un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Captain Obvious de cinematograf

28 Oct 2015  ·

GÂNDURI  ·

38 comentarii

Am fost să vedem Marțianul, cu Matt Damon. E un film bun, ar trebui să-l vedeți dacă sunteți fani SF/NASA/explorare spațială.

În spatele nostru a stat un tip care comenta non-stop tot ceea ce se întâmplă pe ecran. Sunt două tipuri de oameni care vorbesc des în timpul filmelor.

Întâi sunt cei care reacționează la ceea ce se întâmplă pe ecran. Primește eroul un pumn? “Mamă cum i-a dat-o pe asta!” Se supără eroul pe mafioți? “Stai să vezi ce le-o dă acum!”, se va auzi din beznă. I-au întins mafioții o capcană? “Aoleu, nu știe că-l așteaptă ăștia!”, exclamă omul de tip 1, de-ți vine să-l întrebi câteodată “omule, știi că e doar un film, nu? Nu-l trăi așa intens, să nu te ia de la inimă sau ceva…”

Al doilea tip de “vorbitor” este cel care spune exact ceea ce se întâmplă pe ecran. Le spune de parcă tu n-ai fi acolo, uitându-te la același ecran, și le spune despre cele mai banale faze! De exemplu se trezește Matt Damon din leșin și se aude cum costumul de marționaut îi sună alarma “warning, oxygen level low”, așa că omul nostru spune “nu mai are oxigen”. Își rupe Matt Damon costumul de pe el și scoate o fierătanie care i se înfipsese în burtă? “E rănit, i-a intrat aia în burtă!”. Ia Matt Damon un fel de capsator ca să-și coasă rana? “Aha, și-o coase acum”.

Pe acest al doilea tip eu îl numesc Captain Obvious de cinematograf. Așa a dus-o prima oră din film, spunându-ne cele mai banale lucruri la două secunde după ce se întâmplau pe ecran. Nu e ca și cum am fi urmărit Stăpânul Inelelor și, când Arwen decide aparent inexplicabil că vrea să fie muritoare, el ar fi explicat “da, dar elfii erau nemuritori, chiar și doborâți în bătălie se reîncarcau undeva în Valinor, pe continentul valarilor, în timp ce oamenii erau muritori și după moarte părăseau pentru totdeauna Lumea, neștiind ce se întâmplă cu ei sau cu sufletul lor. Chiar și așa, neștiind ce urmează după moarte, Arwen alege să fie muritoare pentru că astfel măcar are o șansă mică de a-l regăsi apoi pe Aragorn, om și el, poate într-o lume de dincolo, în timp ce ca elfă ar fi rămas nemuritoare și pe vecie suferind după el”.

Nu era genul acesta de explicație. Matt Damon descoperă că unei plante i-au dat vreo trei frunzulițe, așa că Locotenentul Evidență din spatele meu spunea “aha, a înfrunzit cartoful”. Să mori tu, bine că mi-ai spus că altfel credeam că a descoperit vreun cactus marțian în grădina sa de cartofi!

După vreo oră s-a potolit, probabil că a obosit.

captain_obvious

Ah, iar în stânga mea a stat cel mai drăguț cuplu. La finalul filmului, după momentul culminant, el a vrut să aplaude. Era atât de entuziasmat, atât de prins de acțiunea filmului și de deznodământul ei, încât a ridicat mâinile în dreptul ochilor și a început să aplaude. I-a ieșit un singur clap; prietena lui i-a luat încet, dar sigur, una dintre mâini în mâna ei, i-a pus-o jos pe cotieră și i-a spus încetișor, dar pe un ton drăgăstos, “gata, gata…”.


Filmul este bun, după cum vă spuneam. Din trailer aflați ce e de aflat, Matt Damon este crezut mort și abandonat pe Marte de o expediție NASA, dar nu moare, iar apoi ca un Robinson Crusoe modern trebuie să reziste vreo patru ani acolo, improvizând pentru a-și asigura mâncare, apă, energie și, dacă reușește comunicația cu NASA, să le spună că ar trebui cineva să vină după el.

Într-un fel, seamănă mult cu Gravity, e povestea unui om ce încearcă să supraviețuiască. Nu are acel ritm alert și mai apar și alte personaje, o întreagă echipă de pe Terra ce încearcă să-l salveze, dar ați prins ideea. Filmul e bine făcut, bullshit-ul nerealist este ținut la minim, iar cartea mă gândesc că este și mai bună pentru că probabil explică mai în detaliu fenomenele prin care obține apă, cartofi sau electricitate. Probabil o voi citi cândva.

În plus, e și cu Jessica Chastain.

    38 comentarii

  1. Nu mi-a placut.
    Il compari cu Gravity, insa e mult sub.

      (Citează)

  2. Cartea merita mai ales ca e doar în engleză momentan și nu e stricata de traducere. Dacă ești pasionat de fizica și chimie o sa iti placa cu siguranță.

      (Citează)

  3. Ai avut noroc de vecini spre deosebire de mine cand am fost in Mall Vitan la film acum cativa ani buni si langa mine s-a asezat un tip care manca o saorma cu muuult usturoi.
    As fi preferat sa comenteze tot filmul ….

      (Citează)

  4. Eu am citit cartea pe nerasuflate. Excelenta. Filmul inca nu l-am vazut, ma cam trage inapoi faptul ca e 3D, nu-mi place deloc 3D-ul.

      (Citează)

  5. eu merg la cinematograf doar ca sa ma giugiulesc cu gagici de liceu. cand vreau sa ma uit la filme, am sala mea de cinema acasa.

      (Citează)

  6. Cartea e geniala si cu mult peste film…
    Au fost multe pasaje din carte care nu apar in film.
    Iti recomand cu mare caldura sa o citesti..am citit-o in 2 zile pe nerasuflate.
    Ai dreptate..in carte iti explica pe indelete procesul, ecuatia, rationamentul care din pacate in film este exemplificat foarte putin spre deloc.

      (Citează)

  7. Dabia astept 2016 pentru Warcraft, desi cred ca o sa ma duc fara prietena…… O sa-mi scape cateva ” For the HORDE !” .

      (Citează)

  8. Am cam prins lehamite de mers la cinema. Prefer sa ma duc sambata la pranz sa stiu ca suntem maxim 5 6 in sala.
    In afara de comentatori, ii urasc pe aia de n-au stare. Nu stiu cum am noroc ca in 80% din ocazii sa nimeresc in spate un idiot care mai are putin si-mi pune picioarele in cap. Sau ma impinge cu tot cu scaun din 3 in 3 minute.

      (Citează)

  9. cartea e f. tehnică, merită citită dacă ești inginer. Tot explică în detaliu cum a scos apă din hidrazină, cum a calculat că e ceva în neregulă și a rezultat hidrogen liber, etc, etc – e plin de detalii din astea, e genul “hard” science fiction. Filmul încă nu l-am văzut, aștept varianta DVDRIP pe torente nu CAMRIP :-)

      (Citează)

    • S-au scos din film anumite secvente unde se explicau fix aceste lucruri tocmai din cauza ca erau prea tehnice si puteau plictisi privitorul.

        (Citează)

  10. Eu am citit cartea cu sufletul la gura si a fost exceptionala, sper ca si in film Matt Damon sa aiba acelasi umor fin precum in carte.

    Eu am o alta problema: vreau sa vad filmul dar nu pot. Nu am gasit un cinema care sa il proiecteze in 2D, au innebunit toti cu 3D si cu ochelarii aia. Nu pot sa-i sufar, asa ca o sa astept pana il voi vedea acasa la o calitate decenta.

      (Citează)

  11. Mie-mi mai plac (pe langa vorbareti) si cei care au ditamai castronu` de floricele, nachos sau ce-o mai fi de rontait. Cel mai fain e atunci cand avem cate-o scena tensionata, toata lumea e incordata sa vada, sa simta ce se-ntampla, liniste deplina din boxe inainte sa se declanseze iuresul… cand pac, un crantz din stanga, o rumegare din dreapta, se-alege praful.
    Aaa si era sa uit de icsulescu caruia ii suna telefonu (nepus pe silentios), duce telefonul la ureche, isi astupa cu un deget urechea cealalta ca si cum n-ar vrea sa auda apostrofarile din jur, se ghemuieste si zice pe un ton ce se doreste a fi soptit:”Da, mama…, ce? Nu te aud…, te sun mai incolo… nu, nu umbla la el… lasa ca vorbim… te sun… sunt la film”

      (Citează)

  12. Urasc mersul la cinema din cauza prostilor de genul asta la care se adauga desigur : – ocupatii : le suna telefonul in timpul filmului si raspund de parca nu pot amana convorbirea
    – barfitorii : sunt unii care pur si simplu vorbesc tot filmul despre orice altceva; pentru ei , mersul la film e ca o intalnire in oras –
    – nehalitii : merg la film sa haleasca cantitati industriale de pop-corn, nachos etc

    Ultima oara am mers la film pe 14 dec 2014 (intr-o luni) de la 11:30. Am fost 5 persoane in sala. Din fericire 5 persoane ok ( ca e deajuns doar unul din cei enumerati mai sus ca sa te faca sa-ti blestemi clipa cand ai decis sa intri la film).

    Da stiu – sunt eu mai sensibil…

      (Citează)

    • De doi ani n-am mai auzit vreo telefon sunând. E drept, merg pe la ora 14-16, când e sala mai liberă, și aproape exclusiv la Grand Digiplex.

      La popcorn nu mă pronunț, și eu bag la bord :D

        (Citează)

  13. s au pus in vanzare biletele la star wars imax. cu placere ;)

      (Citează)

    • De multe zile chiar, dar nu pot estima de acum când voi fi liber pentru a merge la film. Vor fi destule săli și bilete și atunci, nu-i bai.

        (Citează)

  14. Nu pot generaliza, dar la sala de cinema unde merg eu, undeva in sudul Angliei, zici ca esti intr-un cimitir. Efectiv, nimeni nu scoate o vorba pe timpul filmului. Cu exceptia momentelor in care se rade, toata lumea urmareste filmul intr-o liniste perfecta. Am ramas uimit cat de placuta poate fi o astfel de experienta.

      (Citează)

  15. inca un comentariu si gata: am vazut intr-un reportaj protv un cinema privat detinut de o persoana ce s-a ocupat cu productia filmelor in US, iar acum revenit in tara doar cu asta se ocupa. Aici ar parea ca nu vin toti neghiobii si atmosfera este una mai placuta. Dati pe google cinema glendale si aflati mai multe.

    Aici este stirea: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Cultura/Stiri/Omul-cinematograf+tine+piept+mall-urilor

      (Citează)

  16. Auzi, ai fost cumva aseara la film la CineGrand Auchan Titan in sala 1? Pentru ca seamana foarte mult experienta cu a mea de acolo.

      (Citează)

  17. asteptam acest review de cand te-am vazut in sala si te-ai asezat in fata mea, la vreo 3 locuri in lateral…nu tin minte sa fi vorbit prea tare :)

      (Citează)

  18. Faza 1
    “- Dragule, hai sa nu mai mergem la filme sf ca nu inteleg nimic”

    Faza 2
    “Stai linistita, o sa-ti explic eu tot.”

      (Citează)

  19. Eu i-as eutanasia fara mila familiile care-si duc copiii mici la filme subtitrate si le citesc dialogurile cand exista acelasi film in varianta dublata. I-as executa pe toti, pe parinti pentru ca sunt evident retarzi iar pe copii de mila, e clar ce mostenesc de la parinti.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus