un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Lenovo a lansat Legion Tab, o tabletă de 8,8 inci performantă (sort of)

26 Apr 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Mai jos vedeți o tabletă Lenovo Legion Tab Y700 cu Android, oficial numită “tabletă” de gaming, și care are un ecran de 8,8 inci la 144 Hz. M-am dus special la lansare ca să o văd pentru că sunt de mulți ani în căutarea unei tablete performante cu Android și ecran de 8-9 inci.

Am un iPad Mini care face trei ani în curând (l-am precomandat în ziua în care s-a născut Alice, așa că știu data exactă), dar nu sunt foarte mulțumit de el. Este mic și performant, asta este adevărat. iPadOS, însă, este inferior lui iOS în câteva aspecte minore, dar importante pe tabletă, iar în plus chiar vreau de la o tabletă libertatea de configurare pe care o oferă interfața Android. Pe o tabletă chiar vreau mai multe widgeturi pe ecran, mai multe ecrane configurate pentru diverse moduri de utilizare (work, fun etc), vreau să pot pune eu pictogramele unde pot  și widget de Google Calendar cât toate zilele șamd.

Pe un iPhone nu conteaza așa mult acestea și îl pot folosi fără mare disconfort, dar pe o tabletă îmi lipsesc.

Lenovo Legion Tab este apropiată de ceea ce caut eu. Este micuță (209 x 130 x 7,6 mm), ușoară (306 grame), stă bine într-o singură mână. Are ecran de 8,8″ de 1.600 x 2.560 pixeli și 144 Hz, care suportă chiar și Dolby Vision, are baterie de 6.500 mAh cu încărcare la 45W.

Se zice de gaming pentru că are acel refresh mare, dar și două porturi USB, unul pe latura mare ca să încarci pe acolo tableta când o ții în mână pentru gaming. Ambele porturi sunt USB 3.1 Gen 2 și scot și DisplayPort la nevoie prin ele.

Până acum totul stă bine. Partea care nu stă la fel de bine este că chipsetul este un Snadragon 8+ Gen 1, adică cel mai performant chipset din… 2021. A fost anunțat în decembrie 2021 și lansat ulterior pe piață. Măcar vine cu 12 GB RAM și 256 GB stocare internă. Nu zic, chipsetul este performant și rulează orice aplicație sau joc, dar parcă aș vrea ceva mai la zi.

Alt detaliu este că ecranul e un IPS LCD, nu OLED. iPad Mini are tot LCD. Aș fi vrut OLED, dacă ar fi să fac upgrade. În specificații scrie și că are Android 13 la bord, dar este eligibilă pentru upgrade până la Android 15.

Un lucru în favoarea tabletei este prețul, fiind listată la eMAG la 2.399 lei acum, dar probabil va fi 2.000 de lei în curând. Tableta este de fapt relativ nouă. Lenovo a lansat-o anul trecut în China și acum începe și lansarea internațională, România fiind chiar prima țară din regiune care o are. De ce a ales Lenovo un SD 8+ Gen 1 în 2023? Nu știu, poate pentru a ține prețul sub control.

Așa că nu este tocmai un model pe care să sari cu avânt, dar stă bine față de concurența din piață. iPad Mini costă tot pe acolo mult mai mult, aproape 3.000 lei în varianta cu 64 GB stocare. Samsung Tab A9 este entry-level. Altele nu mai sunt.

    7 comentarii

  1. chipsetu ala e chipsetu flagship al anului 2022. ca vrei tu sa-i zici 2021 ca sa para mai bombastic, e treaba ta.

      (Citează)

  2. seria asta a fost lansata in 2022 cu un chipset mai vechi, doar in China.
    Exista varianta si cu 16giga de ram.
    f bine ca a venit ca sa ai garantie si suport, dar este cam tarziu fara un proc mai nou, oled si suport mai mare(fix ce spui si tu).

    Una de 8 inch , 8.4 maxim ar fi si mai buna.
    iPad mini pana acum a fost peste 3000 de lei. acum cel mai ieftin e la 2700 pe eMag

      (Citează)

  3. Nu văd sa aibă senzor de amprenta si nu îmi dau seama cum e posibil așa ceva in 2024 la o tableta din gama premium.

      (Citează)

  4. Legion Tab Y700 a avut mereu un chipset ceva mai vechi, dar în rest specificațiile au fost de vârf. Singurul lucru bun este că de acum vom găsi tableta și la noi oficial, fără tot felul de artificii pentru a scrie un ROM care să fie potrivit pentru Vest și care să nu aibă aplicații chinezești. Tableta este într-adevăr singura la dimensiunea asta (până în 9 inci) care e bună din toate punctele de vedere.

    Ceea ce vedem aici este varianta 2023 cu SnapDragon Gen 1 și de obicei tableta apare în a doua jumătate a anului, dacă nu chiar pe la sfârșitul toamnei. Poate ăsta e și motivul pentru care nu are mereu ultimul cipset SnapDragon.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus