un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Digi a lansat Fiberlink 2,5 Gbps și 10 Gbps (wow!)

30 Sep 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

30 comentarii

Într-o conferință încheiată acum câteva minute, Digi a anunțat lansarea pe piață a două noi servicii: Fiberlink 2.5G și Fiberlink 10G.

Așa cum le spune numele, vorbim de:

  • 2,5 Gbps – 45 lei/lună, bandă upload/download simetrică
  • 10 Gbps – 50 lei/lună, bandă upload/download simetrică

Momentan serviciul este testat în două zone din București și unii clienți vor fi invitați să-l testeze începând din 1 octombrie. Disponibilitatea extinsă vine din decembrie și apoi extinderea treptată a acoperirii.

Mai exact, etapele sunt:

  • 1 octombrie: câteva zone din sectorul 1
  • decembrie: întreg orașul București
  • martie 2022: Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Timișoara
  • cândva în 2022: celelalte reședințe de județ

Digi va pune la dispoziție echipamente compatibile pentru clienții rezidențiali, desigur, dar încă nu au anunțat prețurile pentru echipamentul terminal din casă. Serviciul va fi disponibil și pentru abonamente business, dar nu știu la ce prețuri.

Este un milestone impresionant. Eu vreau net rapid și până și eu nu sunt convins că am nevoie de unul atât de rapid. Ce-i drept, am tras ieri un joc de 80 GB cu 110 MB/s de pe serverele producătorului, deci la limita serviciului Fiberlink gigabit. Un 2,5 Gbps ar fi mers aici.

Sincer să fiu, nici nu contează așa tare. Țin minte lansarea Fiberlink 1000 de acum mulți ani, cred că 2013, și câți spuneau atunci ce ai putea face cu astfel de viteze. Eh, uite că ai ce face. Sper că peste vreo 10 ani să pot spune același lucru despre Fiberlik 10G.

Cei de la Digi au arătat și un test pe cablu, făcut pe un ultrabook. S-a prins 8.230 Mbps download și 7.429 Mbps upload pe Speedtest. Au făcut și pe wifi cu laptop și telefon, se duceau spre 1.700 Mbps. M-am emoționat pentru că îmi aduc aminte momentul când mi-am pus acasă net pe cablu de la Digi la 128 kbps. Trăgeam cu 16 KB/s de pe net și era wow față de modemul telefonic folosit până atunci. Am ajuns departe…

Toate abonamentele Fiberlink au bandă simetrică de acum, apropo. Ce vă spuneam eu, că am deja upload de 1 Gbps de ceva vreme, se confirmă în curând pentru toată lumea.

Ca să fie mai clar, am aflat următoarele în sesiunea Q&A:

  • echipamentele de prin scările blocurilor deja sunt compatibile. Serviciul 2.5G sau 10G trebuie doar activat de Digi pentru fiecare client și mai trebuie un echipament în casa clientului.
  • echipamentul din casa clientului poate avea diverse forme, depinde dacă vrei cu router sau fără router, cu Wifi 6 sau ai tu deja șamd. La nivelul de bază, însă, trebuie un media convertor care să știe să scoată 10 Gbps pe port Ethernet. Acest echipament va fi închiriat de la Digi odată cu activarea serviciului. Prețul încă nu a fost anunțat.
  • este treaba clientului să aibă PC-uri sau telefoane compatibile, desigur. Adică tu trebuie să ai în PC placă de rețea de 2,5G sau 10G sau un router care să dea mai departe astfel de viteze (prin Wifi6 sau tot pe cablu).

    30 comentarii

  1. Oare ce inseamna implementarea fizica? Separat de echipamantul care-l primesti in casa.
    Ca fibra nah .. duce. Pun echipamente pe scara, conectica pe strazi?

    Intrebarea apare natural vazand perioada de implementare foarte lunga, zic eu.

      (Citează)

  2. nwradu:
    Well, nu. Am întrebat acum în conferință. Cică pe scara blocului avem deja tot ce-i nevoie. Trebuie doar să activeze ei serviciul pe adresa ta și tu sa-ți pui în casă echipament terminal de 2,5 sau 10 G.

    Mersi de raspuns si eforturi. Totusi :) nu clarifica intinderea in timp a operatiunii … daca e doar activare. Activare e ceva software … s-ar intelege. Undeva e un bottleneck, iar extinderea e pe criteriu geografic. Atunci n-ar fi de exemplu ritmul in care vin echipamentele de la producator?

      (Citează)

  3. Acum iti poti deschide datacenter acasa linistit sau iti instalezi DC++ si te faci HUB ca pe vremuri. Altfel 100 Mbps sunt suficienti pentru orice.

    Daca te uiti pe graficele orcaui utilizator de internet singurul spike e atunci cand face teste ca nebunu pe speedtest, altfel nu trece de 10 mbps :)

      (Citează)

  4. nwradu:
    Cred că trebuie schimbate echipamentele din bloc, da. M-ar mira să aibă deja porturi 10G.

    Au porturi 10 G multe dintre ele pe uplink de acum 5-6 ani. Nu stiu daca pe downlink daca au si cate.

      (Citează)

    • Voi mai aveti echipamente active pe casa scarii?
      Adica daca pica energia electrica in scara, cartier si aveti GPON-ul/mediaconvertorul plus routerul pe UPS ramaneti fara internet?
      Ca eu nu. La mine, in Iasi adica, sunt doar echipamente pasive, fibra direct pana la ei.
      Daca vreau sa fac trecerea la viteze mai mari, trebuie upgrade de hardware la ei in datacenter si la mine, adica la capetele fibrei
      @Radu Asteptam teste si clasamentele cu routere care duc 10GBiti nu doar la intrare(WAN), ci si iesire(LAN-uri)

        (Citează)

    • @cineva: exact. pe casa scarii exista doar fibra optica, echipamentele pentru 10G se pun in casa si in hub.
      Cei care mai sint conectati in cutia traditionala de pe scara nu vor avea 10G, abia au gigabit, iar acolo sint scule active (alimentate la retea) deci care nu pot asigura o fiabilitate de 99.9 cit se cere in telco. Oricum alea se vor inlocui treptat.

        (Citează)

  5. un utilizator casnic nu are nevoie de mai mult de 1gbps max.
    firma/birou, chestii, da, sa zicem. end user, nu.

    hai, dati cu hate much

      (Citează)

    • Teoretic pot astepta 10minute dupa un joc/film . Dar daca se poate in 5 minute si imi permit cei x lei in plus de ce nu?

        (Citează)

    • @mircea30 Eu am abonament de 500Mb dar am cablu de 100Mb (Doar 4 fire sunt folosite de internet). Practic si 100Mb sunt suficienti, altfel ma agitam sa schimb mufa/scot telefonul fix.
      Intr-adevar, cand trag un joc de 80GB parca mi-as dori sa fie mai rapid, dar asta se intampla foarte rar.

        (Citează)

    • Si la mine la fel: din cauza celui care a construit blocul (finisaje de lux, se intelege), din subsol in apartamente si prin casa (cu exceptia a vreo 2 prize puse aditional, la mutat) avem cabluri care suporta max 100Mbps. A venit si apoi mi-a marit RCS-ul de nush cate ori viteza la net (acum parca minim e 500), la mine tot 100 ajung. Deocamdata este suficient, dar sunt convins ca va veni momentul cand e nevoie de un upgrade. Si atunci, fie recablam blocul, fie trecem pe 3GPP. Sau, daca vine vreun operator care sa traga niste cabluri (i.e. optice, se intelege) finute, nu cum fac azi UPC si Digi in canale din alea prinse cu soricei.

        (Citează)

  6. Digi rupe piața Internetului in Spania cu Pro-Digi, primul serviciu de fibră de 10 Gbps

    Operatorul român oferă cel mai rapid acces rezidențial cu 30 de euro pe lună, jumătate din ceea ce încarcă Movistar, Orange, Vodafone și MásMóvil pentru 1Gbps

    Digi este dispus să spargă piața de telecomunicații spaniolă cu ratele sale de cost reduse . Operatorul român, care este cel care a crescut cel mai mult anul acesta împreună cu MásMóvil , a anunțat miercuri lansarea Pro-Digi, un serviciu de acces la internet cu fibră optică cu o viteză de 10 gigaocteți pe secundă (Gbps) la un preț de 30 euro lunar.

    Este un produs fără precedent pentru piața rezidențială care, în acest moment, nu are nicio replică a celor patru concurenți majori, care oferă doar fibre cu o viteză maximă de 1 Gbps cu prețuri care dublează cele oferite de Digi pentru 10 Gbps în aproape în toate cazurile. Astfel, cea mai accesibilă opțiune de a contracta fibre cu Vodafone este de 55,99 euro; În cazul Orange, acesta nu poate fi contractat singur, ci cu un pachet Love care include fibră și o linie mobilă de la 75 de euro pe lună; MásMóvil are o rată de 1 Gbps pentru 57 de euro, iar în cazul Movistar, trebuie să plătiți minimum 62 de euro.

    Principala condiție a acestei lansări este ca Pro-Digi să fie disponibil pentru moment doar în zonele Comunității Madrid, unde operatorul român are propria rețea. Digi oferă o acoperire națională a fibrelor datorită închirierii rețelei Telefónica, deși în ultimii ani și-a desfășurat propria infrastructură în cele mai importante centre urbane și în cartierele unde au cei mai mulți clienți, inclusiv în Comunitatea Madrid, Zaragoza, Sevilla, Barcelona, ​​Valencia, Almería și Alicante. Directorul general al Digi din Spania, Marius Vărzaru, a indicat că este oferta de fibre cu cea mai mare viteză de pe piață, la care se poate cupla oricare dintre tarifele mobile disponibile companiei.
    (el pais)

    Comunitatea Bucuresti si Comunitatea Madrid

      (Citează)

  7. Cum a scris si cineva mai sus, echipamentele de pe scara blocului nu mai intra in ecuatie, doar e vorba de 10 G pe FTTH (adica fibra pana in casa) unde se monteaza ONT lor (care cel mai probabil va fi un Huawei sau Zyxel, pret la vreo 350eur/buc)
    Din poza se vede ca vor cere chirie pt el, dar nu scrie si cat.
    Rezolvand problema transmiterii, ajungem in casa abonatului:
    – o placa de retea pt PC…pret de la 400 lei in sus…+ cablu CAT.6
    – routere cu WAN si LAN 10G…abia astept sa vad cine e dispus sa dea peste 2-3000lei pe unul :))
    – switchuri cu 5-8 porturi 10G….tot pe la 2.000 se invart
    – wifi…chiar si AX, merge ok pe distante scurte si nu trece foarte mult de 1Gbps
    – IoT…astea prefera retele de 2,4Ghz unde oricum nu prin gigabit
    – are peste 20-30 echipamente avide de banda in casa?!? ca sa nu faca fata gigabitul?

    Utilitatea abonamentului de 10 G:
    – dumping si sa ia fata concurentei cu cel mai mare/tare abon din parcare
    – o sa vina manusa pentru studiorile de videochat (ca tot facea figuri OF, si se speria Radu)

    Daca raman in continuare cu IP-urile alocate prin CGNAT nu rezolvi nimic…altfel mai puteai spune ca se rezolva problema cu VPN-uri pt WfH, scoala online si alte chestii mancatoare de banda si sensibile la upload.
    Pentru streaming de Tiktok, FB si netflix….ajunge si gigabit daca merge bine.

      (Citează)

  8. exact!
    iei un joc de 80gb o data la 6 luni. pt jumatatea aia de ora in plus poti face curat in casa cat dureaza in plus.
    si salvezi si niste bani.

    Okochea:
    @mircea30 Eu am abonament de 500Mb dar am cablu de 100Mb (Doar 4 fire sunt folosite de internet). Practic si 100Mb sunt suficienti, altfel ma agitam sa schimb mufa/scot telefonul fix.
    Intr-adevar, cand trag un joc de 80GB parca mi-as dori sa fie mai rapid, dar asta se intampla foarte rar.

      (Citează)

  9. Ce pacat ca PS4 nu stie astfel de viteze.. orice internet ai avea tot de mizerie merge… Am acasa WIFI6 dar sincer am cateva echipamente ce nu stiu frecventa de 5ghz.. asa ca acel 6 wifi de la rds mi-e cam inutil. Nici echipamentele smart din casa nu stiu frecventa asta..

      (Citează)

  10. Poate nu știu eu cum funcționează routerele în detaliu, dar daca e o viteza mai mare și sunt mai mulți consumatori nu e un lucru bun chiar daca acei consumatori trag doar cu 1 Gbps?

      (Citează)

  11. clar e o incordare de muschi, n ai ce face cu 10 gbps acasa.

    DIGI daca vrea poate da si 100 GB pentru firme, mai ales in Bucuresti.

    echipamente in bloc sunt de obicei ONT uri de 1 GB si switchuri plus echipamente de voce sau catv.

    fibra ten gigabit probabil o sa vina de la distribuitorul de FO.

    daca ai probleme cu CGNAT iti activezi dynamic DNS gratuit din contul digi, iar 99.99% din timp o sa primesti ip routabil.

    la inceput toti cei cu fb1000 erau exclusi din CGNAT, cu siguranta si cei cu ten gigabit vor fi exclusi.

    vestea mai buna pentru utilizatori non tehnici cum zicea si zona it, este sistemul mesh.

    Sorin:
    Cum a scris si cineva mai sus, echipamentele de pe scara blocului nu mai intra in ecuatie, doar e vorba de 10 G pe FTTH (adica fibra pana in casa) unde se monteaza ONT lor (care cel mai probabil va fi un Huawei sau Zyxel, pret la vreo 350eur/buc)
    Din poza se vede ca vor cere chirie pt el, dar nu scrie si cat.
    Rezolvand problema transmiterii, ajungem in casa abonatului:
    – o placa de retea pt PC…pret de la 400 lei in sus…+ cablu CAT.6
    – routere cu WAN si LAN 10G…abia astept sa vad cine e dispus sa dea peste 2-3000lei pe unul :))
    – switchuri cu 5-8 porturi 10G….tot pe la 2.000 se invart
    – wifi…chiar si AX, merge ok pe distante scurte si nu trece foarte mult de 1Gbps
    – IoT…astea prefera retele de 2,4Ghz unde oricum nu prin gigabit
    – are peste 20-30 echipamente avide de banda in casa?!? ca sa nu faca fata gigabitul?

    Utilitatea abonamentului de 10 G:
    – dumping si sa ia fata concurentei cu cel mai mare/tare abon din parcare
    – o sa vina manusa pentru studiorile de videochat (ca tot facea figuri OF, si se speria Radu)

    Daca raman in continuare cu IP-urile alocate prin CGNAT nu rezolvi nimic…altfel mai puteai spune ca se rezolva problema cu VPN-uri pt WfH, scoala online si alte chestii mancatoare de banda si sensibile la upload.
    Pentru streaming de Tiktok, FB si netflix….ajunge si gigabit daca merge bine.

      (Citează)

  12. WOW
    DA
    asta da stire
    un moment istoric
    imi schimb tot pe 10G
    oricum eram cablat cat 7 de peste 15 ani

      (Citează)

  13. Eu ce sa mai zic, în Mioveni, bloc la bulevard, am doar 100 Mbps, nici urma de fibra. De 15 ani aceeași infrastructura.
    Asteptam concurenta, vad ca Orange a cumpărat divizia de internet fix Telekom, poate mișcă ei ceva.

      (Citează)

  14. Adi:
    Pentru ce ai avea nevoie de asemenea viteze? Ce nu poți face acum dar vei putea face dacă treci la acest abonament?

    Fix asta ma intreb si eu – inclusiv cand apare cate un nou telefon. Atata timp cat merge bine Netflix, I’m good.

      (Citează)

  15. Salut Radu. Eu stau în S1, în zona aceea galbenă de pe harta orașului. Ce trebuie să fac pentru a avea acest upgrade de bandă? Mulțumesc!

      (Citează)

    • Am aflat. Din contul Digi se face un request apăsând pe butonul de Upgrade.

        (Citează)

    • dumy:
      Din păcate nu am vești bune. Încă aștept… I-am sunat o dată dar mi-au spus să am răbdare, cererea mea a ajuns la ei dar sunt într-o coadă de așteptare…

      Salut,
      au reusit sa te conectaze pe 10gb sau inca astepti?

        (Citează)

  16. dumy:
    Am aflat. Din contul Digi se face un request apăsând pe butonul de Upgrade.

    Buna Dumy, a aparut direct comanda sau precomanda cand ai dat pe Upgrade ?
    Ne anunti si pe noi daca alfi ceva de ONT / cand se face instalarea in Sectorul 1 ?

      (Citează)

    • Din păcate nu am vești bune. Încă aștept… I-am sunat o dată dar mi-au spus să am răbdare, cererea mea a ajuns la ei dar sunt într-o coadă de așteptare…

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus