un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Statul român va analiza în CSAT furnizorii de echipamente telecom 5G (și mă aștept ca Huawei să fie interzisă)

6 Aug 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Statul român face un pas în față în domeniul securității informatice și implementării 5G-ului și lansează un proiect de lege privind autorizarea furnizorilor de echipamente. Contextul mare este, desigur, dacă vor putea fi utilizate sau nu echipamente Huawei în viitoarele rețele ale operatorilor mobili. Părerea mea este că ne îndreptăm spre interzicerea echipamentelor Huawei.

România are semnat acel memorandum cu SUA, recent ambasadorul lor a reamintit importanța unui furnizor independent de astfel de echipamente telecom. Din câte țin minte, doar SUA și Marea Britanie au interzis momentan echipamentele Huawei din rețelele telecom. Un recap citiți aici (inclusiv textul memorandumului respectiv).

În mod amuzant și 100% românesc, echipamentele Huawei ar putea fi utilizate dacă producătorul chinez dă o declarație pe propria răspundere că nu se află sub controlul unui guvern străin în care lipsește un sistem juridic independent și că nu are cunoștință de un istoric de conduită corporativă neetică. Probabil vor aduce declarația pe propria răspundere într-un dosar cu șină, cu o copie legalizată atașată.

Glumesc aici, situația nu-i chiar așa. Adică o declarație pe propria răspundere în acest sens chiar este cerută:

Art. 4.
(1) Solicitarea pentru obţinerea autorizării prevăzute la art. 3 se depune la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, care se transmite de îndată la CSAT.

(2) Solicitarea constă într-o scrisoare de intenţie semnată de reprezentantul legal al producătorului, însoțită de:

a) date de identificare, inclusiv datele reprezentanților legali și limitele împuternicirii acordate;

b) structura de acţionariat a producătorului și a grupului de societăți din care face parte,inclusiv informații detaliate privind societatea-mamă;

c) o declaraţie pe proprie răspundere care să ateste că producătorul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
i. nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
ii. are o structură transparentă a acţionariatului;
iii. nu are cunoştinţă de un istoric de conduită corporativă neetică;
iv. se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Dar atenție că aceasta este doar solicitarea pentru obținerea autorizației și, de altfel, mi se pare normală ca formă. Ulterior, toate solicitările primite vor fi analizate în CSAT, care are termen de 4 luni pentru asta, iar pe baza avizului CSAT se va emite sau nu autorizația necesară pentru fiecare producător în parte.

Art. 3.
(1) Pentru realizarea scopului prevăzut la art. 1 alin. (1), utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum şi în rețelele 5G, cu excepția echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali, este condiționată de obținerea de către producători a unei autorizări, în condiţiile prezentei legi.

(2) Autorizarea prevăzută la alin. (1) se acordă, prin decizie a Prim-Ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, denumit în continuare CSAT, în termen de maximum 4 luni de la data solicitării.

Așa că, de fapt, politicienii vor decide dacă Huawei are voie sau nu să dea echipamente 5G în viitoarele rețele telecom românești. Știam că se va întâmpla acest lucru, în cele din urmă. Proiectul de lege de mai sus doar clarifică modul în care se va face asta (CSAT pe baza solicitărilor de autorizație) și un orizont de timp, de unde și faptul că este un pas concret înainte într-un proces ce are deja peste un an întârziere.

Mai mult, proiectul de lege lasă loc amplu de respingere a Huawei. Uitați ce zice articolul 5:

Art. 5
(1) Avizul conform prevăzut la art. 3 alin. (2) se fundamentează pe evaluări in perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securității naționale și/sau apărării naționale.
(2) Avizul conform prevăzut la art. 3 alin. (2) se emite inclusiv prin raportare la obligaţiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizaţiilor internaţionale din care România face parte şi a parteneriatelor strategice bilaterale

Adică memorandumul cu SUA, alianța NATO și recomandările Uniunii Europene privind echipamentele telecom (pe scurt, fiecare țară să analizeze bine riscurile si să folosească un mix de furnizori) vor fi utilizate în luarea deciziei respective. Iar cum prietenia Uniunii Europene cu China s-a cam răcit după ce investițiile promise anterior nu s-au concretizat, cred că nu vor fi surprize în CSAT.

Articolul 6 spune că avizul nu este consultativ:

Art. 6.
Solicitarea pentru obţinerea autorizării este respinsă prin decizie a Prim-Ministrului, în situaţia în care avizul CSAT este negativ.

Părerea mea este deci că ne îndreptăm spre interzicerea participării Huawei în rețelele 5G și rămâne de văzut dacă în totalitate sau doar în core-ul rețelelor respective. Din ce-mi dau seama, însă, proiectul de lege se referă doar la viitoare rețele telecom, nu și la cele existente. Marea Britanie a decis, de exemplu, că echipamentele Huawei trebuie eliminate în următorii ani și din rețelele existente, iar șefii Nokia și Ericsson probabil o țin de atunci într-o petrecere continuă. Rămâne de văzut dacă și la noi se va ajunge la o astfel de etapă.

Proiectul de lege nu spune și un termen clar de la care pot fi depuse aceste cereri de autorizare. Bănuiesc însă că ANCOM va începe licitația pentru spectru și va cere atunci operatorilor să declare furnizorii cu care vor lucra, iar acești furnizor vor trebui să aibă deja această autorizație și deci așa se va da startul.

În caz că vă întrebați, CSAT este oficial “autoritatea administrativă autonomă investită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională”. În acest moment, fac parte din CSAT următoarele persoane:

  • Klaus Iohannis, care are și funcția de președinte CSAT.
  • Ludovic Orban
  • Ionel Ciucă, Ministrul Apărării Naționale
  • Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne
  • Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe
  • Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției
  • Virgin-Daniel Popescu, Ministrul Economiei
  • Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor Publice
  • Eduard Hellvig, Director SRI
  • Gabriel Vlase, Director SIE
  • Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării
  • Ion Oprișor, consilier prezidențial pentru securitate națională
  • Mihai Șomordolea, consilier de stat – Secretarul CSAT

surse: Scribd, Profit.

    22 comentarii

  1. huawei o sa fie interzis ca tatucu ficus o semnat tot ce i-a pus trump sub bot, dar pentru o poza cu cel mai important om de pe planeta ce nu faci in ziua de azi.
    restul e cancan.

    oare cu ventilatoarele alea care zicea ficusica ca le-a rezolvat el ca l-a sunat pe trump ce se mai aude?
    pretul pt alea cand o sa il aflam? de vandut din marea neagra la americani tot ce s-a putut s-a ocupat bosulica tariceanu, mai gasim niste avioane second hand?

      (Citează)

  2. huawei in tara cu deveselu, nooo way

      (Citează)

  3. veselu nu era pt rusi?

    lucian:
    huawei in tara cu deveselu, nooo way

      (Citează)

  4. O veste bună. Bye, muawei!

      (Citează)

  5. pe ministrul economiei il cheama Virgin-Daniel Popescu??

      (Citează)

  6. tu confunzi cumva niste pocnitoare de telefoane huawei cu antenele huawei pt 5g?

    Claudiu:
    O veste bună. Bye, muawei!

      (Citează)

    • Cu cat mai putine echipamente chinezesti in Europa, cu atat mai bine.
      Sper ca in urmatorii ani sa se reduca politica asta de globalizare, pentru ca pana acum nu prea a ajutat pe nimeni in afara de marile corporatii.

        (Citează)

    • Andrei G: pana acum nu prea a ajutat pe nimeni in afara de marile corporatii.

      Depinde cum vezi lucrurile. Huawei are în România mult mai mulți angajați decât Nokia sau Ericsson. Oamenii ăia și-au luat case, mașini, au cheltuit la supermarket, au plecat în concediu șamd, adică a crescut economia noastră.

      Politica anti-globalizare cred că s-a văzut până în 1989. Nu exista nici un produs bun. Poate doar roșiile alea românești foarte bune…

      În principiu nu contează așa tare dacă echipamentele sunt de la finlandezi, suedezi sau chinezi. Contează să nu aibă probleme ascunse și contează doar cât profită și românii de pe urma utilizării lor, indiferent dacă asta înseamnă joburi sau facturi mai mici.

        (Citează)

    • Care-i balanta export-import dintre noi si China?
      In 2018 a fost de -490%, reprezentand un deficit de aproximativ 3,6 miliarde de dolari. Astia sunt bani care pleaca din economia noastra, adica duc la scaderea acesteia.

      https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23088456-harta-interactiva-cat-exporta-romania-lume-cat-importa-din-fiecare-tara-vezi-state-balanta-export-import-negativa.htm

        (Citează)

  7. evident cu psd, da-mi un motiv bun pt care as sustine pnl.
    macar de la psd stii ca nu ai ce asteptari sa ai, si asa felicit pnl pt un job well done in ultimele luni.

    Cătălin Tănase:
    Cu ce partid o să votezi la toamnă la locale?

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      06/08/2020 la 2:46 PM

      Ok, e decizia ta, ți-o respect și nu am de gând să ți-o schimb, dar vezi că mai există și alte partide în afară de PSD și PNL.

      Eu nu aș putea să votez cu un partid care a încercat în mod vădit să schimbe legile justiției sau care a trimis jandarmii să bată protestatarii de la protestele din august. Știi că e același partid care a provocat mineriadele, nu?

        (Citează)

  8. ne intelegem de minune, bonus points ca nu vrei tu sa ma convingi de gaura din papanas.
    exista si alte partide, dar nu vad o sclipire de la ele si sa vad ca fac o treaba buna.
    vrei sa zici de usr – care nu a ratat nici o sansa sa dea cu mucii in zama.
    i-as fi votat la 2 maini, as fi facut frauda electorala pt ei daca se prezentau serios.
    au avut o sansa si au dat-o in bara, maxim. si au continuat sa o dea in bara.

    pacat…

    Cătălin Tănase:
    Ok, e decizia ta, ți-o respect și nu am de gând să ți-o schimb, dar vezi că mai există și alte partide în afară de PSD și PNL.

    Eu nu aș putea să votez cu un partid care a încercat în mod vădit să schimbe legile justiției sau care a trimis jandarmii să bată protestatarii de la protestele din august. Știi că e același partid care a provocat mineriadele, nu?

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      06/08/2020 la 4:04 PM

      Prefer oricând un partid care o dă în bară încercând, în locul unuia ticălos care face orice să își atingă scopurile, inclusiv să calce fizic niște oameni pe cap!

      “ne intelegem de minune, bonus points ca nu vrei tu sa ma convingi de gaura din papanas”

      Nu înțeleg de ce ai simțit tu nevoia să mă iei la mișto, dar vezi că ți-a scăpat partea cu apucăturile violente ale PSD-ului

        (Citează)

  9. Teoretic pentru noi, utilizatorii, nu conteaza furnizorul infrastructurii, atat timp cat sunt respectate standardele.
    In practica, ma tem ca eliminarea unuia din putinii competitori va duce la cresterea preturilor si la incetinirea implementarii.
    La nivel european, operatorii vor fi nevoiti sa aleaga in ce tari sa instaleze primele echipamente, in conditiile in care cred ca Nokia si Ericsson nu vor avea cum sa produca dintr-o data suficient pentru a acoperi disparitia completa a Huawei din piata. S-ar putea sa nu mai fim in primul val de instalari de retele, mai ales ca avem preturi mici si un 4G destul de bun (inca)

      (Citează)

    • Sorin: Teoretic pentru noi, utilizatorii, nu conteaza furnizorul infrastructurii, atat timp cat sunt respectate standardele.
      In practica, ma tem ca eliminarea unuia din putinii competitori va duce la cresterea preturilor si la incetinirea implementarii.

      Chiar va duce la asta. Echipamentele Huawei erau mai ieftine decât concurența. Costul se va regăsi în factură, până la urmă. Se zice și că sunt mai performante (și cred asta, au investit din timp în cercetare pentru 5G și ale lor au avantaje în provisioning și multi-funcționalitate), dar să zicem că asta o pot recupera competitorii în timp.

      Dar na, legea e lege, teoretic cei care decid lucrurile acolo în CSAT știu mai bine dacă nu cumva ne-ar costa mai mult alternativa.

        (Citează)

    • Cei care decid lucrurile în CSAT sînt niște retardați, ca și președintele. Costurile vor fi mai mari și nu vom avea nici un avantaj în afară de cel dubios de a fi umpluți de baze militare americane.

        (Citează)

  10. bine ca esti tu fan SUA, sa nu uitam cine se poza de la petrecerile de la ambasada.

    nwradu:
    Omul e fan Rusia, normal că nu-i convine relația cu SUA.

      (Citează)

  11. gNodeB-urile Huawei sunt cu cativa ani inaintea competitorilor si sunt si mai ieftine. Faptul ca se discuta banarea lor in Romania e posibil sa duca la o lipsa a infrasturcurii 5G in tara.

    Tehnologia 5G in momentul de fata nu este una StandAlone, ceea ce inseamna ca 5G-ul functioneaza in legatura stransa cu CORE-ul 4G-ului. Ca sa ai 5G non Huawei trebuie sa scapi si de statiile 4G Huawei. Asta inseamna foarte foarte multi bani. Si ca sa nu ne rezumam doar la bani problema trebuia sa se puna altfel. In fiecare an traficul pe retea creste deci trebuie sa investesti bani ca sa imbunatatesti infrastructura. Daca tu banii de upgrade ii cheltuiesti ca ca sa inlocuiesti infrastrucura existenta ca sa le faci pe plac americanilor risti sa ai congestii pe retea. Cu alte cuvinte sa ramanem in urma, tara cu cel mai bun internet pe care oricum nu il folosim decat pentru SocialMedia….

      (Citează)

  12. SirNeo:
    gNodeB-urile Huawei sunt cu cativa ani inaintea competitorilor si sunt si mai ieftine. Faptul ca se discuta banarea lor in Romania e posibil sa duca la o lipsaa infrasturcurii 5G in tara.

    Tehnologia 5G in momentul de fata nu este una StandAlone, ceea ce inseamna ca 5G-ul functioneaza in legatura stransa cu CORE-ul 4G-ului. Ca sa ai 5G non Huawei trebuie sa scapi si de statiile 4G Huawei. Asta inseamna foarte foarte multi bani. Si ca sa nu ne rezumam doar la bani problema trebuia sa se puna altfel. In fiecare an traficul pe retea creste deci trebuie sa investesti bani ca sa imbunatatesti infrastructura. Daca tu banii de upgrade ii cheltuiesti ca ca sa inlocuiesti infrastrucura existenta ca sa le faci pe plac americanilor risti sa ai congestii pe retea. Cu alte cuvinte sa ramanem in urma, tara cu cel mai bun internet pe care oricum nu il folosim decat pentru SocialMedia….

    Bine punctat.
    Huawei ca si mai toate companiile chinezesti este o companie copy /paste experta in furt intelectual masiv. S-a dezvoltat prin politica pumnului in gura sustinuta de statul Chinez si tolerata de EU, US.
    Am inteles si eu de la colegi din RAN ca Huawei e peste Ericsson din mai toate punctele de vedere. Pentru acceasi suma ai cel putin dublu la specificatii,totusi sa nu le plangem de mila la chinezi, au venit pe o piata concurentiala (EU) cu preturi de dumping, au vandut pe minus la greu tocmai pentru ca vroiau sa isi faca un mic monopol stiind ca ceilalti 2 nu vor putea sa tina ritmul pentru ca deh ei sunt companii publice iar Huawei e detinut de statul Chinez, stat care are interesele lui economice bune si mai putin bune.
    EU trebuia sa se sesizeze de mult timp de practicile neconcurentiale , Huawei trebuie sa invete ca nu merge la nesfarsit politica asta agresiva. E un moment bun asta pentru ca odata cu 5G si dependanta lui de 4G dpdv echipamente instalat la o scara larga ne-ar fi facut dependenti de mama China o infrastructura foarte delicata, nu merge sa schimbi 5G la alt vendor asa usor.
    Ca paranteza acum, daca in anii precedenti vendorul venea cu N+1 echipamente de circuit core si packet core acum totul s-a virtualizat, practic ai RAN si masini virtuale in clustere VM-uri care virtualizeaza echipamentele de CORE. S-a simplificat mult infrastructura chiar daca s-a complicat deployment si de accea vendorul vine acum cu solutia la cheie, tu doar o integrezi in reteaua ta si o conectezi la RAN, nu mai ai access la transportul de date intre echipamentele de CORE, si sunt o galagie de systeme si mii si mii de fluxuri de date interconectate.

    O sa fie interesant, personal vreau sa vad Huawei afara din ecuatie pana cand nu opereaza ca o companie independeta si nu doar un “branch” al statului comunist Chinez.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus