un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Matilda esta embarazada

14 Jun 2021  ·

GÂNDURI  ·

198 comentarii

Matilda este gravidă. Îmi face mare plăcere să anunț public asta, acum că sarcina a avansat și toate testele sunt bune. A intrat în luna a 5-a recent, iar nașterea este estimată pentru începutul lunii octombrie.

Este o fetiță.

Sunt sigur că aveți diverse întrebări sau curiozități, așa că am pregătit ghidul de mai jos.

Cum s-a întâmplat asta?

Am făcut sex.

Fără legătură cu asta, berzele ne-au informat că ni s-a alocat un copil (așa cum se întâmplă când doi oameni se iubesc mult -și repetat-) care ne va fi adus peste câteva luni, ținut în cioc de o barză, #cumseface.

Nu, serios…

Serios vorbind, deși mi se pare că în perioada pandemiei o mulțime de femei au rămas gravide (minim 10 prin rețelele mele sociale), la noi nu a avut legătură cu asta. Ne gândeam la un copil încă de pe la început de 2019.

Ideea este următoarea. Niciunul dintre noi nu consideră că viața noastră nu poate fi completă decât cu un copil, că acesta este fericirea supremă și alte lucruri de acest gen pe care le spun unii oameni. Nouă ne place să călătorim, să bem cocktailuri pe plajă sau un pahar de vin seara, la televizor, să lenevim și să ne bucurăm în diverse moduri de ceea ce ne poate oferi viața. Suntem din plin conștienți că un copil iți modifică puternic stilul de viață, că introduce niște limitări în activitățile noastre de până acum și ne pune la muncă suplimentară.

În același timp, însă, discutând despre toate acestea am fost amândoi de acord că ne dorim și copii. Că avem resursele să-i creștem și să-i educăm. Că însăși unul dintre principiile vieții moderne —pe lângă să muncești, să fii fericit, să ajuți cum poți pe cei din jur, să fii un om bun șamd (ceea ce încercăm din plin să fim și să facem)— unul dintre principiile vieții, după cum ziceam, este și să dai mai departe toate acestea, să dai o parte din tine, din principiile tale, din felul tău de a fi și din ceea ce ai acumulat, mai departe unui copil. Sau mai multor copii.

Mii de generații au trăit și au avut copii pentru ca eu și Matilda să existăm astăzi. La propriu toți strămoșii noștri (ca și ai voștri) au avut copii. Am decis că aceste lanțuri nu se vor încheia la noi, ci vom adăuga ceva la ele (hashtag blockchain).

Nu încerc să fiu filosofic. Fiecare este liber să facă sau nu copii. Noi, la un moment dat, am descoperit că ni-i dorim.

Și ce ați făcut?

Păi odată ce am fost de acord că ne dorim copii, ne-am gândit că este mai bine să-i avem mai devreme decât mai târziu. Adică niciodată nu va fi un moment perfect pentru avut copii, că mereu vor însemna muncă în plus și modificarea stilului curent de viață, care ne place.

Dar dacă tot ni-i dorim, atunci să-i avem acum, cât încă suntem mai tineri și în formă și câtă vreme ne și permitem să avem copii.

Zic tineri mai cu ghilimele, adaptat la societatea curentă. Eu am 38, Matilda are 33 de ani. Gândiți-vă voi ce vârstă aveați când părinții voștri aveau 38 sau 33, nu m-ar mira ca unii dintre voi să fi început liceul.

Dar așa este viața acum. Motivul pentru care văd de fapt multe femei gravide printre prietenele noastre sau pe rețelele sociale este legat de faptul că, în bula noastră, cam pe la astfel de vârste oamenii se gândesc la avut copii.

And then?

Ne-am pus pe treabă. Întâi Matilda cu niște analize și teste, că ea este genul care nu se teme de medici. Și-a rezolvat niște probleme pentru ca acestea să nu intervină apoi în perioada sarcinii. Prin asta mă refer la faptul că inclusiv și-a pus toate plombele necesare, că nu-i recomandat ca în sarcină să faci anestezie locală nici măcar la dinți (sau în general să iei orice medicament, de altfel).

2019 a trecut între gânduri de “hai că o să încercăm în curând” și “hai nu chiar acum, că trebuie să plecăm 3 săptămâni la New York, poate după aceea”. Apoi a venit pandemia și am vrut să vedem cum evoluează aceasta, dacă mai avem de muncă sau vine Apocalipsa șamd.

Apoi s-au așezat aceste lucruri, pandemia a devenit o cantitate cunoscută și pe final de 2020 ne-am gândit din nou la băgat cozonacul în cuptor. Plus că, dacă pe fondul grijii de covid mai auzeam încă o dată de la rude “dar poate faceți și voi un nepoțel…”, mă împușcam.

O vorbă scurtă despre prevenție și sex protejat

Nu-i de glumă cu sexul protejat și măsurile de prevenție. Zic asta ca public service announcement, că poate cineva crede că de fapt este dificil să rămâi însărcinată.

Noi am plecat cumva cu ideea că nu-i tocmai ușor pentru o femeie să rămână gravidă. Că poate dura mult timp, că e nevoie de multe luni de încercări, că nu știi exact cum este cu ovulația, când se prinde sarcina și când nu șamd. Avem prieteni care au încercat vreo doi ani înainte ca vaporul să rămână ancorat în port. Avem prieteni care au încercat și 5 ani și nimic.

La noi a ieșit din prima. Motivul este simplu, am super spermă, #superspermă. Ca inginerul, am măsurat și analizat de mai multe ori, dar apoi am rezolvat din prima ce trebuia rezolvat.

Ca să fiu mai clar, Matilda a rămas însărcinată din prima partidă de sex neprotejat. Atât de simplu este să rămâi gravidă, deci (și mă adresez acum celor tineri sau care nu vor copii) protejați-vă mereu în caz că nu vreți copii, că după aceea este mai complicat.

Cum a mers sarcina

Foarte bine până acum. Eu m-am simțit neschimbat.

Cât despre Matilda, într-o singură zi a avut grețuri. Nici o problemă so far. Toate ecografiile au fost bune. Toate testele la fel. Dincolo de balonizarea mediană, Matilda nu a avut nici un disconfort real. Este doar mai greu de ocolit.

Mai ciudate pentru mine (ca observator, că impactul a fost la Matilda) au fost precauțiile ce se impun într-o sarcină. Nu poți lua aproape nici un medicament, dacă nu este musai nevoie. Unele au substanțe periculoase pentru sarcină, altele sunt netestate.

Dacă vrei să fii mega-safe, elimini și din alimentație niște preparate, de exemplu peștele crud, icrele, mezelurile nefierte, vita gătită mediu șamd. Fără saună sau jacuzzi peste 36 de grade, ceea ce a fost o lovitură serioasă pentru noi. Și tot recomandat este să nu bei alcool, dar asta depinde de fiecare dacă mai calcă strâmb sau nu.

Momentan fetița este cam cât un burger de mare, deci mai are de crescut, că la naștere probabil doar capul ei va avea deja acea dimensiune. Uneori o pot simți și eu mișcând.

Aveți un nume?

În acest moment, nu suntem pregătiți să anunțăm public dacă avem sau nu un nume stabilit.

Adică încă ne certăm pe el. Și apoi se va naște și eu voi merge la Evidența Populației ca să o înscriu cu ce nume vreau eu!

V-ați cumpărat dicționar de diminutive?

Nu, că nu suntem genul. Probabil singurele diminutive pe care le folosim sunt fetiță și pătuț, pentru că na… trebuie să cumpărăm un pat mai mic.

De obicei ne referim la ea ca la “copilul”. Nu folosim bebe, bebică, graviduță (chiar suntem politically correct, Matilda este o persoană gravidă, preggo-person în traducere), scutecei și alte asemenea cuvinte. Ne-am jurat în timp ce o concepeam să nu folosim astfel de cuvinte. Cică dacă juri fix în acele momente așa se întâmplă.

Și deci ce urmează?

Lucrurile merg bine. Suntem amândoi entuziasmați de faptul că vom fi părinți și curioși, dar și încrezători, despre cum ni se va schimba viața și ce va însemna asta. Avem pisici, eu sunt convins că este același lucru cu a avea copii. Le pui mâncare într-un bol și se descurcă.

Am nevoie de ajutor legat de alegerea unui pătuț, a unui cărucior de copii și restul celor necesare, dar scriu altă dată despre asta.

Trebuie să ne facem poze artistice cu Matilda gravidă, eventual în decor olimpian, și să găsim un nume inedit, că cele normale nu mai pot fi folosite prin lege la copii. Eu mă gândesc la Arya sau Kendra. Glumesc. Sau nu.

comic: The Oatmeal

    198 comentarii

  1. Felicitari!

    Primii 7 ani sunt grei, apoi doar te joci :)

      (Citează)

  2. Sa fiti fericiti !

      (Citează)

  3. “Adică încă ne certăm pe el. Și apoi se va naște și eu voi merge la Evidența Populației ca să o înscriu cu ce nume vreau eu!”

    la evidenta populatiei mergi cu o hartie eliberata in spital, hartie pe care e ales deja numele :))

      (Citează)

    • Pff și părea un plan bun.

        (Citează)

    • Poti schimba numele de pe hartiuta.

        (Citează)

    • Nope, nu poti schinmba la evidenta populatiei numele. Este trecut deja intr-un registru al spitalului in momentul nasterii, cu hartia aia te duci la evidenta populatiei. Cel putin eu asa stiu. Nu, nu ai super sperma. Esti normal. Colega ta este fertila. 99,9 % din barbanti nu au probleme de fertilitate. Probleme sunt de obicei la partea feminina in ceea ce priveste infertilitatea: endometrioza preponderent dar si altele. Ferice sa fii, la mine a durat 7 ani sa se prinda o sarcina. Nu nu este greu sa fii parinte. Este cat de greu vrei tu sa fie. Unii bebei sunt relativ linistiti si dorm noptile (nu de la inceput, dupa cateva luni) altii….sunt mai dificili. Mai o colica, mai iese un dinte…Cauta un pediatru de bun simt de pe acum. O sa-ti dea sfaturi banale dar care ajuta f mult. Succes

        (Citează)

    • Mulțumesc!

      (eu încă cred în superspermă!)

        (Citează)

  4. Felicitari, sanatate si .. la mai multi ;)

      (Citează)

  5. Felicitari! Ne auzim peste 3 ani :)

      (Citează)

  6. Să fie într-un ceas bun!

      (Citează)

  7. Felicitări! Sa fiți sănătoși toți trei!

      (Citează)

  8. Felicitari!

      (Citează)

  9. Felicitari. Fain ca nu v-ati chinuit, mai ales ca nu mai are 23. Am auzit horror stories pe tema asta.
    Nou tag pe blog deci.

      (Citează)

    • Matilda Tanascov

      14/06/2021 la 1:41 PM

      Da, ma pregatisem asa pentru luni/ ani de incercari, facusem research, luasem tot felul de teste. N-am folosit nimic. Suntem norocosi, clar!

        (Citează)

  10. Te duci tu și ii pui ce nume vrei?:))) Așa am zis și eu. Daca Matilda ii pune in maternitate un nume,iar tu nu ești de acord cu el ,fie te duci după externarea ei iar la maternitate să îți schimbe fișa aia cu numele,(abia acolo poți să îi pui ce nume vrei), fie va prezentați amândoi la starea civilă ( evidența populației) și va dați acordul la numele ales.
    Altfel..să fie într-un ceas bun. Sănătate!

      (Citează)

  11. O, ce veste bună de luni dimineața, felicitări și multă sănătate!

      (Citează)

  12. Felicitari! Multa sanatate mamei si celei mici.
    Si la noi a fost la fel de simplu, dupa un pic mai greu, dar nu vreau sa te speriu :)

    Shameless plug: Poate ne vedem la botez/baby shower.

      (Citează)

  13. Felicitări și sarcină ușoară!

      (Citează)

  14. Felicitări și multă sănătate! În rest vă descurcați voi :)

      (Citează)

  15. Felicitari!!!

      (Citează)

  16. Felicitari! Si multa sanatate.
    Sa inceapa festivalul de primit sfaturi de parinteala de la comentatorii de pe blog!
    :-)
    Incep eu: cel mai bun sfat este sa ai zero asteptari si de la copil, si de la tine, si de la partener si in general de la orice!

    Asta pt ca poate fi usor sau foarte greu in primii ani de viata si e important sa iei lucrurile asa cum sunt. Unii nici nu simt ca au copil mic, altii sunt complet ingenuncheati si nu prea ai ce face.

      (Citează)

    • Mulțumim!

      Momentan suntem destul de relaxați și noi ne spunem că vom fi la fel și după aceea, că nu vrem să ne schimbăm prea mult viața chiar dacă avem și copil. Sper să și reușim.

      În rest, singura așteptare este să ia premiul 1 pe linie în școală și să intre prima la liceu :P

      Condoleanțe pentru tatăl tău, apropo. Am șters niște comentarii pe aici (oamenii sunt rugați să se înjure direct pe canalele proprii, nu prin 3rd party), dar voiam să-ți zic asta despre un mesaj de-al tău.

        (Citează)

  17. Radu tocmai a castigat internetul, cu cel mai epic (daca poate exista grad de comparatie) pregnancy annoucement ever!!!
    Felicitari si have fun! ✌

      (Citează)

    • Mulțumim! Mai epic putea fi dacă ieșeau gemeni, dar n-a fost să fie. Mi-ar fi plăcut doi dintr-o lovitură, ar fi fost mai simplu pentru toată lumea mai puțin Matilda.

        (Citează)

    • Matilda Tanascov

      14/06/2021 la 1:44 PM

      Multumim :)

      Nu, si mie mi-ar fi placut doi deodata. Less pregnancy hassle – “platesti” odata, faci doi :P (Da da, stiu ca e mult mai greu dupa, dar imi imaginez ca nu e usor nici cu doi copii de varste diferite).

        (Citează)

    • Voi nu aveti idee ce inseamna 2 deodata! Pe langa efortul vostru fizic (ma rog, daca aveti ajutor de la bunici o sa va fie mai usor) dar totul e la dublu, fara nicio posibilitate de refolosire: haine, jocuri&jucarii, educatie etc.

        (Citează)

    • Știu că ar fi mult mai greu pentru părinți, dar beneficiile apar ulterior. Dacă vrei doi, îi ai deja, nu mai treci iar prin sarcină și bebeluș în timp ce celălalt are 3 ani.

      Mai important, gemeni fiind, vor fi împreună în restul vieții, că probabil vor fi în aceeași clasă, vor avea același grup de prieteni șamd. Mi se pare mișto ca doi copii să fie împreună și să se ajute și susțină între ei.

        (Citează)

    • Am eu gemeni, ii vreti 2 saptamani? 😁
      Ps: felicitari!!!

        (Citează)

  18. “Niciunul dintre noi nu consideră că viața noastră nu poate fi completă decât cu un copil, că acesta este fericirea supremă și alte lucruri de acest gen”

    Să recitești asta după ce vine.

      (Citează)

    • Momentan ne spunem că nu ne vom lăsa modificați prea mult de copil. Adică sigur că trebuie să îi oferi toate condițiile necesare, dar nu vrem să ne sacrificăm noi restul vieții pentru asta, ci să facem un compromis bun pentru toată lumea.

        (Citează)

  19. Felicitari maxime, ai grija de ea, are cea mai multa nevoie acum.
    Sa speram ca nu o sa ajungi sa il monetizezi din prima zi de viata, precum colegul Matian Ionescu.

      (Citează)

    • Faza cu Tesla? Mi s-a părut o glumă.

        (Citează)

    • Matilda Tanascov

      14/06/2021 la 1:57 PM

      Multumim frumos, chiar ma simt complet rasfatata – e o perioada buna pentru mine :D

      Cat despre Ionesti, le urmaresc cu drag postarile – mi se pare ca au luat toata perioada de sarcina si nastere intr-o normalitate si relaxare pe care cu greu le mai gasesti. In general lumea se grabeste sa spuna cat de greu e si sa-ti povesteasca horror stories – finalizate invariabil cu “dar e frumos” :D De asta am si asteptat atata sa facem copii.

      So – with the risk of getting judged – daca as fi in locul lor as avea probabil acelasi gen de comunicare. Altceva mi s-ar parea nenatural.

        (Citează)

  20. Felicitari!!!!
    Pentru poze de maternitate recomand andracristea.ro (https://www.facebook.com/andracristeaphotography)
    Ma bucur ca ati facut si voi acest pas. Cat despre sfaturi… are dreptate Marean. Si sa nu uitati sa va faceti timp si pentru voi.
    Sa fie intr-un ceas bun!

      (Citează)

    • Matilda Tanascov

      14/06/2021 la 1:59 PM

      Multumim! Da, momentan in mintea mea planific vacante – si cu copilul, si separat cu lasat la bunici. Vom vedea :D

        (Citează)

  21. Sincere felicitari si sa va tina Dumnezeu sanatosi si fericiti!

      (Citează)

  22. Felicitari!

      (Citează)

  23. Felicitări! Acum să auzim despre tehnologia celor mici, nu?… Monitorizare bebe, cărucioare modulare, high tech pacifiers, etc!

      (Citează)

  24. Ce veste bună!

    Mă bucur pentru voi!

      (Citează)

  25. Sincere felicitari!

    Chiar saptamana trecuta, citind articolul cu Grecia, ma gandeam cum de nu ati facut pasul inca. Zic asta pentru ca, in momentul in care ne-am intalnit din intamplare, Matilda se uita bucuroasa si cu mare drag la pustiul nostru. Si asta era cam aproximativ cu 2 ani in urma.

      (Citează)

    • Păi ne plăceau copiii, doar că ne plăcea și stilul nostru de viață, gen plimbări, băut, mâncat, city break-uri, dormit noaptea, viață fără scutece.

      Apoi, însă, ne-am dat seama că vrem copii și deci unele compromisuri și modificări vor fi inevitabile și atunci de ce să mai așteptăm încă 5 ani pentru a le face? Mai bine acum, când suntem mai tineri.

        (Citează)

    • Niles: Zic asta pentru ca, in momentul in care ne-am intalnit din intamplare, Matilda se uita bucuroasa si cu mare drag la pustiul nostru. Si asta era cam aproximativ cu 2 ani in urma.

      Unde se întâmpla asta? Că după nickname nu-mi dau seama.

        (Citează)

    • Nick-ul e random. Piata mare, hale, Galati.
      Eram eu surprins sa va vad in oras.

        (Citează)

    • Ah, got it, în piață pe la flori. Matilda este din Galați, din când în când trecem pe acolo ca să mâncăm la Union Jack.

        (Citează)

  26. Felicitari Matilda si Radu! Multa sănătate si rabdare :)

      (Citează)

  27. Stop it

    Sean:
    “Niciunul dintre noi nu consideră că viața noastră nu poate fi completă decât cu un copil, că acesta este fericirea supremă și alte lucruri de acest gen”

    Să recitești asta după ce vine.

    Felicitări, Radu.

      (Citează)

  28. Felicitari si multa sanatate!

      (Citează)

  29. Felicitari!

      (Citează)

  30. Felicitari si multa sanatate, Radu si Matilda!

      (Citează)

  31. Enhorabuena, Radu

      (Citează)

  32. Felicitari Radu, Matilda, ma bucur pentru voi mult! Niciodata nu e prea tarziu de fapt..
    Da, eu aveam deja 11 ani cand tata avea 38. Dar apoi eu am devenit tata nu foarte devreme-la 30 de ani.
    Dar pe masura ce ei cresc, redevii si tu un pic copil, redescoperi din jocuri si din senzatiile uitate ale copilariei.

      (Citează)

  33. Felicitari, Radu si Matilda! Sa fie intr-un ceas bun si sa fiti sanatosi!

      (Citează)

  34. Felicitari!

      (Citează)

  35. Boss, nu ti se pare ca ne dai cam multe detalii personale? Mai lipsea sa ne zici in ce pozitia s-a înfăptuit copularea.

      (Citează)

  36. Mi-a parut bine să vă cunosc.

      (Citează)

  37. Felicitari si multa sanatate tuturor!

      (Citează)

  38. Congrats!!!

      (Citează)

    • Felicitari! O sa fiti parinti minunati. Sanatate, bucurii si bomboane la copil. Primii 18 ani sunt cei mai grei, apoi ii dai drumul si se descurca. Sarcina usoara Matildei, rabdare tie :).

      Succes!

        (Citează)

  39. Felicitari!
    O mica nota personala: nu, nu este deloc usor sa ramai gravida. Cunosc foarte multe cupluri care s-au chinuit ani in sir, multe au recurs la in vitro. Voi ati avut un foarte mare noroc, pur si simplu.
    Primele 3 luni vor fi complet in ceata, dupa aia va fi ceva mai usor.

      (Citează)

    • Ba da, este :)! Doar ca auzi mult mai des povestile cu greul…eu stiu destule cupluri (al nostru included!), care au obtinut sarcina in prima luna de incercare! Ce spune Radu si sunt perfect de acord, este sa nu incerci daca nu esti hotarat…pe genul ‘om vedea, ca oricum iese greu! Nu stii niciodata din ce categorie faci parte, deci nu ar trebui sa te joci cu asta, ci sa ai o atitudine foarte responsabila si asumata pe acest subiect.

        (Citează)

    • Deea asa e, insa lasa ca e mai bine asa, ca mai citesc si astia tineri pe aici. Plus ca mai e si paradoxul, ca la 17-18 ani cand de fapt a fost gandit corpul uman sa se reproduca, chiar e mult mai usor decat la 30+ asa ca ai toate sansele sa se intample cand nu vrei.

        (Citează)

    • Deea:
      O mica nota personala: nu, nu este deloc usor sa ramai gravida. Cunosc foarte multe cupluri care s-au chinuit ani in sir, multe au recurs la in vitro. Voi ati avut un foarte mare noroc, pur si simplu.

      Cred ca Radu a vrut sa zica ca e usor pentru cineva sanatos. Evident ca daca unul sau ambii parteneri au o problema de sanatate poate fi greu spre imposibil.

        (Citează)

    • Deea: O mica nota personala: nu, nu este deloc usor sa ramai gravida

      @Deea: n-ai cum să știi cum merge corpul tău până nu te apuci de încercări.

      În caz că citesc și tineri sau oameni care se gândesc să facă sex neprotejat pentru că s-au terminat prezervativele în ziua aceea și își spun “lasă că am auzit eu de la alții că durează luni de zile de încercări”, e mai bine să știe că nu, chiar se poate întâmpla din prima.

      Sarcina ta înțeleg că a mers bine, nu? Știu că anul trecut erai îngrijorată de pandemie, dar apoi n-ai mai zis nimic despre asta.

        (Citează)

    • Radu, eu am apelat la in vitro, dupa 6 ani de incercari esuate. Am reusit abia din a doua incercare, gemenii sunt bine, sanatosi. Din cercul meu de cunostinte, stiu cel putin 5-6 cupluri aflate in situatia asta. Ani de incercari, analize peste analize… nu iese, pur si simplu. E o povara greu de dus, cu atat mai mult cu cat unii sustin ca, iata, ce usor a fost. Nu este deloc usor, reiterez. Sunteti foarte norocosi. Felicitari! :)

        (Citează)

    • Știu și eu o situație asemănătoare. În același timp, numărul mare de mame adolescente de la noi arată că se întâmplă rapid și normal.
      E tare că ai gemeni, mi-ar fi plăcut și mie.

        (Citează)

  40. Felicitari.
    Ai mei aveau 26 respectiv 22 de ani cand m-au facut.
    Ma gandesc ca io la 26 de ani inca frecam pwla pa banii parintilor. Chipurile student masterand. Acu desi am peste patruj da ani, parca tot nu ma tenteaza facutu de boraci. Astept sa devin un mos libidinos si bogat si atunci poate o pun si de mostenitori. Tariceanu style.

      (Citează)

    • Ai mei s-au căsătorit la 24, m-au făcut la 30.

      Blackskull: Acu desi am peste patruj da ani, parca tot nu ma tenteaza facutu de boraci.

      Nu-i vreo problemă dacă nu vrei deloc copii.

      Dacă însă de fapt vrei cândva să ai copii și doar amâni asta pentru că parcă n-ai chef acum de bătaia de cap, ci poate la anul, atunci poate ar trebui să o gândești ca noi: mai bine mai devreme decât mai târziu din motive legate de sănătatea ta, de capacitatea de a mai te juca apoi fotbal sau cu bicicleta când copilul va avea 10 ani, să mergi într-o drumeție cu el/ea, fertilitate șamd.

        (Citează)

  41. Bravo cu felicitari !

      (Citează)

  42. Felicitari!

    Să vă aducă doar bucurii și fericire!

      (Citează)

  43. Felicitari

      (Citează)

  44. Super vesti Radu! Sa aveti parte de sanatate, rabdare, multa comunicare si cum s-a precizat mai sus, ZERO asteptari.

    Matildei ii urez sarcina si nastere usoara.

    De cate ori vi s-a spus “ce aveti, baietel? Aaa lasa, sanatoasa sa fie?”

      (Citează)

    • Mulțumim!

      Chestia asta nu ni s-a spus până acum, în schimb am auzit-o pe aia cu “serios? fată? După forma burții, credeam că e băiat!” ceea ce m-a lăsat fără replică.

        (Citează)

  45. Felicitări! Și să fiți sănătoși și fericiți!

      (Citează)

  46. Felicitari si multa multa sanatate

      (Citează)

  47. Sănătate și multe bucurii în familie!

      (Citează)

  48. Felicitari, multa sanatate si mamicii si copilului si sa aveti amandoi putere, rabdare, intelepciune si iubire a.i. sa fiti o pereche de super parinti!

    PS: cand deschizi noua rubrica, de teste de carucioare, blendere de mancare, baby monitoare, etc? :-D

      (Citează)

  49. Bravo boss, superDad.
    Gaelex ce zice?:)

      (Citează)

  50. Felicitari.

      (Citează)

  51. Te rog te rog TE ROG sa nu incepi cu “suntem insarcinati”!

    Sincere felicitari si cand o fi momentul poate se aloca si un mic inginer :)

      (Citează)

  52. Felicitari! #supersperma

      (Citează)

  53. Nici nu stiti ce va asteapta… :D

      (Citează)

  54. Sănătate, atât va doresc pentru că doar de asta aveți nevoie!

      (Citează)

  55. GG!

      (Citează)

  56. Felicitări!

      (Citează)

  57. Felicitari! Sa fiti sanatosi si fericiti!
    Si sa nu faci ca alt blogger, tot Radu, care a intrat in concediu paternal de o luna si de atunci n-a mai publicat nimic!

      (Citează)

  58. Felicitari!

      (Citează)

  59. Felicitari si multa sanatate.

    Ca si parinte, va recomand sa ocoliti maternitatile de stat si sa va faceti un abonament la privat, iar dupa nastere si copilului.

      (Citează)

  60. Felicitări Radu & Matilda, la primul este mai greu.
    Haios articolul.

      (Citează)

  61. Standing ovation, felicitari ,sa fiti toti sanatosi ,sa va bucurati si sa fiti fericiti !

      (Citează)

  62. Felicitări Matilda si Radu!

      (Citează)

  63. Felicitari si mult succes pe mai departe la toata familia !

      (Citează)

  64. Felicitari! Și pentru articol.

      (Citează)

  65. Matilda Tanascov

    14/06/2021 la 12:33 PM

    Multumim frumos de urari si felicitari! :D Eu una sunt incantata ca ma simt in continuare foarte bine – sper sa fie cat de cat bine pana la capat. In rest, nu ma uit prea in detaliu la ce ma asteapta, ca ma panichez aiurea.

    Cate o zi pe rand si chill.

      (Citează)

  66. Matilda Tanascov

    14/06/2021 la 12:39 PM

    nwradu:
    Mă rog, asta dacă nu-l atacă. Par destul de disperate după atenție și geloase între ele pisicile noastre.

    Eu cred ca unul dintre pisoi va sta deprimat intr-un colt cateva luni. Iar celalalt va veni peste copil sa vada ce-i ala, ce se aude :D

      (Citează)

  67. Felicitari!
    Fie ai facut sex o singura data in luna aia, fie nu stii exact daca a fost din prima sau ultima incercare din luna aia.

      (Citează)

  68. Felicitari. Si multa bafta.

      (Citează)

  69. nwradu:
    Mă rog, asta dacă nu-l atacă. Par destul de disperate după atenție și geloase între ele pisicile noastre.

    Posesor de motan si 2 copii. Daca l-as chinui eu pe motan cum o fac copiii, as fi franjuri. La fel si sotia. Dar lor le permite, sau daca e e super agasat de actiunile lor, da cu laba si fuge.

      (Citează)

  70. Felicitari! O sa fie interesant cand o sa treci si pe review-uri de scutece, formule de lapte etc.

      (Citează)

    • Matilda Tanascov

      14/06/2021 la 2:10 PM

      Da, o sa-l vedem pe Radu cu cearcane facand un video despre espressoare de lapte praf (am auzit ca exista asa ceva) si cum scot formula fix la temperatura potrivita in creierii noptii :D

        (Citează)

  71. Felicitari Radu si welcome to the club :)

      (Citează)

  72. Minunat ! Sa va creasca, sa se nasca fara complicatii si sa fie sanatos. Ca de restul se ocupa parintii :)

    In legatura cu alcoolul:

    https://www.health.harvard.edu/blog/study-no-connection-between-drinking-alcohol-early-in-pregnancy-and-birth-problems-201309106667

    de remarcat ‘may be’ in titlu, deci parerea mea better safe than sorry ! Cateva luni de abstinenta nu deranjeaza asa mult.

    Boris:
    Deea asa e, insa lasa ca e mai bine asa, ca mai citesc si astia tineri pe aici. Plus ca mai e si paradoxul, ca la 17-18 ani cand de fapt a fost gandit corpul uman sa se reproduca, chiar e mult mai usor decat la 30+ asa ca ai toate sansele sa se intample cand nu vrei.

    Eu nu consider corpul uman ca fiind ‘gandit’ sa se reproduca la vreo varsta anume, doar ca asta se intampla in trecut la 14-18 ani pentru ca speranta de viata pentru majoritatea era la jumatate din cat este acum. In zilele noastre femeia devine fertila de fapt undeva pe la 12 ani (menarha) dar noi acum consideram ca nu este moral/legal etc sa apara o sarcina la varsta asta (nu era cazul in urma cu cateva secole). Nu-ti permiteai luxul (in sens biologic) sa ai un copil la 30+.

    Articol edificator
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12319855/

      (Citează)

  73. Ne stim virtual de vreo 20 de ani si acum, cand am citit asta, mi a dat o stare de bine. Ma bucur pentru voi. Nu stiu exact ce se ureaza la asta, dar va doresc tuturor sa fiti sanatosi

      (Citează)

  74. S-a dat aia cu pe cand si un fratior?? :))

      (Citează)

  75. Felicitări! Să vă bucurați de fiecare moment.
    A mea a împlinit 9 luni astăzi… au fost nouă luni de vis :x

      (Citează)

  76. Super. Felicitari. Sa fie sarcina usoara la fel si nasterea. Sa va bucurati de fetita si sa fiti o familie implinita.

      (Citează)

  77. Felicitări!

      (Citează)

  78. Felicitări și sarcină ușoară Matildei!

      (Citează)

  79. Felicitari! Nu va fi usor, dar va merita pe deplin!

      (Citează)

  80. Felicitări, și sarcină ușoară Matilda.

      (Citează)

  81. nwradu:
    Știu că ar fi mult mai greu pentru părinți, dar beneficiile apar ulterior. Dacă vrei doi, îi ai deja, nu mai treci iar prin sarcină și bebeluș în timp ce celălalt are 3 ani.

    Mai important, gemeni fiind, vor fi împreună în restul vieții, că probabil vor fi în aceeași clasă, vor avea același grup de prieteni șamd. Mi se pare mișto ca doi copii să fie împreună și să se ajute și susțină între ei.

    Confirm ca e crancen de greu in primul an, dar gemenii au avantajele lor, pe termen mediu si lung :)
    Nu regret absolut deloc ca am ales sa-i am.

      (Citează)

  82. Bravo Radu, ma bucur pt voi! sa fie sanatos.
    De multe ori fetele sunt mai atasate de tati asa ca nu o sa mai ai timp de pierdut pe scaun la jocuri, la fix pentru viata sedentara de acum ;).

      (Citează)

  83. Felicitari, sa fiti cu totii sanatosi si sa va bucurati unii de ceilalti!

      (Citează)

  84. Felicitari!

    Ce faceti cu pisicile? Inca covietuiti cu ele? E ok Matilda legat de Toxoplasmoza? Intreb pt ca la noi doctorii nu au permis sotiei sa se apropie de pisici pe timpul sarcini si apoi nu am mai luat motanul inapoi de la socrii ca s-a obisnuit uni cu alti mult prea bine…

      (Citează)

    • Nu au toxoplasmoză, că le-am făcut analize de sânge recent pentru alte probleme și a ieșit negativ. De fapt, nu au nici o bacterie sau altceva detectabil prin analize.
      Este destul de greu să iei toxoplasmoză de la o pisică. Trebuie să-i atingi fecalele și apoi să și duci mână la propria gură, mi se pare un scenariu neverosimil. În perioada asta oricum avem soluție de igienizare la noi (#covid), ne dăm cu ea și dacă mângâiem vreo pisică prin oraș, iar Matilda a stat mai departe de alte pisici.

      Pe ale noastre nu le-am fi dat oricum. E chiar recomandat ca un copil să crească alături de animale.

        (Citează)

    • nwradu: Matilda a stat mai departe de alte pisici.

      HAhahahahahahahahaha hahahha hahahahaa
      HA!

        (Citează)

    • Din ce imi amintesc, analizele trebuie sa le faca Matilda….adica se verifica daca ea are anticorpi, si daca are, end of story…boala e destul de inofensiva pentru adulti dar afecteaza nasol fatul….pisicile se pot imbolnavi si pe parcursul sarcini…nu neg ca nu ar fi bine ca sa traiasca copii in jurul animalelor, doar ca noi calatorim mult si nu avem nici o ruda in orasul in care traim. Motanul avea rau de miscare, deci trebuia sa o lasam foarte mult pe la hotel de animale, si cred ca ii e mai bine acum la socrii.

        (Citează)

    • N-au de unde să se îmbolnăvească, că nu au contact cu alte pisici. Chiar nu ne facem griji în această privință.

        (Citează)

  85. Felicitari, Matilda si Radu! Sarcina usoara!

      (Citează)

  86. Felicitari! Din cat am inteles…primii 16-18 ani sunt mai dificili. Pe urma pleaca de acasa….si nu prea mai au chef sa stea de vorba cu tine :)

      (Citează)

  87. Matilda Tanascov:
    Ba da, deja ne-a intrebat cineva – nu mai stiu cine – “si pe cand urmatorul”? Eram like… frate, nu l-am facut pe primul, putem avea putintica rabdare?

    Ai vazut?? :)
    Daca as fi avut un dolar pentru fiecare intrebare legata de copilul 2…

      (Citează)

  88. Felicitări!
    Vi s-a întâmplat cel mai frumos lucru posibil. Și când vă va fi greu, să nu uitați că e “puiul” vostru pe care trebuie să-l îngrijiți și să-l ocrotiți. Tot timpul. Și peste 20 de ani.
    PS: să nu uitați de poza “nud pe păturică”.

      (Citează)

  89. Iooi, cate comentarii faine! Uite, cand e un eveniment frumos, se vede toata comunitatea de aici!

    Sa aveti o sarcina usoara si o perioada rapida de adaptare dupa! Sa nu va neglijati pe “voi” si sa incercati cat de repede si pe cat posibil sa reveniti la stilul de viata de dinainte de nastere!

    Poate va intereseaza subiectul asta: https://www.youtube.com/watch?v=H-xO-QMPOXg (subiectul, nu neaparat app-ul ala).

    Eu am doi copii, si cand am aflat de treaba asta cel mic era deja prea mare pentru fereastra optima de dezvoltare, dar as fi incercat-o. Ce am facut insa, a fost sa le pun la dispozitie cat mai multa muzica, de orice fel (nu manele! :) ). Cand au mai crescut putin, le-am luat niste playere chinezesti, sa nu fie tentatia sa stea cu ochii in ele, si cu muzica pusa pe ele. Si cantece de gradinita, dar si multa muzica instrumentala (si clasica, si ne-clasica). Cred ca influenteaza foarte mult modul in care se fac legaturile neuronale si cat de flexibile aceste legaturi sunt.

    Numai bine!

      (Citează)

  90. nwradu: Cu noi sau cu copilul?

    😂😂😂😂 Să-i arătați copilului: uite așa ai apărut!?

      (Citează)

  91. Acum toate glumele tale vor putea fi incadrate si oficial la “dad jokes”.

      (Citează)

  92. Dar chiar nu a fost nimeni surprins să descopere că se scrie embarazada, cu z, nu embarasada, cum credeam din telenovele?

      (Citează)

  93. Multe felicitari, ce veste frumoasa! Sarcina lina si tot binele din lume! Eu tocmai am trecut de 5 luni de sarcina, “release-ul” va fi tot in octombrie. Sa avem bebelusi sanatosi si voiosi!

      (Citează)

  94. Felicitări și sarcină ușoară în continuare!

      (Citează)

  95. 1. FELICITARI si sarcina usoara Matildei!

    2. si la noi s-a intamplat din prima, la unele cupluri merge mai greu sau deloc, la altele numa’ te uiti la nevasta si ramane. Ma bucur ca a fost si cazul vostru si e bine ca s-a cautat de toate cele inainte, sa stie o treaba.

    Inca o data felicitari. ma bucur mult pentru voi ;)

      (Citează)

  96. Matilda Tanascov:
    Nu ma astept sa fie usor – de asta am asteptat atat :)

    Momentele in care esti fericita , o sa faca ca toate greutatile prim care treci sa fie uitate sau estompate. Asa ca felicitari si sanatate multa

      (Citează)

  97. Felicitari, acum ai o molie emberazada,

      (Citează)

  98. Felicitari! Ma bucur mult pt voi! Si eu voi deveni proaspat tatic de fetita la sf lui iulie-inceputul lui august! :) Va fi o experienta inedita! :)

      (Citează)

  99. Felicitari ! Santate multa sa aveti toti !

      (Citează)

  100. Radu, cea mai mare minune din viata ta se va intampla la inceputul lui octombrie. Felicitari tie si Matildei si sa fiti cu totii sanatosi si fericiti !

      (Citează)

  101. E de la Skodă, e de la cămașa verde, e de la … inginerește : Radu se-nmulțește 🤪 În sfârșit mai apare un pui de inginer prin piața Norilor 😉 Fain articol!
    Sarcină ușoară doamnei și multă fericire amândurora 🤗

      (Citează)

  102. În mod normal nu prea comentez, dar aici mă bucur mult pentru voi, chiar mă întreba acum ceva timp soția: Nwradu ăsta de îl citești, nu are copii? că prea se plimbă :))

    Naștere ușoară Matildei și mult succes în creșterea celei mici, să fiți fericiți și sănătoși!

      (Citează)

    • Eu vreau deja sa planific o vacanta pt când are copilul 3 – 6 luni :D sper sa fie totul bine și sa ne iasă planurile astea.

        (Citează)

  103. Felicitari!

    Ati facut bine. O sa va descurcati.

      (Citează)

  104. Felicitari pentru sarcina! As vrea insa sa spun ca afirmatia ” Atât de simplu este să rămâi gravidă, deci (și mă adresez acum celor tineri sau care nu vor copii) protejați-vă mereu în caz că nu vreți copii, că după aceea este mai complicat.” nu este chiar documentata. Ai idee cate cupluri in Romania sunt diagnosticate cu infertilitate si se chinuie ani intregi cu tratamente sa obțină o sarcina? Ma bucur mult ca asa a fost in cazul vostru, dar nu mi se pare fair sa te adresezi chiar asa. In cele mai multe cazuri, este fix invers.
    Si voiam sa mai transmit ca se pot face tratamente stomatologice in sarcina, cu tot cu anestezie, ca sa nu speriem chiar asa viitoarele mamici.

      (Citează)

    • Cred că e mai bine să transmiți “fă mereu sex protejat” și “dacă vrei copii și nu ies după o vreme de neprotejat, vorbește cu un medic” decât un generic “este dificil să rămâi gravidă”. Trebuie spus că se poate și din prima, iar cei tineri trebuie să rețină asta. Și zic asta cu tot respectul și speranța de bine pentru oamenii cu probleme de infertilitate, care chiar este o problemă.

        (Citează)

  105. Matilda:
    Eu vreau deja sa planific o vacanta pt când are copilul 3 – 6 luni :D sper sa fie totul bine și sa ne iasă planurile astea.

    Da, noi am ratat-o pe aceea din motive ce au ținut de pandemie, iar acum suntem la capitolul diversificare, 3 mese pe zi, 2 gustări, toate făcute în casă… pentru moment este cam imposibil, am amânat pentru la anul.

      (Citează)

  106. Eu te cred. Bag in tine niste Ca,Zn, Mg + niste Tribulus + 2 luni de genuflexiuni ca sa vascularizam un pic pe acolo si o sa ai hypersperma. :)) E frumos sa fii parinte. Nu omiteti Harmony chiar daca medicul spune ca nu-i necesar…

    nwradu:
    Mulțumesc!

    (eu încă cred în superspermă!)

      (Citează)

  107. nwradu:
    Neah, e fată, e treaba Matildei să o crească. Dacă era băiat trebuia să mă implic și eu, dar așa…

    Gresit! E fata tatei! Ai sa vezi! (zise un tatic de fata, adica eu!)

      (Citează)

  108. Felicitari!
    Radu, nu-i asculta pe cei care zic ca e greu sa faci un copil, ca sunt multe cupluri care se chinuie etc. Ei n-au auzit de #supersperma. Daca te grabesti un pic, poti sa-i faci si-un fratior geaman.

      (Citează)

  109. Salut Radu,
    citesc blogul tau de vreo 4-5 ani iar asta e primul meu comentariu, cumva anuntul tau a atins o coarda.
    Felicitari !!! e o veste foarte frumoasa, nici nu-ti poti inchipui de cata bucurie si de cate emotii inedite de care nu esti constient inca, o sa ai parte. Nici eu nu am stiut. Pe 5 octombrie anul trecut a nascut si sotia mea, tot o fetita. Atasamentul parinte-copil – si aici ma refer doar la mine, pt mame probabil ca este de 10X mai intens – este o emotie atat de puternica si coplesitoare, incat nici daca as fi Eminescu 2.0 nu cred ca as putea s-o descriu complet prin cuvinte. Uite un mic exemplu, sotia a plecat de 4 zile la bunici, departe, in nordul Moldovei, eu singur in Bucuresti. Dupa 2 zile i-am cerut imperativ sa-mi trimita in fiecare zi poze cu fetita pt ca simt o dorinta de neinteles de a o vedea. Si nu sunt deloc un tip sensibil. Cam asta te asteapta.

    Iar acum o precizare pt contex si pt cei care incearca si spera sa devina parinti. Eu am 50 de ani, da, sunt un mos, iar sotia 42. Ne-am intalnit acum 5 ani si ne-am casatorit acum 2 ani. Amandoi la primul copil. Renuntasem de mult la idea de a fi vreodata parinte, eu am facut analize acum vreo 15 ani din care a reiesit clar ca nu sunt posesor de #superspermă, probleme cu mobilitatea. La femei, dupa 35 de ani, fertilitatea scade foarte abrupt. Nu ne-am protejat deloc in cei 5 ani. Cum s-a intamplat ?, iar din punctul meu de vedere este o mica minune. La scurt timp dupa ce ne-am cunoscut, simtind ca exista o compatibilitate, am hotarat sa ne construim impreuna casa visurilor. Au urmat 4 ani de cautari, drumuri, mult stres si sacrificii. Ne-am mutat in casa noua de Craciun 2019. Amenajata in intregime fara compromisuri si indatorati pe 15 ani. Si ne-am relaxat. Dupa ani de chirie, senzatia e una foarte placuta. Eu, lucrand de acasa, in primele luni m-am simtit ca intr-un vacanta, locuind la hotel. Am inceput sa ma specializez in fripturi (asa am gasit dealtfel si blogul), iar sotia a cumparat o pianina si a reinceput sa cante, este absolventa de conservator. Tihna si lipsa de stres, asta-i explicatia. Somnul pe o saltea buna cred ca a avut un mare rol. Si un pont pt cei cu spotify – Cigarettes After Sex. Si a venit pandemina cu toate nenorocirile. Din fericire pt noi trei luni au fost suficiente.

      (Citează)

  110. Deea: Confirm ca e crancen de greu in primul an, dar gemenii au avantajele lor, pe termen mediu si lung :)
    Nu regret absolut deloc ca am ales sa-i am.

    Da, am ales sa incerc cu 2 embrioni ca sa-mi maximizez sansele. S-au prins amandoi, dar e o loterie.

      (Citează)

  111. Felicitari!

    Sa fie sanatoasa si voi pe langa ea :)

      (Citează)

  112. Felicitări!

      (Citează)

  113. Felicitari! Noi am realizat ca e mai usor cand sunt 2 copii, pentru ca petrec timp impreuna: se joaca, cel mic invata de la cel mare, refolosesti lucrurile, ai deja experienta anterioara.

    Asadar, in 3 ani – probabil 2 ani diferenta – urmeaza numero dos. :)

      (Citează)

  114. Acum am vazut, better later than never:
    sa fie intr-un ceas bun, Radule, sa fie cu noroc sarcina si sa va bucurati de o superfetita.
    E super nice sa fii tata de fata, ti-o spune unul cu experienta! :-)
    Viata vi se va schimba: get ready to embrace it, fully!

      (Citează)

  115. Felicitari, sa va traiasca. Eu am 50 de ani si avem o fetita de 1 an si 2 luni. E apogeul vietii, sunt cel mai fericit. O sa vezi ce inseamna sa ai fata, o sa fii topit dupa ea si o sa te implici in cresterea ei de placere, chiar daca nu e usor.

      (Citează)

  116. Felicitari viitorilor parinti! Multa sanatate si rabdare.
    Matilda poate a doua oara ies gemeni. :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus