un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva imagini din Beirut

6 Aug 2020  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii

Explozia din Beirut de zilele trecute pare să fi fost un accident provocat de îngrășământ. Autoritățile libaneze au anunțat că 2.750 de tone de nitrat de amoniu au explodat într-un depozit din port, distrugând întreaga zonă, omorând sute de oameni, rănind câteva mii și provocând daune caselor a peste 300.000 de locuitori ai orașului.

Autoritățile n-au zis originea îngrășămintelor. Aceeași cantitate, însă, 2.750 de tone de nitrat de amoniu, a fost confiscată în 2013 de libanezi de pe nava MV Rhosus. Nava circula sub pavilion moldovenesc, fiind înregistrată în Giurgiulești, Moldova, cu un echipaj de ruși și ucrainieni și transporta nitrat de amoniu spre Mozambic. Proprietarul era un om de afaceri rus, cu afacerile înregistrate în Cipru. Practic, labirintul uzual de plătit taxe cât mai mici.

Nava a avut probleme financiare și tehnice când a ajuns în Beirut, n-au fost plătite taxe de port, echipajul neplătit de armator a plecat acasă (mai puțin câțiva marinari care au rămas încă un an pe vapor), iar în 2014 libanezii au descărcat îngrășământul și l-au depozitat undeva în port. În condiții improprii, se spune acum, și având în vedere că a explodat acum.

Poate vă sună cunoscut nitratul de amoniu (sau azotatul de amoniu, cum se mai numește). La Mihăilești, în 2004, au explodat 20 de tone de așa ceva dintr-un camion care le transporta, decedând 18 oameni. Atentatul din Oklahoma City, în 1995, când un american a detonat o dubă în fața unei clădiri federale, omorând 168 de oameni? 2 tone de azotat de amoniu.

În Beirut au explodat 2.750 de tone. Explozia a fost auzită și din Cipru.

Mie mi se par impresionante fotografiile de acolo. Întâi explozia în sine, felul în care unda de șoc semisferică se vede propagându-se din ceea ce inițial părea un mic incendiu. Am ascultat un interviu cu un expert în dezamorsare bombe care spunea că acea culoare foarte roșiatică a focului indică substanțe chimice precum nitriții, iar ce a urmat are toate semnele unei explozii cauzate de destabilizarea îngrășământului respectiv.

Orașul arată ca după un cutremur. Cică au fost daune până la 8 km distanță. Mă uitam la clipuri video filmate de diverși cu explozia și eram ofticat că fix după explozie n-au mai ținut telefonul îndreptat spre aceasta. Apoi m-am prins că, în cazul unora, nu mai puteau face asta, mașina în care erau având deja geamurile sparte.

Mă întreb cum se poate gestiona o astfel de situație. Adică gândiți-vă ce se întâmplă în primele minute după explozie. Ai mii de răniți de la geamuri sparte, moloz căzut, accidente auto, prăbușiri șamd, ca să nu mai zic de ce s-a întâmplat în zona exploziei și ce incendiu o fi acolo. Ai benzinării care ar putea lua foc, ai restul portului cu ce materiale or fi acolo, ai magazine sparte și trebuie să faci cumva să nu se fure din ele, drumuri de deblocat șamd. Întregul oraș se paralizează pentru câteva zile.

Mă întreb dacă Bucureștiul ar face vreodată față la așa ceva și sper să nu aflu. Probabil că vom avea acel cutremur mare de care ne temem și vom vedea atunci ce și cum.

foto: Daily Mail.

    28 comentarii

  1. parcă la tine văzusem in seria de articole de duminică, un link despre un vapor abandonat in portul din Beirut… sau greșesc ?

      (Citează)

  2. Azotatul de amoniu nu explodeaza asa simplu. Este nevoie de o combinatie cu motorina ( se obtine ceea ce se chiama AMFO – explozibil utilizat uzual in minerit) si de temperatura.
    La Mihailesti – exact asta s-a intamplat.

      (Citează)

    • Da, probabil a fost un incendiu în zonă, că de asta era fumul inițial, și a ajuns căldura și unde nu trebuia. Sau o fi pus cineva, cine știe.

        (Citează)

  3. In anii 80 un vapor plin cu acelasi ingrasamant a luat foc in portul Galati
    Segarcea se numea. Au reusit sa evite dezastrul care ar fi ras tot orasul Galati
    S-a facut si un film pe tema asta

      (Citează)

    • Vasul se chema “Vrachos” si avea la bord 3000 de tone de ingrasamant, se intampla in 1971, s-a facut film cu Toma Caragiu, Colea Rautu, Radu Beligan etc.
      Filmul se numeste “Explozia” (facut in 1973) si il gasiti pe Youtube.

        (Citează)

    • Mai bine exploda la Brăila!

        (Citează)

  4. Aici explicatia stiintifica: https://youtu.be/2VqtuAjeWT8

      (Citează)

    • jesus the fuck jur ca daca mai vad un video cu cristian presura imi dezinstalez youtube
      in dictionar la expresia “plin de basini” ar trebui trecuta poza lui
      acum a folosit wolfram alpha ca sa faca o inmultire cu mai multi termeni, for fuck’s sake cat de complexat tre sa fii ca sa vrei sa epatezi cu o asemenea chestie

      (nu-mi explicati, il stiu de mai demult pe musiu presura, de cand dadea interviuri filosofico-fizico-crestine la hotnews)

      in rest ce sa zic, libanezii sunt mai inteligenti chiar si decat romanii – ca sa stochezi in oras 2700 de tone din nenorocirea aia despre care se stie de vreo 100 de ani ca poate produce dezastre, tre sa fii mintos tare

        (Citează)

  5. Cătălin Tănase

    06/08/2020 la 4:29 PM

    Eu mă mir că silozul ăla a rămas în picioare

      (Citează)

  6. 2 apartamente au luat foc la mine in zona si m-am certat cu sor’mea si maica’mea privind profesionalismul pompierilor. Ele trecand cu buretele imediat peste Colectiv pentru ca acum au ajuns repede si au stins focul in 2 apartamente.

    Evident eu sunt un negativist, oamenii aia sunt super-profesionisti, la Colectiv nu aveau ce face, a fost dezastru. Pentru ca doar un profesionist nu are plan pentru cutremur, incendii, explozii, victime. Bucuresti inca este la stadiul Doamne fereste daca ninge iarna.

    Din astfel de situatii rezulta barbatii misogini, cand vad lipsa de logica si ratiune la femei. Nu se compara un succes pe zi, pe lumina, la un incediu aproape fara victime. Poate daca aveau extinctoare in apartament,cine stie daca se rezolva fara interventia pompierilor.

    Vai de capul lor in Beirut, nu e prima data cand sunt bombardati, saracii au destula experienta cu asta. Ala a fost un dezastru.

      (Citează)

    • Spatiul unde activa Colectiv nu trebuia autorizat pentru genul de evenimente care se intamplau acolo. Din foarte multe motive – unul dintre ele fiind faptul ca nu putea fi evacuat rapid.
      Pompierii care au venit la incendiu – nu au putut face mai mult decat au facut. Nu e vina lor de exemplu daca intr-o grota cu o singura intrare ( stramta si ea) iau foc 500 de persoane…
      De vina sunt cei care au autorizat spatiul, cei care n-au verificat imflamabilitatea materialelor de antifonare ( si altele) etc. Tot pompieri si astia – numai ca nu dintre cei care vin la interventii…

        (Citează)

    • Nu ai vazut filmul lor oficial, tras de SMURD sau de pompieri in care se vedea ca nu stiau ce sa faca, si se uitau unii la altii, nu? Cum erau lasati ranitii si vii si ceilalti vai de capul lor? Minute in sir de debandada, dezorganizare si vieti lasate de izbeliste.

      Auzi bombastic prin presa “s-a activat planul rosu” si au venit zeci de masini de pompieri, de salvari la locul evenimentului. Alta dovada lipsa crasa de profesionalism si de pregatire in acest raspuns disproportionat.

      De asta unele tari sunt unde sunt si noi nu vom fi niciodata. Proceduri. Dotari. Pregatire. Antrenamente. Scenarii.

      Ceausescu era el nebun, comunistii erau ei cu capu’ dar exercitiile alea cu evacuat scoala cate 2 de mana incep sa aiba sens acum.

        (Citează)

  7. Gaelex:
    Din astfel de situatii rezulta barbatii misogini, cand vad lipsa de logica si ratiune la femei. Nu se compara un succes pe zi, pe lumina, la un incediu aproape fara victime. Poate daca aveau extinctoare in apartament,cine stie daca se rezolva fara interventia pompierilor.

    Absolut. Daca un barbat zice ceva prost, e un barbat prost. Daca o femeie sau doua zic un lucru cu care nu esti de acord, asta inseamna ca tuturor femeilor le lipseste logica si ratiunea (doar toti stim ca femeile sunt trase la xerox una dupa alta, si gandesc toate exact la fel despre orice).

    Te va uimi poate, dar nu dintr-o experienta de genul rezulta barbatii misogini. Un barbat care gandeste cum am zis mai sus o face pentru ca este misogin dinainte, nu invers.

      (Citează)

  8. Te apuca usor panica cand te gandesti cate dezastre se pot intampla intr-un oras de mari dimensiuni, cate lucruri neavizate sau cu avize luate pe ochi frumosi pot duce la un episod similar cu asta. Fix la un vas cu ingrasamant chimic nu cred ca s-ar fi uitat foarte multi circumspecti, cine stie cate astfel de depozite sunt si la noi, sau cate ne tranziteaza tara zilnic, in camioane.
    Cred ca sunt foarte putine tari care ar putea face fata cu brio unei astfel de catastrofe, cu un numar minim de victime si pagube, poate doar Japonia. Sigur, tarile mai dezvoltate decat noi poate au un sistem mai bine pus la punct care previne sa se ajunga in punctul asta (ex. poate sunt controale mai dese si mai dure, sau poate normele de siguranta sunt mai stricte, etc.).
    Insa pe partea de disaster recovery, cu planuri concrete de interventie si resurse care sa asigure reducerea la minimum a pagubelor post-dezastru, cred ca majoritatea tarilor stau foarte prost. E si normal, pentru asta e nevoie de investitii mari in ceva ce poate (daca esti norocos) nici nu va trebui sa folosesti.

      (Citează)

  9. Evident, aproape nimeni in afara de gaelex nu ar putea crede ca ma-sa si sor’sa sunt proaste :-))
    Dar noi stim ca el e special

      (Citează)

  10. Daca si tabla Loganului, ce apare intr-o imagine, a fost sifonata, inseamna ca a fost, intr-adevar, o super-explozie!

      (Citează)

  11. Explozia are la baza faptul ca s-a sudat pe acolo(probabil plasa gardului unde era depozitat) Sudarea a fost initiata ca sa nu fure cineva materialul dar au cazut scantei pe amoniu( asa am citit in ziare). Autoritatile portuare in fiecare an au cerut masuri de eliberare a depozitului dar nu au primit raspuns.
    https://www.libertatea.ro/stiri/vamesii-libanezi-au-cerut-de-sase-ori-ridicarea-nitratului-de-amoniu-periculos-din-portul-din-beirut-nimeni-nu-le-a-raspuns-3085813

    Nu prea te mai gandesti sa filmezi cand vine suflu exploziei sau se sparg geamurile de langa tine

      (Citează)

  12. Eu sunt curios daca vreo asigurare acoperea acest risc (la ei in Beirut) si daca la noi exista

      (Citează)

  13. “Mă întreb dacă Bucureștiul ar face vreodată față la așa ceva și sper să nu aflu.” – fa cheta si putem afla :))

      (Citează)

  14. Lasa boss. Noi il avem pe Arafat și pe Iohan. Ei stiu strategic ce sa facem dupa ce ni se va întâmpla o nenorocire.

      (Citează)

  15. Mihai:
    bine boss, sursa super mega dupa de incredere libertatea.ro.
    tine-o tot asa!

    de 5g ce zic baietii de la libertatea, e cu billy gates si oculta?

    Vezi ca Libertatea din 2020 nu mai e Libertatea de acum 5-10 ani, nu mai are legatura cu Cancan.

      (Citează)

  16. soc si groaza, am intrat pe site in ideea de a demonstra ca pe frontpage e ceva coapta dezbracata.
    nu am gasit nimic, cred ca in spate se randeaza alt content, nu are cum sa fie libertatea.ro
    pare cel mai bun site de stiri, protv.ro e o mizerie sinistra.

    much wow……….

    MihaiDB: Vezi ca Libertatea din 2020 nu mai e Libertatea de acum 5-10 ani, nu mai are legatura cu Cancan.

      (Citează)

  17. Reclama mascata la Deloitte :)) (Poza 6)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus