un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Google lansează un sistem de detecție și alertă timpurie la cutremur

13 Aug 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

La asta nu mă așteptam de la Google, dar sunt plăcut surprins să văd în câte moduri inedite poate fi folosită tehnologia modernă, mai ales prin crowdsourcing.

Google spune că majoritatea telefoanelor au în interior accelerometre suficient de sensibile pentru a detecta undele de șoc ale unui cutremur, inclusiv unele inițiale de tip P, care sunt mai puțin ample decât cele S, care fac distrugerile masive.

Așa că Google actualizează telefoanele cu Android cu un sistem ce va detecta mișcări caracteristice unui cutremur. Când telefonul face acest lucru, trimite informația către serverele Google, care va ști că în acea zonă este un cutremur.

Acesta informații adunate de la diverse telefoane vor fi inițial utilizate pentru a măsura foarte bine zona în care a fost resimțit un cutremur. Apoi, în viitor, vor funcționa ca baza pentru un sistem de alertare pentru un cutremur viitor. Asta înseamnă că, dacă mii de telefoane din zona Vrancea detectează un cutremur, Google va afla rapid de tot asta și va trimite un mesaj și milioanelor de telefoane din județele mai îndepărtate, spunându-le “bă, vezi că vine un cutremur de 7, bagă-te și tu sub o masă sau ceva”.

Ideea este fezabilă. Dacă nu mă înșel, unda de șoc a unui cutremur din Vrancea face vreo 20 de secunde până la București, timp suficient ca Google să facă toată procesarea aceasta și să dea alarma. Pe același sistem se bazează și notificările push prin Telegram, doar că acelea preiau datele direct de la un sistem de seismografe. Până acum nu mi-a fost niciodată clar dacă alerta prin Telegram vine înainte sau după un cutremur și ce întârzieri de procesare apar în comunicația dintre seismografe, aplicație, Telegram și telefoanele nostre. Teoretic, Google ar putea face mai rapid totul.

Nu știu ce înseamnă “în viitor” pentru Google. Google lansează multe chestii mișto, dar de multe ori durează ani de zile să le dea în diverse țări, inclusiv România. Să sperăm că nu va fi cazul aici. Sistemul de cules date pentru cutremur va fi integrat în Google Location Services care este în orice telefon (cu Google, desigur), update-ul va veni prin Play Store, vom vedea în acele meniuri noua opțiune.

sursa: Google, Wired.

    12 comentarii

  1. Poate asta funcționează pentru ca nu am primit niciodată nici un mesaj RO-ALERT.

      (Citează)

  2. RO-ALERT nu avertizeaza la cutremure, eventual dupa cand ai deja dulapul pe tine….. Nu stiu ce rost mai are atunci.

      (Citează)

    • Dupa cutremure urmeaza incendii, explozii, intreruperi de curent… nici de alea nu avertizeaza RO-ALERT?

      Sau o idee complet SF, care-i cel mai apropiat punct de prim ajutor din zona respectiva?

      N-as avea de unde sa stiu pentru ca nu au fost in stare sa imi trimita nici macar un singur mesaj de cand exista sistemul. Telefon SONY luat de pe Amazon Germania cu DE version anuntat peste tot. Poate suntem singuri din tot UE care avem sistem de alerta.

        (Citează)

  3. Utila idea unei aplicatii de cutremur, doar ca ma asteptam la mai mult din partea Google decat un altfel de RO-ALERT.

    Sa folosesti un senzor din telefon ca sa vezi daca acesta se misca stanga dreapta, pana la un cutremur e cale lunga si suna prostesc.

    Sincer ma asteptam la ceva bazat pe inteligenta artificiala, colectat date despre miscarile tectonice, si prezis probabilitatea unui cutremur, dar banuiesc ca pe Google ii intereseaza doar monitorizarea userilor sub tot felul de pretexte, e.g. Corona, cutremure

      (Citează)

    • “AI” se foloseste doar in dumele de marketing, termina cu prostiile.
      in rest e unul mic si negru care scrie if-uri.

        (Citează)

    • “AI” inseamna sa inveti modele de comportament intamplate in trecut, ca sa poti prezice viitorul, de exemplu daca google stie ca anul trecut in august ai fost la mare, atunci uite niste reclame la cazare.

        (Citează)

  4. Era f util si sanatos daca ne anunta cu vreo 20 min inainte )))

      (Citează)

  5. E o conspirație ca să afle Google când se hâțână cetățenii în paturile personale!

    Aplicabilitatea imediată pe care o văd eu este să verifice dacă ești OK după cutremur (eventual cu pointers cum a zis Gaelex).

    Gen “băi, am detectat cutremur, apasă aici dacă ești întreg; dacă nu apeși o să anunțăm ISU pentru tine”

      (Citează)

  6. Cand ai atatea echipamente de detectare timpurie si alertare in caz de cutremure, montate deja de guvernele diferitor tari, cat te costa sa te conectezi la retelele existente si sa implementezi un sistem eficient de alertare local?
    Dar nu si google. In goana dupa colectarea suplimentara a datelor personale mai bagi o asa zisa “aplicatie” pe piata. Bineinteles, totul pentru “binele” utilizatorului.

    P.S.
    REWS ‐primul sistem operational de alarmare seismica din Europa; al treilea din lume; primul sistem functional dedicat cutremurelor de adancime intermediara din intreaga lume; un produs 100 % romanesc, dezvoltat special pentru cutremurele vrancene (ews.infp.ro).

      (Citează)

    • Alerta INFP ar fi chiar ok daca:
      – ar fi distribuita prin app stores
      – ar avea si o versiune de iOS
      – nu ar necesita sa ruleze in background si sa comunice permanent cu server-ul INFP (din cauza asta cred ca nu au versiune de iOS, pentru ca iOS suspenda aplicatiile din background cand are chef)

      Sau daca RO-Alert ar fi integrat cu REWS.

        (Citează)

  7. Man, foarte multă lume a primit notificare pe Android despre cutremurul e azi dimineață. Adică e activ și în România.
    Și eu am primit, cu 10-15 secunde înainte să înceapă să scârțâie biblioteca.

    Ca o paranteză, în alea 15 secunde m-am uitat ca vita la mesaj, n-am făcut nimic.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus