un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am trecut la Android 13 și OneUI 5 pe Samsung S22 Ultra, iată noile funcții care mi-au plăcut cel mai mult

26 Oct 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Update-ul de Android 13 și OneUI 5 a intrat pe S22 Ultra pe 24 octombrie, ziua 0 de lansare, cum ar veni. La o primă vedere, după o zi de utilizare, iată mai jos principalele funcții noi care au și o utilitate mare în viața de zi cu zi.

Dacă acum a fost lansat update-ul pentru seria S22 și Fold4, experiența anterioară spune că peste 3-4 săptămâni ar trebui să vină rândul seriei S21, apoi S20 și alte flagship-uri din acea generație, plus serii mai mici precum cele A5x. Așa că iată ce vă așteaptă.

Funcțiile care mi-au plăcut mie cel mai mult sunt:

Auto-updating albums. Adică un nou tip de album în aplicația Gallery, un album în care sunt grupate automat fotografiile cu anumite persoane alese de tine. Treaba asta seamănă mult cu aceeași funcție din Google Photos, dar telefonul o face offline.

Funcționează binișor. Mi-a recunoscut pe Matilda ca fiind 2 persoane diferite, dar nu este bai, i-am zis să le adauge pe amândouă în același album numit Matilda. Am creat un album automat și cu toate fotografiile din telefon cu Alice.

Treaba asta este foarte utilă. Dacă vreau să-i arăt cuiva fotografii cu Alice, le am direct grupate acolo, cu actualizare automată de câte ori fac o fotografie nouă. Nu trebuie să scrollez prin multele mele fotografii cu pizza, borduri, clădiri, mașini, sandvișuri și ce mai fotografiez eu ziua ca să ajung la cele căutate. Alteori îmi zice Matilda “dă-mi toate fotografiile pe care mi le-ai făcut în ultima vreme”; acum vor fi toate grupate automat, ușor de trimis prin Nearby Share.

Albume shared. O altă idee pe care am admirat-o la iPhone și mă bucur că a implementat-o și Samsung. Văd că poți face albume care sunt automat share-uite cu o altă persoană din agenda ta. N-am testat mai mult, n-am avut timp, s-ar putea să funcționeze oricum doar împreună cu alții care au și ei OneUI 5 și aceeași funcție în albumul lor, dar vom vedea.

Widget-uri multiple în același loc. Stive de widgeturi. Stackable widgets. Cum vreți să-i ziceți, că nu contează. Cred că acestea fac parte chiar din Android 13, nu mai știu sigur, deși tot pe iPhone le-am văzut prima oară.

Sistemul este simplu și funcționează cu orice widget din telefon, nu doar cele “smart” de la Samsung, ca în OneUI 4.5. Pui un widget pe ecran. Apeși lung pe el, apare o opțiune de Create Stack și se deschide din nou lista cu toate widgeturile de aceeași mărime (sau redimensionabile) pe care le poți adăuga acolo.

Odată făcută stiva, le poți schimba ordinea, poți activa auto-rotate sau poți naviga manual prin widgeturi cu swipe. Mi se par utile pentru când vrei acele widgeturi, dar nu foarte tare, așa că un compromis bun este să împartă spațiul finit de pe ecran cu un alt widget.

Lock screen particularizat. Din nou ceva luat din iOS 16, aproape identic inclusiv ca interfață. Pe lock screen poți alege acum din mai multe stiluri de ceasuri/dată, poți alege fontul din 6 variante disponibile, poți schimba culoarea sa alegând din diverse variante și gradiente. Poți inclusiv să alegi o culoare din spectrul RGB, ai o interfață din care îi poți introduce codul hexa sau poți alege invidual R, G și B. Mi se pare dusă la extrem opțiunea de a alege atât de fin nuanța pentru un ecran pe care-l vezi câteva secunde ziua, dar așa a făcut și iOS 16.

Mai poți customiza apoi felul în care sunt afișate notificările, dacă să fie scris și un mesaj pe ecranul de lock screen (recomand ceva de genul “dacă ați găsit acest telefon, sunați la 07xxx”).

Problema mea cu această funcție este că eu nu văd niciodată lock screen-ul. L-am dezactivat. Folosesc un always-on screen pe care văd ceasul și câteva pictograme de notificări. Apăs cu degetul pe acel ecran și telefonul îmi citește amprenta și se deblochează direct pe un ecran principal de telefon. Nu trec prin lock screen pentru amprentă și nici pentru face unlock.

Opțiuni vechi grupate mai bine. A apărut în setări un nou meniu Connected Devices, unde găsești opțiuni despre dispozitivele care se conectează la telefon (căști, ceas etc) și la care conectezi tu telefonul. Aici intră Android Auto, Link to Windows, DeX, conectarea la televizoare șamd.

Imediat mai jos este un meniu numit Modes and Routines. Seamănă cu Focus Modes din iOS, dar de fapt sunt o extindere a rutinelor din Bixby, pe care nu-l folosea nimeni. Poți seta diverse scenarii de funcționare a telefonului pentru anumite scenarii, de exemplu când activezi Sleep, Exercise, Work șamd. Poate vrei ca la sală să activezi Exercise și să nu primești notificări decât de la o singură aplicație.

Am mai văzut o grupare de opțiuni într-un meniu nimic Security and Privacy, altele în Safety and Emergency, unde se găsesc acum ro-alert și alertele de cutremur de la Google.

Și cam acestea ar fi cele mai importante modificări. Mai sunt și altele minore. Notificările parcă sunt mai citețe în meniul de notificări. Am găsit un Maintenance Mode prin setări, gândit pentru ca tehnicienii de la service să nu poate accesa datele tale private dacă duci telefonul în service. Câteva wallpapers noi.

Editorul foto este mai complex, sunt câteva opțiuni noi pe acolo. Secțiunea de Device Care > Storage îmi spune acum cât spațiu ocupă fiecare tip de fișier și mi le și arată, ordonate după dată sau mărime, ceea ce mă ajută să vânez clipurile video prea mari din telefon; parcă nu aveam această opțiune înainte. Probabil multe altele, dar le voi descoperi în timp.

    17 comentarii

  1. Nu inteleg de ce la S20 FE 5G nu se poate pune la swipe right fluxul de stiri Google, optiunile sunt doar cel Samsung sau nimic.

      (Citează)

  2. Intr-adevar, foarte multe functii preluate de pe iphone. Dar arata foarte bine.
    Un review interesant si muncit. Bravo.

      (Citează)

  3. Tare asta cu albumele, bine de știut.

    Aș mai adăuga Camera Assistant, lansat în Store in același timp și care aduce un plus de control, mai ales la alegerea camerelor.

    La negative, au umblat la fonturi și dimensiuni de icons, zici ca e telefon de bătrâni :) și ma tot muncesc sa găsesc o combinație de setări de sistem + Nova Launcher :(

      (Citează)

  4. Oarecum off-topic: eu nu înțeleg de ce Z Flip 4 (flagship ca dotări) nu are Dec..

      (Citează)

  5. Cred ca a ajuns cumva la maturitate S22U chiar cu procesorul Exynos, care, cu inca un mic tweak (reduci viteza animatiilor (Window animation scale / Transition animation scale / Animator duration scale) de la 1x la 0.5x din Developer options) devine un telefon fluid, aproape ca iOS, care se stie ca este excelenta.

    In rest, un telefon excelent pe care il recomand oricui, oricand.

      (Citează)

  6. Îmi aduce aminte de Apple și iOS 16 😁

      (Citează)

  7. Android 13 a fost lansat pe 15 August și tu l-ai primit după 2 luni și jumătate pe un telefon de 1000+ de euro? LOL!

    Și am înțeles că doar seria S22 l-a primit, ceilalți cu S20, S21, Note, Fold, la anul.

    Ce glumă 😂

      (Citează)

  8. Niciun update pt moment pe Fold4

      (Citează)

  9. Cred ca ești încă sub impresia lansarii recente de iOS 16 de ai găsit atâtea asemănării cu Android 13. Multe erau deja în 12/13 doar ca Samsung le a scos în fata cu oneui5 probabil sa atragă iphone users ca uite, avem și noi de astea. Folosesc Nicelock pe S20 și cu asta poți duce customizarea la alt nivel.

      (Citează)

  10. Filip:
    La o maturitate cu ajutorul iOS 😀

    Totusi, sa nu fim aroganti… iOS 16 a fost cel mai dezastruos. Nici acum, dupa inca un update nu-s toate rezolvate.

    Iar tu te referi la features si design.

    Eu ma refeream la software, la sistemul de operare, la cum a ajuns acest telefon overall.

      (Citează)

  11. Widgeturi multiple stie demult orice android cu KGWT si lounchere fațoase gen Niagara…
    Cam orice pachet cu icoane minimaliste are incluse widgeturile vieții multiple,, dar KWGT e pe bani..

      (Citează)

  12. Speram la o modificare la sertarul de aplicații, să poți derula vertical fără să folosești Nova Launcher. Nu știu de ce se încăpățânează Samsung cu mizeria aia de derulare pe orizontală a aplicațiilor.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus