un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Guvernul aprobă avizarea furnizorilor 5G în CSAT și utilizarea de echipamente de la producători de încredere

16 Apr 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

37 comentarii

Guvernul a adoptat ieri seară proiectul de lege privind utilizarea echipamentelor 5G în rețelele telecom din România în forma care este creionată deja de multe luni de zile: furnizorii de echipamente trebuie să fie în prealabil avizați în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, iar avizul va ține cont de parteneriatele României cu UE și SUA.

Altfel spus, sunt mici șanse ca Huawei sau ZTE să furnizeze echipamente pentru viitoarele rețele 5G ale Vodafone, Orange sau Digi.

Proiectul de lege trebuie transpus într-o lege în Parlament, adoptată acolo și promulgată de Iohannis. Guvernul va solicita trecerea rapidă a proiectului prin Parlament.

Discuția asta legată de echipamentele 5G în CSAT este o idee înaintată anul trecut, în august. Ideea în sine este foarte bună. Este tot mai clar, având în vedere avântul hackingului finanțat de diverse state, că rețelele informatice trebuie privite ca o infrastructură critică și bine protejate în toate etapele lor, inclusiv cea de alegere a furnizorilor.

Huawei insistă că echipamentele lor nu pot fi utilizate pentru spionaj. Din discuțiile mele cu diverși oameni foarte pricepuți tehnici de la operatori, am auzit cam același lucru: dacă prin rețea ar “curge” trafic ascuns, operatorii și-ar da seama imediat, rețelele fiind separate și protejate de firewall-uri foarte eficiente, iar însăși meseria lor se bazează pe măsurarea precisă a traficului făcut prin rețea, ca să-ți emită factură pe baza lui.

Statul român, însă, spune într-un fel că nu-i pasă și transmite de fapt mesajul: “preferăm să cumpărăm de la un stat aliat sau prieten și să ținem banii în Europa”. În afară de Huawei, ceilalți mari producători de echipamente 5G sunt suedezii de la Ericsson și combinația finlandeză-franceză de la Nokia-Alcatel. Samsung este încă micuț în domeniu.

Avizul în CSAT se va da producătorului care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

i. nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
ii. are o structură transparentă a acţionariatului;
iii. nu are cunoştinţă de un istoric de conduită corporativă neetică;
iv. se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Huawei a declarat cândva că respectă aceste condiții, dar asta va analiza CSAT, nu noi. Au protestat încă de anul trecut și prin alte declarații: deciziile trebuie luate de ingineri, nu de politicieni; România ar putea pierde 9 miliarde de euro în anii următori excluzând Huawei din 5G, dar nu s-a detaliat cum se ajunge la această sumă.

În cele din urmă, chiar dacă Huawei are cele mai bune intenții și practici în minte, trebuie să se obișnuiască cu ideea că pierde business pentru că vine din China, iar regimul politic din China nu-i face doriți în rețelele europene și americane.

Același proiect de lege prevede indirect că echipamentele Huawei din rețelele 3G și 4G actuale trebuie înlocuite în maxim 5 ani. Textul (PDF la Hotnews) este astfel:

Art. 10. – Tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate în reţelele de comunicaţii electronice la data intrării în vigoare a prezentei legi şi care contribuie la furnizarea de servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, ai căror producători nu obțin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioadă de 5 ani ce se calculează de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

ceea ce pare că se referă doar la rețele 5G, dar uitați cum este definit 5G-ul la articolul 2:

reţele 5G – ansamblul elementelor infrastructurilor de reţea pentru tehnologia de comunicaţii mobile şi fără fir utilizată pentru conectivitate şi servicii cu valoare adăugată cu caracteristici de performanţă avansată, cum ar fi rate şi capacitate de date foarte mari, comunicaţii cu latență mică, fiabilitate extrem de ridicată sau acceptarea unui număr mare de dispozitive conectate; acestea cuprind şi elemente ale reţelei tradiționale, bazate pe tehnologii de comunicaţii mobile şi fără fir din generații anterioare, precum 4G sau 3G;

De unde se poate trage concluzia că echipamentele Huawei trebuie înlocuite și din rețelele actuale. Asta este o veste rea pentru operatori. Vodafone și Orange cred că folosesc 100% Huawei pe partea de radio access network, iar Digi vreo 50%. Telekom sunt cel mai puțin expuși.

Legea va forța deci operatorii la investiții considerabile în următorii 5 ani pentru a înlocui acele echipamente și deci vor scădea investițiile în dezvoltarea rețelei. Este, însă, dreptul statului român să-și protejeze interesele prin astfel de legi.

S-ar putea să mă înșel și să vedem că Huawei primește totuși avizul necesar în CSAT. Dacă ar fi așa, însă, de ce s-a mai trecut prin toate aceste legi și prin memorandumul semnat cu SUA? Doar de show?

Pe de altă parte, din trei mari producători de echipamente de radiocomunicație, România va mai avea disponibili doar doi, Nokia și Ericsson. Să sperăm că nu se ajunge la vreun monopol.

    37 comentarii

  1. În sfârșit pot să-i aplaud pe cei din guvern. Așa DA!

    Să nu mai spun ce țeapă își primesc cei care își cumpără telefoane Huawei / Xiaomi, însă nu ai argumente în fața celor care își cumpără dispozitive la preț de nimic.

    “Cheap price, cheap software, cheap security – it means you don’t care enough about your data.”

      (Citează)

    • Daaa, așa țeapă mai rar, performanță, autonomie și cameră mai bună decât la un Samsung de 3000 de lei apărut 1 an mai târziu. Îmi vine să dau cu Huawei de pământ. :(

      Samsung desigilat în decembrie stă aruncat prin rucsacul de laptop că asta e nivelul la care s-a ridicat pe lângă P30 Pro.

        (Citează)

    • sa inteleg ca sunt multi fotografi profesionisti care folosesc telefoanele la pozat, ca pentru mine sunt foarte ok si alea cu un Samsung de acu 4 ani.

        (Citează)

    • @Teniescu: Fa, te rog, un efort si cauta telefonul Samsung, cere email-ul meu de la Radu si scrie-mi un e-mail ca sa-ti pot da adresa postala la care sa-l trimiti. Pacat de el sa stea aruncat fara sa fie folosit.

        (Citează)

    • @Teniescu, la fel ca @Radu-Mihai si eu as fi dispus sa te scap de telefonul ala, mai ales daca este nefolosit. Ma gandesc ca daca il compari cu P30 Pro si spui ca este aparut cu 1 an mai tarziu este macar un S20, daca nu chiar S20+.
      Poate facem aici o licitatie si macar iti recuperezi o parte din bani.

        (Citează)

    • e S20 FE :) dar e primit de la firma. il tin doar pentru ca firma, acte etc

        (Citează)

    • @Anda: da, multi merg si cu Logan de 75 CP, lucreaza cu Core 2 Duo etc.

      poate tine doar de asteptari, nevoi si pretentii, ale mele nu sunt nici la Samsung de 4 ani si nici restul enumerate mai sus. :)

      ce Samsung era top acum 4 ani? Galaxy S7? care pana sa iasa din garantie a avut schimbat displayul, bateria si … inca ceva, poate chiar placa de baza(?). eh, mai rar asa bunatate de telefon. ma bucur ca am scapat de el pana sa cada vopseaua de pe rama inainte sa faca 3 ani.

        (Citează)

    • @Teniescu, pai faci comparatia gresita, tinand cont de faptul ca in continuare modelul de la Samsung este mai ieftin (fara sa discutam despre preturile de lansare).
      P30 Pro – 2550 de lei la Emag
      S20 FE – 2250 de lei la Emag

      Este normal ca atunci cand compari un flagship de la un producator cu versiunea Lite de la alt producator sa existe diferente de calitate a camerei.

      PS: daca tot ai adus in discutie, ce model de telefon avea Huawei in 2016 care putea sa concureze cu S7 de la Samsung?

        (Citează)

    • @Andrei G: am dat 2500 pe P30 Pro acum 1 an.
      lasa camera, ca nu efectiv acolo e problema. e problema ca nu poti regla o luminozitate, intra AI-ul in efect si incepe sa sacadeze, ii ia 10 secunde pana face save la poza. pai daca telefonul nu e in stare sa faca ceva atunci sa scoata optiunea.

      la inceput S20 FE avea si mod de performance sau ceva la setarile bateriei. dupa update a disparut, ca si-au dat seama ca se ducea pe sula bateria daca erai in modul moderate, ce sa mai pui pe performance.

      in 2017 stiu ca am vazut Mate 10 Pro si aveam S7 si mi-a dat rusine la tot. din 2018 am trecut pe P20 Pro.

      probabil P9 / P9 Plus era la nivelul S7 de dinainte, avand deja si 2 camere etc.

      inca de cand luasem S7 de la Orange mi-a si zis omul ca el luase Huawei, desi avea tot S7 inainte. el fiind un manager destul de mare pe zona, probabil isi permitea sa ia o sacosa intreaga de S7.

        (Citează)

    • @Teniescu, vorbim de preturile la care pot fi cumparate telefoanele, nu de faptul ca ai prins tu o oferta la P30 Pro acum 1 an.

      Daca ii ia 10 secunde pana face o poza inseamna ca ai nimerit tu un model defect si daca te duci cu el la garantie se rezolva cu siguranta.

      Iar faci comparatii gresite de telefoane din generatii diferite.
      S7 – lansat in februarie 2016
      Mate 10 – lansat in octombrie 2017 (la peste 1 an si jumatate distanta)
      Ca sa nu mai spunem ca ai luat in calcul Mate10 Pro vs versiunea simpla de la Samsung, nu versiunea S7 Edge.

      Daca luam P9 vs S7 (lansate in aceeasi perioada), pare ca Samsung castiga:
      https://www.tomsguide.com/us/huawei-p9-vs-galaxy-s7,review-3556.html

        (Citează)

    • imi cer scuze ca S7 al meu arata si merge perfect si in ziua de azi. sigur, eu vreau sa castig premii internationale cu pozele facute si nici nu ma conectez simultan cu bursele de la New York, Londra si Tokyo.

        (Citează)

    • Astia care folosesc produse de la Huawei/ Xiaomi si alte tehnologii chineze, inclusiv mizeria aia de tik tok, efectiv nu au pic de respect fata de parintii/ bunicii care au trait in mizeria de comunism si si-au miscat fundurile afara din casa, ca sa ne ofere noua ocazia de a manca kkt pe net, cum si in ce fel avem noi chef. Fiecare ban pe care il dai in directia unui stat comunist, ca sa ii dai voie sa iti spioneze casa (cand instalezi aplicatie la aspirator xiaomi, guvernu’ mama deja stie la ce ora dai tu cu aspiratorul).
      Cumparati de pe aliexpress mizerii, dar nu mai folositi softuri/ aplicatii si produse care colecteaza date, de orice fel.
      Din respect pentru faptul ca la noi nu mai dai cu subsemnatul la stat, ca jack ma, daca te umpli de bani si ai pareri despre iohannis.

        (Citează)

    • Daaaa… Sunt curios cine arata ca se folosește de datele pe care le afla despre tine prin aplicații momentan, China? Mie mi se pare ca tot americanii, nsa ul, 5 eyes, firmele tech sua. E foarte penibil sa acuzi ca îți fura chinezii datele fără sa o poți tu demonstra în timp ce nu ai nici o problema cu cei care dovedit și pe fata îți folosesc datele. Ipocrizie penibilă.

        (Citează)

    • Diferă scopul în care sunt sau pot fi folosite datele respective, așa că nu este egalitate între țările care-ți folosesc datele.

        (Citează)

  2. Ce mizerie de articol:))

      (Citează)

  3. Nokia-Alcatel este deținută majoritar, în prezent, de un fond de investiții din China.

      (Citează)

    • Ce fond de investitii din China detine Nokia-Alcatel?
      Poate faci o confuzie cu brandul de telefoane mobile Nokia care este detinut de HMB Global.

        (Citează)

    • Nokia nu are nicio treaba cu China. Poate te referi la divizia de telefoane mobile ce a fost cumparata de HMD Global, tot o companie finlandeza, care produce telefoane in China. Totusi, am inteles ca productia de telefoane a fost mutata partial in Vietnam in 2020, pentru a reusi sa cucereasca piata din India (aparent astia au ciuda pe chinezi).

        (Citează)

  4. “nu pot fi utilizate pentru spionaj. … dacă prin rețea ar “curge” trafic ascuns, operatorii și-ar da seama imediat,”

    problema spusa de gov american e ca aparatura se deschide ca o floare cand vrea bondarul chinez, nu ca trimite trafic aiurea.

      (Citează)

    • te imprumuti si apoi dai inapoi.

      care e problema? tu cum faci?

        (Citează)

    • #Teniescu
      africa devine stat chinez, tot pe baza de imprumuturi nelivrate.
      problema e ca la imprumuturi se comporta ca ultimul camatar “am zis eu sapt viitoare?? acuma nene, nu iti convine da-ma in judecata, da intre timp vezi ca am sugrumat ceva exporturi pt tine, ale acare iti tin 30% din economie”.

        (Citează)

    • sunt curios de la statele unite ale cui au invatat asta cu ban / limite la export etc :) sau de unde a pornit totul care a dus si la nasterea articolelor de genul asta la care comentam noi acum.

        (Citează)

    • Muntenegru isi merita soarta. Sunt la fel ca aia care au facut credite in franci elvetieni, fiindca in lei sau euro nu se incadrau cu salariile si apoi au urlat sa le plateasca statul datoriile, ca ei nu isi mai permit. Cand de fapt nu isi permiteau nici inainte.

      Asa si aici, nu au putut obtine credite de la FMI sau UE si au apelat la chinezi, care stiau la fel de bine ca tara nu va putea rambursa datoria. Dar si-au asumat pierderile pentru a isi extinde influenta in Europa.

        (Citează)

    • #Teniescu “sunt curios de la statele unite ale cui au invatat asta cu ban / limite la export etc ”
      propunere ruseasca (ussr) cate statele unite la inceputul razboiului rece ca argument la trecerea catre etalonul dolar-petrol ca asigurare in caz de razboi, indiferent de asseturile confiscate de o parte sau alta.

        (Citează)

    • rata dobânzii împrumutului este de 2%, puțin în comparație cu datoria totală a Muntenegrului
      nu este vina Chinei, nici a UE ca tu te imprumuti mai mult decat puteai sa platesti inapoi
      ca romanii aia de si iau ultimul iphone prin imprumut de la banca, cand au luat banii totul era frumos si misto, dar cand trebuie sa plateasca rata la banca se vaita

        (Citează)

  5. acum inteleg de ce Digi RDS ridica Guvernul in slavi

      (Citează)

  6. Huawei oferă și servicii pe lângă echipamente. In general orice problema ai trebuie sa iei loguri și să le trimiți in Europa la un hub Huawei, apoi cineva cu security clearance le trimite în China sau sa dai accesa inginerilor de la Huawei locali sa intre direct in rețea. Daca pe alte echipamente poți face debug ușor și tu că inginer la compania de telecom, pe Huawei mai greu din cauza lipsei de documentație și a cursurilor de pregătire.

      (Citează)

    • Inclusiv accesul pe echipamente se da tot de la centrul de “comanda” din China. Nu poti tu ca administator de retea sa dai acces catre un subaltern de exemplu.

        (Citează)

  7. “dacă prin rețea ar “curge” trafic ascuns, operatorii și-ar da seama imediat”

    Nu trebuie sa curga trafic ascunt ca sa poti spiona. Uite articolul asta din 2018 cu un chip implantat in placile de baza ale serverelor Supermicro:
    https://www.bloomberg.com/news/features/2018-10-04/the-big-hack-how-china-used-a-tiny-chip-to-infiltrate-america-s-top-companies

    Imagineaza-ti acelasi gen de implant in routere, switchuri si firewall-uri.

      (Citează)

  8. Claudiu: Să nu mai spun ce țeapă își primesc cei care își cumpără telefoane Huawei / Xiaomi, însă nu ai argumente în fața celor care își cumpără dispozitive la preț de nimic.

    Prima mea intalnire cu Huawei a fost in 2007, cand am descoperit U120S, o mica bijuterie (pt vremea aia) care stia de mufa miniUSB (nu tampenii proprietare cum aveau SonyEricsson, Nokia & comp) si jack 3,5mm, card microSD (cred ca nici modele de 5x mai scumpe nu aveau) si camera de 1,3MP. Adica era si player MP3, calitatea redarii video pe ecranul cat un timbru nu merita luata in discutie, dar stia WAP. Si costa 100 si ceva de lei… la Digi si VDF.

    Pe atunci nu auzise nimeni in jurul meu de gigantul chinez, dar ani mai tarziu (2015) i-am reintalnit la Mobile World Congress in Barca si am ramas uimit de diversitatea solutiilor lor – stiam deja ca sunt un nume de referinta in core, nu doar producatori de plastice de buzunar. Apropo, daca nu sunteti clienti de net Digi, ce ONT aveti? Pentru ca Digi foloseste Fullwell si FiberHome, dar Orange, Telekom si cei care se respecta au 8247H de la Huawei. Daca aveti modem 4G de la VDF, nu e cumva un Huawei?

    Pe de alta parte insa, exfiltrarea de date e dificila, dar nu imposibila. E foarte greu sa urmaresti toate conexiunile pe care un echipament de core le face, si nu en necesar ca serverul receptor sa fie in China – poate fi un VM ls orice cloud provider… Da, au cu siguranta firewalls si analizeaza traficul, dar exista canale de suport, de update, conexiuni criptate, tunelari pe diverse alte protocoale, daca producatorul chiar vrea sa faca chestii. Sunt aproape sigur ca orice producator isi pastreaza portite de acces, aici nu inteleg de ce se plang americanii, ei insisi (ma rog, oficial nu Cisco ci serviciile) au capusat echipamente de retea destinate arabilor…

    Dar sa inchida de la distanta un echipament, asta o pot face doar o data! Ca apoi ia foc mapamondul si ii scot toti afara in suturi de peste tot!

    In afara de Nokia si Alcatel, Ericsson e un gigant, dar inca exista Samsung destul de bine (pilotul Orange FWA de la Floresti era Samsung/Cisco) https://news.samsung.com/global/samsung-expands-5g-technology-leadership-with-fully-virtualized-commercial-5g-ran dar intrebarea mea e unde e Motorola?!

    Legat de terminalele Huawei (Samsung am luat pt multa lume, dar niciodata pt mine insumi, prietenii stiu de ce) eu am urcat anul trecut de la PSmart2018 la Nova 5T. Da, ultima platforma derivata din P30 dar la pret decent si cu aplicatii Google. Hahaha, ce bine-mi pare ca ai luat teapa – Huawei nu mai poate livra actualizari?! Ei bine, uite ca poate – rulez Android 10 si ultimul pachet de securitate sistem (ultimele CVE-uri incluse) a venit luna trecuta…. deci, Huawei nu-si lasa clientii in aer. Apreciez asta, chiar daca urmatorul terminal la anul, daca nu se ridica restrictiile, nu va fi Huawei. Eu sunt foarte multumit de al meu, deocamdata – si de camere, si de incarcarea rapida, si de ecran, si de wireless. Daca nu-l stressez foarte tare, bateria tine 2 zile, si se incarca jumate in juma de ora…

      (Citează)

    • Toata providerii de internet de la noi folosesc echipamente de la Huawei intr-o masura mai mica sau mai mare. De exemplu Digi ofera clientilor ONT-uri de la 3 furnizori: Huawei, ZTE si Fiberhome.
      Dar problemele sunt pe partea de core, unde inteleg ca toti vor fi obligati sa schimbe echipamentele actuale cu unele de la furnizori aprobati in CSAT. Si cum relatiile din SUA si China devin din ce in ce mai tensionate, cu siguranta nicio tara membra NATO nu va mai folosi Huawei.

      Chiar daca acum sunt putin in fata din punct de vedere tehnologic, sunt convins ca Nokia-Alcatel si Ericsson vor recupera rapid. Si cu siguranta va veni tare din urma si Samsung, acestia avand avantajul unor unitati de productie proprii foarte extinse.

        (Citează)

  9. Andrei G:
    Ce fond de investitii din China detine Nokia-Alcatel?
    Poate faci o confuzie cu brandul de telefoane mobile Nokia care este detinut de HMB Global.

    Pleaca de la Solidium si mai sapã tu pentru partea de r&d, apoi cauta alcatel si vezi ce a cumparat nokia de fapt.

      (Citează)

    • De ce trebuie sa sap dupa niste informatii pe care se presupune ca tu le cunosti deja. Adica daca tot ai lansat discutie in directia asta, nu poti sa spui pana la capat?

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus