►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
28 Oct 2021 ·
Am văzut la CNN o emisiune bună despre Facebook, despre problemele rețelei cu moderarea conținutului dăunător și ce s-ar putea face pentru a schimba asta.
Frances Haugen, care a lucrat la Facebook înainte de a deveni whistleblower, făcând publice niște rapoarte incriminatorii pentru companie, a spus în fața unei comisii de anchetă un lucru foarte adevărat: Facebook vede siguranța online ca pe un centru de cost, nu ca pe o oportunitate de creștere.
Altfel spus, Facebook trebuie să realizeze că investiția în securitate și moderare va atrage noi utilizatori în platformă. Sau îi va aduce înapoi pe cei care treptat o abandonează.
În schimb, Facebook anunță că va angaja 10.000 de ingineri pentru a dezvolta metaverse-ul. Ar putea fi cel mai mare și cel mai scump flop din istorie.
O afirmație și mai interesantă a făcut-o un domn invitat în emisiunea CNN, cercetător de media la Universitatea din Virginia. A zis că Facebook nu poate fi controlat sau modificat.
Motivul: Nu există antecedente în acest domeniu. Nu a mai existat niciodată o rețea socială sau televiziune sau instituție care să aibă 3 miliarde de utilizatori vorbind 100 de limbi diferite și cu o varietate atât de mare de probleme sociale.
Nimeni nu știe ce măsuri ar trebui să ia Facebook. Nimeni nu știe ce să le ceară, dincolo de “faceți să fie mai bine”, iar în special politicienii care decid astfel de lucruri sunt oricum pe lângă subiect. Este prima oară când civilizația umană are o asemenea problemă.
În cele din urmă, având în vedere că oricum doar Facebook are acces la date și statistici, nu poți spera decât că ei vor găsi metoda de a se repara, de a deveni un loc mai bun, mai prietenos pentru toată lumea.
Dar acum revenim la cuvintele whistleblower-ului: Facebook nu vede moderarea conținutului ca pe o oportunitate de creștere, ci ca pe un cost, bani pierduți.
Mă gândesc că, din partea cealaltă a baricadei, chiar diverse țări ar putea lua măsuri. Dacă un stat decide că Facebook per total face mai mult rău decât bine cetățenilor săi, l-ar putea bloca cu totul. Asta, însă, nu se va întâmpla niciodată. Prea multe comunități depind de Facebook, prea multe business-uri, prea mulți oameni pentru care rețeaua face și bine, nu rău. O astfel de măsură este specifică doar dictaturilor.
Chiar nu-i vreo cale ușoară de rezolvat această problemă modernă ce afectează multe societăți. Și părăsirea Facebook nu este o soluție. Puțini oameni sunt de fapt conștienți de problemele Facebook, așa că poate i-au dat deja papucii. Majoritatea sunt în continuare acolo și îi suferă influența nefastă, iar rezultatele se pot vedea în jurul nostru.
Zuckerberg a declarat că Facebook are 15.000 de moderatori ce verifică 3 milioane de mesaje pe zi în 70 de limbi. Not enough de la o companie cu 9,2 miliarde de dolari profit trimestrial.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
13 comentarii
28/10/2021 la 7:00 AM
Mi-am șters mizeria de cont acum 5 ani, când am realizat cât de toxic e Facebook, cât timp pierd citind chestii irelevante și inepte. Scurt și la obiect, cont șters definitiv. A fost atât de ușor. Noi controlam gradul de toxicitate pe care îl permitem in viețile noastre. Parcă asist la idiocracy de câțiva ani încoace. “Fără Facebook, nu exiști” – asta ni se repetă papagalicește. Serios, e chiar atât de greu să identifici o problemă și să o tai de la rădăcină? Instagram a devenit la fel de toxic pentru copii și adolescenți, care încep să dezvolte diverse tulburări.
Deea(Citează)
28/10/2021 la 7:40 AM
Cont dezactivat din iulie 2016, prea mult timp pierdut inutil. Timp pe care nu îl aveam, prea multe de făcut la job.
Drogurile sunt în mare parte ilegale, dar Facebook are voie să existe. Dovadă că oamenii sunt proști.
Gaelex(Citează)
28/10/2021 la 7:42 AM
Din punctul meu de vedere, Facebook trebuie împărțit în mai multe aplicații, gen una pentru partea de social, una pentru Groups, una pentru Market, una pentru Events etc.
Pe de altă parte, conținutul nu ar trebui moderat așa de mult dacă s-ar aplica drepturile de autor mai strict.
Voicu(Citează)
28/10/2021 la 7:53 AM
mai bine stau pe 9gag.
Anda(Citează)
28/10/2021 la 8:25 AM
“Și părăsirea Facebook nu este o soluție”. Ba bine ca nu. Pe plan personal, cel putin, daca afacerea ta nu poate functiona fara. Timp si energie economisite. Valabil pentru toate retelele sociale.
Peredhil(Citează)
28/10/2021 la 9:22 AM
Nu cred in radicalism. “Eu mi-am inchis contul pt ca este un bullshit”.
1. Aici depinde f mult de cum folosesti contul. Pe de o parte sunt cei de tip “pierde vara” care nu fac altceva decat sa se uite la poze cu pisici (am generalizat), pe de alta parte sunt cei care folosesc facebook ca pe un tool: promovare bussines; grupuri suport (de ex pt folosirea unui software) etc. In cazul meu il vad ca 70% bussiness /30% pierdere de vreme.
AlexCD(Citează)
28/10/2021 la 9:49 AM
Facebook ar lua mai multe masuri, daca consecintele inactiunii ar fi mai drastice. Ce crezi ca s-ar fi intamplat daca amenda post Cambridge Analytica ar fi avut cateva zerouri in plus?
Garm(Citează)
28/10/2021 la 11:18 AM
Concluziile imi par scoase din burta, in multe locuri. De genul:
“Altfel spus, Facebook trebuie să realizeze că investiția în securitate și moderare va atrage noi utilizatori în platformă. Sau îi va aduce înapoi pe cei care treptat o abandonează.”
Facebook a fost parasit masiv de adolescenti si tineri. Se intorc ei oare inapoi ca incepe Facebook sa investeasca suplimentar in securitate si moderare?
Dar cred ca titlul e corect. Facebook a creat un monstru pe care nu il mai poate controla. Moderarea umana nu mai e posibila, moderarea cu AI e inca la nivel jalnic. Ca sa poata controla bine chestia asta ar trebuie ca reteaua sociala sa fie probabil cu un ordin de marime mai mica. Adica sa isi omoara singuri afacerea. Ceea ce evident nu vor face.
Vad si eu ca lucrurile merg prost si plaforma a devenit in multe directii nociva. Dar solutii chiar nu am. Si daca o inchizi total, o sa apara alta. Tehnologia exista, nevoie sociala e enorma. It’s complicated.
silicon_v(Citează)
28/10/2021 la 5:47 PM
Problema e complicată, dar sunt soluții.
Prima și cea mai importantă este legarea contului de un act de identitate valid și un număr de telefon verificabil periodic. Am termina cu trolii plătiți ca să manipuleze. Și am rezolva și problema responsabilității dpdv juridic.
Nu înțeleg de ce nu se vrea asta, cel puțin la nivel de guverne. Să-i spună lui Zuckerberg: Nu implementezi verificarea identității, nu funcționezi în țara asta. Și terminăm cu cea mai mare parte a fake news, care este promovat în cea mai mare parte prin conturi fantomă.
motanes(Citează)
28/10/2021 la 9:50 PM
Eu nu as obliga utilizatorii sa se inregistreze cu un act de identitate, dar as crea un sistem prin care postarilor celor inregistrati sa aiba o influenta mai mare. Adica sa apara mai des in feed-urile celor care te urmaresc. Iar pentru comentarii sa fie default optiunea de a vedea in partea de sus comentariile userilor inregistrati.
Andrei G(Citează)
28/10/2021 la 11:17 PM
Numai că ratingul postărilor este dat de interacțiuni. Ceea ce este corect. Când postările sunt ale unor persoane reale. Nu este altă cale să reglezi asta, în afara verificării identității drept condiție pentru inregistrarea contului.
motanes(Citează)
28/10/2021 la 9:58 PM
instalati-va F.B purity, puneti-va filtre pentru covid, psd, pnl, usr, vaccinare, etc si puteti sa aveti un feed relativ curat (mai are si multe alte optiuni p-acolo).
Articolul e corect, e o problema la care nu exista rezolvare, indiferent cati bani ar vrea google sa bage in moderare. Ce si cat moderezi si in ce directie. Nu sunt trumpist si m-am bucurat ca a pierdut portocaliul, dar sa ajungi tu un aitist parlit ca ala de la FB sau ala de la twitter sa il cenzurezi pe presedintele SUA, nu e normal.
Boris(Citează)
31/10/2021 la 12:42 AM
Cred ca legarea conturilor de o identitate reala si un singur cont pt o persoana reala ar schimba mult lucrurile. Nu ai identitate verificata, nu poti sa dai report. Nu trebuie sa stie facebook cum te cheama ci statele ar trebui sa implementeze un fel de identitate virtuala oficiala si prin intermediul ei facebook stie ca esti o persoana reala dar nu si alte informatii despre tine. Postarile userilor neverificati sa nu poata fi vazute public, ci doar de prieteni sau in grupul din care fac parte. Dar daca ai dezactiva conturile false si pierzi pe 50% din useri, se duce dracu si pretul actiunilor
Ion(Citează)