un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Motivarea deciziei CCR

23 Aug 2012  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Vorbeam anterior despre respectarea legilor și despre greșelile USL-ului şi despre cum nu poţi modifica listele electorale după ce ai aflat câte voturi ai şi câte ţi-ar trebui de fapt.

A apărut motivarea deciziei CCR. Oamenii şi-au făcut exact datoria, indiferent de ce zice Antena 3. Sarcina lor nu este să decidă dacă moral Băsescu ar trebui dat afară pentru că foarte mulţi români au vrut asta, ci să verifice dacă s-au întrunit condiţiile legale pentru asta.

Puteți găsi chiar, printre rânduri, dovezi despre cum Guvernul a mințit publicul insistând pe niste aspecte despre care știa clar că nu sunt legale și nici măcar reale, dar n-ar mai fi putut scoate oamenii în stradă, nu?

În primul rând, inclusiv CCR-ul confirmă că n-a cerut guvernului să actualizeze liste electorale, ci să comunice structura celor alcătuite înainte de referendum.

Curtea constata, mai intai, ca scrisoarea primita de la Guvern nu raspunde solicitarii de a se comunica “numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, actualizate (pana la data de 10 iulie 2012)”, ci prezinta o serie de date, privitoare la diverse categorii de persoane.

Apoi, au analizat datele primite de la Guvern referitoare la câţi români sunt în ţară, în străinătate, câţi sunt pe liste deşi n-ar trebui să fie şi tot aşa. Surpriza cea mai mare? Chiar Guvernul a minţit cetăţenii, creând impresia că vreo 3 milioane de români care sunt în străinătate ar trebui eliminaţi din liste şi cineva nu vrea să o facă.

În realitate, din cei 3 milioane de români din străinătate, doar vreo 500.000 şi-au mutat domiciliul din acte în ţara respectivă şi deja erau eliminaţi din liste. Restul celor plecaţi din ţară au preferat să aibă în continuare domiciliul în România (pentru că se întorc aici periodic, pentru că-s proprietarii casei respective, pentru ca n-au vrut să urmeze o procedura lungă de eliberare a altor acte etc) şi prin urmare, prin lege, trebuie să figureze în listele şi să se contorizeze la cvorum.

Potrivit datele comunicate de Guvern, din numarul total de 3.052.397 cu drept de sedere in afara Romaniei, au domiciliul in strainatate numai 469.810 cetateni romani, restul pana la 3.052.397 fiind cetateni romani cu domiciliul in Romania.
Potrivit acelorasi date comunicate de Guvern, din numarul de 469.810 cetateni romani cu domiciliul in strainatate, numai 4.475 cetateni se regaseau pe listele electorale permanente la data de 10 iulie 2012 si, prin urmare, numai cu acest numar (din numarul total de 3.052.397 comunicat) ar fi trebuit actualizate aceste liste.

Prin urmare, după cum ziceam în cele doua posturi anterioare, dacă ai domiciliul în România vei figura şi la cvorum. Nu vrei asta? Atunci declară-ţi domiciliul în altă parte şi gata.

Ai buletinul expirat? Ştiţi că vă spuneam că legea nu prevede în mod clar că cei care au buletinul expirat n-ar trebui să figureze pe liste. Pur şi simplu nu scrie în lege nimic despre acest caz, ceea ce Guvernul sigur ştia (e legea pe net, dacă ştiam eu atunci ştiau şi ei, ce mă-sa), dar a preferat să arunce şi aici nişte cifre mari de oameni care ar trebui eliminaţi.

Ei bine, aici CCR-ul chiar şi-a făcut treaba pentru care există şi a clarificat confuzia dintr-o lege:

numarul de persoane ale caror acte de identitate au expirat nu priveste aceasta solicitare, intrucat expirarea actelor de identitate, in sine, nu determina eliminarea persoanelor in cauza de pe listele electorale permanente. Potrivit art.2 alin.(l) lit.c) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, listele electorale permanente cuprind “cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv”, legislatia electorala nefacand nici o distinctie care sa permita interpretarea potrivit careia expirarea actului de identitate atrage eliminarea persoanelor care indeplinesc conditiile mentionate de pe aceste liste.
Curtea retine ca doar exercitarea dreptului de vot este conditionata de prezentarea unui act de identitate valabil, nu insa si existenta acestui drept. Sanctiunea prevazuta de lege pentru nesolicitarea eliberarii unei noi carti de identitate, obligatie prevazuta de art.19 alin.(2) din OUG 97/2005 (…) este amenda contraventionala (…), iar nu decaderea din dreptul de a vota sau radierea de pe listele electorale permanente.

Au concluzionat spunând că ar trebui eliminaţi din liste doar cei decedaţi, vreo 34.000 de oameni, insuficienţi pentru a schimba cvorumul.

QED. Câtă vreme accepţi să respecţi legile, evident.

sursa: Hotnews.

    11 comentarii

  1. Stii ce e ciudat? Desi stiam ca judecatorii de la CC sunt numiti politic, doar acum am realizat ce cretinitate mare e asta. Pentru ca am vazut pe un caz concret. Adica motivatia acestei decizii e scurta si la obiect si cu toate astea sunt 3 judecatori din 9 care si acum isi sustin pozitia cum ca referendumul ar fi trebuit validat. Si asta e clar ca se datoreaza faptului ca au fost numiti de PSD.
    As vrea sa zic ca e de apreciat faptul ca Aspazia Cojocaru a votat “impotriva” celor care au numit-o in CC, dar defapt ea doar si-a facut job-ul; mai bine zic ca e de condamnat factul ca cei 3 judecatori au votat clar pe considerente politice si nu pe baza datelor.

      (Citează)

    • @Radu Luca: cred ca Arhi zicea ieri ca e greu de inteles cum 3 judecatori au votat pentru validare, in conditiile in care au avut la dispozitie aceleasi cifre in fata. Da, e politic totul.

        (Citează)

  2. Ai punctat aici foarte bine, pot spune că era “crystal clear” de la început – pentru cine avea voința de a citi un pic de legislație și pentru cei deschiși la minte (nepartizani cu un anumit curent politic) în a interpreta obiectiv informația.

    3 lucruri trebuie adăugate, zic:
    1) în sfârșit CCR seamănă un pic de normalitate, decență în lupta asta. Dacă nici ăstia nu o făceau ajungeam rău de tot.
    2) este o mega palmă după cefele tuturora: USL, Guvern, Ponta, Antonescu. Trist pentru națiunea asta că cei anterior numiți se fac în continuare că nu înțeleg și “democratic” instigă la anarhie.
    3) aștept cu sufletul la gură gloata de oameni care să continue să arunce cu epitete în stânga/dreapta despre băsism, băsiști, influența lui Băsescu peste tot, etc. + impotența propriilor vizionari școliți în a citi/întelege fragmente din legi sau constituție.

    PS: Marele senator de Olt, dl Șova, “doctor în drept” care a tot interpretat el cum a vrut, pe unde mai e? în boicot de silenzio stampa ?

    PPS: e mai vechi articolul, însă merită citit http://dilemaveche.ro/sectiune/situa-iunea/articol/note-stari-zile-3

      (Citează)

  3. Din pacate se pare ca ne adancim din ce in ce mai mult in noroiul asta care se pare ca nici nu o sa se termine asa curand: suspendarea presedintelui. La un moment dat cred ca se va face un film pe chestia suspendarii lui Basescu, iar cazul va fi studiat la cursurile de istorie politica peste ani. Imi pare nespus de rau ca dupa ce Curtea a invalidat referendumul citesc in ziare ca abia acum Parlamentul, poate sa-l suspende cu adevarat pe Basescu, rolul curtii fiind doar consultativ. Vom vedea pana unde merge nebunia unor oameni….

      (Citează)

  4. Not a fan of Aspazia

    23/08/2012 la 5:18 PM

    Auzi? Esti fan Aspazia? Ai auzit-o vorbind? Sau zbierand? E tata perfecta. I-ai auzit si pe restul? Asta e normalitate? Nimeni nu e obiectiv cu atat mai putin tu. Termina cu penibilitatile cu q.e.d, incearca sa gandesti cu capul nu cu fundul. Astia te reprezinta pe tine? Caricaturile astea? Nu mai incerca sa gasesti elemente logice la o institutie care azi zice ceva si maine altceva. Nu e cazul. Nu exista respect, demnitate, onoare in Romania. Cu atat mai putin la CCR. Asa ca incearca sa nu mai cazi in penibil laudand o decizie sau alta, aparand pe unul sau altul. E evidenta orientarea ta dar totusi fa un efort si gandeste logic!!!

      (Citează)

    • Esti dus cu pluta? Vezi in motivare citate clare referitoare la legi si ce zic ele? E stiinta exacta acolo, nu trebuie sa fii fan al mosilor aia ca sa vezi asta. Orbul gainilor…

        (Citează)

  5. Not a fan of Aspazia

    23/08/2012 la 6:43 PM

    Augustin Zegrean: “Asta e măreţia dreptului, toate legile lasă loc de interpretare”. Stiinta exacta.. clar ca lumina zilei. Nu te mai ambala inutil.

      (Citează)

  6. In listele electorale permanente se inscriu: Numele, Prenumele, CNP, Serie si numar de buletin, adresa.
    Ia ghiceste, in cazul in care buletinul/cartea de identitate nu e in termen ce nu mai exista.

      (Citează)

    • @alex: pai asta era chichita, legea nu precizeaza ce se intampla daca buletinul e expirat. Pana la urma, din moment ce in ziua votului Politia elibereaza in regim de urgenta buletine, nu vad de ce l-ar scoate din lista electorala. Figureaza acolo cu buletinul vechi si cand si-l face pe cel nou si se actualizeaza lista va fi cu cel nou.

      @Not a fan: eu iti citez din lege, nu din Zegrean. Legile mereu lasa loc de interpretare, ca de asta exista un judecator care iti da pedeapsa in functie de daca ai furat de foame sau nebun. Dar cand e vorba de cifre si cvorum, e stiinta exacta.

        (Citează)

  7. Ce nu mai exista? Exista o ultima serie de buletin inregistrata la evidenta populatiei. Tu zici ca expira respectiva inregistrare, ca face “puf” si dispare in neant? Eu zic ca se inlocuieste cu una noua printr-o anume procedura. Ca sa dispara fara fie inlocuita de alt CI trebuie inlocuita cu un certificat de deces sau similar.

      (Citează)

  8. CITITI articolul asta si cred ca va mai linistiti http://www.zf.ro/opinii/voi-trebuie-sa-plecati-din-tara-asta-nu-eu-9970761

    De asta nu am fost la vot , de asta nu sunt de acord cu mahalaua politica ce are loc la noi in tara si inca nu stiu dar trebuie sa gasim un nou suflu , directie corecta pentru imbunatatiri ! ca sigur loc existaaa

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus