un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Xiaomi Pad 5: o tabletă imbatabilă ca preț pentru performanța oferită

11 Oct 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

34 comentarii

Xiaomi Pad 5 este imbatabilă ca preț pentru hardware-ul oferit în piața noastră. Mai simplu de atât nu pot rezuma tableta.

DESPRE CE VORBIM

Xiaomi Pad 5 este o tabletă de 11 inci, cu refresh la 120 Hz și rezoluție 1.600 x 2.560 px. Chipsetul este puternic, un Qualcomm Snapdragon 860, de nivel flagship acum 1-2 ani, și vine cu 6+128 GB sau 6+256 GB stocare tip UFS 3.1.

Bateria este de 8.720 mAh. Tableta are un port USB-C, difuzoare stereo, o cameră de 13 megapixeli pe spate și una frontală de 8 megapixeli. Dimensiuni 254 x 166 x 6,85 mm și 511 grame. Suportă și stylus, se cumpără separat.

Preț: 1.499 lei la eMAG și PC Garage. Prețul este excelent având în vedere că, cel puțin pe hârtie, se apropie foarte mult ca specificații de Samsung Tab S7, care costă dublu. Xiaomi Pad 5 este mai ieftină chiar decât Samsung S6 Lite, pe care o depășește mult în specificații.

CUM ARATĂ

Eh, tabletă. Nimic de raportat aici. Muchii drepte, bezel cât să o ții totuși în mână fără să declanșezi ecranul. Pe spate au făcut o manevră, modulul optic pare a avea două camere, dar este una singură acolo. Pe al doilea “obiectiv” scrie discret 13 MP. Probabil au avut mai multe astfel de componente.

Iat-o pe lângă un iPad Mini 6 de 8,3 inchi:

CE MI-A PLĂCUT

Vine cu un hardware neașteptat de bun pentru prețul ei. La 1.499 lei mi se pare un best-buy la fel de bun precum Nexus 7 la vremea lui și alte asemenea modele ce au rămas celebre. Știu că-i ușor de citit specificațiile și comparat cu prețul și dă un raport foarte bun, așa că probabil vă întrebați dacă are ceva ce nu se “vede” acolo, vreun schepsis ascuns. Mie nu mi s-a părut. Xiaomi Pad 5 este o tabletă bună, ținută în jos mai degrabă de Androidul de tabletă decât de altceva.

Ecranul nu-i remarcabil, dar își face treaba cu brio. Pierde un pic din nuanță și luminozitate când îl privești din unghiuri extreme, dar în același timp ai 120 Hz pe tabletă și rezoluție 2.560 x 1.600 px, ceea ce este neașteptat la acest preț.

Are și suport Dolby Vision, apropo, iar faptul că-i poți cumpăra un stylus Xiaomi mi se pare un punct forte important, că poate faceți genul de activități în care este util. Acesta, numit Xiaomi Smart Pen, se atașează și încarcă magnetic de pe carcasa tabletei și are 4.096 de niveluri de presiune.

Chipsetul se numește oficial Snapdragon 860. Niște benchmark-uri îl detectează ca Snapdragon 855+. În teste a dat rezultate bune:

  • Geekbench: 665 single-core, 2.669 multi-core, 2.831 grafică.
  • 3DMark Wild Life: 3.426 puncte

Rezultatele o plasează un pic sub Galaxy Note20 Ultra, dar mi se par oricum foarte bune și permit oricum să rulezi orice combinație de aplicații și cam orice joc ai vrea. Iar cu ecran de 11 inchi la 120 Hz, acestea vor fi și plăcute vizual.

Mai bine, un stress test a arătat că tableta nu intră în throttling și nu se încălzește. Testul s-a repetat de 20 de ori și performanța a fost aceeași în fiecare iterație. Asta înseamnă că te vei juca bine pe ea.

Sunetul a fost puternic și suficient de plăcut. Tableta are 4 difuzoare, chiar și compatibilitate Dolby Atmos, deși nu mi-e clar ce ai putea face cu ea pe tabletă.

CE NU MI-A PLĂCUT

Nu am găsit nimic important de reproșat. Arată ca o tabletă uzuală, are hardware bun, are preț excelent. De camera foto nu mi-a păsat.

Pot reproșa același lucru ca la toate Xiaomi-urile testate recent: interfața MIUI 12.5 este slab tradusă în română. Este inacceptabil de la nr 1 mondial pe telefoane. Chiar și pe engleză mi se pare o interfață prea complicată, iar în plus Android-ul de tabletă o complică suplimentar, că Google n-a mai optimizat de mult ceva pentru tablete.

Fază funny: pe spate avea o etichetă. Majoritatea produselor au una, o scot eu înainte de fotografiere. Pe această etichetă scria însă “to protect your consumer rights, do not remove this label”. Sper că Xiaomi nu are pretenția să stăm cu o etichetă din aia lipită mare pe spatele tabletei, nu? Am scos-o oricum și… nu s-a dezlipit bine. Dacă era a mea o dădeam cu niște apă călduță și săpun și o luam cu un scrapper, dar n-am insistat.

CONCLUZIE

Dacă vreți o tabletă ieftină și nu vă deranjează una mare de 11 inci, Xiaomi Pad 5 este cea mai bună ofertă din piață în acest moment. Nu este extraordinară, dar simți că-ți oferă mult mai mult decât ai dat pe ea.

Preț: 1.499 lei la eMAG și PC Garage.

    34 comentarii

  1. Vezi ca nu e 1499 lei

      (Citează)

    • Asta e combinația. Emag & co arunca gălușcă la bloggeri. Astia baga articolul, emag creste prețul. Gâște sunt destule. Nah, mănâncă si ei o pâine.

        (Citează)

    • fals, cumva baga oferta de la flanco, care e 1699.
      daca dai scroll, vezi ca are si emag, la pretul de 1499.

      dar urlu si eu ca emag fac manareli cu preturile, dar chiar fix de data asta nu e asa.

        (Citează)

    • Acum e 1800. Au facut reclama prin bloggeri si apoi au scumpit, as usual.

        (Citează)

  2. Merita precizat ca are Google services si merg pe ea Netflix, Prime si HBO Go fara artificii, spre deosebire de Huawei care nu le suporta oficial.

    Mai trebuia vizitat si aspectul huselor, daca exista si ce pot face. Plus despre cat tine tableta si cat dureaza o incarcare.

    Cu 4 difuzoare si Dolby pentru aia si ailalta ar trebui sa ofera o experienta cel putin decenta in Netflix si Prime.

      (Citează)

    • Lenovo P11 Pro am luat și eu, cu 1600 lei de la Banggood. Cred că este net superioara, chiar daca nu are cel mai puternic procesor. Acum a apărut și versiunea 2021 cu procesor mai performant.

        (Citează)

  3. A. One more thing. Tocmai mi am luat o tableta Lenovo P11 Pro, snapdragon 730 g, 6 gb ram, 128 gb stocare wifi și LTE, difuzoare tunate jbl care chiar se aud bine pt o tableta și, ce e mai important ecran oled cu hdr și dolby Vision. 2000lei, da nu e la fel de performanta ca xiaomi dar nici nu îmi trebuie, în schimb ecranul oled chiar face diferența la youtube sau Netflix

      (Citează)

  4. Coco:
    Asta e combinația. Emag & co arunca gălușcă la bloggeri. Astia baga articolul, emag creste prețul. Gâște sunt destule. Nah, mănâncă si ei o pâine.

    Este listata cu pretul de 1499 lei in sectiunea “Alte oferte”. Vanduta chiar de eMag.

    https://imgur.com/a/KvejK2i

      (Citează)

  5. Comparativ cu un iPad sh la același preț, care din ele va fi mai fiabila intr-un Orizont de 4 ani ani de acum înainte?

      (Citează)

  6. Cetateanul:
    Comparativ cu un iPad sh la același preț, care din ele va fi mai fiabila intr-un Orizont de 4 ani ani de acum înainte?

    Cred ca gasesti un Ipad nou pe la 1600. Eu am luat unul pentru scoala online a fetitei mele. Si nu as compara un Ipad cu un Xiaomi – ca fapt divers :D

      (Citează)

  7. Intrebare sincera: imi explica si mie un adult la ce foloseste tableta?
    Pt filme mi se pare prea mica si e mai comod sa ma uit pe laptop, pt social media e prea mare si oricum imi ajunge telefonul, de jucat nu ma joc. Inteleg ca e practica in deplasari, ca ocupa putin loc, dar in vacante eu nu lucrez (nu verific nici macar mailul) si nu ma uit nici la filme.
    Asa ca va intreb pe voi, la ce o folositi? Simt ca imi scapa ceva, ca multi oameni au tablete si ma indoiesc ca majoritatea si-au luat-o doar sa se uite la filme pe avion.
    Inteleg pentru copii, la ei mi se pare util intr-adevar, dar adultii la ce o folosesc?

      (Citează)

    • De acord. Am o tableta Lenovo Yoga de vreo 5 ani, in tot acest timp singura utilizare a fost sa ii pun filme copilului la drumuri lungi cu masina. Cred ca o folosesc de trei ori pe an – poate si din cauza ca harware-ul este cam depasit. Am descoperit o posibila utilizare: descarcat diverse reviste de pe torente (sunt multe tehnice de ex) si citit la culcare sau in vacanta.

        (Citează)

    • perfect adevărat. avem un ipad 3. luat când a apărut. cred că început de 2013.

      până acum a fost încărcată de maxim 10 ori. în 8 ani jumătate.

      era un articol, tableta este un produs de design care se vede frumos pe noptieră.

        (Citează)

    • Eu folosesc tableta pt. exact 2 lucruri: youtube (majoritar seara in pat, cand ma pregatesc de culcare) si un pic de browsing cand sunt prin casa si vreau ceva pe care e mai comod de citit decat pe telefon.

      Fundamental vorbind tabletele nu sunt foarte utile. Sunt un device secundar pe care il cumperi doar ca vrei, nu musai ca ai nevoie.

        (Citează)

    • Subscriu, nu ii vad utilitatea deloc, netflix ma uit la televizor iar pentru mobilitate am un ultrabook. Restul pot sa fac pe telefon .

      Poate pentru scoala , dar ca adult nu ii vad rostul

        (Citează)

    • la nimic nu foloseste tableta, oamenii le iau ca nu mai stiu ce sa cumpere dar simt nevoia sa cumpere lucruri pentru ca ii ajuta pe termen scurt sa mai scape de ei insisi

      PS copiii mici nu au ce cauta la tableta, iar copiii mari au aceleasi nevoi ca si adultii, adica computer si/sau telefon

        (Citează)

    • Până să-mi aproba Radu comentariul în care am scris mai detaliat:

      @Claudiu: Momentan ai eliminat doar fotografii, graficienii și artiștii în general și pe cei care fac documentare și pe care-i ajută cu cititul. Domenii care văd că n-au nevoie…

      @Marean: unii le iau pentru că înlocuiește un latptop/PC pentru home use – văd că toată lumea citește, umblă pe internet, caută rețete și tutoriale, comandă chestii, astea cum le faci? doar de pe telefon? Ăia care au tot timpul un PC sau laptop deschis normal că nu simt că au nevoie, dar mai nou mulți nu au.

      Până la urmă tableta (de fapt iPad Pro) e un ecran tactil de referință în domeniul graficii de toate formele, câștigă teren față de produsele high end de la Wacom dar da, cine are nevoie de așa ceva?!

        (Citează)

    • iPad Pro 11″ 2021

      – citit
      – GoodNotes (am eliminat total hartia din “luatul notitelor”)
      – browsing, prefer oricand sa stau pe tableta decat pe laptop
      – light editing in MS Office
      – Teams
      – Youtube
      – “display secundar” in sensul in care o mai folosesc pentru un Udemy
      – Emby, Netflix, Prime sau HBO mai putin, acolo prefer televiziorul, dar oricand prefer tableta in fata unui laptop cand e vorba de asa ceva

      Acum, la drept vorbind, am tablete de vreo 11 ani, am inceput cu Archos 70 cu Android 2.1/2.2 parca, trecut prin seria Transformer de la ASUS, prin Nexus 7 (al doilea model), Samsung Galaxy Note Tab, vreo doua Huawei-uri (chiar si acum mai folosesc un MediaPad M5, ecran e foarte bun), un LG G Pad primit cadou la un telefon LG, o tableta cu Windows, Toshiba Encore, decenta la vremea ei si vreo 3 iPad-uri (2, 2017 si Pro-ul).

      Cele mai utile au fost:

      – Nexus 7 – foarte, foarte, foarte smechera. Foarte rapida la momentul respectiv, ecran genial, Full HD pe 7 inchi, folosita pentru browsing, mail, navigatie auto, foarte utila.
      – MediaPad-ul M5 de la Huawei, folosita exclusiv la Netflix, Prime si HBO Go, are si SIM deci utila in caz de lipsa wifi. Ca specificatii e inca destul de actuala. Ecran foarte bun, difuzoare foarte bune.
      – iPad 2017 si iPad Pro (explicat mai sus)

      Celelalte au fost experimente toate si aveau multe neajunsuri, dar si parti bune :). Archos-ul a fost un experiment. Desi era ok, touchscreen bun, se misca ok, nu existau atunci aplicatii deloc pe Android care sa profite de ecranul de tableta sau de landscape. Transformer-ul era Tegra 2 si Honeycomb, fail pe video, cam fail pe OS, dar facea o echipa buna cu tastatura din dotare. O puteai folosi sa inlocuiesti un laptop in task-uri light. LG G Pad-ul era o gluma, RAM putin, rezolutie proasta, singura utilitate era ca “display inteligent” pentru smart home, dar a ramas cu un Android arhaic, deci no go. Toshiba cu Windows a fost un experiment ok :), dar RAM putin, procesor slabut, per ansamblu era ok pentru browsing sau video.

      Ce e interesant e ca absolut toate tabletele pe care le-am insirat aici functioneaza inca :). O singura problema am avut cu Transformer-ul pe care a trebuit sa-l trimit in service prin Slovacia, dar in rest toate au fost ok si inca sunt ‘operationale’ :).

        (Citează)

    • @dam

      Da, eu zic ca toate alea le faci de pe telefon, si iti zic si de ce: pt ca cel mai important la un device e sa mearga repede, nu sa aiba ecran mare, si de obicei cel mai rapid device handheld din casa e telefonul, pt ca el e cel mai folosit deci el este la limita maxima a bugetului.

      O tableta care merge la fel de repede ca un telefon – la o anumita plaja de pret – este mai scumpa decat un telefon, ca are ecran mai mare, deci automat majoritatea oamenilor nu si-o permit, pt ca bugetul e consumat deja de telefon.

      Nu stiu daca sunt clar, exemplu fictiv: dau pe telefon 1500 de lei. Ca sa am o tableta la fel de rapida, trebuie sa dau 2000 de lei pe ea. Dar atunci mai bine dau 2000 pe telefon, ca folosesc f des. Dar eu nu-mi permit bugetul asta nici pt telefon, nici pt tableta, deci nu voi lua tableta aia de 2000, voi lua una mai ieftina. Care va merge mai prost decat telefonul, motiv pt care nu o voi folosi nici atunci cand poate ar ajuta ecranul mai mare.

        (Citează)

  8. Totul e copy / paste iPad & iPadOS.

    Până și numele: Xiaomi Pad 😅

      (Citează)

  9. Pacat ca au facut-o asa mare. Mi Pad 4 era de 8 inch, concurenta cu iPad Mini. Poate fac si ei o versiune mini.

      (Citează)

  10. imbatabila? nasol.. si te-ai grabit sa iti iei ipad :-)

      (Citează)

  11. De ce ai dat jos eticheta? sa nu patiti ca acum cativa ani, cand Quick Mobile (parca) i-a cerut unuia care testase un telefon sa-l plateasca pentru ca prezenta urme de folosire.

      (Citează)

  12. O tableta calumea , allrounder perfect ! Pretul este bun, avand in vedere ca toate celelalte costa mult mai mult , dar experienta si fluiditatea cum sunt ? Vei primi actualizari ? Merita mai mult in raport cu un S6 lite/S7 lite ?

    Ipad 10.2 e mult mai puternic de exemplu .

      (Citează)

  13. La emag e intre 1700 si 1800 lei, iar la pcgarage e 1800 lei. Nu vad nicaieri pretul mentionat de tine, nici la produs, nici la ‘alte oferte’

      (Citează)

  14. mircea:
    fals, cumva baga oferta de la flanco, care e 1699.
    daca dai scroll, vezi ca are si emag, la pretul de 1499.

    dar urlu si eu ca emag fac manareli cu preturile, dar chiar fix de data asta nu e asa.

    Poți sa dai scroll cat vrei tu. Nu o găsești la 1499 nicăieri.

      (Citează)

    • sefu, cand am scris CHIAR ERA 1499, ma jur pe rosu.
      am pus alt comment, chiar au scumpit iemag de cand am scris atunci.
      niste bijnitari ordinari.

      las ca vine emag si o sa fie 1599, best price ever

        (Citează)

  15. Pacat ca nu are GPS ca era perfecta la banii astia. Vroiam sa o folosesc in masina la navigatie juma de ecran si youtube juma de ecran in excursiile din weekend / concedii.

      (Citează)

  16. bwhaha de data asta da, multa mu13 emag!! cand am pus comment chiar era 1499 vandut de emag.
    hoti cu hash mare.

    Calin:
    Acum e 1800. Au facut reclama prin bloggeri si apoi au scumpit, as usual.

      (Citează)

    • era 1499 la emag dar puteai sa o iei doar din showroom

      intre timp s-a schimbat pretul la emag din showroom, este 1799

      se numeste “dynamic pricing”, cred, adica daca e trafic mare pe produs, creste si pretul

        (Citează)

  17. A.:
    Intrebare sincera: imi explica si mie un adult la ce foloseste tableta?
    Pt filme mi se pare prea mica si e mai comod sa ma uit pe laptop, pt social media e prea mare si oricum imi ajunge telefonul, de jucat nu ma joc. Inteleg ca e practica in deplasari, ca ocupa putin loc, dar in vacante eu nu lucrez (nu verific nici macar mailul) si nu ma uit nici la filme.
    Asa ca va intreb pe voi, la ce o folositi? Simt ca imi scapa ceva, ca multi oameni au tablete si ma indoiesc ca majoritatea si-au luat-o doar sa se uite la filme pe avion.
    Inteleg pentru copii, la ei mi se pare util intr-adevar, dar adultii la ce o folosesc?

    Filme atunci cand tv ul este ocupat de sotie. Laptop nu am.

      (Citează)

  18. ….plus ca fiind probabil asamblat de un uiqur mic batut bine, pe viitor va avea o valoare cel putin la fel de mare precum manusile facute din piele de om de nazisti.

      (Citează)

  19. ba trag io ceva in dyneamiec praicing al lor, dar ce se cred astia frate

    Marean:
    era 1499 la emag dar puteai sa o iei doar din showroom

    intre timp s-a schimbat pretul la emag din showroom, este 1799

    se numeste “dynamic pricing”, cred, adica daca e trafic mare pe produs, creste si pretul

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus