un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Falcon 9 a decolat, a pus 11 sateliți pe orbită și a aterizat vertical la punct fix

22 Dec 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

SpaceX a reușit să trimită o rachetă în spațiu, să pună 11 sateliți pe orbită și apoi să aterizeze vertical racheta la punct fix, recuperând-o pentru misiuni viitoare. Este o premieră pentru compania lui Elon Musk.

Vine la aproape o lună după ce Blue Origin, compania lui Jeff Bezos (patron Amazon), a aterizat în mod similar o altă rachetă. Comparația nu prea are rost. New Shepard, racheta celor de la Blue Origin, este un model micuț ce atinge Mach 3 și altitudine de 100 de kilometri. Falcon 9, racheta SpaceX, este un uriaș de 68 de metri înălțime și care atinge de două ori mai rapid o altitudine de două ori mai mare.

Acum s-a întors la punct fix. A revenit de la 200 km altitudine și a aterizat vertical, folosind motoarele principale și jeturi de direcționare, pentru a ajunge în aceeași poziție ca și la lansare. Spre deosebire de aterizarea eșuată de acum câteva luni, picioarele nu s-au mai rupt la aterizare și racheta a rămas în picioare, urmând să se studieze dacă poate fi refolosită.

Este un moment important în explorarea spațială viitoare. Rachetele reutilizabile vor reduce costul acestor tipuri de misiuni.

Acestea sunt expuneri lungi ale decolării și aterizării:

falcon_9_aterizare_2

falcon_9_aterizare_1

Iată și un clip:

High resolution video of landing from the helo

Posted by SpaceX on Monday, December 21, 2015

Iată și racheta după aterizare, parcată unde trebuie.
falcon_9_aterizare_3

sursă imagini: SpaceX Facebook.

  2 comentarii

 1. Asta înseamnă, după cum zice Musk, că costurile de plasare a sateliților vor scădea de 100 de ori (și de 10 ori tot ar fi bine). De aia tot zicea el de telefonie mobilă cu sateliți în orbită joasă.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus