM
Shorting-ul este un vanat de fum, o inventie bazata pe specula pura si fraierit daca nu chiar excrocat pe cineva.
Farmingul de Bitcoin este varianta moderna de going long sau shorting, sunt acelasi lucru, simpla specula pe nimic produs.
Gaelex(Citează)
30/01/2021 la 10:22 AM
Cum functioneaza aplicatia robinhood ? De ce are nevoie de miliarde, nu foloseste $$ celor care tranzactioneaza pe platforma.?
Alin(Citează)
31/01/2021 la 9:41 AM
Cred că trebuie să depună niște garanții în plus pentru fiecare trade ca să i se permită funcționarea, așa cum și băncile au niște fonduri de garantare a depozitelor clienților, de exemplu.
Nu mi-a păsat așa tare de mecanismul propriu-zis, e treaba lor să-și asigure funcționarea și respectarea regulilor.
nwradu(Citează)
30/01/2021 la 10:24 AM
Foarte bun articolul, Radu!
As face cateva completari:
* Cei care au facut short sunt hedge funds, nu fonduri normale de investitii. Hedge funds sunt cu circuit inchis, nu sunt disponibile muritorilor de rand ca mine si tine.
* Aceste hedge funds, in special Melvin si Citron, dupa ce au facut short, au tot aparut pe la CNBC, unde au facut propaganda contra Gamestop cu scopul de a scadea increderea oamenilor in aceasta si implicit cursul. Deci e si vina celor cu pozitii short cu privire la curs si increderea in companie ca nu va da faliment, ceea ce are bineinteles si implicatii in viabilitatea afacerii.
* Short pe actiuni care nu exista, numit naked short selling, ceea ce s-a intamplat, e ilegal din 2008, dar SEC nu se oboseste sa pedepseasca, probabil din cauza ca personalul circula dinspre fonduri si SEC si invers si nu vor sa-si supere prietenii
* Robinhood e in pericol nu numai din cauza proceselor colective (class action) ci si din cauza potentialelor arbitraje, care sunt obligatorii datorita conditiilor firmei individuale, pe care le pot deschide fiecare client si la care Robinhood e obligat sa plateasca cheltuielile aferente.
Tyrion(Citează)
31/01/2021 la 9:46 AM
Mulțumesc pentru precizări!
Cred că, după 2008 și bail-out-ul de atunci, nu se mai așteaptă nimeni ca Wall Street să respecte toate legile.
Părerea mea este că per total “fondurile” vor câștiga masiv din asta. De obicei o companie care face investiții are în “grup” și un hedge fund. Poate că acum va pierde bani pe divizia de hedge funds, dar va câștiga mai mult pe divizia de fonduri de investiții normale.
8 din cei mai mari 10 deținători de acțiuni GME sunt fonduri de investiții, ceilalți 2 persoane fizice. Alea 8 fonduri aveau ieri profit de 14,4 miliarde USD.
De asemenea, eu cred că oamenii (“miliardarii rău”) care au băgat bani în hedge funds au băgat înainte alți bani și în fonduri normale. Sau, altfel spus, nu au doar hedge funds. Acelea au riscuri prea mari ca să îți dai toți banii acolo.
nwradu(Citează)
30/01/2021 la 10:31 AM
Stocuri, crypto, dropshipping: metode de luat banii din balta de fraieri.
Radu(Citează)
31/01/2021 la 9:46 AM
Unele lucruri sunt zero-sum games. Dacă o parte câștigă, cealaltă pierde. Nu-i ceva prea secret sau uimitor în asta.
nwradu(Citează)
30/01/2021 la 11:01 AM
Eu astept cu mare interes sa vad ce sanctiuni va suferi Robinhood. O simpla amenda, oricat de mare ar fi, nu mi se pare suficienta. Ce a facut Robinhood este nemaintalnit in lumea civilizata si, daca nu sunt luate niste masuri severe impotriva lui (ma gandesc la inchiderea platformei, inchisoare pt CEO si o amenda de vreun miliard de dolari cel putin, sa intre sigur in faliment), ar putea crea un precedent foarte periculos. Practic, de cate ori se duce in cap o companie, platformele de brokerage ar putea sa inchida tranzactionarea, in directia care le convine (sa opreasca ori cumpararea ori vanzarea de actiuni), asumandu-si amenda data de SEC pentru treaba asta.
Legat de Reddit, mi se pare o mizerie ce au facut oamenii aia. Compania aia ar fi scazut indiferent de shorters, ca modelul ei de business pur si simplu nu mai functioneaza in lumea de azi. Prin urmare, au crescut artificial pretul actiuniunilor, dar dupa ce va trece frenezia asta pretul va scadea la loc, poate chiar mai mult ca inainte. Prin urmare, toti cei care au cumaparat acum, la pretul umflat, vor pierde bani cand vor vande. Si toate astea pentru ambitia de a lovi in cei care pur si simplu joaca pe bursa. In definitiv, cu ce e diferit sa “pariezi” ca o compania va scadea, de a miza pe faptul ca respectiva companie va creste?
A.(Citează)
30/01/2021 la 3:49 PM
Care e diferența dintre o entitate care pariază 1 miliard de dolari ca ceva se va ieftini și 1 miliard de entități care pariază 1 dolar ca se va scumpi?
Andrei(Citează)
30/01/2021 la 10:32 PM
SYAOnline(Citează)
31/01/2021 la 9:51 AM
@A: vedem în curând ce se va întâmpla și tragem apoi concluziile. Cine știe, poate totul va fi o poveste fericită.
nwradu(Citează)
30/01/2021 la 11:30 AM
Ce se intampla acum cu GME este o demonstratie simpla asupra faptului ca piata bursiera este un cazino, iar camatarul de serviciu este statul care la nevoie va oferi niste bailout-uri.
Ce s-a intamplat acolo poate fi privit ca o repetitie a greselilor din 2008, pe o scara mai mica. Chestia care surprinde este ca elitele din hedge funds nu se asteptau la reactia asta din partea pulimii. Si din ce am urmarit pe reddit sunt multi care stiu ca vor pierde bani, dar se simt bine stiind ca acei bogatani vor pierde mai mult, unii poate intrand in faliment.
Asdad2005(Citează)
31/01/2021 la 9:54 AM
Nu este un cazinou, este simpla cerere și ofertă. Dacă se cumpără multe acțiuni, cei care vând vor vinde mai scump, deci valoarea lor crește.
Nimic neobișnuit. GME este aceeași companie ca și ieri, cu aceleași venituri și probleme. Valoarea unei acțiuni poate fi privită chiar ca o chestie total independentă.
Însăși faptul că există short selling și acțiuni coordonate de a împiedica asta și de a crește valoarea acțiunilor arată de fapt că nu-i un cazinou, ci o piață foarte predictibilă cu reguli clare. Problemele pot apărea când cei 5 milioane de utilizatori de pe Reddit nu se vor mai coordona bine. Este inevitabil ca unii să vrea să scoată cele 20 de milioane de dolari câștigate astfel în loc să țină de ele.
nwradu(Citează)
30/01/2021 la 11:31 AM
Man tu cumva insinuezi ca nu e ok ce au facut aia pe reddit sa salveze game stop, dar e ok ce au facut hedge funds care pun presiune pe companii prin shorting si le falimenteaza si dupa se hranesc din cadavrele lor.
Franckie18(Citează)
30/01/2021 la 10:49 PM
Din pacate nu au salvat nimic. GameStop a avut ZERO de castigat din asta. Au acelasi bilant de -1.2mld$.
Capitalizarea (valoarea pe bursa) si cum merge compania se influenteaza intr-o singura directie. Cand compania merge bine, lumea cumpara actiuni, pentru ca au incredere ca banii sunt in siguranta si poate castiga in plus si dividende. Cand compania merge rau actiunile sunt vandute.
Daca ai in schimb actiuni supra evaluate singurii care castiga sau pierd sunt cei care tranzactioneaza actiunile. Compania are nici o treaba. Banii castigati de companie sunt cei dobanditi la IPO.
Acum insa cred ca niste manageri au facut o avere, vanzand actiunile primite, pentru ca pe termen lung or sa scada ( nu au un motiv financiar sa stea sus ) si au facut un profit bun pe spinarea celor care au intrat tarziu in schema. Reddit au dat un tun unor hedge-uri care au mult mai multa lichiditate si in final isi vor recupera banii, dar a facut un pump and dump cu toti cei care au intrat tarziu in schema si vor plati pentru profitul hedge-urilor
SYAOnline(Citează)
31/01/2021 la 9:58 AM
@Franckie18: nu a salvat nimeni GameStop. Tu ce viitor crezi că poate avea o companie care vinde jocuri la raft în acest an? Tu ai investi în ea?
Tot ce s-a întâmplat este că au crescut acțiunile ei. În aceste zile și pentru acest scandal, poți privi acțiunile ca pe ceva total independent de companie și ce face ea în lumea reală.
Ca analogie, mai știi surprizele alea Ulker cu fotbaliști? Doar pentru că surpriza aia rară cu Lăcătuș se vindea cu bani mulți, nu însemna musai că și echipa lui Lăcătuș era bună pe teren în campionatul real. Doar surpriza era rară în acea perioadă.
Nu cred nici că shortingul pune presiune reală pe companii. Dacă auzi că cineva face shorting pe compania ta și abia atunci iei măsuri mai bune să o conduci și să o faci mai mare, înseamnă că nu ți-ai făcut bine treaba până în acel moment.
nwradu(Citează)
30/01/2021 la 11:36 AM
Legat de ultimul paragraf, este destul de frecvent sa dispara filme de pe Netflix/Hbo Go. Daca te uiti la detalii, la toate scrie ‘disponibil pana la’.
Noroc ca avem torrente.
Okochea(Citează)
31/01/2021 la 9:59 AM
Yep. Ce-i drept, Inside Job l-am văzut cam la lansarea Netflix în România, acum mulți ani. Nu mă mir că l-au scos între timp.
nwradu(Citează)
30/01/2021 la 11:55 AM
Și? Ați cumpărat? V-ați imbogatit?
Eu am cumpărat de 50 de dolari sperând să îi dublez și sa fac plinul. Acum sunt -0.63% dar daca iau în calcul orele pierdute uitandu-ma pe grafice…
Andrei(Citează)
30/01/2021 la 12:22 PM
Eu 250$ pe AMC, -11$ momentan. Nu vroiam sa ii dublez, dar sa ies putin pe plus.
Alex(Citează)
31/01/2021 la 10:00 AM
50 și eu. Momentan stau prost, că am luat la deschiderea pieței, nu la un dip.
nwradu(Citează)
30/01/2021 la 12:08 PM
@A.
baietii de pe reddit sunt mizerabili zici tu?
poate nu stiai ca gamestop au un nou executiv, cu 13% actiuni apropo, si un plan de relansare cu mult online, inchidere de anumite locatii fizice, etc, sunt din ce in ce mai bine economic.
baietii de pe reddit au cumparat actiuni, care pe langa ca rup picioarele la hedgeuri, ajuta si compania gamestop.
hedgeurile au pariat ca firma gamestop va intra in insolventa, au promovat pe toate canalele tot ce era mai negativ despre gamestop pentru a determina actionarii aa vanda ca hedgeurile sa cumpere ieftin. sa ne uitam in trecut, multor companii le au facut muuult mult rau cu astfel de fapte. au afectat oameni de rand, slujbe, comunitati.
Radu e sub falsa impresie ca doar cei micii, noi cei multi, pierd bani. majoritatea stim ca vom putea pierde banii aia care i am bagat, in valoare fixa 100 sau 500 sau 50000 dolari, cat a bagat fiecare, dar hedgeurile pot pierde sume fara valoare limitata, unele au pierdut miliarde doar cand era actiunea 100$ (acum e peste 300 apropo) pentru ca sunt obligate sa acopere diferenta.
de va continua asa, da, va fi ingrijorator, vor pica multe hedgeuri, care, in cascada vor afecta alte fonduri, totul ducand probabil la o noua criza financiara ca in 2008.
J(Citează)
30/01/2021 la 12:32 PM
Diferenta e ca in 2008 cei care au dat faliment erau o banca de investitii, deci bagau niste bani pentru dezvoltare, hedge-urile sunt pe facut bani de azi pe maine, nu din investitii in timp. Si de cele mai multe ori din specula. Sa pariezi pe falimentul unor firme doar pentru a face niste milioane e pur si simplu imoral. Inafara de ei toata lumea pierde: companie, angajati, actionari.
De asta sustine miscarea asta si Musk, ca e aiurea sa vezi ca o afacere e bagata in faliment doar ca sa faca unii bani. Si nu o baga in faliment pentru ca vin cu un produs mai bun, ci doar pentru a face cei cativa super bogati mai multi bani. Si se folosesc de toate mijloacele posibile, inclusiv bagand frica in actionari prin media.
Alex(Citează)
31/01/2021 la 10:06 AM
@J: vezi că planul acela vizează supraviețuirea companiei, nu transformarea ei în vreun lider pe vânzări de jocuri.
În general, un om “mic” care pierde bani îi pierde și aia e.
Un hedge fund îi pierde și merge mai departe, că mai și câștigă pe alte părți. În plus, aceeași instituție poate avea mai multe companii în subordine. Una poate fi un hedge fund care pierde bani, alta poate fi un fond normal de investiții care câștigă bani din GameStop. La final, instituția mare tot pe profit este.
De unde știi că Citadel, care deține o parte din Melvin Capital, nu a cumpărat prin altă companie acțiuni GME când crescuseră la 50 usd datorită Reddit și poate că le-a vândut la 450?
Mie nu-mi pasă de Melvin Capital. Nu-mi pierd timpul sperând ca altora să le meargă rău, ci mă gândesc cum să-mi meargă mie mai bine. Este mult mai sănătoasă viața așa.
Nu uita că, atunci când au picat băncile alea nasoale în 2008, tot oamenilor de rând le-a mers cel mai rău. Băncile și fondurile au avut bailout, și-au dat bonusuri, astăzi sunt mai bogate ca atunci.
nwradu(Citează)
31/01/2021 la 12:09 PM
laRadu: ce vroiau eu sa spun la partea cu nou executiv e ca baietii din Reddit, desi evident vroiau picioarele la hedgeuri, erau si acoperiti de o realitate economica.
compania gamestop era pe crestere, nicidecum in directia falimentului cum trambitau hedgeurile.
pierderile hedgeurilor sunt enorme si vor creste (https://www.cnbc.com/2021/01/29/gamestop-short-sellers-are-still-not-surrendering-despite-nearly-20-billion-in-losses-this-year.html) daca gasca Reddit se tine tare, probabil vor trage dupa ei si alte fonduri, banci si va fi de rau intr-un final, sa vedem, poate ma insel.
e o atitudine sanatoasa sa-ti vrei doar propriul bine, dar cand marile hedgeuri cauta doar metoda prin care sa-i rupa picioarele aluia mic, sa-i distruga compania, sa-i distruga locul de munca prin toate metodele atunci tind sa-i inteleg pe baietii reddit cand vor razbunare chiar daca noi, toti, astia mici pierdem niste sume fixe.
sistemul financiar are nevoie de o restructurare.
da, ca si in 2008 la urmatoarea criza vor fi afectati toti cei mici, dar nu cei mici ca mine tine si cei care investesc X euro in fonduri si au un nivel de educatie. lovesc dur in tarile subdezvoltate, in mii care abia isi duc zilele, ei sufera cel mai mult.
J(Citează)
30/01/2021 la 12:16 PM
RH a oprit tranzactiile ca sa nu dea faliment si ca sa nu incalce contractul cu utilizatorii ( sunt obligati contractual sa iti livreze actiunile cumparate, dar nu au bani sa le cumpere) . Au facut totul legal. Tot hate-ul asta fara motiv arata cat de mult ne place sa mergem cu turma.
SYAOnline(Citează)
30/01/2021 la 1:22 PM
NU poate folosi banii altora ca sa iti faca tie tranzactiile, asta tine de reglementari si e un mecanism bine pus la punct ca firma sa nu faca tot felul de chestii dubioase si tu sa iti pierzi banii fara sa faci nimic. Mai ales ca o companie are protectia falimentului, si de la un .com cu cont de cloud, cel mult primesti niste mega de storage la AWS de miile tale de $.
Toate platformele de trading au un asa zis clearing house. O firma care arbitraza ordinele de buy si sell.
Daca tu ai actiuni la TSLA de 1000$ si le vinzi, RH genereaza un ordin de sell care se duce la firma de arbitraj. RH iti da imediat banii, dar nu banii tai, banii din vinzarea ta, ii primesc in cateva zile de la firma de arbitraj chiar daca tranzactia s-a “executat” in cateva secunde.
Daca imediat tu cumperi GOOGL de 1000$ pana cand se face arbitrajul ( settle money ) tu ii cumperi cu banii lui RH.
De asta sunt multe platforme care limiteaza day tradingul, nu poti sa faci multe tranzactii intr-o zi.
Problema a fost acum, ca un numar impresionant de oameni au inceput sa vanda alte actiuni si sa cumpere GME si altele iar RH s-a trezit ca trebuie sa vina cu bani din buzunar cu riscul ca apoi toata lumea sa dea sell si sa trebuiasca sa ofere iar bani din buzunar.
Cum ar veni se uitau cum li se pregateste falimentul, pretul a crescut foarte mult intr-o perioada scurta, fondurile necesare au devenit insuficiente.
Problema e ca RH prin reglementare, este obligata sa iti ofere actiunile cumparate, altfel poti sa ii dai in judecata ca ai pierdut bani si atunci au blocat buy-ul pe GME pentru ca nu aveau fonduri pentru asta.
In plus, s-a reusit sa se shorteze mai multe actiuni decat exista, asta e o chestie care ar trebui reglementata sa nu se poata intampla.
De asemenea nu puteau sa blocheze sell-ul, pentru ca ar fi sechestrat banii userilor si daca pretul cade si tu nu poti sa vinzi, RH e direct raspunzator de pierderea ta. Asta e proces castigat prin neprezentare :)
SYAOnline(Citează)
30/01/2021 la 2:50 PM
Multumesc pentru explicație!
Probabil asa functioneaza si alte aplicatii pe zona asta de stocuri: Revolut, eToro.
Nu stiu Interactive Brokers daca e la fel.
Catalin(Citează)
31/01/2021 la 1:15 AM
Multumesc.
Alin(Citează)
31/01/2021 la 10:08 AM
Vina Robinhood probabil ar fi că n-au explicat frumos asta utilizatorilor.
Am văzut ieri că unii se plâng că Robinhood le-a vândut direct acțiunile la GME, fără voia lor, “ca să-i protejeze”. Dacă au făcut asta, e rău.
nwradu(Citează)
30/01/2021 la 6:04 PM
Amu toți sunt experți în bursă?
Bogdan(Citează)
31/01/2021 la 10:11 AM
Păi fi și tu. Nu musai expert, aia este o meserie full time și cere talent, dar măcar noțiunile de bază.
Nu de alta, dar știrile despre GME au apărut când acțiunile abia crescuseră un pic. Dacă le cumpărai atunci, probabil făceai un return de 500% în două zile.
nwradu(Citează)
30/01/2021 la 11:45 PM
Ba poate. Si de aici se pot revizui restul concluziilor pe care le-ai tras tu.
Chiar asta au incercat cu GME. Doar ca au fost cam lacomi.
Catalinx(Citează)
31/01/2021 la 10:12 AM
Poate influența trebuie mereu exprimat cantitativ. Cât de mult poate influența asta față de alți factori?
Dacă cineva shortuia Blockbuster care închiria casete video și DVD-uri, crezi că de asta urma să dea faliment?
nwradu(Citează)
31/01/2021 la 2:20 PM
E posibil. Melvin Capital au în portofoliu o asemenea reușită, dacă nu mă înșel.
Important e ca piața aia urmează niste indicatori și cu genul ăsta de bullying , când faci short la toate acțiunile companiei sau majoritatea acțiunilor unei companii , inclusiv cu dublu sau triplu short deprivează compania de capital, dar deprivează și investitorii bine intenționați , fie că sunt fonduri de investiții sau privați .
Că se întâmplă un stock run .
Până la urmă se întoarce la privați. Când ai banii tăi de pensie (401k cum zic americanii ) în acțiunile unei companii băgată în pământ cu metoda asta, nu e amuzant. De obicei aia mari afla primii și părăsesc compania shortată.
Apoi, care este motivul pentru care o companie se listează la bursă ? Capitalizarea. Dacă ai nevoie de bani mai vinzi o acțiune, sau mai eliberezi acțiuni, ca modalitate de finanțare. O companie care nu o duce foarte bine are mai multă nevoie de asta. Dacă e shortata, acțiunile ei valoarează puțin spre nimic, iar asta se întâmplă nu neapărat că asta e valoarea companiei, cât că piața e deja saturată de acțiuni vândute fără posesie.
Când vinzi un lucru în exces îi scade prețul. Ceea ce e normal, dacă nu cumva vinzi dreptul ăla fără dreptul de a vinde și fără posesie.
Acuma posesia e reglementată prin împrumut, însă problema e că nu existau vreo regulă care să oprească abuzurile și care să permită titularului de drept rechemarea actiunilor. Cei care pot rechema acțiunile efectiv sunt emitenții, iar ăștia trebuie să aibă bani pentru asta și evident că nu au.
Sau brokerul care a făcut împrumutul, dar e posibil să nu vrea să o facă și să prefere amânări datorită complexitatilor și falimentelor.
Eu daca am cumpărat o acțiune, iar depozitarul ( brokerul ) a împrumutat-o, nu am niciun control, nu pot cere să vad acțiunea mea liberă de sarcini , mâine, in cont și nici nu primesc parte din chirie, că nu sunt eu market makerul. Pot doar să decid să vând acel titlu, iar asta e gapul care permite abuzuri și influențarea pieții.
Că e amuzant când eu pot doar decide să vând , la prețul pieții desigur, nu pot stabili cumpărătorul , dar nu controlez regulile pieții ( de stabilire a prețului și de alocare a cumpărătorul ), însă și astea sunt influențabile ( deși legal nu ) de broker și prietenii lui.
In criza trecută WV a fost pe punctul de a pați ceva similar și a fost salvată de familia Porsche , care era acționar principal și a făcut un takeover cumpărând o proporție semnificativă de acțiuni. Pentru ce contează în perioada aia lucram intr-o companie germană deținută de o familie , dar listata la bursă și au trebuit să facă la fel ( mai multe companii germane au făcut asta ) pentru a se proteja de shorturi. Au vândut active și și-au răscumpărat din acțiuni când au fost loviți de short. Dar asta presupune sa ai active /cash disponibile și și neagă orice presupus beneficiu de reglare a a pietei de către mecanismul de shortsell. E doar o unealtă folosită pentru că niște miliardari să jumulească ceilalți participanți la bursă de niște mulți bani, fără a exista preocupare cu privire la consecințe.
Catalinx(Citează)
31/01/2021 la 1:30 AM
Vă recomand să citiți și astea:
https://twitter.com/redditinvestors/status/1355382734802345984?s=19
https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/comments/l86h74/we_did_it_boys_gamma_squeeze_incoming/glblj1n?utm_medium=android_app&utm_source=share&context=3
Și da, am acțiuni la gme, sper să se lase cu niște falimente printre hedge funds, mi-am scos suma investită pe parcurs și cu restul pun umărul la circ.
Apropo, joi toate aplicațiile au oprit SIMULTAN cumpărarea de acțiuni, deci scuza cu fonduri insuficiente nu prea merge, mesajul de pe trading212 era diferit, ceva că intermediarul e de vină. Adică cineva de sus a zis stop joc și aia a fost, fiecare aplicație a venit apoi cu scuza proprie de nevoie.
Joi urma de fapt să se întâmple short squeeze și de asta au oprit de urgență cumpărarea de pe aplicațiile muritorilor de rând.
Florin M.(Citează)
31/01/2021 la 10:14 AM
Cred că intermediarul este cel descrie de SYAOnline mai sus, cel care execută efectiv ordinele buy and sell. Nu mă mir că toți au activat măsuri de protecție în același timp, volumul tranzacționat a fost uriaș.
nwradu(Citează)
31/01/2021 la 2:37 PM
pai asta nu e problema end-userului. asta e problema firmei. si daca firma nu are bani si nu s-a protejat pt asa ceva, ma scuzi, da’ de aia s-au inventat notiunile de faliment, de inchis firma, etc o firma nu e musai sa existe,
nu e corect ca firma – dupa ce a semnat un contract “veniti aici sa cumparati ce vreti/cit vreti” vine si zice “va limitam accessul la tranzactii pt ca noi n-avem bani in buzunare”
fish(Citează)
31/01/2021 la 2:52 PM
Hai ca nu e greu. Actiune se deconteaza in T+2. Tu cumperi acum, dar brokerul da banii peste 2 zile. Casa de compensare tb sa se asigure ca ii va da intr-adevar, si pentru asta cere garantii.
Cand actiunile sunt f volatile, valoarea acelei garantii creste. De asta RH a trebuit sa opreasca, pt ca nu mai avea bani sa creasca garantia.
Asta cel putin e mecanismul si versiunea oficiala, si eu aunt convins ca nu e 100% din poveste,ca RH vinde order flow-ul chiar la Citadel.
Eu sunt de acord ca ce a facut RH e de mega rahat si sper sa isi piarda toti userii, ca asta merita.
Marean(Citează)
31/01/2021 la 3:15 PM
De ce ai da cuiva imprumut o actiune, stiind ca ala va face tot ce poate ca sa ti-o dea inapoi cand valoarea va fi mai mica?
alunelu(Citează)
31/01/2021 la 3:29 PM
Pai pentru ca esti market maker si asta faci tu, bani din spread, fara risc.
Sau pentru ca tu crezi ca actiunile alea o sa creasca, si mai faci un ban din dobanda la imprumut.
Sau pt ca vrei sa tii actiunile pe termen lung, ca parte a unei strategii nai ample.
Sau poate vrei sa ai un cuvant de spus la AGA.
Sunt f multe motive.
Marean(Citează)
01/02/2021 la 10:04 AM
rolul shortingului in piata este de a preveni supraevaluarea cotatiilor.
ceea ce s-a intamplat in cazul gamestop, a dat deja game stop temporar platformei robinhood, dar le va da unul permanent gusterilor care vor ramane in brate cu actiunile descarcate de pompagii.
in definitiv, care este avantajul unui magazin fizic pentru jocuri? le poti pipai la raft?
daddy(Citează)
01/02/2021 la 11:58 AM
da’ dar atunci opresti de la vinzare toate actiunile din portofoliu. nu doar una dintre ele. zici “technical break” si te duci sa faci rost de bani. tu ca firma nu ai voie (din ce inteleg eu) – sa opresti de la tranzactionare numai un anumit client
fish(Citează)
01/02/2021 la 1:28 PM
In primul rand pt vanzare nu tre sa puna colateral, doar pt cumparare, ca doar atunci are de platit bani.
In al doilea rand, vanzarea nici nu a fost blicata, doar cumpararea.
De ce nu a oprit toate actiunile – pe de o parte pt ca se pare ca colateralul se pune per actiune, deci doar pt trazactiile cu GME a crescut cerinta, de la ceva gen sub 5% in mod normal la 100%, pe volume si preturi in crestere, si pe de alta parte daca oprrau toate actiunile era dezastru si azi probabil aveau 1000 de procese pe cap, nu unul.
Marean(Citează)
03/02/2021 la 2:45 AM
ce de cacat faza cu sters reviewurile negative in play .. adica le pastram doar pe alea care ne convin?
ce daca inainte avea 4, acum merita 1 si asta are, altfel care mai e rostul stelelor?
dan(Citează)