un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am instalat aer condiționat Gree Bora Silver și l-am legat la wifi și Google Home

29 Jun 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

59 comentarii

Săptămâna trecută am schimbat aerul condiționat din casă și am montat trei unități Gree Bora Silver de 9.000 BTU fiecare. So far, so good, merg bine de tot, le-am conectat și la wifi și la Google Assistant și sunt încântat de achiziție.

Poate mai țineți minte că anul trecut scriam că vreau să schimb unitatea din camera în care stăm toată ziua cu una nouă, cu invertor pentru reducerea consumului și wifi pentru control de la distanță. Wifi-ul este util ca să pornesc aerul cu 20 de minute înainte să ajungem acasă sau din când în când ca să nu moară pisicile de cald dacă suntem plecați câteva zile sau pur și simplu când telecomanda este prea departe, iar telefonul nu.

Și am scris atunci despre asta și cele mai populare recomandări au fost Gree și Midea. Anul trecut însă nu mi-a mai ars de asta, dar am reținut recomandările voastre. În acest an am decis cu Matilda să schimbăm toate trei unitățile din casă, nu doar una. Toate aveau 10 ani, mergeau destul de prost în ciuda faptului că le-am mai pus freon acum doi ani și, cu un viitor copil, nu aveam chef de umblat la pereți anul acesta și anul viitor. Așa că am făcut un overkill la bani cheltuiți, dar măcar facem deranj o singură dată, plus că de când cu wfh stăm de fapt în două camere ziua și folosim simultan două unitați a/c.

Gree și Midea par asemănătoare. Gree se laudă că sunt numărul 1 mondial la vânzări. Midea este un alt grup foarte mare de electrocasnice. Am ales Gree din simplul motiv că am găsit mai multe informații despre ele și funcționarea lor.

Le-am luat de la PC Garage, care avea săptămâna trecută o ofertă greu de bătut: 1.510 lei per aparat, când alte magazine îl vând cu 1.600 lei, chiar 1.650 lei. Am mai plătit vreo 45 de lei livrarea pentru fiecare unitate (se calculează la greutatea totală), dar tot am ieșit sub alte oferte din piață. Au prețuri bune la aer condiționat, oferte aici.

Livrarea s-a făcut cu un camion Fan Courier în 2 zile lucrătoare. Pentru instalare am intrat pe site-ul gree.ro și am descărcat lista instalatorilor autorizați. Din comentariile de pe PC Garage și de pe eMAG am auzit de bine de firma Aer Conzal, așa că am sunat și eu direct acolo. Review-urile de produse chiar contează!

Experiența a fost plăcută, mi-a răspuns o doamnă care m-a ajutat cu programarea instalării. Am găsit slot la două zile după livrare, dar asta se întâmpla cu două zile înainte să înceapă canicula în București și încă era mai lejer. 500 de lei instalarea, când prețul pieței este cam 400-450 de lei dacă luați vouchere Depanero sau găsiți vreun freelancer care face asta, dar am fost mulțumit de serviciile lor:

  • cei doi oameni au lucrat frumos și au făcut curat după ei.
  • au venit cu POS mobil, că am fost întrebat dacă vreau asta.
  • au demontat unitățile vechi (plus două ferestre de balcon), le-au pus pe cele noi pe suporți noi, au măsurat presiuni, au vidat ce trebuie vidat, au izolat frumos cabluri, s-au asigurat că nu pică apa de la condens pe unitatea vecinului de mai jos, au pus totul bine la loc. Au dat și cu ipsos la găurile din perete.

Am plătit încă 3 x 50 lei demontarea unitățile vechi, apropo.

Gree Bora Silver acestea de 9.000 și cele de 12.000 au kit de instalare inclus. Cele de 18.000 și mai mult nu au kit inclus și va trebui plătit și acela. Am văzut prin review-uri că mulți se plâng că nu au primit cablu de alimentare în kit. Așa este, nu e inclus, dar asta pentru că se alimentează direct unitatea exterioară și de la ea se alimentează cea interioară, nu invers. Cei de la Aer Conzal au venit cu o rolă de cablu de alimentare și l-au montat ei, măsurat la lungime ca să-i fac un traseu frumos până la priză. Prin urmare, nu a fost nevoie să prelungesc vreun cablu de alimentare de doar un metru, cum au unele unități interioare, sau să montez o priză lângă aerul condiționat.

Posibil să fie și un pic mai greu de găsit acum. Doamna de la firma de instalare s-a mirat că le-am găsit la acest preț (ei le vindeau cu 1.800 de lei) și în stocul magazinului. Mi-a spus că firmele care vând tradițional aer condiționat nu au stoc pe unitățile de 9.000, probabil așteaptă vreun transport nou.

CUM FUNCȚIONEAZĂ

Eu sunt mulțumit de ele până acum. Unitățile sunt silențioase, pe fan speed low nu le auzi dacă faci și ceva în acea cameră, iar într-o seară am adormit fără probleme cu una pornită. Răcesc, încălzesc, dezumidifică, au invertor pentru reducerea consumului de electricitate.

Arată ca mai jos. Sunt albe, afișajul este cu digits integrați în capac. Afișajul e cam luminos noaptea, dar se poate opri din telecomandă sau aplicație.

Îmi place că modul Auto nu te lasă să reglezi temperatura, ci doar turația ventilatorului. Vine presetat la 25 de grade Celsius și așa l-aș fi setat și eu oricum. Eu sunt adeptul teoriei “ții aerul mereu pornit și la o temperatură decentă pe care o poate atinge și apoi menține în cameră”, nu al teoriei “îl pui pe 19 grade și-l pornești și oprești des”. De fapt nu-i teorie, prima variantă este cea mai bună dpdv energetic și confort.

Dacă nu-ți place modul Auto pe 25, faci tu ce vrei pe modul Răcire și ce mai ai disponibil. Unitățile au swing motorizat pe verticală, iar cel orizontal se reglează manual din două slidere ale unității interioare.

Telecomanda e ok. Cam mare și trebuie îndreptată spre aparat, nu ia semnalul din orice direcție. Ecranul nu este iluminat. Are însă pe ceas ceas reglabil, ceea ce face mult mai simplă folosirea funcției de oprire automată la o anumită oră.

Modulul wifi este integrat în aparat, nu trebuie achiziționat separat ca la multe alte modele. Partea de wifi a fost ciudată la început, dar acum merge fără probleme. Am văzut prin review-uri că oamenii se plâng că ar fi dificilă conectarea la wifi. Nu este. Instalezi aplicația Gree+, apeși Mode+Wifi pe telecomanda aparatului ca să-i inițializezi hotspot-ul, apoi aplicația detectează aparatul de aer condiționat și te întreabă la ce wifi din casă să-l conecteze. Trebuie să ai rețea de 2,4 GHz pentru el și durează vreo 2-3 minute conectarea (de fapt inițializarea hotspot-ului temporar de configurare, dar nu e clar explicat asta și oamenii cred că-i lentă aplicația), dar per total procesul este asemănător cu al altor dispozitive.

Nu, problema la mine a fost că cloud-ul Gree era picat în ziua instalării și cea următoarea și abia după două zile am putut conecta aparatele la wifi și în aplicație. De atunci funcționează fără probleme. M-am uitat în review-urile aplicației din Google Play și se plângeau mulți în ultimele zile că primesc eroare de rețea, deci a fost o problemă globală.

Mi-am dat seama de problema cu cloud-ul pentru că aplicația detecta aparatului, dar dădea fail la pasul 2, conectarea la Internet. A început să meargă după două zile:

Odată legat la wifi, aerul poate fi controlat în totalitate din telefonul mobil. E chiar mai simplu de controlat, că poți alege cu un singur click poziția de swing pe verticală, de exemplu. Aplicația dă de înțeles că ai putea alege de acolo și swing-ul pe orizontală, dar modelul Bora nu-l are motorizat și de altele nu știu.

L-am conecta și la Google Home. Alegeți Europa ca zonă de instalare în Gree+ și-l veți putea integra și în Google Home. Acum pot da comenzi vocale prin Google Assistant, găsiți aici exemple.

Apropo, acestea se numesc Gree Bora Silver. Există unele Gree Bora Gold, care au o dungă aurie pe ele. Există și Gree Muse, care mie mi s-a părut identic în toate aspectele, diferă doar ceva minor la filtre.

Funny story: am avut pe lista scurtă și un LG care-mi plăcea pentru că oferea 10 ani garanție la compresor. Nu l-am luat pentru că, deși se poate controla din aplicația LG ThinQ, nu-l poți conecta și la Google Home și Assistant. Motivul? Google Assistant nu este disponibil oficial în România, așa că nici LG nu te lasă să conectezi contul LG ThinQ la Google, deși totul ar putea funcționa fără vreo problemă. Dacă însă nu vă pasă de voice control, ar putea fi o altă alegere bună.

    59 comentarii

  1. Sunt cateva firme mari care produc aere conditionate restul sunt de fapt rebranduite. Exista Daikin, Gree, Midea, TCL. Cam tot ce vezi pe la noi sunt Midea/TCL. Sa explic: Starlight (Midea), LDK (Midea), Vortex nu bag mana-n foc da cred ca e TCL, Bosch (TCL), Heinner (Midea), Tesla (TCL), Beko (Midea), Samsung si LG nu stiu. Diferentele intre ele sunt de design si pret, eventual ici colo un la compresoare (daca or fi). Si din alte informatii pana si gama ieftina de Daikin sunt produse de fapt la fabrica Gree.

      (Citează)

    • Știu, de asta m-am dus direct la Gree. Aș fi vrut Daikin, dar era 2.500 lei fără modul wifi inclus, dacă țin bine minte.

        (Citează)

    • Mda, din pacate. Mi-am luat leapsa asta anul trecut, cand am cumparat o unitate si-am zis ca vreau tot asa cu WiFi, da’ io nu vreau chinezarii de la Gree, vreau ceva japonez, de la Yamato. Care a fost cumparat de Gree, grijania mamii lor de chineji.
      Si aplicatia de control prin telefon si de bagat deviceul in botnetii chinezilor tot de la gree e, la fel ca asta exemplificata mai sus, in articol, care e OK, pot porni aerul conditionat inclusiv cand nu-s in tara , pana aterizez si ajung acasa se face numai bine de stat.

      Ii urasc pasiv, dar asta e, m-am grabit si m-am chitrosit – data viitoare Mitsubishi sau Hitachi.

        (Citează)

  2. De cativa ani tot aud de bine de Gree, mai stiu cateva persoane care si-au luat in urma sugestiei mele si sunt multumite de functionare aparat si aplicatie. Este un brand chinezesc facut curatel si nu foarte cunoscut, cel putin nu in Romania, dar devine tot mai popular.

    Cam la fel procedam si noi cu temperatura, 24~25 de grade lasat sa sufle Daikin cum i se pare lui ca este nevoie, este cel mai eficient. Cu un pic de atentie la temperatura de afara si inchis geamurile la timp poti sa tii o temperatura foarte placuta intr-un apartament.

    Am ajuns la Daikin acum ceva mai bine de 10 ani pentru ca nu se mai putea suporta caldura si un vecin ne-a ajutat cu legatura la unul din distribuitorii brandului. E adevarat ca sunt cam industriale si gandite mai mult pentru business decat apartament si sunt scumpe dar suntem multumit de fiabilitate si performanta in timp.

    Asa ca anul acesta planul este sa mai schimbam unul vechi de s-a ingalbenit plasticul pe el cu model adus la zi. Cel pe care il folosesc eu direct ar putea beneficia de o revizie, astept verdictul dupa ce va fi consultat zilele astea.

    Pentru cei care au aer conditionat mai vechi fara modul wireless exista un fel de solutie in prizele smart de la TP-Link, care pot opri si porni curentul automat. Marea majoritate a echipamentelor de aer conditionat repornesc pe ultimele setari o data cu revenirea curentului. Nu este foarte elegant, dar la 60~70 de lei e o solutie pentru avut racoare in casa cand intri.

      (Citează)

    • Am comandat eu azi aer condiționat, același model ca Radu, doar că pe 12.000 btu.
      Am cumpărat direct de la Conzal aparatu, montajul și pentru pachetul complet primesc de la ei ani 5 garanție pe tot: echipamente+montaj. Cost total 2500 de lei pentru Pitesti.
      Am făcut calculul separat și la alți vânzători și diferența nu e mare:1700 aparat+700 manoperă+transport aparat și echipa de instalări, tot acolo.
      Am sunat la Conzal, pentru că am citit aici de bine. E un pic mai scump decât alții, dar merită.

        (Citează)

  3. Zi-mi te rog daca ai putut folosi tevile existente sau a fost nevoie sa fie inlocuite. Merci

      (Citează)

    • +1

        (Citează)

    • Nu, schimbare totală. Am refolosit găurile din perete.

      Țevi noi erau incluse în kitul aparatului. Cred că nici nu este compatibil cu aparatul vechi, plus că oricum trebuia tras cablu de alimentare până la unitatea exterioară (deci se umblă la perete ca să intre și cablul pe acolo), iar oamenii care au făcut instalarea au zis că ei nu dau garanție fără țevi noi.

      În plus, aparatele interioare vechi scoteau țevile prin partea de jos, astea noi prin lateral, deci se schimba și ceva la traseu.

      Alea vechi de obicei au și izolația mâncată sau coaptă. Dacă nu costă exagerat de mult, considerând că nu sunt oricum incluse, de ce să nu tragi de la zero. Eu voiam de la început schimbarea lor.

        (Citează)

    • Tevile mele sunt bagate in perete, din constructie. Deci probabil sunt in stare buna, ca nu au fost expuse.

      E nasol daca tb sa le inlocuiesc, inseamna ca va trebui sa fac gauri in pereti, which sucks big time.

      Si aparatele mele au 10 ani si au inceput sa gafaie, deci vor trebui schimbate

        (Citează)

    • Marean: E nasol daca tb sa le inlocuiesc, inseamna ca va trebui sa fac gauri in pereti, which sucks big time.

      Atunci caută mai în detaliu. Ce țevi ai tu, ce țevi vor aparatele pe care vrei să le cumperi, dacă există adaptoare șamd.

        (Citează)

  4. Săptămâna trecută am cumpărat și eu un aparat de AC în urma renovării apartamentului. Eu am ales Samsung CEBU de 12.000 BTU (3 camere). M-a încântat mai mult că Wifi-ul pe care îl are este compatibil cu Samsung Smartthings, ceea ce îmi permite o tonă de automatizări prin casă (De exemplu, când senzorul de temperatură depășește 25 grade, pornește AC până când ajunge la 22 grade), ceea ce este super interesant.

      (Citează)

  5. Eu am montat 3 bucati Gree Fairy GWH12ACC-K6DNA1D de 12000 BTU cumparate de pe ideall.ro.
    Comparativ cu ce ai scris tu mai sus, telecomanda este iluminata si toate 3 au venit cu kit de instalare de 3 m.
    Initial am vrut sa iau acelasi aparat de pe Pcgarage dar ideall.ro are flota proprie pt transport si costul total pentru cele 3 unitati a fost de doar 14 lei.

      (Citează)

  6. Pe IT Galaxy este 1578 cu 12000 btu cu tot cu kit inclus. :)

      (Citează)

    • Da, și cele de 12.000 au kit inclus, am greșit eu în articol. Atât e prețul normal.

      Mie 12.000 mi se pare prea mult. Aș fi vrut 1 x 9.000 și 2 x 7.000, dacă se putea, dar nu se produc de 7.000 decât la câteva branduri.

      Nu m-ar mira ca ITGalaxy să le ia de la PC Garage, că sunt vecini de clădire. La ITGalaxy scrie “în stoc furnizor”, la PC Garage “în stoc magazin”. E același preț, dar ITGalaxy probabil are un discount la achiziție. Doar o bănuială, că de obicei ITGalaxy este distribuitor de echipamente, nu invers.

        (Citează)

  7. Daca tot am deschis subiectul, profit de ocazie sa intreb: Pentru 3 camere, 70mp, relativ bine izolat, dar cu dispunere stil vagon, ar fi mai bine sa iau 2 unitati de 9000 de BTU sau sa caut una mai mare , de 18.000?

    Nevasta e genul cu picioare reci, deci nu imi doresc 18 grade (adia imi doresc, dar nah…)

    PS: Situatiile in care sunt folsite simultan mai mult de 2 camere sunt rare spre deloc, de-asta nu ma arunc la recomandarea producatorilor de a avea cel putin 30000 BTU

      (Citează)

    • Din experiența mea prin diverse case, aerul condiționat nu iese bine pe ușă ca să intre în altă cameră.

      Asta cu o unitate la mai multe camere merge dacă o pui pe un hol mic de unde se intră în 2-3 camere cu uși foarte apropiate. Cum tragi de acolo tubulatura până la unitatea exterioară este o altă discuție.

      La mine unitatea dă aer spre ușa camerei către hol. Cu toate acestea, diferența de temperatură între cameră și hol este evidentă, zici că e un force field acolo. Îl țin multe ore pornit ca să se răcorească și pe hol.

      O soluție ar fi să iei una multi-split, o unitate exterioară cu două interioare, dar trebuie făcut calculul la bani cu tot cu instalare.

        (Citează)

    • Decat sa tii ore intregi doar ca sa racoresti si holul, mai bine iei un ventilator si il pui pe hol astefl incat sa traga dinspre camera.

      Asta ar fi si solutia atunci cand nu iti permiti AC in mai multe camere sau nu vrei sa te incurci cu montajul.

      Altfel, ai doua situatii:
      1) regulatorul opreste actionarea atunci cand in camera s-a atins temperatura setata si pe hol e cald
      2) AC-ul functioneaza non stop in camera si dardai acolo ca a faci 26 de grade pe hol

      Mai exista si alternativa sa te casatoresti si sa iti pui nevasta sa vanture aerul prin casa cu o frunza mare.

        (Citează)

  8. Modelul acesta il am si eu.

      (Citează)

  9. eBogdan: ta il am si eu.

    Cu nevasta sa faca vant din frunza? norocosule :D

      (Citează)

    • Asta merge doar cand stai la 2 camere. Cand ai 3 camere, deja legea interzice, asa ca nu trebuie sa mai fie neaparat neveste.

        (Citează)

  10. Banuiesc ca ai folosit si tichete rabla. Sau n-ai prins în cele 5 minute în care s-au dat?

      (Citează)

  11. Am dat comanda fix de asta si vine e 9 iulie. De la o firma din cartier, Berceni. 2250 lei cu kit instalare, 3m cablu si o strapungere. 100 lei fiecare m in plus si fiecare strapungere in plus. Si azi publici tu asta. Asta da super potriveala ;)

      (Citează)

  12. Stiu ca aveai ceva senzori si o gramada de prize smart prin casa. Incearca Home Assistant si vei ramane surprins ;). E un orchestrator excelent in cazul in care ai dispozitive de la vendori diferiti si vrei sa ii folosesti impreuna dintr-o interfata unica, plus ca are optiuni complexe de automatizare. Are client de ios / android si se integreaza cu google assistant / alexa / siri.

    nwradu:
    Asta aș vrea și eu. Culmea este că aparatul a/c include senzor, dar nu e capabil să-l folosească pentru a se porni singur.

      (Citează)

    • Eu am HA plus telecomenzi Broadlink. Pornesc si opresc aerul conditionat in functie de temperatura din acvariu :-)

        (Citează)

    • Marean:
      Eu am HA plus telecomenzi Broadlink. Pornesc si opresc aerul conditionat in functie de temperatura din acvariu :-)

      Daca nu vrei de fapt sa reglezi temperatura din acvariu, set-up asta e foarte prost dpdv al unui automatist. Si, chiar daca scopul e reglarea temperaturii din acvariu, set-up este foarte prost dpdv al oamenilor care traiesc in apartmanetul ala deoarece vei avea mari variatii de temperatura. Apa are o inertie termica mult mai mare decat aerul, asa ca temperatura aerului pe care de fapt o controlezi va varia foarte mult pentru contracara inertia termica a apei unde faci masuratoarea.

        (Citează)

    • Alex: Stiu ca aveai ceva senzori si o gramada de prize smart prin casa.

      Senzorii mei sunt Xiaomi pe Bluetooth. Poate în viitor caut alții pe wifi, integrabili direct cu IFTTT sau aerul condiționat.

        (Citează)

  13. Am cumpărat și eu un Muse, tot de la pcgarage.
    Am vorbit și eu cu doamna drăguță de la Aer Conzal, dar mie mi-a cerut 600* pe instalare și 100 pe demontarea aparatului vechi. M-a programat în cinci zile. Ce înseamnă să fii influencer…

    Serios, vorbind, ai unitatea exterioară pe peretele blocului?
    Cum a decurs demontarea-montarea?

    *Acum, când scriu, e 700 montarea pe site la ei. :)

      (Citează)

    • e in functie de temperatura de afara

        (Citează)

    • M-am mirat si eu de noul pret 700, se pare ca si-au facut plinul, nu-i nimic, mai sunt si altii.

        (Citează)

    • Acum serios, suntem in mijlocul verii si voi va plangeti ca au crescut preturile la montat aparate de aer conditionat?
      Urmeaza sa ne plangem si ca au crescut preturile la cazare in statiunile de pe litoral.

        (Citează)

    • La mine discuția a fost la modul “500 lei instalarea, vorbesc cu șeful dacă mai putem scădea ceva, dar în perioada asta e destul de plin…”.

      Probabil iarna montezi cu 400.

        (Citează)

  14. Am un Beko, care de fapt e un Midea rebrănd-uit, și i-am înlocuit modulul WiFi cu unul homemade bazat pe ESP8266 (mă rog, am cumpărat unul asamblat mai profi de un ucrainean, că singur nu cred că aș fi putut să-l fac să încapă în locașul ăla). În felul ăsta nu depind de cloud-ul celor de la Midea (care pică poate mai des decât cel de la Gree) și păstrez mai departe funcționalitățile, după ce l-am conectat la o instanță de Home Assistant. Sunt total anti soluțiilor care depind de un cloud deoarece dacă mâine Gree sau Midea concluzionează că nu mai e rentabil să țină serverele alea în priză… s-a cam dus distracția. Iar un aparat de aer condiționat nu e o tabletă, să o arunci pur și simplu la gunoi și să iei alta când producătorul nu mai oferă suport pentru aceasta.

    Văd că pentru Gree există o integrare disponibilă în Home Assistant care nu depinde deloc de cloud. Cei interesați de Midea, căutați după “midea open dongle” sau “164915310597 ebay” pe Google pentru detalii.

    Erată: depinde de cloud, dar numai pentru a conecta AC-ul în rețeaua WiFi locală.

      (Citează)

  15. Fix aseara am incercat si eu sa adaug LG-ul in Google Home si mi-a dat peste mana ca nu-s in tara potrivita. Nu ma deranjeaza foarte tare, dar na.
    Pt aia care n-au modul de wifi, au aparate mai vechi & stuff, exista https://www.tado.com/ro-en/smart-ac-control

    Ce-ai facut cu aparatele vechi?

      (Citează)

    • Poți rezolva cu LG-ul dacă:
      – îți faci cont ThinQ pe UK
      – muți și dispozitivul pe acea țară

      Atunci merge conectat în Google. Eu am încercat așa cu televizorul LG, îl văd în Google Home, dar tot nu răspunde la comenzi. N-am mai încercat. Cu aerul condiționat nu aveam chef de combinații, că e greu de returnat dacă nu merge.

        (Citează)

  16. Am acest model, pus in martie. Fara a avea activata funcția de timer pornește singur cand deschid aplicația gree (pe date, ca si cum as fi hăt departe). S-a întâmplat de doua ori pana acum. Mi-am dat seama ca wifi e fiță, 8n 10 minute face oricum răcoare.

      (Citează)

  17. Și eu am montat acum 2 luni un Gree Bora A4 Silver, WiFi, de 12000BTU, tot de pe PCGarage (a fost 1550 de lei atunci). Nici nu știu pe unde este telecomanda, folosesc doar aplicația de pe telefon sau prin comenzi vocale către boxa Nest Audio cu Google Assistant. Minunat! 😊

    Locuiesc la casă, la etaja am 3 dormitoare relativ mici. La parter nu e nevoie de climă, sus însă da. Așa că am montat clima pe casa scării. Răcește excelent tot etajul, adică toate cele 3 dormitoare (baia, nu, acolo e deschis geamul nonstop și țin ușa închisă). Bonus, se răcorește un pic inclusiv jos, pentru că aerul rece coboară.

    Nu concep sub nicio formă montarea climei în camera în care stau. Lucrez de acasă, sunt nonstop acasă, nu aș putea pune o climă în camera în care stau. Absolut deloc. Așa, pe hol, e excelent.

    Am băgat clima într-o priză smart. Sunt curios să văd un consum real după o lună de caniculă.

    După mașina de spălat vase, aerul condiționat e a doua cea mai tare invenție la casa omului. 😁

      (Citează)

    • Alin, chiar iti face fata un singur AC la 3 camere?
      Sim mai ales de 12000 ?
      Poti detalia un pic cati mp ai ca si eu sunt interesat de varianta asta pentru etaj

        (Citează)

    • Alin: Nu concep sub nicio formă montarea climei în camera în care stau. Lucrez de acasă, sunt nonstop acasă, nu aș putea pune o climă în camera în care stau. Absolut deloc

      Nu ma tineț AC ul pe temperaturi sub 25 de grade dacă nu sunteți la costum si cravată!

        (Citează)

    • dny: Alin, chiar iti face fata un singur AC la 3 camere?

      Dacă îl pui pe un hol gen casa scării, intră aerul rece în cele 3 camere care dau în acel hol. Mai știu oameni cu această soluție, dar trebuie să fie un hol micuț.

      Alin: Nici nu știu pe unde este telecomanda, folosesc doar aplicația de pe telefon sau prin comenzi vocale către boxa Nest Audio cu Google Assistant. Minunat!

      Și eu direct din telefon acum, e mai simplu și reglez mai rapid swing-ul pe poziția dorită.

        (Citează)

  18. Salut, reusesti sa te conectezi pe aplicatia lor si de pe conexiunea de date mobila?
    Eu am reusit sa ma conectezla aplicatie doar daca telefonul e legat pe wifi la aceeasi retea la care e legat si aparatul de aer conditionat.

      (Citează)

  19. Nu inteleg cum cel de 9000 consuma cat cel de 12000 ? Ori pcgarage nu scrie specificatiile ori ala de 12000 nu e de 12000.

      (Citează)

  20. dny:
    Alin, chiar iti face fata un singur AC la 3 camere?
    Sim mai ales de 12000 ?
    Poti detalia un pic cati mp ai ca si eu sunt interesat de varianta asta pentru etaj

    Da, face față fără probleme. Nu e nevoie de un aparat mai puternic. Răcește cât se poate de bine cele trei încăperi, care au suprafața totală undeva pe la 40-45mp.

    Aparatul e montat pe casa scării dar sus la etaj, cu direcția spre dormitoare. Și așa, trebuie să țin ușile la dormitoare întredeschise. Dacă le las deschise larg, bate mult prea tare aerul în camere.

    PS. dacă crezi că te pot ajuta cu mai multe detalii, ne putem auzi cumva în privat (poate ne ajută Radu). Pot să-ți dau poze sau ce informații mai ai nevoie. Dacă te ajută, cu mare drag.

      (Citează)

  21. Am achizitionat 2 bucati aer conditionat de pe emag si m-am gandit sa sun la https://www.aerconzal.ro , am vazut ca au review uri bune, chiar le-am mentionat ca am vazut pe acest blog discutia despre instalare dar nu cred ca stia cine esti :-)
    Momentan nu mai costa 500 ron instalarea ci 690 ron, putin cam mult mi se pare.
    Au spus ca pretul de 500 ron a fost acum 2 luni..

      (Citează)

  22. speedy.gonzales

    30/06/2021 la 12:07 PM

    de acum incolo cand spui un banc bun rade Alexa, rade Google Home, rade Siri din Iphone si rade si aerul conditionat

      (Citează)

    • Plus că află Facebook sau chinezii la ce temperatură îmi place să stau.

      Nici eu nu credeam că voi aveam aerul condiționat conectat la cloud. Ce-i drept, nu poate fi controlat altfel din afara casei în mod simplu.

        (Citează)

  23. nashu_mare: Daca nu vrei de fapt sa reglezi temperatura din acvariu, set-up asta e foarte prost dpdv al unui automatist.Si, chiar daca scopul e reglarea temperaturii din acvariu, set-up este foarte prost dpdv al oamenilor care traiesc in apartmanetul ala deoarece vei avea mari variatii de temperatura. Apa are o inertie termica mult mai mare decat aerul, asa ca temperatura aerului pe care de fapt o controlezi va varia foarte mult pentru contracara inertia termica a apei unde faci masuratoarea.

    sunt in concediu bre, si scopul era sa ma laud cat de misto sunt automatizarile mele, dar da, ai dreptate, apa are inertia termica mult mai mare si folosesc asta ca sa controlez temperatura in acvariu, nu in camera, ca daca creste peste 27 de grade orataniile astea de apa sarata sunt toate cu rotile in sus

    cat stau acasa folosesc un senzor de temperatura pus in camera, adevarat…
    adica imi inchide nevasta aerul ori de cate ori porneste automat, ca ea nu suporta sa-i bata curent rece in nas :-)

    urmatorul aparat de AC pentru living va fi unul din ala cu multe gaurele mici in loc de gurile astea mari, inteleg ca la ala nici nu simti cand raceste

      (Citează)

  24. Radu… o intrebare… Tu ai inteles cum functioneaza functia de afisare a temperaturii cea cu iconita din mijloc jos sub forma de casuta? Are 3 moduri, fara termometru, cu termometru in interior si cu termomentru in exterior? Eu nu am inteles acea functionalitate. Tu ai inteles-o?

      (Citează)

  25. Salut,

    Sunt curios daca la instalare sa folosit pompa de vid ?

      (Citează)

  26. Salut Radu. Cum se prezinta ”aerele” dupa un an? Ceva neajunsuri?
    Cum merg pe incalzire?

    Vreau sa dau jos Samsung-ul vechi din living si cum un Daikin identic cu cel luat anul trecut, in dormitor, e mai scump cu 500 lei, as lua un Bora A4.

    O informatie utila: eu am teava veche cu racord de 1/2 si cel nou are teava cu racord de 3/8. Exista adaptoare sau se poate suda cu sudura tare alta teava.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus