un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pump-ul Ripple a eșuat total (povestea zilei)

1 Feb 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

31 comentarii

Pump-ul de astăzi pe criptomoneda Ripple, adică un eveniment când, la ora 15:30 a României, zeci sau sute de mii de oameni din întreaga lume plănuiau să cumpere Ripple pentru a-i crește prețul, s-a transformat într-un eșec și chiar o țeapă de proporții. Public articolul acesta la 2 ore după momentul zero. M-ar mira să se mai schimbe ceva în viitor.

Sper că mulți vor învăța din această aventură că pe piața financiară nu se poate câștiga la grămadă, alături de sute de mii de oameni. Mai important, nu se poate câștiga cu anunțuri făcute cu câteva zile înainte, de genul “luni la ora 15:30 cumpărăm cu toții”, pentru că alții vor profita de astfel de informații și inevitabil vor trage în jos acțiunea. M-ar mira să meargă bine vreodată așa ceva.

Ripple este o criptomonedă care părea foarte de viitor întrucât permitea transferuri rapide și ieftine de valută. Ideea era că eu schimb aici lei în Ripple (XRP este prescurtarea), apoi îi transfer cuiva din Chile prin Internet, ca și cum i-aș da un fișier. Persoana respectivă schimbă acolo din XRP în pesos chilieni. Aceste tranzacții s-ar putea face în câteva minute și cu comisioane mult mai mici față de clasicele transferuri SWIFT interbancare, iar tehnologia blockchain asigură securitatea tranzacțiilor.

Ripple a semnat în timp parteneriate și a atras investitori de soi, inclusiv Western Union, VISA și alții. Părea să meargă bine, iar în 2020 un XRP urcase de la 0,3 USD la 0,8 USD. Problema este că, pe 23 decembrie 2020, Ripple a fost dată în judecată de către SEC —Securities and Exchange Comission— din SUA, care i-a acuzat că de fapt nu sunt o criptomonedă, ci un security, un titlu cum se spune la noi, adică ar fi trebuit să se supună altor reguli și proceduri de vânzare-cumpărare, funcționare șamd.

Valoarea s-a prăbușit imediat de la 0,8 USD la 0,11 USD și apoi s-a stabilizat pe la 0,23 USD. Mai mult, Ripple a fost scos de la trading de pe platformele americane și mulți îl vedeau deja mort.

Fast-forward către acum câteva zile, când câteva zeci mii de oameni de pe un grup de telegram și de pe Reddit au decis (“decis”) că astăzi, la ora 15:30, are loc un “pump”. Pump înseamnă că se pompează bani în Ripple, adică toți vor cumpăra pentru a-i crește valoarea.

Asta din start părea ceva fără o logică clară. Adică mecanica de “buy and hold” pentru acțiunile GameStop, de exemplu, celălalt scandal financiar al momentului, avea un scop clar: ții de acțiuni astfel încât fondurile de investiții să nu le poată cumpăra pentru ele și astfel le produci pierderi. Ce faci după aceea cu acțiunile? Nu e clar, dar măcar le-ai tras-o celor din big banks.

În cazul XRP, însă, nu există nici un motiv bun de a ține de monedă pe termen lung. De ce să cumperi în același moment cu mulți alții, când valoarea îi crește, ca să o păstrezi apoi câteva luni sau un an cu gândul că tribunalul va decide în favoarea Ripple în procesul contra SEC (sau că amenda va fi minimă)?

Dacă speri la asta, nu mai bine cumperi când prețul este mic?

 

Oamenii s-au amăgit între ei cu speranța că vor duce XRP la praguri mari. Cineva zicea de 100 USD. I-a explicat alt utilizator că ar fi nevoie de 4,4 mii de miliarde de dolari pentru a duce XRP la acel prag. Alții vorbesc de 5 USD. Mică șansă să poți duce de la 0,3 la 5 USD moneda și nimeni să nu vândă pentru profit pe parcurs.

S-au făcut în continuare meme-uri, s-au făcut zeci de discuții cu îndemnuri de a nu se panica și de a nu vinde prematur, ci de a cumpăra la ora respectivă. A fost un party pe toate canalele și mulți oameni probabil au simțit că aparțin unui grup mare și că fac parte dintr-o acțiune memorabilă ce îi va îmbogăți.

Au fost și unii care au scris mesaje realiste:

 

Anyway, s-a întâmplat ceea ce era de așteptat să se întâmple: imediat ce a fost anunțat planul de pump, unii au început să cumpere Ripple. Cu 0,25 USD, cu 0,32 USD, cu 0,41 USD șamd, că valoarea a crescut constant în ultimele zile.

Cu vreo două ore înainte de pump, a ajuns la un maxim de 0,75991 USD.

Apoi a început să scadă. De ce? Pentru că oamenii care au cumpărat ieri sau alaltăieri cu 0,25 USD au vândut la 0,75 USD. Ar fi putut aștepta să crească mai mult, dar un return de 300% probabil a fost suficient pentru ei.

Cu siguranță li s-au alăturat cei care dețin Ripple de mult, poate cumpărat în 2018 cu 0,58 USD. L-au ținut și au văzut cum valoarea s-a prăbușit în urma acuzațiilor SEC, iar vârful de astăzi, apărut nesperat printr-o acțiune concertată a unor entuziaști, a fost un fel de minune pentru ei. Au reușit să scape de tot Ripple-ul pe care-l dețineau și poate chiar cu profit.

Cu 30 de minute înainte de ora de pump, peste 462 de milioane de unități XRP fuseseră tranzacționate în cele 24 de ore anterioare, un volum enorm.

Este inclusiv (foarte) posibil ca întregul pump să fi fost o păcăleală inițiată cu intenție de câțiva deținători de Ripple. Aceștia și-au văzut investiția prăbușită de acuzațiile SEC și, ca să scape de Ripple, au folosit social media și grupurile de Telegram și Reddit pentru a convinge pe mulți alții să cumpere Ripple simultan pentru a-i crește valoarea măcar pentru câteva ore. Și, când valoarea a trecut de un anumit prag, cei din spatele acțiunii au vândut totul și au plecat acasă cu profit.

Asta nu-i ceva nou. Tehnica este cunoscută drept pump-and-dump, un tip de fraudă:

“Pump and dump” (P&D) is a form of securities fraud that involves artificially inflating the price of an owned stock through false and misleading positive statements, in order to sell the cheaply purchased stock at a higher price. Once the operators of the scheme “dump” (sell) their overvalued shares, the price falls and investors lose their money. This is most common with small cap cryptocurrencies[1] and very small corporations, i.e. “microcaps”.[2]

While fraudsters in the past relied on cold calls, the Internet now offers a cheaper and easier way of reaching large numbers of potential investors through spam email, bad data, social media, and false information

Asta este din Wikipedia. SEC-ul are pe site un fișier PDF cu mai multe tipuri de fraude, inclusiv una numită Affinity Fraud:

Never make an investment based solely on the recommendation of a member of an organization or group to which you belong, especially if the pitch is made online. An investment pitch made through an online group of which you are a member, or on a chat room or bulletin board catered to an interest you have, may be an affinity fraud. Affinity fraud refers to investment scams that prey upon members of identifiable groups, such as religious or ethnic communities, the elderly, or professional groups.

Grupuri bine delimitate pot fi acum și oamenii entuziasmați de pe grupuri de Reddit sau Telegram. O parte dintre ei probabil suferă de fear of missing out pentru că au ratat acțiunea GameStop. Cel mai probabil este că n-au înțeles că pump-ul Ripple în sine nu are un scop clar și că, dacă ei cumpără, înseamnă că altcineva vinde acele monede.

Nu zic că piața financiară este un joc cu sumă zero, dar pe porțiuni mici, pe “delta t”, poate fi considerată așa. Dacă cineva cumpără o unitate, înseamnă că altcineva i-o vinde. Nu-i fizic posibil, nici măcar în lumea monedelor digitale, ca doar să se cumpere de parcă noi monede s-ar genera pe loc din neant.

Și chiar dacă ar funcționa pomparea și XRP ar ajunge la 5 dolari sau orice altă valoare, ce faci apoi? Ca să scoți profit, trebuie să vinzi altcuiva la acel prag. Cui vinzi? Cine ar cumpăra la acea valoare?

Mirajul crowd-investingului, să-i zicem așa, s-a năruit rapid. Înainte de ora pump-ului, oamenii țipau între ei să nu mai se vândă. Repet, oameni care cu alte ocazii n-au putut cădea de acord dacă o rochie este albastră sau neagră sau dacă iPhone este mai bun decât Android aveau pretenția să se înțeleagă când este vorba de bani reali și mulți, dublați sau triplați în câteva ore.

La 2 minute după ora când trebuia să înceapă cumpărarea masivă, la 15:32, Ripple a căzut la cel mai mic preț al zilei. Văzând asta, și mai mulți oameni au vândut în timp ce alții au cumpărat, așa că scăderea a fost lentă, dar trendul clar în jos.

La ora pump-ului, Ripple era aproximativ 0,625 USD. La 5 minute după pump, scăzuse la 0,5 USD. La 10 minute, la 0,46 USD. La 15 minute, 0,4 USD.

 

Uitați-vă la graficul de mai jos (de aici), care arată volumul de Ripple tranzacționat în ultimele ore. Cel mai mare volum, peste 80 de milioane de unități, n-a fost înregistrat la ora pump-ului, ci aseară la ora 18. Atunci s-a cumpărat masiv și prețul a crescut.

Cu verde sunt intervalele în care majoritar s-a cumpărat, cu roșu cele în care s-a vândut. Observați că pe la ora 14 și până la pump și ulterior, majoritare au fost ordinele de vânzare. Nu m-ar mira ca cei care au văzut acest grafic până în ora pump-ului să fi înțeles ce urmează să se întâmple de fapt.

Ceva îmi spune că, după acest eșec, majoritatea vor concluziona că “scârbele alea n-a făcut hold”. Că totul ar fi fost un succes dacă niște mere stricate n-ar fi vândut. E posibil să nu-și dea seama că, cel mai probabil, câțiva oameni cu mulți Ripple au profitat de mulți alții într-o schemă clasică de pump and dump. La final, te și îmbărbătezi și nu renunți.

Momentan prețul Ripple s-a stabilizat pe la 0,42 USD și dă semne de scădere ușoară, probabil pe măsură ce tot mai mulți holderi se obișnuiesc cu ideea că nu va crește în perioada următoare și că s-a terminat treaba.

Voi ce-ați făcut? Ați pierdut, ați câștigat? Ați stat liniștiți și v-ați văzut de chestiuni reale?

    31 comentarii

  1. După ce am citit articolul tău (de dimineața) am intrat sa văd ce se intampla cu ripple si eram surprins de cât a crescut. Gândul meu era ca o sa cumpăr acum si vând după ce fac profit. Doar ca nu prea avea cum sa mai crească… era si logic ca oamenii o sa cumpere înainte de ora prestabilita pt pump … foarte logic!!!!

      (Citează)

    • Incercati moneda romanesca Elrond, macar investiti in ai nostri, au si o aplicatie similara Revolut, numita Maiar lansata ieri, randamentele 800% in 3 luni.
      XRP o mare teapa, desi am incasat profit bunicel pentru cateva ore de la cumparare.

        (Citează)

  2. -1 la felul in care ai promovat treaba (ca si cum ar fi sigura)

      (Citează)

    • N-am promovat nimic. Mereu m-am ferit inclusiv să spun în ce criptomonede sau acțiuni am investit eu tocmai ca să nu considere cineva că trebuie să mă copieze.

        (Citează)

  3. Intrat la 0.3 iesit azi la 0.65 way before the stupid pump hour. Mi-am facut banii de un PC nou, 2021 a inceput bine zic.

      (Citează)

  4. eu am iesti dimineata. per total 15% profit

      (Citează)

  5. Bravo vouă! Eu am vândut cu pierdere neașteptat de mică niște XRP cumpărat în 2018, așa că tot este un fel de victorie.

      (Citează)

  6. Eu m-am tinut de cuvant, am bagat 10 lei si am pierdut aproape jumatate. Eram acolo la 0,75, puteam sa vand, dar am zis ca mai las un pic. Dupa care vreo 2 ore n-am putut sa urmaresc, asa ca dupa deja nu mai avea sens. HODL !! :)
    Daca as fi bagat bani seriosi poate ca mi s-ar fi facut frica si as fi vandut in varf. Sau poate nu.
    Data viitoare bag rata la casa, macar sa fie o miza reala

      (Citează)

  7. Cumparat si vandut fum, asta sunt toate asa zisele cripto monede. Banii nu au valoare daca nu sunt sustinuti de o banca nationala care sa aiba niste rezerve de aur in seifuri.

      (Citează)

    • Nu mai exista monede legate de aur, Gaelex, din 1973.

      Banii sunt niste hartii care au valoare doar pentru ca noi toti credem ca au. La fel ca aurul, care e o piatra, for fucks sake, nici la cur nu te poti sterge cu ea, spre deosebire de bani. Sau la fel ca GME sa XTR.

      Deci ai mai multa dreptate decat crezi, asta voiam sa zic.

        (Citează)

  8. A fost exact ca la un hard fork. Imi aduc aminte in 2018 cand lumea se batea sa cumpere ETC pentru a avea noua moneda Callisto. Cine a vandut inainte de acel cluster a vandut un ETC cu 40$ Care cu cateva zile in urma era sub 20$. Dar din pacate au fist si cei care au vrut sa aibe noua moneda Callisto care se acorda la paritatea 1:1. Cei din urma fiind cei pierzatori defapt.

    Legat de ziua de azi, am luat ceva pe Kraken, sambata pe la 12:00 la aproximativ 0.32$ bucata. Astazi cand a sarit de 0.6$ adica dimineata, am bagat un stop loss de 0.6$ pe jumatate din monedele din portofoliu si am lasat sa mai treaca ceva timp activand diferite alerte. Cabd a ajuns la 0.7$ pe la 12 am modificat stop lossul la 0.65$ si am continuat monitorizarea. Pe la 13 cand a inceput sa cada automat mi s-a schimbat jumatatea de monede la un 0.62$ iar pe restu am apucat de am schimbat manual la un 0.58.
    Per total am facut un profit frumusel, de aproximativ +70%. Era de asteptat toata treaba, cei noi din pacate se mai ard dar asta inseamna experienta.
    In final, recomand tuturor incepatorilor sa se joace la inceput cu un maxim de 500$ pe o perioada de minim 6 luni. Altfel, sunt 90% sanse sa pierzi multi bani pt ca NU Ai DELOC EXPERIENTA.

      (Citează)

  9. Eu zic sa va îndreptați spre dodgecoin

      (Citează)

  10. Gaelex:
    Cumparat si vandut fum, asta sunt toate asa zisele cripto monede. Banii nu au valoare daca nu sunt sustinuti de o banca nationala care sa aiba niste rezerve de aur in seifuri.

    Ar fi frumos daca ar fi asa. Din pacate s-a renuntat la gold standard de ceva vreme, asa ca bancile centrale pot printa linistite cati bani vor. Ceea ce poate fi ok pe termen scurt, dar sigur nu poti zice ca sustine valoarea monedei respective.

      (Citează)

  11. Ieri la o masa in familie o verisoara pe care nu o stiam cu tehnica imi arata pe telefon cum a cumparat o moneda acum cateva zile, de 70 lei, si are 130 lei acum, planuia sa mai cumpere.
    Eram wtf, de unde stie asta sa cumpere crypto… cica i-a dat un coleg pontul si i-a instalat aplicatia.
    Ooook, acum inteleg la ce proportii s-a ajuns cu treburile astea… o sa ma astept sa mi zica si bunica la 80 ani ca a vandut casa pe bitcoin. Vin vremuri interesante cu profetii pe net.

      (Citează)

  12. Interesant ca Radu pune in post-ul de dimineata un link catre pump-ul XRP, inainte de a avea loc, ca mai apoi sa aflam ca avea si el de scapat de niste XRP

    Pump-uri (anterior anuntate) au loc regulat in lumea crypto, totusi …nu-mi amintesc sa mai fi vazut vreun articol pe tema asta la aici pe blog…nici macar post-mortem.

    Stiu…scopul link-ului de dimineata era pur informational

      (Citează)

  13. Mie mi se pare ca pump-ul Ripple a reusit.
    Scopul P&D e sa-i faci pe fraieri sa creada ca o sa creasca, ca sa le poti vinde.
    Dupa aia sigur ca pretul scade.
    Nu asta s-a intamplat? Daca ma uit la grafic, as zice ca da.

    Pump & dump e probabil cea mai raspandita forma de securities fraud, sper ca stiti.

      (Citează)

  14. Marean:
    Nu mai exista monede legate de aur, Gaelex, din 1973.

    Banii sunt niste hartii care au valoare doar pentru ca noi toti credem ca au. La fel ca aurul, care e o piatra, for fucks sake, nici la cur nu te poti sterge cu ea, spre deosebire de bani. Sau la fel ca GME sa XTR.

    Deci ai mai multa dreptate decat crezi, asta voiam sa zic.

    Zi-mi ca ai scris la misto si ca nu esti idiot…

    https://www.descopera.ro/maratoanele-descopera/povestea-aurului/8909070-aurul-in-industrie

      (Citează)

    • Nici una, nici alta. Daca e cineva idiot pe aici, cel mai probabil e sa fii tu.
      Ca eu n-am zis nicaieri ca aurul e useless pentru omenire, am zis, indirect, ca nu are nici o valoare de utilizare pentru average Joe, ceea ce e evident pentru orice non-idiot.

      De asemenea, sateliti si cacaturi care folosesc aur avem de vreo suta de ani, in timp ce oamenii au pretuit aurul de mii de ani, nu stiu daca stiai.

      Adica, pe intelesul tau: acu’ 6000 de ani nu existau sateliti, nu stiu daca stii, insa oamenii tot vedeau valoare in aur, ca si azi. De ce?

        (Citează)

  15. Dublat

      (Citează)

  16. Doua intrebari, la care am rugamintea ca cineva mai destept ca mine sa raspunda.

    Si va rog, faceti abstractie de faptul ca nu-s chiar analfabet functional si raspundeti cu cuvinte simple care chiar sa ajute:

    1. Cu ce se deosebeste un “pump” din asta de Caritasul de acum 30 de ani?
    Adica: unii care s-au imbogatit de pe urma altora care au crezut ca se imbogatesc si n-au facut decat sa dea banii la primii.

    2. Legea carei tari e aplicabila la un contract de cumparare si vanzare de criptomoneda.

      (Citează)

    • 1. in esenta, cu nimic, e tot frauda; o diferenta ar fi ca schemele ponzi dureaza mai mult :-)

      2. de pe internet:
      “In the United States, trading of crypto-assets is regulated by many different agencies at both the federal and state levels. Crypto-assets that meet the definition of a security are subject to regulation by the Securities and Exchange Commission (SEC) under U.S. securities laws.”

      “Is Coinbase regulated?

      Yes. Coinbase complies with all applicable laws and regulations in each jurisdiction in which it operates.

      United States Coinbase, Inc., the company which operates Coinbase and GDAX in the U.S., is licensed to engage in money transmission in most U.S. jurisdictions. Most of Coinbase’s money transmission licenses cover US Dollar Wallets and transfers. In some states, money transmission licenses also cover digital currency wallets and transfers on the platform. In other states, no money transmission license is required to operate a digital currency business.”

        (Citează)

    • 1. E o speculă, ia-o ca atare. Bursa are reguli scrise și nescrise, cam trebuie să știi ce faci, iar dacă nu, fie te documentezi, fie nu te bagi. Ca om normal cu un mic buget alocat n-ai să te îmbogățești, pentru că specula la nivel înalt se face cu bani mulți și riscuri destul de mari.

      2. De obicei cumperi criptomonede printr-un broker – de regulă sub forma unei aplicații, gen Revolut sau eToro. Chiar și pe revolut, alimentezi cu bani un cont de investiții unde cumperi acțiuni sau criptomonede prin intermediul brokerului. Cred că detaliile legale țin de broker, licență etc. Practic la broker vei avea un sold, din care poți cere transferul într-un cont bancar personal. Dacă ai obținut profit, se declară printr-o declarație unică în anul următor și plătești 10% impozit.

        (Citează)

    • @dam167
      nu e specula.
      adica depinde in ce sens folosesti acest cuvant, ca unii il folosesc doar cu conotatie negativa, in sensul de specula=escrocherie

      dar in domeniul pietelor financiare, specula este ceva perfect legitim, legal si chiar moral – este atunci cand cauti sa profiti pe termen scurt, spre deosebire de investitie, la care cauti sa profiti pe termen lung

      pump & dump insa e altceva, este o frauda prin care ii pacalesti pe unii ca merita sa cumpere, cu planul de a umfla artificial pretul ca sa le poti vinde

      de exemplu eu primeam intr-o vreme telefoane de la tot felul de brokeri care voiau sa ma convinga ca nu stiu care actiune de la BVB este “the shit”, au ei informatii ca o sa creasca si imi fac o favoare ca-mi spun, ca sa intru “acum”

      aia era probabil faza de pump din pump & dump

      partea noua la treaba asta cu reddit este ca pump-ul este public si toata lumea stie ca e pump, but they do it anyway, pentru ca… e fun, presupun

      e f interesant de fapt, intr-un sens nici nu mai poti sa zici ca e frauda :-)

        (Citează)

  17. Mihai Dobre:
    Incercati moneda romanesca Elrond, macar investiti in ai nostri, au si o aplicatie similara Revolut, numita Maiar lansata ieri, randamentele 800% in 3 luni.
    XRP o mare teapa, desi am incasat profit bunicel pentru cateva ore de la cumparare.

    CUm vine asta… e teapa dar ai facut profit… pai e teapa sau nu e teapa avand in vedere ca ai facut profit..

      (Citează)

  18. “…ții de acțiuni astfel încât fondurile de investiții să nu le poată cumpăra pentru ele și astfel le produci pierderi. Ce faci după aceea cu acțiunile? Nu e clar, dar măcar le-ai tras-o celor din big banks.”

    Endgame-ul la GME ar fi ca la un moment dat hedge fund-urile (care nu sunt chiar orice fel de fond de investitie) trebuie sa cumpere actiunile alea de undeva. Si o sa le cumpere cand o sa vina termenul de returnare la un pret mult mai mare fix de la cei care au cumparat acum. La intrebarea ta “Ce faci dupa aceea cu actiunile?” raspunsul e ca n-o sa le mai ai, le-ai vandut astora. Pentru ca short sell-urile erau >100% din numarul de actiuni disponibile teoretic n-ar trebui sa ramana nimeni pe dinafara.
    Cum iti dai seama ca e cazul sa vinzi nu stiu sa-ti zic. Ca unii o sa vanda la 10x, 20x, iar altii fara castig sau chiar pe pierdere depinde si in ce moment au cumparat si in ce moment o sa vanda.

      (Citează)

  19. Eu unul am pierdut cam 40$ dar.. am decis sa nu ii vand, oricum valoarea e mult prea joasa. Asa ca am sa ii tin acolo, poate se mai intampla ceva.. de aia e bine sa investesti o suma dupa care sa nu plangi.

      (Citează)

  20. @Marean: nu ziceam de speculă în sensul de escrocherie, dar e evident că suntem la început și am vrea să băgăm niște bani și să ne asigure ceva că nu-i vom pierde. Sau măcar că nu pierdem mult, ori nu despre asta e vorba. Cine a cumpărat BTC de 1000$ în martie avea profit de vreo 2000 în toamna anului trecut. A fost o ocazie la care ăia care se pricep au acționat, unii dintre noi probabil au stat și au cugetat. Pentru cine e interesat de asta și dispus să investească bani asemenea ocazii vin tot timpul.

    Asta e încă abordarea în RO, oare să ne băgăm, să nu ne băgăm, dacă iese prost. Cine a făcut profit din ceva poate a pierdut la un moment dat bani pentru că a încercat și a învățat cu timpul.

    Și short trading-ul este legal și chiar moral pe alocuri, atunci când scoate la iveală frauda.

      (Citează)

  21. (Primul reply a intrat la moderare)

    “cineva mai destept … sa raspunda”
    dam167:

    Cred că …

    Restul nu mai conteaza.

      (Citează)

  22. Eu aveam si am in continuare niste XRP luati acum vreo luna cu speranta se va ajunge la o intelegere cu SEC pe termen mediu si pretul ii va creste.
    A venit navala peste mine acest pump&dump, am urmarit cu atentie si bucurie evolutia, am avut 2x si n-am vrut sa vand ca prea crestea frumos. In final am ratat momentul asa ca am ramas in continuare cu ei.
    Singura parte buna e ca inainte de pump and dump eram usor pe minus, acum usor pe plus. Mentionez ca intentia mea initiala era sa fac 2x si sa scot, dar m-am hapsanit si acuma astept. Csf…

      (Citează)

  23. Eu aveam si am in continuare niste XRP luati acum vreo luna cu speranta ca se va ajunge la o intelegere cu SEC pe termen mediu si pretul ii va creste.
    A venit navala peste mine acest pump&dump, am urmarit cu atentie si bucurie evolutia, am avut 2x si n-am vrut sa vand ca prea crestea frumos. In final am ratat momentul asa ca am ramas in continuare cu ei.
    Singura parte buna e ca inainte de pump and dump eram usor pe minus, acum usor pe plus. Mentionez ca intentia mea initiala era sa fac 2x si sa scot, dar m-am hapsanit si acuma astept. Csf…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus