un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Premiile nwradu 2015

31 Dec 2015  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE, TURISM  ·

11 comentarii

Cunoscute și drept “premiile pentru lucruri care mi-au plăcut din diverse domenii”, acest articol continuă seria anuală de decernare a acestor prestigioase premii mult râvnite de întreaga industrie.

ENTERTAINMENT ȘI ȘTIRI

Cel mai bun film: Mad Max Fury Road
Să iei un subiect precum cel din Mad Max și să-l transformi într-un film care să te țină cu sufletul la gură de la început și până la sfârșit, cu o acțiune de zile mari și cascadorii incredibile, este o reușită care merită aplaudată.

Mad Max a fost, ca realizare, peste Star Wars, The Martian și alte filme titrate ale anului. Nu voi uita prea curând momentul acela când o fază foarte lungă și intensă de acțiune se sfârșește în furtuna din deșert, în sală se lasă liniște și am simțit cum toți cei din jur încep din nou să respire normal, să se uite în jur și, cu ochi strălucind de entuziasm, să formeze un gând de genul “wow cum a fost asta!”.

Cel mai distractiv film: The Man From UNCLE.
Filmul acesta are de toate: acțiune și cascadorii bine făcute, umor foarte bun, personaje plăcute și un ritm bun. Nu aveam mari speranțe de la el, dar ne-am distrat excelent privindu-l și sper să facă o continuare. În plus, Henry Cavill se potrivește perfect pe astfel de roluri, nu m-ar mira să-l văd și într-un James Bond în viitor.

Cel mai dezamăgitor film cu pretenții: Hunger Games Mockingjay partea 2.
A fost plictisitor și a avut un ritm foarte lent față de carte. L-au lungit prea mult, împărțind cartea trei în două filme ca să facă mai mulți bani. Au făcut, dar dezamăgitor. Fiind însă ultimul, ce să le mai faci?

Cel mai bun serial: Game of Thrones.
N-am mai avut mult timp de seriale în acest an, ba chiar sunt mult în urmă și cu cele pe care le urmăream în mod 0-day, dar Game of Thrones a ieșit mult în față cu un sezon 5 puternic. Vă reamintesc doar atacul asupra Castle Black sau marea luptă de la Hardhome, din episodul 8, dar și faptul că acest sezon merge dincolo de ceea ce știam din cărți, asta făcându-l cu atât mai interesant.

Cel mai dezamăgitor serial: neacordat.
Spuneți voi unde s-a sărit calul și la ce să nu mă mai uit.

Show-ul TV pe care l-am urmărit cu cel mai mare interes: Vocea României.
Ediția aceasta de iarnă a fost super-tare, cu foarte mulți oameni talentați concurând pentru premiul cel mare. Am început să ne pregătim pentru a o urmări.

Postul TV de știri cel mai urmărit: Digi24.
Rămân cei mai buni și cu cele mai interesante anchete și reportaje, în ciuda faptului că au început să ne asasineze cu reportaje despre piața de electricitate, făcând un șantaj mediatic la adresa ANRE. RCS-RDS vrea să intre pe piața de distribuție a energiei electrice, dar uită să precizeze asta în toate reportajele lor despre cât de nasol le este românilor.

Cea mai bună carte citită în 2015: Vaughn Heppner – seria The Lost Starship
Nu-i vreo capodoperă, nu-ți schimbă viața, nu te face să ai gânduri filosofice. Am ales totuși să o nominalizez pe aceasta deoarece este un SF bun, cu personaje plăcute, acțiune interesantă, mistere, nave, lupte, șiretlicuri șamd. E un SF clasic și o modalitate excelentă de a te relaxa citind o carte ce curge bine.

Pe scurt, prin secolul 24 omenirea s-a întins prin alte sisteme solare și lucrează ca o alianță a diverselor națiuni, până când din afara ei vine atacul New Men-ilor, urmașii unei colonii pierdute. Aceștia sunt nu doar îmbunătățiți genetic și mult superiori în toate privințele, dar și tehnologia lor este imbatabilă în fața navelor de luptă ale Star Watch. Căpitanul Maddox este trimis să investigheze o legendă, o navă extraterestră ostilă dintr-un sistem planetar îndepărtat, să pună mâna pe ea și pe tehnologia ei. Își adună echipă, ajunge la navă, încearcă să o captureze.

Sunt deja apărute 4 volume (ocazie cu care am aflat de al patrulea și l-am cumpărat din Amazon), toate cu o poveste interesantă și care se finalizează în acea carte, chiar dacă rămân mistere și situații complicate și pentru următoarele.

Subiectul anului în lume: migrația refugiaților spre Europa.
Deși și în 2014 sute de mii de refugiați au trecut marea spre Europa, abia acum, în 2015, acest subiect a venit puternic în actualitate și ne-a făcut să conștientizăm ce se întâmplă. Nu-i ceva simplu, nu-i ceva ce poate fi rezolvat rapid, ba chiar va căpăta amploare și mai mare la anul, iar efectele acestei migrații le vom simți încă 50-100 de ani.

Cel mai bun joc jucat în 2015: Exploding Kittens.
Vă așteptați la unul video? N-aș putea nominaliza, n-am jucat GTA 5, Fallout 4 sau The Witcher 3 și simt că probabil ar merita în top, așa că voi spune Rocket League, care a devenit distracția noastră periodică.

Melodia anului: Ed Sheeran – Bloodstream.

MÂNCARE ȘI TIMP LIBER

Cel mai bun restaurant unde am mâncat: Schweizerhaus Prater Viena.
Trist, dar adevărat, trăgând linie la final de an descopăr că nu prea am mâncat la restaurante șmechere în acest an, cel puțin nu ceva nou. Am ieșit în oraș cam în același ritm, dar am mers în locurile noastre preferate. Așa că pun pe listă restaurantul unde ne-am simțit cel mai bine, cel unde am mâncat un ciolan foarte bun în parcul Prater din Viena.

Cel mai bun burger: Bacoa.
Bacoa este în Barcelona. Îm București, încercați Switch.eat, restaurantul este pe locul 1 în topul meu încă de atunci. Mențiune onorabilă: Aria Gourmet Burger și Vivo Fusion Food Bar.

Cea mai bună cafea: Origo.
Nu-i vorba doar de cafea, care este în continuare foarte bună, ci de felul în care te simți primit acolo. Nu-mi vine să cred că n-am un articol despre Origo pe blog :|

Experiența inedită a anului: să conduc noul Ford Mustang, varianta cu motor de 5 litri.
Este uimitor cum poate accelera ca o rachetă acea mașină de la 180 la 220 km/h. Jucării pentru oameni mari există! Am condus și un Tesla S în acest an, dar să mergi cu un Mustang pe un circuit, având în dreapta un campion de raliuri care să-ți spună cum să abordezi virajele și să schimbi vitezele, nu e ceva ce faci toată ziua.

TURISM

Locul văzut în 2015 și unde vreau să revin: zone Piemont din Italia.
E unul dintre locurile unde se fac wallpaper-uri pentru desktop. Pe locul doi voi pune Monte Carlo.

Cel mai plăcut moment ca turist: să mă întâlnesc cu Matilda în Anglia.
Ea era acolo cu niște treabă și, după ce a terminat-o, am venit eu ca să petrecem câteva zile în Londra. Așa că mi-am făcut singurel bagajele, am mers la aeroport, am zburat pe Heathrow, am luat metroul spre hotelul nostru ca să iau camera și să las valiza, am luat metroul spre gara Paddington și apoi un tren spre Windsor & Eton și, undeva în Windsor la un colț de stradă, m-am întâlnit cu Matilda și am plecat amândoi spre Londra.
Poate data viitoare ne întâlnim pe strada Hanovra din Londra. Pare un loc bun pentru așa ceva.

Cel mai frumos loc vizitat în 2015: Coburg, Germania.
Oraș mic, ușor de bătut la pas, palate multe, mâncare bună – ce să nu-ți placă?

Experiența inedită a anului 2015 ca turist: Expoziția Universală de la Milano.
Având loc o dată la 5 ani și mereu în alt colț al lumii, de câte ori poți avea ocazia să vezi așa ceva, nu?

ELECTRONICĂ ȘI IT

Telefonul anului: Samsung Galaxy S6.
S6 a fost un pas mare în față, zic eu, chiar și pentru Samsung. Dacă ar fi să aleg un loc doi, ar fi noul Asus Zenfone Selfie, un telefon foarte bun pentru un preț foarte rezonabil.

Tableta anului: cui îi pasă?
Tabletele au pierdut mult din interes.

Smartwatch-ul anului: Vector, desigur.
Nu l-aș purta zilnic la mână dacă n-aș crede asta.

Gadget-ul anului: Un stabilizator Feiyu Tech pentru GoPro. Al meu este un model mai vechi și luat second-hand (prețul spune tot), care apoi pe piață a fost înlocuit de acest G4 nou, dar funcționează ireproșabil, poți filma inclusiv în timp ce mergi fără ca acest lucru să se cunoască pe film. Nu filmez des, dar a fost cea mai bună achiziție pe anul acesta.

Știrea IT&C a anului în România: DigiMobil lansează rețeaua 4G.
Mai chinuită, fiind pe o bandă încă mai rar întâlnită pe telefoanele curente, dar este o schimbare care afectează întreaga piață de telecomunicații din România și invariabil și ceilalți operatori, totul pentru binele nostru.
Sunt multe alte opțiuni (lansarea Uber, de exemplu), dar puțini cu impact de durată.

Subiectul pe care l-am urmărit cu cel mai mare interes în 2015: mașinile electrice.
Nu-i vorba doar de modele noi și accelerații deosebite, ci de un întreg ecosistem pe care l-am văzut dezvoltându-se în special în străinătate, oarecum finalizat prin înțelegerea COP21 de a renunța treptat la combustibilii fosili în toate domeniile. De la stații de încărcare la noi modele și noi tehnologii, străinii au început să facă pași concreți spre un viitor complet electric măcar pe partea auto, nu doar să teoretizeze lucruri frumoase. Acesta este începutul, iar lucrurile avansează, chiar dacă nu în România.
Un onorabil loc 2: tot ce s-a întâmplat în domeniul explorării spațiului în această perioadă, de la aterizarea verticală a unei rachete uriașe, ceea ce va reduce costurile lansărilor orbitale, și până la reușita probei New Horizons de a fotografia planeta Pluto.

    11 comentarii

  1. Nu ar fi chiar rau, nici acum, sa schimbi poza cu paharele de sampanie. E aceeasi ca la Topuri diverse. Poti sa stergi comentariul meu, dupa… ;) La multi ani!

      (Citează)

  2. Vaughn Heppner – seria The Lost Starship e tradusa in RO ???

      (Citează)

  3. Mai bag eu una: lifechanger-website: Quora.

      (Citează)

  4. Subscriu la Mad Max 4. A fost o surpriza placuta. La polul opus as pune Starwars, ca si asteptari->dezamagire.

    As mai adauga in lista si cel mai bun serial SF, recent lansat: The Expanse: http://www.imdb.com/title/tt3230854/

      (Citează)

  5. nwradu:
    Nu o schimb, că nu stau să iau poze pentru fiecare articol în parte doar ca să fie alte tipuri de pahare :P

    Nu-i bai. Te înţeleg, aşa e când te ataşezi de un lucru. :P Şi la cât de des postezi tu, până la a prima mahmureală, dispar toate paharele de pe prima pagină. Noroc! ;)

      (Citează)

  6. Foarte fain “The man from UNCLE”. Chiar cautam un film dragut si mi-am adus aminte de articolul tau.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus