un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

HTC 8x – smartphone cu Windows Phone 8

28 Dec 2012  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

htc_8x_08
A apărut Windows Phone 8, așa că și telefoanele cu acest sistem de operare și-au făcut apariția pe piață. HTC 8x este un astfel de model și vine cu un design nou pentru HTC și este disponibil într-o paletă mare de culori vii, oarecum în acord cu interfața OS-ului.

Specificații: ecran 4,3 inci diagonală, rezoluție 720 x 1280 px, sticlă Gorilla; stocare internă 16 GB, fără card de memorie; cameră foto 8 Mpx, filmare 1080p, cameră frontală 2 Mpx; procesor rapid 1,5 GHz, dual-core, 1 GB memorie RAM; dimensiune 132,4 x 66,2 x 10,1 mm, greutate 130 grame, baterie 1800 mAh. Disponibil pe negru, albastru, galben, roșu.

Preț:
Telefon mobil HTC Windows Phone 8X, Blue – 2.299 lei la eMAG, decembrie 2012.
Telefon mobil HTC Windows Phone 8X, Black – 2.359 lei la eMAG, decembrie 2012.
Îl găsiți mai ieftin la operatori.

CONSTRUCȚIE

HTC 8X este foarte bine făcut și se simte foarte bine în mână, unde nu te deranjeaza nici o muchie. Este frumos rotunjit, ecranul e bine îmbinat in carcasă, iar materialul acesteia te ajută să nu-ți scape din mână.

Am fost surprins să descopăr o grosime de 10 mm în specificațiile oficiale, deoarece telefonul pare mult mai subțire. La această impresie conduc muchiile subțiate și rotunjite. Deși are un ecran de 4,3 inci, în mână nu pare un telefon mare, ci exact cât trebuie, forma sa lunguiață ajutând suplimentar atunci când îl ții în palmă și îl butonezi cu o singură mână.

E un Windows Phone 8X, așa că sub ecran se găsesc tastele uzuale Back, Windows și Search. Deasupra ecranului avem sigla HTC, grila difuzorului și camera frontală.
htc_8x_03htc_8x_04

În partea dreaptă se găsește slotul de micro SIM, care se deschide cu o agrafă, apoi butoanele de volum și undeva mai jos butonul fizic de declanșare a camerei foto, ceea ce este un mare avantaj. Microsoft a impus producătorilor de telefoane prezența acestui buton și este foarte util, iar eu personal nu pricep de ce nu este introdus și pe alte sisteme de operare. Sunt sigur că majoritatea clienților și l-ar dori.
htc_8x_05

Sus avem butonul On/Off și conectorul pentru căști, jos un port micro-USB, iar pe partea stângă nu se află nici un buton.
htc_8x_06htc_8x_07

Spatele este clasic HTC, cu sigla ușor lucioasă în centru și camera foto și LED-ul ei de flash în partea de sus. Difuzorul extern se află mai jos, sub sigla Beats Audio, deoarece telefonul cuprinde tehnologie de sunet de la acest brand.
htc_8x_02htc_8x_01htc_8x_09

Ce vreau să mai spun este că telefonul pe negru este banal și neinteresant. Fiți curajoși și luați-vă un model viu colorat. Singura problemă este că seamănă foarte mult cu noile Nokia Lumia 920. Suspect de mult.

INTERFAȚA WINDOWS PHONE 8

Windows Phone 8 a continuat pe același drum deschis de generația anterioară. Nu am remarcat modificări cruciale, ci mai degrabă mici îmbunătățiri (dar multe) cerute de piață.

De exemplu live tile-urile de pe ecranul principal se pot anima și redimensiona și aranja mult mai ușor. Orice tile poate fi făcut și de dimensiune mare acum, iar majoritatea programelor instalate de mine au avut animații și informații disponibile prin acest sistem.

O altă frumoasă adăugire în interfață este posibilitatea de a prelua fotografii din albumele tale (inclusiv Facebook) și de a ți le arăta pe ecranul de blocare și în alte locuri din interfață, precum pe fundalul programului Facebook. Este foarte plăcut să vezi imagini vechi în diverse momente și telefonul îți aduce astfel aminte de tot felul de momente plăcute.

Telefonul păstrează ideile care l-au făcut celebru. Integrează perfect Facebook și Twitter, așa că ai notificări direct în interfața lui, de unde poți și să răspunzi. În pagina de contacte vezi și cele mai recente update-uri de la prietenii tăi, poți vedea fotografiile acestora și poți da like și reply. Dacă vrei, grupezi câțiva într-un grup pe care îl pui pe desktop ca Live Tile și ai toate informațiile și mai aproape de tine.

Cu un cont de Hotmail/Outlook.com îți păstrezi setările și datele în cloud, ca și pe Android. Poți introduce și conturi Gmail, Facebook și Twitter direct în interfață, iar emailurile sunt preluate automat, prin push, și aplicația default este foarte bună. Un dezavantaj apare la preluarea calendarelor din Google Calendar, unde nu se sincronizează decât cel principal. Pentru toate probabil că ai nevoie de o aplicație 3rd party, poate una făcută de Google.

Setările au devenit ceva mai complexe, am văzut mai multe opțiuni pentru Lock Screen, un Find My Phone, Kid’s Corner, Battery Saver și altele. Predictorul de limbă română făcea chiar o treabă bună în a ghici următorul cuvânt pe care vrei să-l tastezi, fiind uneori posibil să scrii o frază întreagă doar din variantele propuse.

Galeria de fotografii ți le arată pe cele din telefon, inclusiv aranjate după dată. Ai acces direct și la fotografiile din Facebook și SkyDrive. Un alt dezavantaj este că în galerie ai acces doar la fotografiile din root-ul SkyDrive, nu și la cele din subfoldere, dar le poți accesa pe toate prin aplicația SkyDrive dedicată.

Bing Maps este ok ca hartă, dar mai e mult de lucru la puncte de interes. Navigația este mediocră, dar posibilă. Am mai instalat Shazam, Transport Urban, Skype, Twitter oficial, Facebook oficial, Foursquare oficial și alte programe uzuale de pe alte sisteme de operare. Cele populare sunt disponibile fără probleme si pe Windows Phone 8.

Zona Office este un punct forte al sistemului de operare. Se integrează foarte bine cu SkyDrive, include Word, Excel și PowerPoint, tot felul de template-uri, permite editarea complexă a fișierelor și oferă compatibilitatea cu acestea. Este o soluție avansata care, în colaborare cu suportul Exchange inclus, recomandă Windows Phone 8 pentru mediul business.

Alte noutăți de la Windows Phone sunt de fapt integrate în nucleul sistemului de operare, permițând extinderea naturală a acestuia în viitor. Mai sunt zone unde se poate îmbunătăți masiv și este important că au creat posibilitatea acestor îmbunătățiri, dacă spusele celor de la Microsoft în această direcție sunt mai mult decât doar declarații de marketing.

PERFORMANȚA

Hardware-ul nu prea mai contează, pentru că sistemul de operare rulează fără probleme pe acesta, după cum era de așteptat. Jocuri foarte complexe n-am testat, ca să știu ce se întâmplă atunci. Totuși, Windows Phone 8 a deschis suportul pentru procesoare avansate și mai mult RAM, așa că e loc mult de crescut.

Ecranul este de calitate, culorile sunt vii și naturale. 720 x 1280 pixeli pe 4,3 inci înseamnă o densitate foarte mare. Sunetul se aude fără probleme, calitatea conexiunilor de date a fost bună. Chiar și camera foto funcționează așa cum v-ați aștepta, adică bună în condiții de zi sau lumină puternică, dar scârțâie în lumină slabă.

Butonul fizic de declanșare a fotografierii este un avantaj deoarece îți permite să faci fotografia fără să mai deblochezi telefonul. Îl scoți din buzunar, ții apăsat butonul vreo jumătate de secundă și telefonul se aprinde și face automat poza. Este modulul de pe One X, dacă nu mă înșel, așa că este rapid în execuție, dar nu mai are posibilitatea de fotografiere în rafală.

Ca autonomie, nu face minuni și tot zilnic îl vei încarca, la fel ca la orice alt smartphone.

CE E BINE

Aspect plăcut, culori vii
Integrare excelentă pentru Facebook și Twitter
Integrare excelentă pentru Office
Interfața îți oferă toate detaliile și notificările dintr-o privire

CE E RĂU

Sincronizează doar calendarul principal Google
Doar 16 GB stocare internă, fără slot de card suplimentar

UTILIZARE

HTC 8X este un telefon perfect pentru cei ce activează mult pe Facebook și Twitter, acestea fiind perfect integrate.
Cu hardware performant, ecran mare și integrare bună cu Office, îl recomand și ca un telefon de muncă.
NU-l recomand celor care ascultă multă muzică sau vizionează filme pe telefon din cauza spațiului mic de stocare.

CONCLUZIE

HTC 8X este un model reușit. Arată bine, se mișcă bine, iar Windows Phone 8 are punctele sale forte la care excelează. Sunt curios dacă design-ul lui 8X va fi menținut și în viitoarele smartphone-uri HTC din 2013.

Dincolo de asta, 8X este un model ce va fi pe placul celor care vor “altceva”, care vor să fie mereu la curent cu ce fac prietenii pe rețelele sociale și vor o interfață nouă, inedită, față de cele cu care ne-au obișnuit Android și iOS. Windows Phone nu e perfect, dar în majoritatea cazurilor de utilizare normală veți fi foarte încântați de cum își face treaba. Păcat că spațiul mic de stocare, fără posibilitatea de extindere, îl trage un pic în jos.

Preț:
Telefon mobil HTC Windows Phone 8X, Blue – 2.299 lei la eMAG, decembrie 2012.
Telefon mobil HTC Windows Phone 8X, Black – 2.359 lei la eMAG, decembrie 2012.
Îl găsiți mai ieftin la operatori.

    3 comentarii

  1. Daca ma uit la concurenta si oferta acesteia in termeni de aplicatii, ajung la concluzia ca e obscen de scump.

      (Citează)

  2. @wideshot daca te uiti la varsta concurentei nu cred ca mai are rost comparatia. si ce legatura are pretul unui telefon cu numarul de aplicatii?

      (Citează)

  3. @Wideshot
    120 de mii de aplicatii ar trebui sa fie suficiente pentru orice om normal, mai ales ca pe Windows Phone au fost deja portate 46 din cele mai populare 50 de aplicatii de iPhone, iar in curand vor fi toate. Dar da, pe iOS si Android exista mult mai multe simulatoare de basini.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus