un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Se aude tot mai des despre Smart Home

14 Jan 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Vor fi sistemele smart-house controlate prin telefon/Internet noua veche tehnologie ce ne va uimi în 2015? Să vă spun de ce cred asta.

13 ianuarie 2014: Google achiziționează pentru 3,2 miliarde de dolari firma Nest Labs, producători de dispozitive integrate prin casă. Până acum se laudă cu un termostat și un detector de fum, ambele cu un design modern. [sursa CNN]

Ce-ar putea face Google cu această firmă? Poate le integrează în cine È™tie ce soft de control al automatizărilor casei, poate dintr-un fel de “Google TV/PC” cu Android.

Smart Home8 ianuarie 2014: Samsung anunță Smart Home, un “serviciu care permite televizoarelor Smart, aparatelor de uz casnic È™i smartphone-urilor să se conecteze È™i să fie gestionate de pe o singură platformă integrată”. Yey!

Samsung îl va extinde la electrocasnicele lor deÈ™tepte – maÈ™ini de spălat, frigidere, televizoare – È™i toate vor putea fi controlate din telefon sau chiar din ceasul Gear, că mereu mi-am dorit să mai pot porni o centrifugare suplimentară dintr-o apăsare pe ceasul de la mână.

7 noiembrie 2013: sunt prezent chiar eu în momentul în care Orange anunța în Franța lansarea unui viitor pachet Smart Home, cu tot cu accesoriile necesare. Am văzut funcționând prize inteligente, senzori de efracție și control acces, camere IP, toate trimițând informații și alerte și către mobilul tău.

Mie mi se par suspect de multe noutăți despre conceptul smart home în ultima perioadă, deși smart home nu este ceva nou. Eu unul am lucrat în 2006 la astfel de proiecte și atunci erau deja în România multe firme care făceau astfel de integrări, ba chiar Avitech mi se pare că și construise o casă demonstrativă.

Pentru cei care nu știu, Smart House sau Smart Home este un concept cu două direcții de dezvoltare:

  • securitatea casei, adică sistemul gestionează senzori de efracÈ›ie, detecÈ›ie de geam spart, detectoare de gaz È™i fum, stinge È™i aprinde la întâmplare luminile prin casă pentru a da impresia că este locuită, îți trimite alerte pe telefon, vizualizezi camerele video de la distanță È™amd.
  • confort È™i automatizări, de la posibilitatea de a rula muzică È™i video de pe media servere pe orice televizor sau boxe, televizoare care ies din perete, È™emineu controlat din telefon, climatizare inteligentă, filtru de cafea ce porneÈ™te automat atunci când te trezeÈ™ti dimineaÈ›a È™amd.

Evident, cele două direcții se pot integra în același sistem, iar teoretic nu ai nici o limitare, orice fiind posibil cu suficiente relee, motorașe și senzori.

Altfel spus, deși nu-i ceva nou, poate că astfel de concepte (a căror industrie a avut ceva de suferit atunci când a venit criza) vor reveni puternic în actualitate, susținute de adopția puternică a rețelelor wireless în fiecare casă, de telefoanele și tabletele pe care le avem în buzunar (așa-i vorba, că tableta nu încape în buzunar) și de scăderea costurilor, ce permit acum să-ți umpli casa de ecrane și interfețe colorate și deștepte.

Personal nu sunt convins de nici una dintre aceste trei idei. Cea de la Orange este gândită la modul “do it yourself”, dar pentru un sistem de securitate pe care să te poÈ›i baza ai nevoie de un specialist care să-È›i spună de ce senzori ai nevoie pentru fiecare fereastră È™i ușă, ce să montezi ca să nu-È›i declanÈ™eze câinele senzorul de prezentă, să-È›i adauge un UPS È™i un tablou separat de siguranÈ›e în schemă È™amd. Google probabil va merge pe mici automatizări È™i È™mecherii în casă, dar nimic critic, iar Samsung crede că toÈ›i avem electrocasnicele lor din gamele scumpe.

    7 comentarii

  1. Deocamdata nu prea sunt avantaje SF . Chiar daca as avea masina de spalat , cuptor , robot de bucatarie smart nu prea am ce face cu ele . La masina tot trebuie sa pun rufele eu in ea , la cuptor la fel etc . La ce lucrez si eu momentan e sa-mi fac intr-o casa mare un sistem media complet . Pana acum mi-am facut un media server PLEX pe un PC mai vechi pe care il tin aproape mereu aprins si pe care il controlez prin team viewer . Am ales platforma plex pentru ca are o multime de aplicatii pe toate platformele (smart tv /telefoane / Xbox ) . Chiar daca sunt plecat de acasa pot sa-l transform in sistem de streaming ca vplay multumita conexiunii bune de la RDS , ba chiar pot sa ofer acces si prietenilor la colectia mea de filme / seriale . Ce i lipseste momentan o compatibilatate cu TV tunerul din pc , daca se rezolva chestia o sa fie genial pot sa ma uit la meciurile digi de unde vreau eu , tata fusese plecat intr-o delagatie in thailanda si seara se uita la serialele de acasa !

      (Citează)

  2. camere 3D, apeluri video, smart ceasuri, smart house (È™i practic cam orice începe cu ‘smart’)… http://www.youtube.com/watch?v=4QwBmStwK2w

      (Citează)

  3. Cine nu știe, e vorba de domotică; fiecare producător vrea s-o controleze el.
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Domotic%C4%83

    Sună bine, însă aș fi extrem de precaut în a aborda o soluție generică; în ultima vreme cam mulți furnizori mari au fost sub asediul hackerilor care au furat date importante. Știu ce vorbesc, toți îți dau asigurări că-i bine și securizat până când îți prezintă scuze.

      (Citează)

  4. eu am integrat la firma unde lucrez un sistem lightwave rf http://www.lightwaverf.com/, e foarte simplu de instalat si de configurator dar are un dezavantaj, nu se gaseste in romania. Eu le-am comandat din UK

      (Citează)

  5. Standardul este KNX, http://www.knx.org/.
    Producatorii mari de echipamente electrice (gen ABB, Siemens, Schneider),sunt afiliati la aceasta organizatie, asa ca cel putin la nivel teoretic echipamentele ar trebui sa fie interoperabile, desi pentru comoditatea ta ca executant/proiectant o data ce ai inceput un astfel de proiect e mai simplu sa mergi pe un singur producator (practic te lovesti de tot felul de incompatibiltati intre ele).
    La nivel de locuinte sunt deja destul de multe imobile mai noi sau mai vechi ce au integrate sisteme de acest tip.

      (Citează)

  6. Daca nu ma insel, limbajul de programare Java a fost creat initial pentru a interconecta electrocasnicele

      (Citează)

  7. KNX este pt partea de acÈ›ionare È™i citire senzori, tipic pt. lumini, încălzire, aer condiÈ›ionat È™i alte chestii structurale “hard” pe care nu le prea pui într-o locuință; într-o locuinÈ›a ai aer condiÈ›ionat care se bagă în priză, cu telecomandă ca cea de la TV, deci ne-integrabilă într-un sistem centralizat;

    deci piaÈ›a pt “home” nu prea e bazată pe KNX mai ales că la “home” intră si adăugarea de camere de securitate cu vizualizare pe telefon – iaraÈ™i cu totul altceva decît în mediul industrial/comercial unde camerele sînt numeroase È™i legate la o infrastructură.

    Mai degrabă, X10 este un standard pt. home, niște module care se bagă în priză și transmit un semnal peste tensiunea de 110V/220V de la priză.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus