un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un stress test cu noul MacBook Pro cu procesor M1 Max

26 Oct 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

34 comentarii

Peter McKinnon arată cât de rapid este un nou MacBook Pro cu procesor M1 Max: exportă un clip video în 24 min și 8 secunde, în timp ce un MacBook Pro din 2019 îl exportă în 1 oră, 13 minute și 35 de secunde.

Din ce arată pe acolo, clipul exportat este scos la rezoluție 4K din clipuri filmate 8K, clipuri filmate cu GoPro, efecte vizuale și alte procesări necesare pe acolo, plus că totul era filmat cu ceea ce și el numește “terrible codecs”, adică niște codecuri complexe ce solicită procesorul întâi pentru a fi decodate și interpretate. Este un stress test chiar hardcore. Lucra la maximum render quality, VBR 2 pass, 50 Mbps 4K.

Dar MacBook Pro-ul cu M1 Max nu doar exportă acel clip. Simultan cu exportul în Premiere Pro, McKinnon a editat și fotografii raw în Lightroom, în timp ce asculta și muzică și înregistra întreg ecranul pentru acel vlog, ceea ce înseamnă probabil o altă codare video 4K în paralel. Asta era testul, ce altceva complex poți face pe noile MBP în timp ce acestea deja sunt solicitate destul de tare.

Și făcea totul pe baterie. Zice la final că bateria a scăzut de la 90% la 64% în cele 24 de minute.

Și mai folosea și Premiere Pro, care încă n-a scos versiune optimizată pentru aceste noi procesoare. Final Cut Pro de la Apple, care-i comparabil ca funcții de editare video, probabil ar fi rezolvat totul chiar mai repede.

Nu mă mir că Apple a scos din nou procesoare bune. Era clar de la primele M1 că sunt pe calea cea bună. Ce mă miră cel mai tare este cât de performantă este arhitectura ARM față de cea x86 în astfel de aplicații. La origine, ARM era pentru aplicații specializate, nu computere care trebuie să ruleze “de toate”. Smartphone-urile au forțat dezvoltarea arhitecturii ARM și uitați unde s-a ajuns. Mie mi se pare că arhitectura aceasta este pregătită să o înlocuiască total pe cea x86 și să avem astfel unul dintre cele mai importante momente de cotitură din istoria computerelor.

Totuși, nu vă luați un MacBook Pro. Am înțeles că, dacă citiți cum trebuie tastatura sa, vi se arată adevărul divin.

    34 comentarii

  1. M-am uitat și eu pe la videos de genul.
    Mai ales pentru că mă gândesc să investesc in macbook pentru animații și video.
    Pare că o să schimbe piata dacă se mișcă precum zic ei și dacă producătorii de plugins vor reuși să le adapteze pentru a rula pe M1. In prezent sunt ceva probleme cu cele 3rd party.

      (Citează)

  2. dar dar dar dar sunt scumpe si nu pot juca cs;go :( :( :( :( + ca a scos intel o reclama care e zice sa cumparam windows-uri

      (Citează)

  3. Hate-ul lui gaelex legat de Apple in 1,2,3…

      (Citează)

  4. Bun, hai cu Mac Mini Pro !

      (Citează)

  5. Are și Dave2D un review în care pune și benchmarks. El zice că M1 Max ar fi echivalent ca performanță cu 3060 și 3070 de la nVidia, poate chiar la nivel de 3080, dar depinde de aplicații. La jocuri în general nu se apropie de 3080, dar pentru productivity și grafică e comparabil.

      (Citează)

    • Da, doar ca nu. Depinde la cine te uiti. Cine a incasat mai mult $$$ de la Apple ajunge la 3080. Cine a primit mai putin (probabil) se opreste la 3050. Apropo, vorbim aici de chipset-ul de laptop si (de obicei) de variante de chipset cu consum redus.

      Partea buna e ca Intel pare ca isi revine cu Alder Lake.

        (Citează)

    • Păi normal că vorbim de varianta mobile, ce ce ai compara cu un GPU pentru desktop? Apple nu plătește review-uri, dar comparațiile se fac pe aplicații, nu la modul general. Consumul ăla redus e de 240 W la nVidia, pe baterie n-ai nici o șansă să scoți ceva din plăcile alea.

      Mac-urile la video au mers tot timpul pe good enough, n-au încercat niciodată să rupă gura târgului – la fel va fi și aici.

        (Citează)

    • Stiu, “Apple nu plateste review-uri” :))). De ce as compara cu un GPU de desktop, pai nu stiu, pentru ca tot se vorbeste si de un Mac Mini cu M1 Pro/Max?

      Consumul ala redus nu e de 240W.

        (Citează)

    • E o întreagă poveste cu review-urile. Acum ceva timp doar jurnaliștii primeau chestii pentru review, la începuturi chiar livrate de delegați Apple. Mai nou foarte puțini jurnaliști mai primesc, dar prioritizeaază așa zișii influenceri – ăia care folosesc preponderent Apple și au fost, să zicem, Apple positive de-a lungul timpului. Eu vorbesc din ce am auzit de la ăia vechi în domeniu, de exemplu John Gruber sau Rene Ritchie, pe lângă principalele publicații Apple oriented (MacRumors sau Mac Life). Presa în general e acră pentru că nu mai e băgată în seamă. Inclusiv în cazul invitațiilor la lansări nu acopereau absolut nici un cost. Eu aș crede că e mai degrabă vorba de exces de zel decât de bani, dar e o părere.

      Mie mi-e greu să cred că vine un Mac Mini cu M1 Max, n-ar avea nici un sens. Mac Mini și iMac-ul sunt desktopuri entry level, doar ar deruta lumea dacă ar da opțiunea de M1 Max. Combinațiile astea vin de la entuziaști care ar vrea tot timpul ceva între. Poate un workstation, echivalentul Mac Pro, va veni la anul, cu M2 sau cum s-o numi următoarea generație.

        (Citează)

    • @ zetanu:

      Even based on Apple’s own performance estimates, the chip will be slower than Intel’s upcoming Alder Lake CPU.

      Te las să cauți să vezi cine a spus asta.

        (Citează)

  6. In continuare cand inchizi clapa intra automat in sleep?Ca sa nu se strice displayul?

      (Citează)

  7. Pentru cine are deja softul disponibil pentru M1 e o afacere foarte bună per ansamblu. La iStyle ajunge pe la 20 de mii cu 64 GB de memorie (aici nu strică upgrade-ul pentru că e și pentru video), dar chiar și modelul cu 32 GB merită și e cu 2 mii de lei mai ieftin. La baterie nu cred că va concura nimeni anul viitor cu M1, probabil nici la display. E de departe cel mai bun raport calitate/preț la ei din 2016 încoace.

    Ca design mi se pare sub modelele anterioare, dar era clar că urmează o schimbare pentru că au tras foarte mult de aceeași carcasă. Sunt curios să le văd în magazine.

      (Citează)

    • La display, de ce crezi ca nu? Exista multi producatori care ofera OLED-uri pe laptopuri, vezi ASUS, care sunt foarte foarte bune.

      La baterie, de acord. Depinde si de ce o sa poata Alder Lake la capitolul asta, dar probabil ca M1 o sa fie peste.

        (Citează)

    • Sunt foarte luminoase, în jur de 1000 nits parcă, cu peak-ul mult mai sus. Liquid retina ăsta al lor nu e OLED, e mini LED – denumiri pompoase, dar e ce au acum pe iPad Pro. OLED-ul am înțeles că nu e așa luminos.

        (Citează)

    • OK, si la ce folosesc 1000 de nits in viata reala? Exceptand lucratul pe plaja, iti faci treaba cu un display de-asta pamantean, IPS la 3-400 de nits (multe au in review-uri pe la 250 de nits real). OLED-ul de la Asus e dat la “up to 550”, deci probabil tot pe la 400.
      Oricata luminozitate ai avea la dispozitie, tot vei avea zone intunecate unde te omoara reflexiile, asa ca nu e ca si cum vrei sa te uiti la filme HDR la terasa la Starbucks.

        (Citează)

    • @Sorin: normal că poți să-ți faci treaba cu mai puțin și e normal să nu sari la orice high spec dacă pentru tine nu merită. Dacă aș sta să analizez din propria experiență, probabil mai rar am avut nevoie de cei 500 cât am teoretic acum, iar asta a fost înăuntru când dintr-un motiv sau altul era lumină mai multă în jurul meu – eram lângă un geam și bătea soarele sau erau becuri puternice și din diverse mtive eram acolo. Eu sunt genul care preferă mai puțină lumină în spațiul de lucru, deci uzual ar cam ajunge 300 nits. Luminozitatea ajută mai ales la grafică, cum spuneam, de câteva ori m-am trezit că era display-ul la maxim și mi s-a părut că e la limită.

      Pe plajă, cel puțin în timpul zilei, nu știu dacă ajung 1000 oricum, dar dacă ești afară (în curte să zicem, sau on location) 500 e cam puțin – poți face ceva, dar pentru grafică n-ar strica mai mult. E un exemplu de performanță de care beneficiază doar unele domenii, nu se aplică la toți utilizatorii.

      Eu, care fac și grafică și fotografie, nu mi-aș cumpăra un laptop cu luminozitate sub 500 nits normal, nu peak brightness.

        (Citează)

  8. Fără doar și poate, cel mai bun laptop de pe piață în acest moment.

    Aveți aici și review-ul celor de la AnandTech.

    “The chips here aren’t only able to outclass any competitor laptop design, but also competes against the best desktop systems out there, you’d have to bring out server-class hardware to get ahead of the M1 Max – it’s just generally absurd.”

      (Citează)

  9. Nu moare aşa curând x86, uite aici un test cu viitorul model de la Intel care e mai rapid ca M1 Max:

    https://wccftech.com/intel-alder-lake-mobility-cpu-benchmarks-leaked-faster-than-the-apple-m1-max-smokes-amd-5980hx-11980hk/

      (Citează)

    • Nu trebuie să moară nimeni, dar 10% în plus la un consum mult mai mare (probabil dublu când ai și GPU dedicat) nu prea merită. Oricum x86 nu moare atâta timp cât acolo e softul, că nu suntem toți video editori să ne măsurăm în exporturi de nu știu câți K.

        (Citează)

    • @Sorin, Intel a avut o perioada destul de mare in care nu prea a avut concurenta la procesoarele pentru laptopuri si a cam frecat menta (nu s-au mai axat pe inovatii). Acum ca sunt presati de AMD si mai nou de Apple vor recupera cu siguranta diferenta si poate chiar vor reveni pe primul loc.

      Dar asta nu inseamna ca nu este impresionant ce a facut Apple, mai ales ca a demonstrat ca tehnologia ARM pate fi un concurent serios pentru x86.
      Si pe masura ce apar softuri care ruleaza nativ pe ARM, este posibil ca si alti producatori sa lanseze astfel de procesoare.

        (Citează)

  10. Asa… de ce nu compara generatia curenta de M1 cu generatia precedenta, de anul trecut?

    De ce se duce 2 ani in urma ca sa o faca pe asta sa arate bine? Cumva pentru ca cea de anul trecut intra in throttling dupa 1 minut si murea cu zile?

      (Citează)

    • Atât de puține cuvinte ai scris și totuși atâtea aiureli (ca să nu zic prostii). Inclusiv în prezentare au comparat M1 pro/Max cu M1, cred că era ceva de genul 3x sau 4x mai rapid ăsta nou. Unul ca Peter McKinnnon n-o să facă grafice, dar o să apară alții și cu cifre și o să se compare la nesfârșit.

      M1 intra în throttling după 1 minut? pe MacBook Air, Pro 13 sau Mini? sau iMac? Plus că era clar pentru toată lumea (chiar și după nume, dar mă rog) că M1 = entry level și restul categoria Pro. M1 Pro și Max nu înlocuiesc M1, completează doar. Până și internetul și presa parcă prea a construit un hype în jurul M1, ai găsit tu pe vreunul supărat într-un colț de internet căruia i s-a blocat ceva?

      Pe fanboys și pe heitări îi recunoști imediat (primii demonizează Intel, ăilalți găsesc cele mai dubioase teorii), dar unii văd că doar nu se pricep.

        (Citează)

    • Linus exagerează ca de obicei, 15$ erau de ajuns pentru un pad termic Arctic și stand cu ventilator: https://youtu.be/ghDvyItIHTY

      Pe Apple ii costa câțiva cenți in plus să pună un pad termic, dar de ce sa facă asta când pot să își bată joc de clienții plătitori?

        (Citează)

    • Dacă te uitai atent ai fi priceput că diferența aia (să fie 10%?) cu pad-ul nu o resimți oricum în practică. Așa că e cam aiurea să pui aiurea un burete într-un laptop doar așa ca să dea (mai bine) unele cifre.

      Da, că oamenii normali care își iau un ultrabook (MacBook Air în cazul ăsta) folosesc stand cu ventilator. Altfel scrii un document când ai sistemul mai rece cu câteva grade.

      Eu zic că bătaia de joc e atunci când vinzi laptopuri cu componente pentru care nu sunt drivere ca lumea și se chinuie utilizatorii. Dar hei, fiecare cu bătaia lui de joc.

        (Citează)

    • @Gaelex, vad ca in clipul ala se specifica faptul ca in cazul in care montezi pad-urile termince, laptopul nu se mai incadreaza in standardele pentru temperatura maxima a carcasei. Deci aici nu au gresit cu nimic cei de la Apple.

        (Citează)

    • 1 om cu o mica echipa ce tina un canal de youtube ti-a gasit solutie ca sa nu mai intre in throttling. Apple, o mega corporatie cu sute si mii de ingineri chipurile, cu mai multi bani cash in banca decat PIB-ul Romaniei pe pe 1-2 ani, nu a fost in stare.

      Ne pasa de clienti.

        (Citează)

    • @Gaelex: dacă eram vreun …domn de pe aici te făceam analfabet funcțional. Tu nu ești băiat prost, dar ai tu fixurile tale – aici cumva refuzi să pricepi chiar și când cifrele sunt în clipul pus de tine.

      Pad-ul ăla a adus în plus – drum roll – 3%. Trei la sută. Dar tu zici că evită throttling-ul ăia 3%, ceea ce e… nu știu, aiurea? incorect? greșit? stupid? Pe lângă ce a zis Andrei G (și care apare de altfel și în clip) legat de temperatura carcasei – acolo chiar e inginerie și probabil că ți-o iei urât dacă nu respecți și i se pune pata unui avocat.

      Ironia e că dacă aveau ingineri care veneau cu soluții ca aia cu pad-ul n-aveau PIB-ul României în bancă.

        (Citează)

    • @Gaelex, daca ai aplica solutia aia in alte domenii ar fi ceva de genul asta:

      -> Cum reducem consumul de carburant masinilor?
      -> Simplu, eliminam sistemul de aer conditionat (si pe cel de ventilatie).

        (Citează)

  11. @ Sorin:

    Even based on Apple’s own performance estimates, the chip will be slower than Intel’s upcoming Alder Lake CPU.

      (Citează)

  12. Hai, Apple, lasa-ma cu toate pe un cip. Ofera-mi o solutie grafica dedicata, mobila, separata.

      (Citează)

  13. dam167:
    Nu trebuie să moară nimeni, dar 10% în plus la un consum mult mai mare (probabil dublu când ai și GPU dedicat) nu prea merită. Oricum x86 nu moare atâta timp cât acolo e softul, că nu suntem toți video editori să ne măsurăm în exporturi de nu știu câți K.

    Nu cred că se uită nimeni la consum in sensul de cat plătim la curent. Iar dacă e vorba de silențiozitate ambele vor fi la fel de silențioase in light load, iar in taskuri dificile ambele se vor ambala la maxim. Mă aștept să se îmbunătățească și performanța relativ la consum odată ce Intel trece de problema actuala.

      (Citează)

    • Eu vorbesc doar de laptopuri și baterie. Momentan am o autonomie cam de 2-3 ore în full load – real, nu sintetic. Dacă la performanțe similare am dublu, e semnificativ, în sensul ăsta tot zic eu de consum.

      La desktop nu contează, evident, acolo cât duce țeava.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus