un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O mirare privind reacțiile la mita lui Oprescu

8 Sep 2015  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

N-am făcut un studiu matematic, dar cred că după reținerea lui Oprescu au fost mult mai multe reacții de “ha, pentru doar 25.000 de euro l-au ridicat?” în loc de ceva mai normalul “și ăsta ne conduce orașul din 2008, timp în care a cheltuit sute de milioane de euro pe contracte umflate ca să ajungă șpaga la toată lumea?”.

Sunt două variante aici, dar nici una de bun augur.

1. Oamenii poate că nu înțeleg valoarea banilor, că majoritatea îi pun într-un context de genul “eh, cât un Passat, nu-i mult”. Salariul mediu în România este de 414 euro, iar pentru 25.000 de euro un angajat muncește 5 ani. Tu în cât timp câștigi 25.000 de euro? Fă acum calculul și vezi dacă mai pare un fleac.

Și nu uitați că din acel salariu ai cheltuieli aproape de aceeași valoare. După 5 ani nu cred că ai 25.000 de euro în cont, probabil nu ai nimic. Oprescu (și alți șpăgari) primeau acei bani în plus față de alte venituri. Îi primea pentru o semnătură și-i punea direct în cont, gata să-și ia cândva Porsche după ce strângea toată suma.

2. Oamenii s-au obișnuit cu ideea că șpăgile sunt mari, de milioane de euro. Asta e cu atât mai trist. Nu vreau să cred că ne-am obișnuit cu ideea că cei corupți fac milioane de euro din șpagă, evaziune, trafic de influență și altele și nu ne mai revoltă acest lucru, ajungând să fie o normalitate. Ar fi un semnal deosebit de îngrijorător pentru starea țării și felul în care privim corupția. Când singura reacție este una de mirare că suma e mică, parcă deja războiul e pe jumătate pierdut.

60.000 șpagă presupusă înseamnă că respectivul avea un contract de între 600.000 și 1.500.000 de euro cu Primăria. Cam pe acolo, că trebuie să-i rămână și ceva profit, să plătească taxe, să ungă și directorii și consilierii. Acum repetați calculul de la punctul 1 presupunând cum se discută mita pentru contracte de zeci de milioane, că Primăria acordă anual și câteva de astfel de valori.

inchisoare_shutterstock_198719429

sursa foto: hand in jail de pe shutterstock.

    11 comentarii

  1. Lasa ca vine iarna, ninge si strazile tot nu sunt deszapezite.

      (Citează)

  2. O data in viata ii dau si eu dreptate lu var-miu Gigi, pardon…apostolul Gheorghe. Sa recunoasca doctorul acuzatiile, scapa mai repede, cu mai putina parnaie si cu banutii nedovediti. Plus iahturile din Grecia.

      (Citează)

  3. ***PROMOTII LA EMAG***
    ***REDUCERI CHIAR SI DE 2%***

      (Citează)

  4. 1. Logic si corect la ambele puncte.
    2. Pe cand si cercetari dupa sesizarile Curtii de conturi (…oare…cand se termina…circul?)
    #nu.trolling

      (Citează)

  5. Ai dreptate aici. Românii sînt foarte toleranţi la şpăgi şi alte nereguli, în loc să fie oripilaţi. Asta pt că aplică principiul “vreau fie mai puţină corupţie, fie mai multe ocazii să particip şi eu la ea”.
    Într-o ţară în care a merge “cu naşul” este normalitate, ce să te mai aştepţi ?

      (Citează)

  6. Pentru 25000 de euro, un om cu salariul mediu lucreaza 5 ani da, dar mai mananca ceva? din ce traieste? Mai pune un copil si o rata, si ii strange in 20 de ani, asta daca ii strange….

      (Citează)

  7. mircea (primul)

    08/09/2015 la 10:41 PM

    Noroc ca i-au facut flagrant. Suma e mica in contextul in care a luat-o direct, dar e mai greu cu gandirea cand te uiti exclusiv la digi24, frate al mai putin celebrului bbc

      (Citează)

  8. Si pe mine ma umple mirarea cand aud “Pentru 25.000?!” (ca-i vorba de Oprescu, sau de altii) Mie mi se par nu neaparat multi bani, ca nu stiu cat inseamna mult si cat putin, mie mi se pare ca, daca te-a prins, ala esti, prins! Ca si cum sentinta in caz de omucidere s-ar da la kilogram: cu cat victima are masa mai mare, cu atat mai multi ani.
    Apoi, asta e O DATA: 25.000, sau 10.000, sau 5.000. Dar, de unde stim noi cate asemenea dati au fost? Daca stam sa ne gandim, se poate intampla o data pe luna, sau de doua ori pe luna. Cu aceasta sursa. Dar pot fi asemenea surse pe directii diferite de mai multe ori pe luna.
    Si trist e ca pica si unul ca soferul ala, care cat ar fi putut lua din ce intermedia pentru Oprescu? Ca pica oameni care accepta sa faca treburile astea de frica zilei de maine, ca salariul lor ramane tot ala de 400 de euro si, poate, cand si cand, ii mai pica inca 500 pe langa aia 400. Si ei vor face puscarie ca si pestele cel mare.
    Si revoltator e ca avem una dintre cele mai incapabile si lipsite de transparenta primarii din tara asta. E drept, si pentru ca nu punem presiune pe ei, pentru ca noi, in Bucuresti, avem multe alte treburi presante la care ne grabim. Dar Oprescu, de cum a sosit la Primarie, si-a instalat oamenii acolo; ca erau fi-su si prietenii lui (la un moment dat, pe proiectul cu statia de epurare de la Glina, manager de proiect era un prieten al fiului sau, fost broker; n-avea ala habar de constructii cum n-am eu de fisiune nucleara, nu putea sa ia nici o decizie, dar nici p-altii nu lasa, ca nu stia ce implicatii financiare dosnice ar avea deciziile); pe comunicare, avea o cuconita relativ cunoscuta, lucrase – poate mai lucra si acum – la Antena 1; avea grija sa puna mana pe orice contract de promovare si sa-l dirijeze catre firmele prietene, chiar daca aceste firme prietene aveau probleme cu raportarile fiscale, erau suspendate de ANAF si, deci, isi exercitau activitatea illegal; oamenii astia avand un statut incert in Primarie, nu stiai daca-s angajati, sau “contractori”, sau lucreaza pro-bono pentru asa o personalitate distincta ca Oprescu. Pe carti de vizita scria, misterios si sufficient de sugestiv, “consilier personal al Primarului General”. Cu accent pe acel “personal”.

      (Citează)

  9. mircea(primul)

    11/09/2015 la 10:17 AM

    darrrrr, in schimb, pe digi24 e un articoul cu un fragrant d-ala, cum a zis a lu bercea mondial. FORTA MONDIALA !!!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus