un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Gheață în băutură, vă rog!

28 Dec 2012  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

margaritaO discuție cu nashu_mare mi-a deschis ochii referitor la gheața din băuturi. Eu aveam impresia că gheața doar le diluează pentru că introduce apă suplimentară în whisky sau în cocktail sau în suc, dar nu-i așa. De fapt, cu cât e mai multă gheață în pahar, cu atât se diluează mai puțin băuturile, dacă vă vine să credeți.

Explicația este destul de simplă și logică. Trebuie întâi să începem cu un fenomen fizic universal valabil: în natură căldura se transferă de la corpul mai cald la cel mai rece.

Cam așa funcționează și răcirea unui lichid punând gheață în el. Are loc un transfer de energie de la corpul mai cald (lichidul) la cel mai rece (gheața), până când se ajunge la un echilibru. Pentru rigurozitate se poate spune că nu gheața răcește băutura, ci băutura încălzește gheața din ea.

Vorbind la modul cel mai simplist posibil, cocktailul tău transferă o anumită cantitate de căldură în fiecare clipă către gheață. Dacă ai în el doar 2 cuburi de gheață, căldura respectivă se împarte egal la cele două și le încălzește/topește pe amândouă. Daca ai însă 10 cuburi de gheață în băutură, aceeași căldură se împarte egal la 10 și fiecare dintre ele primește mai puțină.

Faptul că sunt multe le face ca fiecare în parte să se topească/încălzească mult mai puțin. E ca atunci când împarți o sumă de bani: dacă o împarți la doar doi oameni, i-ai îmbogățit. Dacă o împarți la 10 oameni, fiecare ia o parte mică din ea. În ambele cazuri tu ai pierdut oricum întreaga sumă.

Bine, bine, veți zice, dar 10 cuburi care se încălzesc puțin tot îți diluează băutura mai mult decât 2 cuburi care se încălzesc mai mult!

Aici e partea frumoasă. Nu trebuie să aveți impresia că gheața este apă la 0 grade. De fapt la 0 grade apa începe să se transforme în gheață, dar temperatura ei scade în continuare. Cea din Antarctica are -40. Cea din frigider are cam -10 grade, dacă așa e setat congelatorul.

Prin urmare, gheața adăugată în băutură are -10 grade. Băutura se răcește de la gheață, gheața se încălzește de la băutură. Fiind multe cuburi adăugate, temperatura acestora crește încet. Băutura se răcește bine, dar fiecare cub de gheață se încălzește de la -10 la -8, apoi -6, apoi -4 grade Celsius. Abia când ajung la 0 grade Celsius, cuburile de gheață încep să se transforme în apă și îti diluează băutura.

Ideea este ca până în acest punct tu să fi terminat deja băutura, ceea ce sigur se întâmplă. Ați observat că de obicei terminați cocktailul sau shot-ul de whisky și cuburile sunt încă în pahar, netopite.

Prin urmare, nu vă temeți de multă gheață în băutura. Alcoolul se va răci mai repede, dar gheața se va transforma mai încet în apă și nu va dilua băutura decât după mai mult timp.
tequila_sunrise

    18 comentarii

  1. Si acum apare problema: mai multa gheata, mai putina bautura un pahar !

      (Citează)

  2. Calorimetrie adevarata :))

      (Citează)

  3. Dar cubul de gheață stă tot intact până ajunge pe intreg la 0 grade și apoi se topește imediat sau se topește de la margine în interior?

    În primul moment când se pune cubul în pahar se topește primul “strat de gheață” și apoi continuă până la mijloc. Mă gândesc că din primul moment deja băutura din pahar se diluează.

    Totul este în funcție de temperatura băuturii din pahar și timpul în care se consumă băutura.

      (Citează)

  4. Pai asta cu gheata am tot spus-o si eu. Cu cat e mai multa gheata, cu atat se topeste mai greu. Basescu nu stie sa consume whiskey!

    Mai stiu multe secrete invatate la scoala de barmani:)

      (Citează)

    • @Sorin: la whisky se pune putina gheata tocmai ca sa se topeasca un pic. De multe ori un whisky tare se amesteca si cu putina apa pentru a-i scoate mai bine aromele in evidenta. Uneori pentru asta se pune gheata si se lasa pana incepe sa se topeasca nițel.

        (Citează)

  5. Cum s-a zis si mai sus:

    1. mai multa gheata insaman mai putina bautura, si crede-ma ca “economiile” facute asa sunt enorme (poti ajunge sa poti si 50% mai putin continut decat e prevazut de reteta)

    2. nu cred ca gheata se dezgheata uniform si toata la 0 grade, ci mai dgrama in straturi. Daca vrei poti sa faci urmatorul experiment. Pune doua cuburi de gheata intr-un pahar gol (fara alt lichid) si pune 10 cuburi intr-un pahar identic. Dupa 10-15 minute masoara cata apa (gheata topita) ai in fiecare.

      (Citează)

  6. @Boris, ecuatia tine si de suprafata de contact. Cu cat sunt mai multe cuburi cu atat suprafata racita/incalzita este mai mare si deci numarul de grade/cm racit/incalzit este mai mic => mai putina gheata topita.

    Experimentul tau este gresit din start. Este logic ca, pana la urma, va fi mai multa apa in paharul in care s-a pus mai multa gheata. Ce e important este insa ca pana in momentul ala tu sa fi terminat si sa fi savurat de mult tot cocktailul, cocktail care sa nu fi avut apa in el din primul minut si nici sa nu astepti 1 minut pana se raceste.

    Altfel, retetele pentru cocktailuri sunt per parti de batura, nu se zice nicaieri: 50ml de tequila, 50ml de rom, 25ml gin etc. ci 1 parte tequila, 1 parte rom, 1/2 gin…

      (Citează)

  7. @nashu_mare. Pai nu am zis sa astepte sa se topeasca tota gheata, ci 10-15 minute, cam cat dureaza sa bei un cocktail (nu ma refer de shooturi aici). Poti sa faci experiementul si cu gheata in lichid (la fel de mult in fiecare pahar) si cantaresti lichidul total dupa.

    Despre cocktailuri:

    1. Eu ma refeream la baruri si ce se intampla in comert. Chiar si in romania in meniuri ti se specifica xxx ml la cocktail. Cum si gheata se poate masura in ml, cum ar fi sa iti vina un pahar doar cu gheata si 1 parte gin (1ml) si 4 parti (4ml) apa tonica.

    2. In Anglia de exemplu esti obligat sa ai o lista si cu cantitatile folosite pentru fiecare cocktail, nu atat pentru client cat pentru evaziune/a avea un control al cantitatilor de alcool vandute. Pentru ca degeaba ai pe casa 100 de gin tonic daca tu pe alea le poti face fie cu 3 sticle de gin, fie cu una singura.

      (Citează)

    • @Boris: un cocktail normal se face cu masuri bine definite. Cocktailurile ca retete contin si gheata, uneori chiar măcinată. Singurul moment cand gheata duce la mai putina bautura este daca ceri un suc si primesti un pahar jumatate gheata jumatate cola, in loc sa fie doar cola, dar un bar normal ți-ar da o cutie sau o sticla de suc, nu suc de la dozator.

      Testul tau cu topirea cuburilor in aer nu este chiar relevant si din alt motiv: aerul este practic nelimitat, are o cantitate nelimitata de energie pe care poate sa o transfere ghetii, lasand la o parte coeficientii calorici. Bautura, in schimb, pe masura ce se raceste de la gheata nu mai transfera asa multa energie pentru ca procesul depinde si de diferenta de temperatura dintre cele doua corpuri, deci nu ajungi asa repede sa ai apa in ea.

        (Citează)

  8. Da, asta era alta obiectiune a mea asupra testului: aerul nu este bun, avand capacitate calorica foarte mica (993 J/(Kg*K)fata 4190 pentru apa/ gheata are 2100) si avand proprietatea ca il pierzi in atmosfera.

    Tocmai din cauza ghetii, volumul bauturilor alcoolice spirtoase se contorizeaza inainte de turnare in pahar (fie cu “ocaua”, fie cu alte dispozitive montate pe dispensor), nu dupa, ca in cazul berii, bere pentru care e obligatoriu sa existe recipiente gradate. Ma refer “la ei”, ca la noi nu stiu cum e treaba. Oricum, pe nicaieri nu am vazut pahar de whiskey gradat.

      (Citează)

  9. Apropo, nici pahar de whiskey de 50ml nu am vazut. Ochiometric, au cel putin vreo 200…

      (Citează)

  10. La 50ml de whiskey, mai mult te amagesti… e asa, de dezinfectat amigdalele :)

      (Citează)

  11. Mama, neveradule, cum le zici tu, ca un om mare. Cine te-a invatat toate acestea? :D

      (Citează)

  12. Cum am zis, poti sa folosesti si lichid in pahare pentru a fi mai relevant.

    Cat despre cocktailuri, da un mojito se face cu o gramada de gheata pisata, dar un long island sau un cuba libre nu.

    Cat despre cum ti-ar da un bar normal nu stiu ce sa zic, eu vad doar ce se intampla. De exemplu la un long island (ca tot am dat exemplul de mai sus) e o diferenta mare de “cost de producere” intre un pahar cu 8 cuburi de gheata si unul cu 3.

    N.B. Vorbeam de cocktailuri aici, ca altfel bauturile fine (inclusiv whiskey de calitate) se serveste neat, si in general cele care trebuie sa fie reci se servesc straight-up, dar nu cu gheata in pahar. Moda asta cu gheata cat cuprinde e specifica romanica si mcdonalds.

      (Citează)

  13. Eh, aici cu Long Islandu’ ai sfeclit-o. Long Island Ice Tea este un cocktail in care se foloseste in mod normal excesiv de multa gheata. Reteta e cam asa: cele 5 ingrediente alcoolice (gin, rom, vodka, triplu sec si tequila) se amesteca intr-un shaker, in care anterior s-a pus gheata, pana cand se face condens pe exteriorul shakerului. Amestecul asta se toarna in paharul umplut pana la refuz cu gheata (in bucati mari). Peste asta se adauga un strop de cola (cat sa ia o nuanta portocaliu-rosiatica, ca de ceai, (nu pana ia culoarea de cola) si lime si sirop.

    Cum se face in multe baruri din Romania: nu se face amestecul in shaker, se pune putina gheata (care se topeste aproape instant) si se completeaza cu multa cola. (pe o terasa de fite din Mamaia, Ipa Nera parca, nu mi-au pus deloc gheata -probabil ca nu stiau engleza sau poate au pus doua bucati care s-au topit pana a traversat picolita terasa- asa ca le-am trimis-o inapoi, am luat o bere la cutie si am platit-o doar pe aia)

      (Citează)

  14. Regula barului (bartending) este pahar sonda (>200ml) si gheata pana sus , altfel nu se numeste cocktail (indiferent). Romania nu face parte din legea/regula asta din cauza oamenilor . Daca-ti pune gheata multa incearca sa-ti dea teapa . Nu ai cu cine (reclama Cava d-oro iti recomand)! Gheata se mai pune in cocktail si pentru potentiere gust (cu cat sunt mai reci aromele dulci cu atat sunt mai savuroase – exact ca la inghetata)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus