un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câte telefoane au vândut Apple, Honor, Motorola, Samsung, Xiaomi și alții în România și ce cote de piață au

10 May 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Am văzut recent o prezentare despre piața de telefoane mobile din România, cu statistici foarte bune despre cote de piață, numărul de unități vândute și valoarea lor.

Și cum mie îmi plac mult statisticile, am luat notițe detaliate. Valorile de mai jos sunt pentru anul calendaristic 2023 și evoluția lor este comparată cu 2022.

În România s-au vândut în 2023 aproape 3,5 milioane de telefoane mobile (mai puțin decât în 2022) cu o valoare totală de 1,5 miliarde de euro (în creștere față de 2022).

Piața românească de telefoane este condusă de 1️⃣ Samsung, cu 46% cotă de piață, dar în scădere de la 53% în 2022. Dacă nu mă înșel, și în 2022 Samsung a avut o scădere față de 2021.

Ca valoare, Samsung are 41% din totalul pieței, în scădere de la 45%. Un calcul rapid zice deci că Samsung a vândut în jur de 1,6 milioane de telefoane cu o valoare cu TVA de 615 milioane euro.

Pe locul 2 este 2️⃣ Apple, care a urcat la 17,5% de la 15%. Asta înseamnă aproximativ 580.000 de telefoane vândute. Ca valoare de piață, însă, Apple este numărul 1 cu o pondere de 41,2%, un pic acolo cât să depășească pe Samsung. Înseamnă aproximativ 620 de milioane de euro.

Să ai 17% din vânzări, dar 41,2% din valoarea pieței este remarcabil. Explicația este, desigur, că Apple vinde telefoane scumpe (review iPhone 15 Pro Max), pe când Samsung vinde și foarte multe A3x și A5x, de valoare mai mică, nu doar S24 Ultra (review).

Adunând, iese că Samsung și Apple au în total 63,5% din piață și 82% din banii din România.

Pe locul 3 se află 3️⃣ Xiaomi, cu 9,7% cotă de piață în vânzări (340.000 de unități), dar în scădere de la 11%. Ca valoare, scăderea lor a fost de la 6,3% la 5%, încasând 70 de milioane de euro.

4️⃣ Motorola le suflă în ceafă, cu o cotă de piață de 9,2% anul trecut, în urcare de la 6%. Ca valoare, însă, Motorola are 3,5% din piață. Mă aștept să crească deoarece gama nouă de telefoane Edge 50 este foarte bună ca preț pentru stocarea oferită.

Vreți să ghiciți locul 5 din piață? Esteeeee…. 5️⃣ Honor, care a crescut de la “prea mic ca să mai punem cifre pe grafic” la 4,9% cotă de piață ca unități vândute. Ca valoare au în jur de 3%.

Nu mă miră creșterea lor. Au intrat în forță și cu bugete de marketing. Dacă vă uitați la Victoriei, au inclusiv un panou publicitar mare instalat acolo, plus bannere și reclame peste tot.

Cei care au testat Honor Magic6 Pro spun că este un telefon foarte bun, Lite-ul are și el valoare bună. Estimarea mea este că vor mai crește și în 2024 măcar vreo 4 puncte procentuale.

Locul 6 aparține lui Oppo, care a scăzut de la 4,5% la 4%. Bănuiala mea este că aici este inclus și Oneplus.

În categoria “alții”, cu valori prea mici ca să fie afișate, Huawei a scăzut cu 39% în ultimul an. După socoteala mea, asta le dă o cotă de piață de 1,9% în 2023. Noile Pura 70 arată bine și cel puțin modelul Ultra are o cameră principală excelentă, zic testele, dar eu cred că oamenii vor servicii Google și întreg magazinul Play, îl vor ușor accesibil și vor ca aplicațiile să fie interconectate și complet funcționale după ce instalarea lor se face cu doar două apăsări pe ecran.

Cred că și fanii înrăiți ai telefoanelor Huawei au început să prefere alte telefoane, de unde și scăderea. Dintre toate brandurile menționate aici, Huawei a înregistrat cea mai mare scădere YoY.

Tot în scădere sunt și Realme, Nokia, Ihunt, Alcatel, toți cu cote de piață între 1 și 1,8%. Îmi pare rău să văd că Realme nu prinde mai mult de atât, mie mi se par o opțiune foarte bună (review Realme 12 Pro).

Asus nici măcar nu intră în listă, nici Google Pixel, Sony sau Vivo. Mai există însă pe acolo ZTE, care vinde telefoane pe la unii operatori, dar cu o cotă de piață tot de aproximativ 1,5%.

 

Un detaliu important de reținut este că valorile de mai sus sunt cele medii pentru întreg anul. De exemplu, Honor a încheiat 2023 cu o cotă medie de piață de 4,9%, dar în ianuarie 2023 avea cam 3%, iar în decembrie aproximativ 7%, după o creștere constantă întreg anul.

Variația de la o lună la alta este destul de mare pentru toți producătorii, de fapt, în funcție de momentul când lansează modele populare. De exemplu, Apple a sărit la 22,6% în decembrie, când iPhone 15 a început să fie ușor de găsit, chiar dacă oficial are o medie de 17,5% pe întreg anul. Similar, Samsung are un boost în februarie și martie, când se lansează noile S, și vara când seria A ajunge la prețuri mai potrivite și mai lansează și niște pliabile.

Și Xiaomi a crescut ușor în ultimele luni ale anului, iar Motorola a avut, similar, o creștere mare în ultimul trimestru, ajungând chiar la 13,4% cotă de piață în decembrie. Oppo a avut un H2 mult mai bun decât H1.

Ca valoare medie, piața noastră rămâne dominată de modele între 150 și 300 euro cu TVA, cu o pondere de 33%, dar în scădere de la 43%.

Asta înseamnă de fapt că mai mulți oameni s-au orientat spre telefoane mai scumpe, intervalul 300—450 de euro crescând, la fel și 800—1.000 euro.

Cea mai mare creștere a fost în intervalul de peste 1.000 de euro, de la 8 la 13 puncte procentuale. Asta corespunde cu faptul că vânzările Apple au crescut, dar s-au vândut bine și Samsung S23 Ultra și Fold5.

Vă reamintesc topul telefoanelor mobile ca accesări pe acest blog în 2023:

Dacă facem ca în studiile de piață de mai sus și adunăm Oppo cu OnePlus, rezultă un top Samsung, Apple, Xiaomi, Huawei, Oppo, Motorola.  Honor este foarte jos în rândul cititorilor, deși nu înțeleg de ce. Așa că hai să facem și aici un sondaj, în acest articol. Alegeți mai jos ce telefon mobil aveți:

Ce telefon mobil aveti?

(vedeți direct rezultatele)

Loading ... Loading ...

    10 comentarii

  1. Hah, desi Pixel nu e vandut in RO oficial (inca) e pe locul 3 in sondaj. #teampixel FTW

      (Citează)

  2. Huawei fac telefoane cu un raport calitate/pret mult mai bun decat Samsung.
    Sotia are un Huawei P20 de cativa ani si are o camera foto comparabila cu iPhone de aceeasi generatie si chiar si cele mai noi, la mai putin de jumatate din pret.

    Din pacate faptul ca Google a decis sa nu le mai acorde acces la serviciile lor le dauneaza mult in Europa.

      (Citează)

  3. Cred că o mare parte dintre fanii Huawei au cumpărat Honor, Oppo sau Xiaomi (dar mai ales Honor). Eu am trecut de la OnePlus la Samsung și am mai spus de ce Samsung și nu altceva. Din păcate un Pixel 8 Pro m-ar fi costat la fel de mult ca S24 Ultra la precomandă, dar cu de 4 ori mai puțină capacitate (128 GB Pixel 8 Pro, am comandat S24 Ultra cu 256 GB stocare și am primit 512 GB stocare – totul la precomandă). Altele nici nu m-au interesat pentru că nu schimb telefonul des – ultimul a fost cumpărat în 2019. Am citit că vom putea cumpăra Pixel-uri aproape oficial în România.

    Ca fapt divers, înainte ca Huawei să primească sancțiunile din partea guvernului SUA, voiam mult un Huawei. Tot pachetul mi se părea mai bun decât Xiaomi. Nu voi mai cumpăra sau recomanda Xiaomi nimănui. Telefoanele midrange Xiaomi din familie sunt cam inutilizabile acum (performanța a scăzut mult), pe lângă faptul că au primit actualizări la fel de rar ca OnePlus.

    PS: Sunt curios care e graficul extras direct de pe blog legat de vizitatori, față de sondajul de aici (dacă se potrivește cu sondajul).

      (Citează)

    • Mult amatorism și destule minciuni gogonate în comentariul tău Mihai.
      Telefoanele mid-range Xiaomi merg ceas, fără cusur după aproape 3 ani de la achiziție, iar aici dau exemplu un Xiaomi Redmi Note 10S, folosit la job din 2021. Merge fără exagerare la fel ca în prima luna de la achiziție fără nicio sincopă. Da, a primit actualizări doar 3 ani(2 ani majore +1 an de securitate), dar experiența cu el este în continuare ireproșabilă.
      De asemenea OnePlus oferă 4 sau chiar 5 ani de actualizări pentru OnePlus 11 sau OnePlus 12, de unde o scoți tu că estul de rar doar tu știi.
      Cea mai apropiată experiență de Samsung din orice punct de vedere o au telefoanele de la Oppo, cu observația că la camera foto chiar le depășesc punctual. Dar interfața Oppo merge asemănător cu One UI de la Samsung, nu se simte nicio diferență ca fluiditate, viteză.

        (Citează)

    • Mihai povestește experiența lui, vine Greuceanu și spune că Mihai minte. Doar pentru că el are alte standarde în ceea ce privește modul în care funcționează un telefon.

      Ce ar urma? Ca și eu să spun că Greuceanu bate câmpii, după ce experiența mea cu Xiaomi a fost una modestă, ca să nu zic dezamăgitoare. Nu. O să spun că Xiaomi nu e pentru mine. Acum 5 ani am cumpărat un Xiaomi care era dotat cu camera foto a momentului; DXOMARK spunea atunci că modelul ăla avea cea mai tare cameră foto în materie de telefoane.

      A fost ok vreo 3-4 luni după care telefonul se mișca încet, nesatisfăcător. În același timp, o prietenă avea același telefon de care se declara extrem de mulțumită. Am crezut că avea al meu probleme. L-am butonat pe al ei. Merge la fel de greoi ca al meu. Așa am învățat că standardele noastre sunt diferite. Ce mă nulțumește pe mine, poate fi aiurea pentru tine și viceversa.

      Așadar, hai să nu mai sărim la gâtul cuiva care poveștește o experiență! Experiențele sunt subiective și nu dă nimeni ora exactă în nici un domeniu.

        (Citează)

  4. Alex:
    Macar sa ii mearga Volte si VoWifi acum, ca pana acum 1-2 ani nu mergea deloc.

    Ar trebui sa ii meargă acum pe orice rețea suporta la noi VoWiFi/VoLTE. Dacă ai Pixel și nu merge, spune-mi pe ce rețea, ce model și problema mai exactă.

      (Citează)

  5. Greuceanu:
    Mult amatorism și destule minciuni gogonate în comentariul tău Mihai.
    Telefoanele mid-range Xiaomi merg ceas, fără cusur după aproape 3 ani de la achiziție, iar aici dau exemplu un Xiaomi Redmi Note 10S, folosit la job din 2021. Merge fără exagerare la fel ca în prima luna de la achiziție fără nicio sincopă. Da, a primit actualizări doar 3 ani(2 ani majore +1 an de securitate), dar experiența cu el este în continuare ireproșabilă.
    De asemenea OnePlus oferă 4 sau chiar 5 ani de actualizări pentru OnePlus 11 sau OnePlus 12, de unde o scoți tu că estul de rar doar tu știi.
    Cea mai apropiată experiență de Samsung din orice punct de vedere o au telefoanele de la Oppo, cu observația că la camera foto chiar le depășesc punctual. Dar interfața Oppo merge asemănător cu One UI de la Samsung, nu se simte nicio diferență ca fluiditate, viteză.

    Așa cum a spus și Motanes, vorbesc strict din experiența celor două telefoane mid-range cumpărate pentru cei din familie. Mai ușor cu exagerările legate de minciuni, puteai să spui că Redmi e un mid-range bun, nu să ataci indirect experiența mea, pentru că nu poți face nimic despre asta și nici nu știi toate detaliile. Xiaomi vinde multe telefoane mid-range, știu că Redmi sunt relativ bune, eu mă refer la unele mai ieftine și chiar cu Xiaomi în nume de acum 5-6 ani. Știu și de Poco, dar sunt prea scumpe și ele.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus