un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Unde este, de fapt, problema cu homeopatia

30 Dec 2015  ·

GÂNDURI  ·

53 comentarii

Poate că ați văzut în ultimele zile un întreg scandal legat de medicamentul “Oscillococcinum granule homeopate”, fabricat de Boiron, și faptul că acesta este, de fapt, apă de ploaie cu zahăr. Nu are nici o substanță activă care să trateze răceala, să prevină gripa sau să te vindece de vreo boală.

Ce conține atunci? Extract de ficat și de inimă de rață, într-o concentrație ce poate fi descrisă în termeni de “părți pe milion”, și zahăr. Dacă credeți că acestea au proprietăți ce vă pot salva de boli, luați Oscillococcinum în continuare.

Înainte să vă spun despre ce cred eu că este acest non-scandal, să recapitulăm exact despre ce vorbim, că-i interesant subiectul.

CUM SE FABRICĂ OSCILLOCOCCINUM

Păi să pornim de la ce conține. Prospectul oficial zice următoarele:

“O doză de 1 g granule conţine : anas barbariae, hepatis et cordis extractum diluţia 200CK-0,01 ml Excipienti: zahăr 850 mg şi lactoză 150 mg.”

Din start se vede o concentrație foarte mică de substanță activă: doar 0,01 ml la 1 gram de medicament. Considerând densitatea apei, asta ar însemna 1:100.000. E puțin, desigur, dar normal pentru un medicament homeopat.

Minciuna, zic eu, apare la acel “anas barbarie, hepatis et cordis extractum“. Asta sună oficial; sună a medicament, a chimie adevărată. În practică “anas barbarie” este denumirea latină a păsării de curte pe care noi o numim rată leșească (o specie de rață ce trăia în Mexic și a fost adusă și domesticită și în Europa după anul 1600), iar “hepatis et cordis extractum” înseamnă “extract de ficat și inimă”.

Da, se taie o rață leșească, iar din ficatul și inima ei se iau mici cantități ce vor deveni ingredientele active din medicamentul Oscillococcinum, care aparent are vânzări de zeci de milioane de euro pe an în lume.

Cum se produce exact medicamentul sună a ritual voodoo. Se taie rața, se iau 35 de grame din ficatul ei și 15 grame din inimă și se pun într-o sticlă alături de ceva zahăr și bănuiesc că apă. Se lasă 40 de zile până când bucățile de organe se dizolvă în apă.

Acum intervine partea cea mai tare: se umple un alt recipient cu apă (o căldare, să zicem) și în ea se toarnă o picătură din amestecul din sticlă. O picătură! Nu, acesta nu este medicamentul final. Conținutul căldării se aruncă. Căldarea este apoi umplută din nou cu apă, dar nu se mai adaugă picătura de substanță din sticlă. Se aruncă și această apă. Căldarea se umple din nou cu apă, care se aruncă și ea.

Treaba asta se repetă de 200 de ori. Bănuiesc că asta înseamnă 200C de pe prospect? Picătura de lichid ce conține o parte infimă de ficat și inimă se adaugă doar prima oară. Teoria pe care se bazează totul spune că-i suficient așa, pentru că mici particule de substanță rămân în căldare atunci când apa este aruncată și se adaugă una nouă, chit că faci asta de 200 de ori la rând.  Sau că se transferă energia lor prin hiperspațiu de la apa inițială cu picătura adăugată în ea la căldare și apoi, deși schimbi de 200 de ori apa acolo, energia trece de la căldare la apa nouă cu ajutorul Părții Întunecate a Forței. Sunt explicații la fel de bune.

La final, cu a două sutea apă se udă micile granule de zahăr pe care le găsiți în flaconul medicamentului, apoi acestea se dau pe piață și faci milioane de euro din ele de la cei care le înghit/dizolvă sub limbă.

Cum s-a ajuns la ficat de rață leșească? A pornit de la un medic numit Joseph Roy, care a anunțat că la baza tuturor bolilor grave din lume stă o bacterie numită Oscillococcus. Bacteria n-a putut fi găsită și de alți oameni de știință, dar a dat numele medicamentului homeopat propus de acesta și vândut de vreo 70 de ani în lume.

UNDE ESTE PROBLEMA

Medicamentul în sine, Boiron, compania producătoare, autoritățile care l-au lăsat pe piață – toate acestea nu mint. Serios. Nimeni nu încearcă să păcălească bolnavul, plus că, după cum vă spuneam, în alte țări Oscillococcinum se vinde de aproape 70 de ani, iar tot ce-am spus mai sus nu doar că este știut și zis încă de atunci, dar apare periodic în actualitate pentru a șoca o nouă generație de neștiutori.

Știți unde este problema? Că oamenii nu cunosc termenul “homeopat”. Dacă ar ști ce înseamnă “medicament homeopat”, nu s-ar mira de nimic din cele de mai sus și n-ar fi scandalizați atunci când li se explică totul. E ca la păcănele, joacă dacă te distrează asta, dar joacă știind că sunt aranjate din software și nu au legătură cu norocul tău sau alegerile făcute.

Iată definiția conform Wikipedia:

Homeopatia este o formă a medicinei alternative, în care medicii tratează pacienții cu preparate foarte diluate…

adică exact ca mai sus legat de diluție, da? Acum vine continuarea dubioasă:

…cu preparate foarte diluate despre care se crede că provocă oamenilor sănătoși simptome similare cu cele prezentate de către pacient.

Yup, homeopatia este o tehnică medicală apărută în 1796 și care spune că substanțele ce induc simptomele unei boli în oamenii sănătoși pot fi folosite pentru a vindeca oamenii ce chiar sunt bolnavi cu acea boală.

Medicamentele homeopate sunt foarte, foarte diluate (ca mai sus), iar concentrația infinitezimală chiar se obține prin diluții succesive (ca mai sus).

Ascunde Oscillococcinum faptul că este un medicament homeopat? Nu, cu siguranță nu, termenul “homeopat” este utilizat foarte des atunci când este descris. Iată cum arată ambalajul și am subliniat unde scrie că este “homeopat”.

boiron-oscillococcinum-6doze
Oscillococcinum-Granule-homeopate-x-6-Unidoze-185-2

Deschideți un pliant, scrie mare și acolo.

Altfel spus, nu fiți supărați pe medicament că v-a înșelat, fiți supărați pe voi că n-ați știut ce înseamnă “homeopatie” atunci când l-ați primit la tejghea, fiți supărați că medicul nu v-a explicat (sau, din nou, că n-ați întrebat), fiți supărați că farmacistul nu v-a explicat acest lucru. Acum, însă, știți ce înseamnă.

PĂREREA MEA DESPRE HOMEOPATIE

Eu nu cred că te vindecă de ceva. Probabil trebuie să precizez și că nu cred în medicamente naturiste și alte prostii de genul acesta; adică sunt sigur că cele naturiste au un efect, dar nu la fel de puternic precum cel al chimiei privită ca știință exactă aplicată în medicină.

Eu sunt inginer, așa că m-am obișnuit cu fenomene fizice ce au explicații clare, cu demonstrații, cu formule – cu științe exactă. În plus, în liceu mi-a plăcut mult chimia și încă țin minte multe lucruri. Am mai multă încredere în substanțe chimice ce acționează cu precizie și tărie asupra corpului omenesc și-l determină să facă una sau alta pentru vindecare decât în plante sau alte remedii naturiste ce acționează în cel mai bun caz lent sau indirect.

O fi o corelație între creșterea speranței de viață și metodele tot mai avansate de tratament disponibile și dezvoltarea medicinei prin chimie, nu? Eu zic că este!

Ba chiar cred că medicina ca știință încă n-a ajuns să dea ce poate ea mai bun, iar puterea științei se va vedea cel mai bine atunci când vom inventa și metode de a duce substanțele active direct în organul ce trebuie tratat sau direct la celulele afectate de o boală, tratând problema cu adevărat “local”. Sau atunci când vom desluși complet tainele ADN-ului nostru și vom comanda direct la nivel celular regenerarea fiecărei celule în parte, deschizând calea unei vieți mult mai lungi și eliminarea rapidă a bolilor din sistem. Asta este una dintre direcțiile mari de cercetare în acest moment.

Asta-i opinia mea despre pastile și chiar nu-mi pasă ce cred alții despre medicamente și tratamente. Din partea mea, dați-vă cu cremă de gălbenele și echinaceea de câte ori vreți, beți zeamă de lămâie cu galonul, vindecați cancerul cu muzică și cotlete – e genul de discuție care nu mă interesează, că nu-i treaba mea ce fac alții cu propria lor sănătate. Rețineți și că-i vorba despre medicină ca știință, nu despre medicină ca business, unde lucrurile au scăpat de sub control și profiturile sunt imense.

Revenind la subiectul emisiunii, vă dați deja seama că nu cred nici în homeopatie. Ceva diluat până când nu mai rămâne nici măcar o moleculă din substanța activă, iar producătorii nu se sfiesc să admită asta, vorbind însă despre “memoria apei” și “energie”.

Și mai este o treabă. Am luat și eu Oscillococcinum când eram mai mic și părea să meargă. Cel mai probabil a fost un efect placebo. Acum voi ști mai bine. Remarcați însă că astfel de medicamente “vindecă” doar boli care nu sunt foarte grave – răceli, tot felul de dureri – și, de multe ori, este posibil să asistăm de fapt la puterea corpului de a se vindeca singur.

Dacă medicul sau farmacistul îți spun să iei Oscillococcinum timp de trei zile ca să-ți treacă răceala, de unde să mai știi apoi dacă medicamentul te-a vindecat sau pur și simplu sistemul tău imunitar a făcut totul și te-ai fi vindecat oricum tot în vreo 3 zile, fără medicamente?

Hai să vedem întâi un medicament homeopat vindecând constant cancerul, eliminând efectele atacului cerebral, hepatita, tuberculoza, diareea și alte boli grave și vorbim din nou după aceea, pe rezultate și studii concrete, nu pe știință din 1796, când nici măcar simple infecții sau apendicite nu puteau vindeca.

În lume, însă, medicina homeopată există și este acceptată ca o formă reală de medicină. În multe țări există medici specializați pe tratamente homeopate și farmacii ce vând numai astfel de produse. În România medicamentele homeopate sunt autorizate și medicii n-au vreo problemă în a le recomanda.

Cel mai important mi se pare să cunoaștem termenul “homeopatie”. Nu vă place ce fel de medicament definește el – perfect, ocoliți-le! Eu așa fac.

  53 comentarii

 1. Cred ca ai pus punctul pe i la sfarsit, cand ai vorbit despre efectul placebo.
  In principiu, corpul nostru are resurse sa vindece o raceala banala, are nevoie doar de timp si ceva odihna pentru pacient ca sa isi faca efectul.
  Dar stii partea nasoala? Ca la noi, majoritatea medicilor de familie te trimit pentru o simpla raceala acasa cu o reteta de 2 pungi de medicamente, printre care si un antibiotic, sa fim prevazatori.
  Si din atata prevedere, te trezesti cu sistemul imunitar praf, exact ala care ar fi trebuit sa vindece o raceala. Facut praf preventiv, da. Am multe prietene care au experimentat asta cu copiii.
  Zilele astea vorbeam cu una dintre ele, care sta de ceva vreme in strainatate, si mi-a spus ca medicul de acolo nu se grabeste sa prescrie vreo pastila pentru raceli si alte minuni, doar cand a fost groasa le-a dat.
  Are doi copii, iar cu cel mare a avut o experienta trista la inceput, cand s-au mutat si a facut o pneumonie sau nu stiu ce, de niciun antibiotic nu functiona, pentru ca le luase deja pe toate de aici, din Romania, pentru orice raceala, preventiv. Asa de preventiv, de noroc ca erau acolo, ca aici cine stie ce se intampla…
  2 ani si ceva a durat pana ce a pus copilul la punct, medicul spun, cu ceaiuri si homeopate si… rabdare din partea parintilor, atunci cand raceala nu era grava. Acum nu mai raceste aproape deloc.

  Sunt bune si homeopatele in cazurile astea, de raceala banala, ca doar nu poate pleaca pacientul acasa fara tratament… atunci s-ar cheama ca medicul nu si-a dat interesul :).

    (Citează)

 2. O fi ăsta blog băsist dar de data asta le zice bine!
  Mor de ciudă când mă duc la medic și mă trimite acasă cu “homeopate”! Și n-am înțeles deloc de unde s-a încetățenit printre discipolii lui Esculap ideea/obiceiul de a nu lăsa să plece pacientul “cu mâna goală” în urma unui consult…

    (Citează)

 3. Sa nu desconsideram puterea amestecului zeamă de lămâie cu miere si cu un strop de Absolut, dupa o noapte mai “agitata”.
  Doar zic…

    (Citează)

 4. “Medicament homeopat” e un oximoron. Nu prea merge tradus in romana asa ca o sa-l citez pe Dr. House in original: “Actual magic is oxymoronic. [pause] Might not even be oxy.”. Inlocuieste magie cu homeopatie si nu pierzi din valoarea de adevar a propozitiei.

  Wikipedia spune ca este un preparat homeopat, deci foarte departe de al califica drept medicament. De asemenea concentratia de “ingredient activ” de 10 la puterea -400 sfideaza insasi conceptul de concentratie. Numarul de atomi din universul observabil este de circa 10 la puterea 80, pentru a obtine o concentratie atat de mica ne-ar trebui cel putin 10 la puterea 320 universuri observabile (https://en.wikipedia.org/wiki/Observable_universe#Matter_content_.E2.80.93_number_of_atoms).

    (Citează)

 5. Treaba e ca nici nu-i ieftin. Era una la farmacie in fata mea care a dat 2 mil pe cateva cutii d-astea. Prostii isi merita soarta.

    (Citează)

  • Pai era o vorba care spunea parca cum ca “prostiile costa”… Sau parca era un pic altfel :-P… Nu mai conteaza

     (Citează)

 6. Teapa sau nu, placebo sau nu – la mine a functionat…

  Acuma nu stiu ce sa zic – dar ultima oara am luat 3 zile Oscillococcinum pentru ca ma pastea o gripa nasoala ( cu febra si dureri de muschi ) si am evitat-o.

  Cu paracetamoale, aspirine, nurofene &co n-as fi reusit performanta asta.

  Da, sunt de acord, poate fi un efect placebo. Asa si?

    (Citează)

  • Salut. Draga geretus, imi zici si mie te rog numerele la loto de la extragerea imediat urmatoare? Ma bazez pe talentul tau vizionar care a vazut cum urma sa fie raceala pe care nu ai mai avut-o si cum urmau sa nu functioneze medicamente pe care nu le-ai luat. Sunt dispus sa ofer drept recompensa o cantitate substantiale de pastile homeopate foarte bune proaspat realizate (am folosit zahar brun ca e mai sanatos si apa in care am spalat vasele folosite de craciun, astfel ca e cu urme imperceptibile de ficatei, costita, varza,nuci, un strop de cola,etc si in plus am adaugat o picătură de detergent de vase pentru curățirea generala a organismului si detoxifiere). Le testez de trei zile pe rațe si functioneaza exceptional.

   Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra, am biletul si pixul pregatit, boabele homeopate asteapta intr-o punga.
   Multumesc!

     (Citează)

  • @Geretus: ai scapat. Nu te mai chinui cu numerele alea la loto. s-a castigat reportu’ :)

     (Citează)

 7. Sunt de acord cu tine, mai putin la treaba cu crema de galbenele. Si eu eram sceptic pana am incercat-o de nevoie. Nu e magie neagra, pur si simplu uleiul extras (nu in procente d-alea homeopate) are anumite proprietati. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16372475

  Crema de galbenele e foarte populara intre cei care parcurg distante foarte mari pe jos sau cu bicicleta.

    (Citează)

 8. cred ca medicii prescriu prostii din astea la categoriile cu risc (copii, gravide, etc). cand am fost gravida am avut o raceala usoara si mi s`a prescris chestia asta. dupa ce am citit prospectul am ajuns la concluzia ca e acelasi lucru daca iau o pastila M&M la 6 ore (nu conteaza culoarea). nu cred in homeopate asa ca efectul placebo a fost zero. raceala a trecut de la sine.

    (Citează)

 9. Dupa cum stim, racelile trec in 7 zile daca nu te tratezi, sau intr-o saptamana daca te tratezi. Asa ca acest gen de medicamente, sunt binevenite pentru cei care vreau sa arunce cu bani. Problema e cu medicamentele homeopate pentru boli grave, din care se moare daca nu sunt tratate.

    (Citează)

 10. Autosugestia și efectul placebo își fac treaba mai bine decât medicamentul în sine. Am luat și eu la recomandarea farmacistului dar acum cu siguranță nu voi mai cumpăra asa ceva.

    (Citează)

 11. Dupa articolul asta, s-ar putea sa urmeze cateva atacuri DoS asupra blogului :)
  Sa speram ca Radu nu va fi “inspirat” sa laude homeopatele in urmatorul articol.

    (Citează)

 12. Felicitări pentru articol Radu.

  Dacă într-adevăr principiile homeopatiei ar avea vreo bază reală, atunci orice pahar de apă de la chiuvetă ar trebui să vindece orice pentru că în apa aia au fost diluate extrem de mult de-a lungul timpului toate substanțele posibile.

  Problema cu homeopatia nu este când un “medic” îți prescrie sau când farmacista îți vinde ceva pentru o răceală simplă, ci atunci când ți se dă ceva pentru o boală mai serioasă.

  Să zicem că mergi concediu în Africa și iei Cinchona Officinalis (produs de Boiron, ca și Oscillococcinum) pentru a te proteja de malarie, în loc de un medicament testat și care are efecte reale (malaronă, clorochină, doxiciclină, meflochină sau primachină). În cazul ăsta efectul placebo nu există și lucrurile sunt mult mai serioase.

    (Citează)

 13. In general nu-mi spun parerea despre lucruri pe care nu le stapanesc. Insa despre concentratia solutiei, dupa ce am citit ceva pe net, pot sa spun ca este infinit mai mica decat s-a spus in articolul initial.

    (Citează)

 14. Homeopatia lucreaza cu dilutii …si oamenii chiar se vindeca.Nu putem spune ca este minciuna din moment ce o studiaza medicii cei avizati sa prescrie medicamente.Si chiar de ar fi un simplu placebo care duce la vindecare de ce sa nu il folosim?dam bani foarte multi pe un medicament la care face reclama si daca nu ne vindecam nu dam vina pe medicament ca nu e bun si nici nu plangem dupa bani.Din punct de vedere material poate nu exista substanta….dar energia exista!

    (Citează)

 15. Problema “medicinei” homeopate este chiar existența ei și mai ales recunoașterea la nivel legal. Parlamentul ar trebui să dea o lege care sa interzica (ca vad ca in ultima peroadă e pus pe interziceri :) ) folosirea cuvăntului “medicament” in legătură cu produsele homeopate si folosirea cuvăntului “medicină” in legatură cu tehnicile de homeopatie. E clar ca astfel induc oamenii în eroare, căt timp nu sunt nici medicamente și nici nu tratează nimic. Deasemenea ar trebui interzis medicilor să prescrie astfel de “tratamente”.

  Nu sunt pentru interzicerea vănzării lor ca produse, e treaba fiecaruia ce cumpara si ce bagă in gură.

    (Citează)

  • 200C înseamnă un raport de substanța activă de 1 la 10^400 (10 la puterea 400). Ca idee in univers se estimeaza ca sunt mai puțin de 10^400 atomi. De fapt chiar mult mai puțini, aproximativ 10^120

     (Citează)

  • cică homeopatia este mai bună pentru că implicit sunt mai puține „chimicale” – simplu fapt că accepți să înghiți acele drajeuri homeopate ești de acord că ești un mare prost (drajeurile respective nu pot fi obținute decât în urma unui proces chimic).

   Deși soția este medic , fug și stau departe de ea; Fetița nu este vaccinată și nu va fi vreodată (exceptând posibile situații de epidemii grave – nu rujeolă); Nu sunt mare fan al medicinei, ci calc pe la doctor în ultimă instanță (consider că orice organism normal are o puternică capacitate de autoapărare și vindecare dacă primește hrană sănătoasă și sport) dar aș interzice homeopatia din simplu fapt că pentru a fi doctor trebuie să urmezi ori facultatea de medicină (unde în România nu se predă așa ceva) ori să urmezi o facultate și ulterior cursuri de doctorat (și devii doctor inginer/economist/jurist/horticultor/etc).

     (Citează)

 16. Era credibil și bun materialul dacă te limitai la ce înseamnă homeopat și la formula oscillo. Când însă ai început sa lauzi medicamentele clasice, ai luat deja partea altora care înșeală mai mult decât oscillo .. însă putini au observat acest lucru..toți te felicita pt prima parte a articolului..poate nici nu au citit tot articolul fiind așa de lung :)

    (Citează)

 17. eu nu ma pricep la chestiile astea de asta prefer sa nu sufar de sindromul romanului care le stie pe toate. am cautat si-am gasit studiul asta, facut ca la carte, nu dupa ureche, nu bazat pe impresii si pareri proprii.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22226313

  Se pare ca homeopatia functioneaza. Asta spune studiul si asta imi spune si mie bunul simt logic cand aud ca homeopatia a dat rezultate la sugari, care sugari nu prea stiu ei ce e ala placebo.

    (Citează)

 18. Cred ca totusi plantele au suficienta subsanta activa sa faca bine. Tatal meu povesteste cite ceiauri din diverse plante bea cind era mic si a crescut la tara. Nu se putea lauda cu o alomentatie variata sa aiba imunitate puternica deci se pare ca exista o stiinta in spatele ceaiurilor.

    (Citează)

 19. In cazul meu functioneaza, desigur vorbim si de modul de viata al fiecaruia, cel fel de produse sunt (pentru ca sunt o gramada de sarlatani care vor sa profite de tine) nu trebuie sa te astepti la minuni, am scris azi pe blog cum a decurs la mine.

    (Citează)

  • Nu este nici o legatura intre homeopatie si suplimentele pe care le-ai luat tu. Tu cred ca n_ai inteles exact ce e homeopatia.

     (Citează)

 20. Vorbeşti de substanțele chimice din care sunt făcute medicamentele de parcă ele nu ar exista niciunde în natură și le-a inventat omul. De fapt, medicamentele sunt imitații concentrate ale substanțelor și elementelor chimice care se găsesc sub diferite forme în natură. Pentru că despre asta e vorba, despre concentrația substanței active. Asta e ceea ce face un medicament sintetizat chimic să fie eficient. Dar tot asta îi dă și agresivitatea.

  Problema naturistelor (atunci când sunt pe bune și nu fake-uri) e concentrația mai mică de substanță activă care măreşte durata în care își face efect. Dar, din ce înțeleg eu, asta e și ideea de bază: agresivitate redusă asupra organismului. Sigur, sunt situații în care sunt necesare efecte rapide și aici medicamentele alopate dețin supremația și sunt de neînlocuit.

  Mă uluieşte însă exclusivitatea asupra efectelor reale și benefice pe care o susțin atât promotorii naturistelor, cât şi ai alopatelor. Cu o desconsiderare dezarmantă față de efectele (sau non-efectele) mai puțin plăcute asupra organismului.

    (Citează)

  • Draga Bogdan
   Chimia de sinteza a depasit cu mult ceea ce se gaseste in natura.
   Iar in ceea ce priveste comparatia intre ceva natural si ceva de sinteza va istorisesc pe scurt o poveste adevarata:
   Prin 1990 a aparut “Palinca de Bihor” care se vindea cu diverse arome.
   Am baut de cateva ori, era foarte buna, accesibila ca pret si fabricata in Ungaria.
   Treaba nasoala era ca pe eticheta scria cu caractere minuscule faptul ca alcoolul etilic din bautura era obtinut prin sinteza (din punct de vedere chimic formula era identica cu a alcoolului etilic obtinut prin fermentatie naturala).
   Statul roman a intervenit 1 sau 2 ani mai tarziu si a interzis-o.

     (Citează)

  • Nicule, te invit la o palinca de Bihor adevarata facuta de mana mea din prune si-ti garantez ca n-o s-o uiti prea repede. Cea facuta din chimicale a fost un “pishwaser” pe langa original.

     (Citează)

 21. Puțină inspirație nu strică, nu?
  23 decembrie 2011: https://big.lazyadmin.ro/frectie-picior-lemn/

    (Citează)

 22. Efect placebo sau nu, exista un numar de oameni care “reactioneaza” la homeopatie. NIci eu nu sunt mare fan dar dupa ce mai multe cunostinte care aveau alergii, s-au vindecat cu tratament homeopatic am inceput sa privesc problema altfel. Pana si doctorul de familie, tanar, comunicativ si capabil (din punctul meu de vedere) mi-a spus ca desi e multa ‘magie’ (sau inselatorie) cunoaste persoane la care medicina alopata nu a functionat. Dar cea hemoe da.

  Consider ca tonul articolului, nu e potrivit cand e vorba de medicina care desi e descrisa ca stiinta este atat de relativa vs matematica sau fizica de exemplu incat ar putea fi considerata magie.
  Medicamente banale au o serie intreaga de efecte adverse, antibioticele mult discutate sunt descoperite acum aproximativ 100 de ani si multe din reactiile organismului nu sunt intelese deplin (de exemplu reactiile autoimune cauzate de vaccine in unele cazuri).
  Alergiile de care pomeneam – nu este clar ce le determina si mai ales cum pot fi remediate si nu, antihistaminele nu sunt o solutie viabila.

  Asta nu inseamna ca nu evoluam si ca nu stam semnificativ mai bine ca in trecut. Mai degraba ca stim mult mai putin fata de ce nu stim si ca nu ar strica sa fim deschisi in loc sa fim categorici.

  “Eu nu cred ca te vindeca de ceva” – vorbeste cu un psihiatru despre efectul placebo si cum functioneaza inexplicabil vs substantele chimice de care vorbesti.

  P.S. In incheiere, Radu imi permit o remarca – articolele din ultimele luni denota un inclinare cogntitiva de tipul de “just world” [1]. Si e pacat. Iti zic asta ca unul care nu lucreaza in domeniu (sunt IT-ist). Lumea nu este doar alb si negru ci mai degraba foarte gri.

  [1] https://en.wikipedia.org/wiki/Just-world_hypothesis

    (Citează)

  • Suzeta Dinica

   19/05/2016 la 7:16 AM

   Sa nu uitam ca suntem INDIVIDualizati , UNICI din punct de vedere genetic, ( vezi ADN), deci ,inevitabil, orice tratament alopat, sau remediu homeopat este PERSONALIZAT !

     (Citează)

 23. Foarte bun articolul, uite și un studiu făcut de Asociația medicilor din Australia ce a concluzionat același lucru ca și tine: homeopatia nu funcționează.
  http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/mar/11/homeopathy-not-effective-for-treating-any-condition-australian-report-finds

    (Citează)

 24. Experiența mea personală de destule zeci de ani este că răceala (simplă, fără febră) oricum trece de la sine în 3-4 zile, indiferent că iei sau nu medicamente. Sînt medicamente care acționează asupra simptomelor (de ex, să reducă secreția nazală) dar tot răcit ești, și tot în 3-4 zile trece. Deci sistemul imunitar propriu e cel care rezolvă problema. Dacă homopatia îi poate ajuta pe unii în acest sens, de ce nu ?

    (Citează)

 25. Referitor la medicina alternativă, îți recomand o carte foarte bună “Adevărul despre medicina alternativă” de Singh și Ernst.Cartea tratează în mod meticulos, cu rapoarte științifice, cu explicații detaliate și diverse analize diverse metode de medicină alternativă, inclusiv homeopatia.

  Revenind la homeopatia, e cam ca religia, oamenii se împart în 2 categorii, cei care cred și cei care nu cred în așa cea și mai nimeni din cele 2 categorii nu va fi convins de explicațiile și argumentele celorlalţi.

    (Citează)

 26. Eu la prieteni am zis de mult timp ca are efect 0 dar uni zic ca is mai bube ca medicamentele normale.
  Here is the proof!!!

    (Citează)

 27. Oscillococcinum la mine functioneaza. Simt imediat o reactie la nivelul ganglionilor limfatici si ulterior o senzatie de pre-gripa. Oscillococcinum nu rezolva gripa sau raceala ci alarmeaza putin sistemul imunitar.

  Efectul placebo este foarte important in vindecare. Organismul se vindeca singur, doctoriile doar il ajuta. La Oscillococcinum nu cred ca-i vorba de efect placebo. Poate sa fie cazul la alte tratamente homeopate.

  Referitor la dilutie … daca am calcula care-i dilutia lui nwradu la nivelul globului pamantesc ce rezultat am obtine ? :)

    (Citează)

 28. Homeopat sau nu, inselatorie sau nu, eu folosesc acest medicament de ani buni deja cu succes. Il iau cand incep sa simt racit (usor nas infundat, durere in gat, stare de moleseala) de 3 ori pe zi fara nici un alt medicament. Si ghici ce…raceala ma ocoleste. Efect placebo? Please! Deja sunt usor racit…asta ar insemna ca, folosindu-mi puterea mintii ma vindec. Dumnezeule, cred ca, cu putin antrenament o sa ajung sa levitez….ce minte fantastica am.

  PS: Cu cat te-a platit concurenta sa faci acest post?

    (Citează)

 29. Daca incercai sa vinzi aspirina acum 400 de ani te interziceau medicii, ca asa ceva nu poate exista conform teoriilor stiintifice cunoscute pe vremea aia.

  Asa ca si in ziua de astazi pot sa existe chestii care sa functioneze chiar daca nu corespunde cu teoriile stiintifice pe care le stapanim acum.

    (Citează)

 30. Oare de ce medicii care recomandă așa ceva nu acceptă și o asemenea plată?
  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/a6/7c/41/a67c4179967dd3891192ab229b105879.jpg

    (Citează)

 31. Procesele in care Boiron este acuzata ca vinde apa cu zahar se termina, cam toate, cu intelegeri in afara tribunalului.

    (Citează)

 32. dretcanu diana

  25/01/2016 la 4:11 PM

  De ani de zile nu mi-am tratat copilul decat cu acest medicament. Placebo sau nu, copilul meu era singurul de la gradi care nu racea, iar la scoala nu a lipsit vreo zi pentru ca e, la fel, singurul care nu a fost vreodata racit. De cand avea 3 luni de zile si 4kg, in fiecare saptamana lua o doza de ,,zaharel”.Poate ca ar fi fost ok si fara ele, dar nu am intalnit copil prematur care sa reziste la virusi sau raceli fara tratamente
  .Sunt educatoare si vad zi de zi copii raciti,inca nu am intalnit vreunul care sa nu fi luat antibiotice…Sunt bucuroasa ca autosugestia imi tine copilul sanatos. V-o recomand si dumneavoastra!

    (Citează)

 33. Îmi tratez copilul cu homeopate d un an si ceva de zile. daca înainte de homeopate imi racea la saptamana si ii dădeam doar antibiotice si tot nu ii treceau de când cu homeopatele îmi raceste foarte rar. acum ceva timp am lucrat la un magazin naturist si erau persoane care îmi spuneau ca s-au vindecat de anumite boli mai mult sau mai putin grave cu ajutorul naturistelor.acum…nu stiu ce sa zic…fiecare ar trebui sa-si cunoască propriul corp si sa ia ce considera ca e mai bine pentru el.

    (Citează)

 34. Salut,

  Un articol intr-adevar ingineresc, dar scris fara cunostinta de cauza si cu o tenta malizioasa. Crezi ca la medicina alopata nu este la fel ? Ai un excipient, un pic de substanta activa si gata. Ti-l vinde la pretul greutatii lui in aur.

  Doar ca idee: homeopatia se studiaza (optional, e adevarat) la facultatea de medicina.

  Poti sa iei exemplul urmator: Ramai intepenit cu masina in noroi, pe camp.
  Vei avea 3 optiuni:
  1. Sa astepti sa se usuce noroiul (iar asta este echivalentul a nu face nimic).
  2. Vii frumos cu alta masina si tragi de masina ta (riscand sa o rupi) ca sa o scoti din groapa (asta nu inseamna ca ai scos-o si din campul de noroi) – asta ar fi medicina alopata.
  3. Folosesti o placa de lemn ca sa iesi din groapa si sa mergi mai departe – asta ar fi homeopatia.

  Nu intotdeauna conteaza substanta activa. Asa cum la televizor nu vezi canale pentru ca il pui in priza, ci pentru ca ii pui antena. E o chestie informationala care este mai greu de definit.

  Fiind inginer, fii macar pana la capat. Citeste o carte de homeopatie si vei intelege ca sunt niste aspecte de care chiar nu esti la curent. Si daca treci de la homeopatie la biorezonanta si alte astea, vei descoperii o lume cu totul noua.

  Ca sfat, ca tot suntem popor sfatos, te-as sfatui sa incerci sa vezi si cealalta parte. Mie mi-a schimbat viata. Si nu pentru ca am fost bolnav. Ci pentru ca am lucrat activ in acest nou domeniu.

  Limita e la tine. Bucura-te de panadol si intreaba-te de ce arati galben: poate de la ficat ?

  Si in incheiere, permite-mi sa te intreb acelasi lucru: arata-mi un medicament alopat (sau o serie) care vindeca constant cancerul.
  In homeopatie si in general in medicina holistica, cancerul are sanse de vindecare de peste 90%. Poate si mai mult, e adevarat, difera in functie de stadiu.

  Cat are medicina alopata rata de supravietuire ? Dupa radiatii si chimioterapie ?

  In fine, sunt multe de discutat.
  Alegerea de a fi ignorant sau de a cunoaste un domeniu este doar a ta, si nu o lua ca pe o jignire. E doar un adevar.

    (Citează)

  • Pe ce studiu se bazează cifra ta de 90%?

     (Citează)

  • La mn a functionat oscilo…s-a vazut diferenta imediat! Adica in 2 zile am scapat de usturimea “nasoala” din gat, dureri musculare,chiar m-a surprins. Fiind insarcinata si cu o imunitate la pamant ma asteptam sa ma doboare rau raceala. Avand in vedere antecedentele, cand imi vedea sa urlu de usturime si nasul infundat de nu puteam dormii, cu toate ca inghiteam la pastile cu miere,propolis etc

     (Citează)

 35. Elena:
  La mn a functionat oscilo…s-a vazut diferenta imediat! Adica in 2 zile am scapat de usturimea “nasoala” din gat, dureri musculare,chiar m-a surprins. Fiind insarcinata si cu o imunitate la pamant ma asteptam sa ma doboare rau raceala. Avand in vedere antecedentele, cand imi vedea sa urlu de usturime si nasul infundat de nu puteam dormii, cu toate ca inghiteam la pastile cu miere,propolis etc

  Si la mine functioneaza, 3 doze, una la 6 ore imediat de la declanșarea simptomelor unei raceli care se anunta grea(stare grava de oboseala, senzatie de lovit de tren ii zic eu), si apoi cate 1 doza la 12 ore, eu scap de răceala aia grava de cele mai multe ori….

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus