un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Astăzi vor fi încasări record la spălătoriile auto după cât praf din Sahara s-a depus pe mașini

24 Apr 2024  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Mai știți momentele acelea magice din copilărie când te trezeai dimineața și pe afară totul era plin de zăpadă? Omăt alb, pufos, imaculat, de te bucurai și abia așteptai să fugi la joacă?

Acum te trezești și totul este acoperit de praf.

Acesta este praful dintr-o singură noapte. Ieri mașinile erau curate, după două zile de ploi. Astăzi dimineață arătau așa, ca niște gheparzi.

Nu-mi pasă că-i praf din Bărăgan, din Sahara sau de pe Lună. Vă dați seama ce aer respirăm de obicei? Câte astfel de particule sunt suspendate uzual în aerul pe care-l tragem în piept, iar uneori o ploaie le depune la sol și le vedem mai bine?

Din ce văd pe Biziday, este doar începutul. Glumeam cu spălătoriile auto astăzi. Mai așteptați un pic, că mai vine praf, ne facem plajă aici în curând.

Și să nu credeți că avem praf doar când strănută Sahara spre noi și nu pune mâna la gură. Fotografia de mai jos este din 7 februarie. Vedeți praful?

Dar pe 21 februarie? Se vede? Așa trăim.

    16 comentarii

  1. Tin sa te informez ca acest praf este foarte benefic pt agricultura, aduce o gramada de minerale pt sol. Acum, nu putem fi si cu aia in dos si cu sufletul in rai, cum se zice. Pentru o zi-doua de neplaceri in orase, asta e.

      (Citează)

    • Confirm, deja mi-a rasarit rapita pe masina.

        (Citează)

    • Confirm si eu, deja a aparut o japita candidat la primarie

        (Citează)

    • Păi vino cu date inginerești (chimia și agronomia sunt științe) despre cantitatea medie de praf pe hectar, tipurile de săruri și concentrațiile lor în praf versus necesarul de săruri pe hectar etc.
      Că așa din vorbe e ușor să contrezi impresia generală de microparticule jegoase.

        (Citează)

  2. Stati usor ca maine ploua iar si le curata.

      (Citează)

  3. Andrei: Tin sa te informez ca acest praf este foarte benefic pt agricultura, aduce o gramada de minerale pt sol.

    wtf did I just read

      (Citează)

  4. Andrei:
    Tin sa te informez ca acest praf este foarte benefic pt agricultura, aduce o gramada de minerale pt sol. Acum, nu putem fi si cu aia in dos si cu sufletul in rai, cum se zice. Pentru o zi-doua de neplaceri in orase, asta e.

    Iti dai seama ce bogați sunt cei din Sahara. Stau pe un munte de “minerale” pe care îl ia vântul. Imediat iese și Ciolanu cu taxa pe mineralul de Sahara.

      (Citează)

  5. Exista studii care au demonstrat cat de benefic este praful saharian pentru Amazonia si cum prospera plantele din zona de pe urma acestuia.
    Un articol explicativ – NASA Satellite Reveals How Much Saharan Dust Feeds Amazon’s Plants:

    “https://www.nasa.gov/centers-and-facilities/goddard/nasa-satellite-reveals-how-much-saharan-dust-feeds-amazons-plants/”

      (Citează)

  6. Lasa ca maine ploua si se duce praful de pe masini. Ramane doar noroiul stramosesc!

      (Citează)

  7. E bun praful asta saharian ca sa stii cu cine stai in bloc. La mine in parcare dimineata era o masina curata luna, ar fi crapat de invidie Adrian Monk.

      (Citează)

  8. Sorin:
    Al doilea dupa Amazon nu era Aliexpress? Sau a fost inlocuit cu Temu?

    Nu, dupa Amazon era Taobao :)
    Sau poate Orinoco cine stie :)

    @GabrielG: nu va fi al doilea plaman ca mai este nevoie si de pamant si vegetatie, ori in Bucuresti este mai mult beton si poluare :)
    Oricum fiecare este liber sa creada sau sa nu creada ce doreste dar nu ar strica sa ne mai informam cat de cat din surse credibile.

      (Citează)

  9. Cum, si Tesla se murdareste? Credeam ca are autocuratare. Sau macar un chinez mic inclus in pret care mai iese sa o curete.

      (Citează)

    • Se murdareste dar cica poti pierde garantia daca o speli fara sa o treci in modul “Spalare”. True story!

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus