►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
« Știri despre tehnologie – 5 noiembrie 2021
Freshful a avut aproximativ 1.500 de comenzi în prima săptămână »
5 Nov 2021 ·
Black Friday este momentul din an când se cumpără cele mai multe televizoare, că de obicei atunci au cele mai bune prețuri. Dacă vă interesează un model OLED (și ar trebui, sunt excelente), uitați-vă la cele LG, de obicei oferă performanțe remarcabile la prețuri foarte bune în astfel de oferte speciale. Am făcut mai jos un ghid de achiziție pentru a vedea mai ușor diferențele între cele patru serii de OLED-uri LG, care mai mult ca sigur vor avea prețul redus într-un magazin sau altul.
Update: un articol mai nou vorbește despre diferențele între OLED-urile LG din seria 2022.
Întâi, ce este un televizor OLED? Pe un astfel de ecran, însăși pixelii se aprind sau se sting în diversele culori necesare. Pe alte tipuri de televizoare există de obicei LED-uri albe pe lateral și filtre de culoare ce generează imaginea finală, uneori cu mici efecte nedorite. Pe OLED, negrul este chiar negru deoarece pixelii chiar se sting în acea zonă. Culorile sunt de obicei mai intense, iar tehnologia permite și HDR de calitate pentru că are gamă dinamică mai mare, plus lag mai mic de procesare.
Mă felicit pentru decizia de a cumpăra, la Black Friday acum doi ani, un televizor OLED marca LG. Funcționează în continuare ireproșabil și, deși sunt zile când stă câte 10 ore pe același post TV, nu are nici un efect nedorit de ghosting sau alte artefacte de care se temea lumea la începuturile acestei tehnologii. Mai important, m-a corupt definitiv în tabăra OLED. De câte ori văd acum un televizor normal nu pot să nu remarc tot felul de bleeding-uri și blooming-uri de lumină și alte efecte ce nu apar deloc pe tehnologia OLED.
LG este principalul fabricant de paneluri OLED și televizoarele lor au prețuri decente. Au patru game principale, A1, B1, C1 și G1. Iată diferențele între ele și pentru ce tip de conținut se potrivește fiecare.
Au coduri precum OLED55A13LA, unde 55 este diagonala în inci și seria A1 este precizată imediat după aceasta. Sunt disponibile cu diagonale de 48/55/65 și 77 inci. Seria A1 a fost lansată în acest an pe piață și sunt televizoare OLED bune pentru urmărit televiziune clasică, Netflix și YouTube, dar nu și gaming.
Televizoarele A1 au ecran 4K la refresh maxim 60 Hz, sunet 2.0 canale de 20W, suportă tehnologiile HDR moderne precum Dolby Vision IQ și HDR10 Pro, au și telecomandă Magic Remote. Procesorul din interior este un α7 de generația 4 și WebOS 6.0, ultima versiune, iar porturile HDMI sunt versiunea 2.0.
Deși sunt seria entry-level în OLED, sunt foarte bune pentru filme și servicii streaming. Suportă toate tehnologiile HDR, inclusiv Dolby Vision de pe Netflix și altele, iar telecomanda cu gesturi în aer este foarte ușor de utilizat în astfel de interfețe.
Când spun că nu sunt pentru gaming, mă refer că nu pentru gaming avansat. Puteți lega oricând o consolă de jocuri la ele pentru gaming HDR 4K, dar nu au refresh variabil și G-Sync precum următoarele serii.
Au coduri precum OLED55B13LA, sunt disponibile în 55/65 și 77 inci. Sunetul este mai bun, au 2.2 canale și maxim 40W putere sonoră. Ecranul 4K are refresh maxim de 120 Hz și de aici se leagă principalele funcții suplimentare.
Avantajul lor principal față de seria A1 este prezența a două porturi HDMI 2.1, care aduc cu ele câteva tehnologii noi, printre care posibilitatea de a afișa imagini 4K @ 120 Hz și VRR, adică variable refresh rate, funcție utilă în jocuri. Televizoarele B1 sunt compatibile NVIDIA G-Sync și AMD Freesync, adică vă veți putea juca pe ele cu rată de cadre adaptivă conectându-le la un computer cu placă video modernă (tot cu HDMI 2.1) sau o consolă de jocuri precum PlayStation 5/Xbox Series X.
Altfel spus, B1 sunt modelul entry-level pentru cei ce vor gaming avansat pe televizor, cu FPS variabil și mare.
Cod OLED55C13LA pentru modelul de 55 inci, de exemplu. Sunt disponibile în variante de 48/55/65/77 și 83 inci și reprezintă cea mai bine vândută serie LG OLED.
C1 este o serie B1 cu câteva upgrade-uri în plus. Procesorul este un α9 generația 4, nu α7 gen 4 ca pe cele dinainte, un procesor mai puternic, care face procesare de imagine mai avansată și deci vă puteți aștepta la o calitate ușor îmbunătățită a imaginii față de B1 și A1, poate în situații precum upscaling de la rezoluție mai joasă, lag mai mic în procesare (ceea ce contează în jocuri) și alte asemenea avantaje, inclusiv câteva moduri de îmbunătățire a imaginii pentru jocuri și reglaje HDR.
Ecranul este tot 4K @ 120 Hz, sunetul 2.2 de 40W, dar toate cele patru porturi HDMI sunt versiunea 2.1 cu VRR, G-Sync și Freesync. Procesorul α9 face de fapt acest model chiar ideal pentru gaming avansat deoarece reduce la maxim acel lag ce poate apărea pe fluxul de date între ieșirea plăcii video și afișarea pe monitor după interpretarea și procesările de rigoare.
Eu știu câteva persoane care folosesc un C1 ca monitor de PC. Modelul de 48 inci este de obicei mai ieftin decât un monitor de PC care să fie 4K HDR cu HDMI 2.1 și rată variabilă de refresh. It’s that good.
Site-ul FlatPanels HD spune despre el: “It is as close to a complete package as you can get today. It is a value-for-money OLED TV with excellent picture quality in SDR and HDR, and it deserves our Highly Recommended Award. LG C1 is a great choice for movie watching, gaming, and more.”
Mențiune specială: există și seria CX, coduri de forma OLED55CX, apare des în reduceri și nu m-ar mira să fie și la Black Friday. Este practic generația anterioară seriei C1, dar 90% la fel de bună. Procesorul este un α9, dar de generația a 3-a, webOS este versiunea 5.0, nu 6.0, și nu știu dacă permite upgrade-ul. Ai însă la bord porturi HDMI 2.1 cu VRR, ai G-Sync, este foarte bun pentru gaming avansat. Dacă diferența de preț este mică, luați C1 în loc de CX, desigur.
Este televizorul de lux al gamei, ca să zic așa. Panelul său este unul numit OLED Evo de către LG, adică ceva mai bun, și urcă la 120 Hz. Sunetul este 4.2 canale compatibile Dolby Atmos, maxim 60 W, adică are mai multe difuzoare în interior. Procesorul este tot α9 gen 4, porturile sunt HDMI 2.1 și, pentru jocuri, este la fel de bun ca și seria C1.
LG a reproiectat straturile panelului OLED Evo și obține o trecere mai bună a luminii prin ele, ceea ce înseamnă la final imagine mai luminoasă și culori mai intense, mai clare, mai apropiate de nuanța codată original în semnal. A obținut o mulțime de premii CES 2021 pentru asta.
Să zicem deci că poate oferi imagini mai bune decât seria C1. Pe partea de gaming, este similar cu C1 în ceea ce privește G-Sync, refresh variabil și auto low latency mode.
Seria G1 vine și cu un design elegant. Televizorul este foarte subțire, fiind gândit pentru montarea pe perete. Dacă-l vreți pe suport, există unele elegante, care se potrivesc într-o casă cu design bine aranjat.
Există și seria Z1, care-i gama Signature, aspect special, funcții de top, aș spune că nu ceva ce vezi uzual la Black Friday.
Toate seriile includ diverse funcții pe care nu le-am mai precizat. Sunt tot felul de moduri de îmbunătățit imaginea în funcție de conținutul la care vă uitați (sport, filme etc), moduri Eco, compatibilitate Dolby Atmos pe toate, compatibilitate eARC pe unul dintre porturile HDMI (utilă pentru soundbar-uri sau sisteme home cinema avansate), Airplay 2 șamd.
Dacă vreți “the very best” OLED de la LG, acesta este, însă altfel seria C1 este excelentă pentru gaming de diagonală și rezoluție mare în HDR. Diferența de preț față de B1 este de obicei foarte mică. Părerea mea este că seria A1 îi va mulțumi însă pe marea majoritatea a celor care fac upgrade la televizor, mai ales dacă este primul OLED pe care-l achiziționează. Și, repet, te poți juca foarte bine pe A1 de pe console sau PC, doar că nu la rate de refresh mari și variabile.
O idee despre dimensiuni: eu am două televizoare de 55 de inci și mi se pare diagonala perfectă pentru camere normale de apartament. De unul dintre ele stau la puțin peste 2 metri. Prima oară mi s-a părut un televizor imens, dar după o săptămână m-am obișnuit. Sfatul meu: 48 inci doar dacă-i la super-ofertă, altfel căutați 55 inci, iar 65 inci doar pentru camere mai mari.
Magazine: sfatul meu este să așteptați Black Friday la eMAG (televizoare LG OLED), pe 12 noiembrie, este posibil să aibă cele mai bune oferte din piață. Și AVstore are de obicei oferte bune la televizoare, așteptați și ofertele lor.
Ca să știți însă cu ce comparați, Altex vinde deja de BF modelul A1 de 48 inci cu 3.500 lei și modelul A1 de 55 inci cu 4.000 lei, iar B1 costă 4.983 lei. Mai multe OLED-uri pe Altex găsiți aici.
Pe de altă parte, evoMAG în Black Friday vinde un C1 de 55 inci cu 4.999 lei. Oferta este bună, e cam cel mai mic preț pe care l-a avut în acest an (posibil să-l mai fi văzut la 4.800 de lei cândva, dar nu garantez). De remarcat că este mai ieftin decât generația anterioară CX la evoMAG, ceea ce n-ar trebui să se întâmplă. Mai multe OLED-uri pe evoMAG găsiți aici.
Și PC Garage vinde la Black Friday devreme televizoare LG OLED. Un B1 de 55 de inci costă 4.999 de lei la ei. Ar trebui să luați un C1 la acel preț, vedem pe 12 noiembrie mai multe oferte. Între timp, mi se pare ușor de parcurs orice ofertă de televizoare dacă rețineți diferențele între serii și faptul că generațiile au nume de tipul C9, CX, C1, iar acest nume apare la mijloc în codul televizorului.
« Știri despre tehnologie – 5 noiembrie 2021
Freshful a avut aproximativ 1.500 de comenzi în prima săptămână »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
24 comentarii
05/11/2021 la 12:22 PM
Daca tot te-ai riscat: înșiși pixelii. Unde mai pui ca însuși autorul ar fi trebuit sa stie treaba asta, doar e limba lui materna.
IonP(Citează)
05/11/2021 la 12:34 PM
Nu se spune “te-ai riscat” ci doar “ai riscat”
Andrei I(Citează)
05/11/2021 la 2:54 PM
Având în vedere că Radu nu prea face greșeli gramaticale, ai fi putut să îi dai un mail, nu să faci public shaming ;)
Cătălin Tănase(Citează)
05/11/2021 la 12:40 PM
Daca tot faci un ghid, la C1, poti adauga si un link catre https://old.reddit.com/r/OLED_Gaming/ :). Eu am un OLED48 C1 pe post de monitor de cateva luni, este fenomenal in productivitate cat si media si gaming. Il voi folosi inca un an-doi, pana cand or aparea efectiv monitoare oled.
sambu(Citează)
05/11/2021 la 1:36 PM
Asa de curiozitate, ce faci cu un astfel de monitor? Ce productivitate ai la hectar?
Okochea(Citează)
05/11/2021 la 12:50 PM
Pe emag la un A1 scrie ca e la 50 Hz.
Coco(Citează)
05/11/2021 la 1:29 PM
Ah, unde era ghidul asta acum vreo 2 saptamani, cand m-am uitat ce sa adaug in favorite?
Oricum nu cred ca-mi iau nimic, ori vor fi preturi mari, ori n-o sa fie stoc. Nu ma mai trezesc la 6 dimineata sa dau refresh.
Sorin(Citează)
05/11/2021 la 1:52 PM
Si pana la urma ce ai adaugat la favorite? Ce ti-a atras atentia din ce exista acum pe piata?
Andrei G(Citează)
05/11/2021 la 1:55 PM
Comentariu din ciclu “E frumos dar nu prea”
Andrei(Citează)
05/11/2021 la 2:35 PM
55B1 si 55CX. Am pus si C1 in favorite, dar nu ma astept la mari reduceri.
Sorin(Citează)
05/11/2021 la 1:53 PM
Nu stiu de ce insistati voi cu refresh de la ora 6 cand Emag-ul a inceput in fiecare an BF dupa ora 8. In plus produsele vedeta se vor da in primele minute, ma gandesc ca TV-uri vor fi multe, bineinteles cu oferta decenta 10 -15 %.
Marius(Citează)
05/11/2021 la 2:28 PM
Fain C1, era și la mine pe listă. Până la urmă am luat un LED bun, că OLED-urile nu sunt chiar atât de luminoase și, dacă le vrei luminoase, riscul de burn-in crește.
Giani Mucea(Citează)
05/11/2021 la 2:56 PM
Poti tine pe ecran 4 ecrane 1080p, complet lizibile. Vorbind de hectar, ai un real estate pe care ti-l poti menaja dupa plac. Folosind Power Toys, un utilitar Microsoft, poti configura Fancy Zones ca sa fie mult mai usor de folosite cate 4 ecrane.
Lucrand in software development, pot avea o aplicatie, o baza de date, statistici server si chat/git/youtube pe acelasi monitor, complet vizibile.
Sau un editor de cod derulat vertical in stanga si doua ecrane in dreapta. Nu te chinui cu alt tab.
sambu(Citează)
05/11/2021 la 3:55 PM
:)))))))
+1 (asta ilustreaza perfect proverbul ala cu paiul si barna….)
Marius(Citează)
05/11/2021 la 4:35 PM
Conform Linus, fac in continuare burn-in usor OLED-urile LG, el plangandu-se de un CX de 48″ folosit ca monitor. Dupa pixel refresh s-a declarat satisfacut de cum arata ecranul, dar nu mai este nou si desigur are urme de uzora.
Scenariul monitor pentru PC nu este viabil pentru ca imaginea este foarte statica, nu se misca nici pe departe cum se schimba la emisiuni TV sau Netflix.
Deocamdata BX-ul meu se vede in continuare foarte bine, folosire 6~8 ore pe zi de aproape 1 an de zile. 55″ este cam prea mult pentru mine, pentru dormitor 48″ era numai bine.
Gaelex(Citează)
05/11/2021 la 5:42 PM
Eu astept philips the one, varianta 2021. 50 inci. Daca pica la max 2500 lei l-am halit. Sau macar varianta 2020 la un 1800 acolo.
Oledurile le las ptr astia mai fitosi. Tehnologia oled pe tv este prea tanara inca si prea scumpa. Mai peste cativa ani poate se schimba treaba.
Blackskull(Citează)
06/11/2021 la 9:08 AM
Same here, imi pare rau ca inca nu am vazut unul live
Sorin(Citează)
05/11/2021 la 9:31 PM
Util ar fi un ghid și pentru alte mărci de TV și poate chiar și alte categorii (LED).
M(Citează)
05/11/2021 la 10:17 PM
Bine, bine, dar au DTS?
the_real_blue(Citează)
06/11/2021 la 11:24 AM
LG nu mai are DTS din 2017, am 2 bucăți din 43UJ701V care a fost ultimul lor model ce suporta și asta. Este de asemenea ultimul lor model cu sunet de Harman Kardon, Samsung au cumpărat firma doar ca să le închidă contractul cu LG.
Cam incomod că nu suportă DTS, trebuie să fiu atent la ce iau de pe net.
Gaelex(Citează)
06/11/2021 la 12:32 PM
Nu face nici pass-through catre un sound system?
Andrei I(Citează)
07/11/2021 la 1:25 AM
Eram retoric … am vazut ca de cand cu problema asta, bajetii care pun torente au inceput sa le puna cu DD5.1 in loc de DTS dar ce facem cu alea mai vechi? trebuie refacuta colectia… Din cauza asta, toate tv-urile noi fac transcodare pentru ca nu stiu sa citeasca sunetul si asta inseamna calitate proasta a imaginii sau daca dai direct play nu o sa ai sunet. Super
P.S. Lg este SINGURUL producator de OLED-uri din cate stiu eu, nu cel mai mare…
the_real_blue(Citează)
06/11/2021 la 2:48 PM
Ma bate asa un gand sa schimb tv-ul actual Samsung doar sa trec de la led la oled ca parca au inceput sa fie preturi mai ok.
Ma uitam la LG insa sound bar-ul, telefoanele etc sunt Samsung si parca as lua tot un tv din acelasi “ecosistem”.
Au ceva similar Samsung sau sunt mai ok cele de la LG?
alexul(Citează)
08/11/2021 la 3:43 PM
Spectaculos Oled-ul, il recomand oricui are niste bani de spart.
Eu am achizitionat prin septembrie modelul 65CX, vreo 6200 lei. A fost cel mai bun pret la aceasta gama si diagonala din ultimele 6 luni. Chiar sunt curios ce preturi o sa aibe de BF. Recunosc ca m-as oftica daca ar fi mai jos de 5500 lei.
corny(Citează)