un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum a gestionat greșit USL suspendarea

20 Aug 2012  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Întreaga campanie de demitere a lui Băsescu a fost atât de prost gestionată de către USL încât sunt convins că aproape oricine s-ar fi descurcat mult mai bine. Nu ştiu ce decizie va da CCR, mâine aflăm asta, dar dacă Băsescu se întoarce la Cotroceni este aproape în întregime vina celor din USL pentru că, deşi au avut cărţi bune în mână, le-au jucat foarte prost.

De ce zic asta? Pentru că în graba lor de a suspenda preşedintele n-au luat în calcul toate posibilităţile de evoluţie a situaţiei şi s-au blocat singuri în nişte obstacole peste care au trecut cu greu.

Prima greşeală: referendum la doar 3 săptămâni după suspendare. Legal, referendumul putea fi organizat oricând în următoarele două luni ulterioare suspendării. Organizându-l atât de rapid şi-au creat singuri următoarele dificultăţi:

  1. nu a fost timp să mobilizeze mai mulţi oameni la vot, ca într-o campanie electorală normală.
  2. vreo săptămână Ponta şi Antonescu au fost blocaţi cu Bruxelles-ul pe cap, reducând practic la două săptămâni campania anti-Băsescu.
  3. Băsescu a declarat sec “se va fura, aşa că nu mergeţi la vot”. Cei din USL n-au avut la dispoziţie suficient timp în care să combată aceste afirmaţii.
  4. nu au avut timp să pregătească micşorarea cvorumului necesar validării votului la un prag realist.

 

Ultimul punct este cel mai grav. Vă amintiţi acele zile de după suspendare când manevra de ocolire a cvorumului şi CCR-ului n-a mers, ba chiar au sărit şi europenii pe noi? Apoi s-a descoperit că se va socoti cvorumul după nişte date mai vechi, iar cele noi de la recensământul de anul trecut nu sunt încă 100% analizate şi validate, aşa că nu pot fi folosite (nu că ar avea recensământul treaba cu cvorumul, dar era clar că va fi o diferență uriașă între liste și populația reală)?

Acest episod trebuia anticipat dinainte de suspendare şi luate măsuri pentru a fi evitat un eşec din cauza lui.

Se încearcă ceva acum: eliminarea câtorva zeci de mii de morţi de pe listele electorale permanente, eliminarea celor care au plecat din ţară, dar în evidenţa oficială au încă buletin de România (adică apar şi în listele electorale permanente, deci se socotesc la cvorum, că asta e problema; dacă ar avea oficial buletin de Spania, Franţa şi alte ţări, ar avea tot dreptul să voteze pe aşa numitele liste suplimentare din secţiile din străinătate, dar n-ar fi contorizaţi şi pentru cvorumul necesar de voturi), eliminarea celor cu buletinele expirate (500.000 la număr!).

Philip Gordon, reprezentant al Departamentului de Stat al SUA, deşi cei de la Antena 3 îi dau acum acatiste ca să moară în chinuri, a zis un lucru logic: nu e normal să modifici listele electorale după ce ai numărat voturile. Nu e normal să scazi oameni după ce ai văzut întâi câte voturi ai avut şi de câţi cetățeni ai nevoie să dispară de pe liste.

Pur şi simplu listele trebuie pregătite cu câteva zile înainte de vot, sigilate şi pe baza lor se face cvorumul. Ca 30.000 de oameni au murit în zile următoare, că mai sunt şi greşeli, că unora le-a expirat buletinul, e doar un risc care trebuie asumat, pentru că abia în viitor se va putea face totul online prin nişte baze de date perfect sincronizate şi actualizate la minut.

Ce face USL-ul acum este ok moral. Elimină morţii din liste, îi scoate pe cei din străinătate, îi scoate pe cei cu buletine expirate (ceea ce mi se pare o idioţenie, dar eu i-aş şi amendă pentru că e inadmisibil să nu ai acte de identitate valabile). Dar rămânem la ideea articolului: de ce n-au făcut-o dinainte? De ce s-au grăbit aşa, siguri de victoria lor, pe când acum o eventuală victorie va fi mereu discutabilă? De ce n-au petrecut o lună după suspendare periind și micșorând listele electorale, ca abia apoi să se și voteze?

    21 comentarii

  1. Majoritatea celor care lucreaza in strainatate vin acasa sa isi refaca buletinele si pasapoartele cand acestea expira, asa ca faptul ca peste 3 milioane de romani lucreaza in strainatate nu are nici o relevanta. Daca ar fi facut referendumul in luna august, ar fi putut vota si cei plecati in afara, pentru ca ei acum vin in concediu in tara.
    Pe cei cu buletinele expirate iar nu ii poti scoate de pe liste pentru ca poti sa iti scoti noul buletin in ziua alegerilor si aici sunt de acord cu tine, acestia ar trebui amendati.

      (Citează)

    • Uneori se face o mare confuzie: daca te scoate din listele permanente nu inseamna ca nu mai ai drept de vot!

      Drept de vot au toti cetatenii romani care au implinit 18 ani. Cu alte cuvinte, singurul mod prin care pierzi dreptul de vot este daca renunti la cetatenia romana.

      Listele permanente contin toti cetatenii romani cu domiciliul in Romania (si atat, deci numarul celor din lista e mai mic decat numarul total al romanilor cu drept de vot). Pe baza acelei liste se face cvorumul, adica totalul celor din lista e folosit ca indicator pentru acele referendumuri la care conteaza si cati s-au prezentat din total.

      Cei din strainatate voteaza pe asa numitele liste suplimentare, care se fac pe loc in sectiile de votare. Aia din Valencia sau Munich sau Montreal sau Alicante habar n-au cati romani sunt acolo. Romanii insa se prezinta la sectia de vot si sunt trecuti pe loc pe o lista numita “suplimentara”, completandu-se de mana datele lor din buletin sau pasaport. Tot pe liste suplimentare sunt trecuti si cei din Romania care voteaza in alt oras decat cel in care au, in acte, domiciliul. De exemplu cei care erau pe litoral, la mare, au votat pe liste suplimentare. Cei care sunt din Buzau, dar stau in chirie in Bucuresti pentru ca sunt studenti, voteaza pe liste suplimentare.

      Eu, daca as fi mers la vot, n-as fi fost trecut pe o lista suplimentara, ci m-ar fi gasit in lista permanenta pe care cei din sectia de votare o primesc printata inainte de referendum. Asta pentru ca locuiesc chiar la adresa din buletin si ma prezint la vot chiar la sectia la care sunt arondat (unde statul “se asteapta” sa votez, de aia fiind deja trecut pe lista). Atunci ma bifeaza pe lista si ma pune sa semnez. Daca as fi fost la mare in ziua votului (sau in Copsa Mica, whatever), ma duceam la orice sectie, dadeam buletinul, ma trecea pe loc pe “lista suplimentara” a respectivei sectii si apoi votam.

      Bun. Cum ziceam, numarul total de romani de pe listele permanente conteaza doar la cvorum. Se poate ajunge la situatia paradoxala prin care sa voteze mai multi oameni decat cei din liste. Adica sunt vreo 16 milioane de romani in listele permanente, cei care sunt in tara. Daca ar vota si cei din strainatate, inca vreo 3? 8? milioane, adica s-ar fi putut ajunge la 140% voturi.

      Citez din legea privind alegerea presedintelui Romaniei:
      ART 2 defineste:
      c) liste electorale permanente — listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv;

      ART 7 spune cum se alcatuiesc listele permanente:
      (1) Listele electorale permanente se intocmesc pe comune, orase si municipii, dupa caz, si cuprind toti alegatorii care domiciliaza in comuna, orasul sau municipiul pentru care ele au fost intocmite.
      (2) Listele electorale permanente se intocmesc la comune pe sate si, dupa caz, strazi, iar la orase, municipii si subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiilor pe strazi si, dupa caz, blocuri.
      (3) Listele electorale permanente cuprind, in ordinea numarului imobilelor in care locuiesc alegatorii, numele si prenumele, codul numeric personal, domiciliul, tipul, seria si numarul actului de identitate.
      (6) Un exemplar al listelor electorale permanente se pastreaza de primar, iar celalalt se preda judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla localitatea pentru care a fost intocmit.
      (7) Actualizarea listelor electorale permanente se realizeaza de catre primarul unitatii administrativ-teritoriale impreuna cu serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor.

      ART 8 spune cum voteaza toti ceilalti:
      (1) Alegatorii care se prezinta la vot si fac dovada cu actul de identitate ca domiciliaza in raza teritoriala a sectiei de votare respective, insa au fost omisi din copia listei electorale permanente, existenta la biroul electoral al sectiei de votare, precum si membrii biroului electoral al sectiei de votare, persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii si care nu sunt inscrise in copia listei electorale permanente din acea sectie, alegatorii care in ziua votarii se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat cel de domiciliu, precum si alegatorii care voteaza la sectiile de votare din strainatate sunt inscrisi intr-un tabel cuprinzand numele si prenumele, codul numeric personal, domiciliul, tipul, seria si numarul actului de identitate, precum si alte elemente stabilite prin hotarare a Guvernului.

      http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_370_2004_alegerea_presedintelui_romaniei_republicata_2011.php

        (Citează)

    • @pikaart: din pacate, legea nu spune ce se intampla daca ai buletinul expirat. E genul de chestie pe care-l va decide CCR.
      Mi se pare ca exista si o lege care spune ca daca stai mai mult de X luni in alta parte, trebuie sa te declari si sa-ti faci acte pe noua adresa, dar e posibil sa ma insel.

      @Dan: m-au distrat ieri niste comentatori la Antena 3 care spuneau ca sa nu-si mai bage SUA nasul in afacerile noastre, ca dupa al doilea razboi mondial ne-au pasat fara regrete rusilor. Sunt curios ce-ar zice daca si-ar spune si Kremlinul un punct de vedere.

        (Citează)

  2. Oamenii s-au pregătit foarte bine și au luat în calcul tot felul de posibilități, inclusiv un CCR favorabil lui Băsescu. De aia au legat CCR la mâini, de aia au schimbat avocatul poporului și au dat ordonanța prin care se elimina cvorumul. Ce nu au anticipat a fost reacția externă foarte puternică, în fața căreia au cedat ba una, ba alta. E interesant de găsit explicații pentru reacția Europei, Americii și de văzut cât e îngrijorare pentru valorile democratice, cât e interes economic, cât e altceva.

      (Citează)

  3. Buletin înseamnă că ai domiciliu legal în România deci dacă buletinul există atunci cetățeanul trebuie înscris pe liste. Punct. Cât timp nu se declară rezident în altă țară (și deci nu i se emite alt act de identitate cu domiciliul în altă țară) cetățeanul este rezident în România și trebuie înscris pe liste.

      (Citează)

  4. @Nea_Caisă, discuţia despre liste este ca discuţia despre sexul îngerilor. Pierdere de vreme. Normal este cum spune Radu. S-a “jucat” pe 18,3 milioane, asta e, nu s-a îndeplinit cvorumul.

    Cu listele, fiecare parte întreţine propria confuzie. Listele electorale permanente sunt un lucru, dreptul la vot este altceva şi nu are legătură cu prezenţa sau absenţa pe o listă electorală. Cei cu domiciliul în străinătate nu au domiciliul respectiv trecut în buletinul românesc, ci în paşaport, în străinătate, buletinul fiind o simplă bucată de plastic irelevantă.
    Pe de altă parte, există 900.000+ de români aflaţi în evidenţele oficiale ale statului spaniol şi vreo 800.000 în evidenţele celui italian, care au astfel drept de vot acolo la alegerile locale şi europarlamentare (nu ştiu şi dacă la celelalte). În termeni de “buletin” românesc, au “flotantul” acolo. Asta înseamnă cu nu au ce căuta pe listele permanente (dar pot vota în România sau în Spania, pe liste suplimentare). Deci, cei de la USL au dreptate. Dar este o discuţie care trebuia făcută ÎNAINTE, mai ales că au acceptat un cvorum. Cel mai probabil, s-au bazat că-l fac, dar le-au lipsit câteva procente, bănuiesc eu, din lipsă de coordonare.

      (Citează)

    • @Cristian Banu: in principiu si tu si nea_caisă aveti dreptate. Cei de la USL spun mai degraba “ba, voi astia din strainatate, ia faceti-va acte pe noul domiciliu daca nu mai stati de ani de zile in Romania, ca noi am vrea sa va scoatem din liste”

        (Citează)

  5. Iti spunea cineva mai demult sa nu mai scrii despre politica, nu eram de acord cu ei, romanul se pricepe la politica.
    In schimb de data asta ma simt nevoit sa iti spun sa nu mai scrii despre legi daca nu te documentezi inainte. Cum te documentezi in legatura cu produsele la review-uri iti era foarte simplu si sa citesti un articol din Constitutie.

    Pe mine m-ai pierdut de cititor la “Prima greseala”. Citeste art. 95 alin. (3) din Constitutia Romaniei. Vezi ce ai gresit si poate rescrii articolul. http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=3#t3c2s0a95

    Daca faci greseli la un articol de lege in care nu e nimic interpretabil…cum sa mai cred eu(cititor) parerea ta despre cine trebuie si cine nu sa fie pe listele electorale permanente?

      (Citează)

  6. *erata: m-ai pierdut de cititor la acest articol, nu am mai avut rabdarea sa il citesc pana la capat.

      (Citează)

  7. Ar fi interesant ce zici dacă n-ar fi greșit:

    “In conditiile in care am domciliul stabil in strainatate, pot sa pastrez buletinul de identitate romanesc?

    Nu. Potrivit legii, orice persoana are un singur domiciliu si poate avea mai multe resedinte. Buletinul de identitate este documentul care certifica domiciliul unei persoane in Romania. in conditiile in care persoana isi stabileste domiciliul in strainatate, buletinul de identitate nu se mai justifica, persoana neputand avea doua domicilii. Pentru atestarea domiciliului se elibereaza pasapoartele de cetateni romani cu domiciliul in strainatate, in care autoritatile romane inscriu mentiunea de domiciliu in tara respectiva.”

    Deci cât timp buletinul există, cetățeanul trebuie înscris pe listele permanente.

    Dar … mai departe citim din Constituțiune:

    “ARTICOLUL 36
    (1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.
    (2) Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.”

    Deci … de unde și până unde tâmpenia asta cu listele. Din moment ce TOȚI cetățenii au drept de vot, indiferent unde se află, ce fac și dacă sunt pe liste sau nu, cvorumul este 50%+1 din TOȚI.
    Poți să faci, dacă vrei, cvorum din 50%+1 din ăia care se prezintă. Dar la referendum au renunțat la ideea asta și au mers pe 50%+1 din TOȚI.

      (Citează)

    • @nea_Caisa: “Deci … de unde și până unde tâmpenia asta cu listele. Din moment ce TOȚI cetățenii au drept de vot, indiferent unde se află, ce fac și dacă sunt pe liste sau nu, cvorumul este 50%+1 din TOȚI.”
      De fapt e 50% + 1 din cei din listele electorale permanente. Adica se socotesc voturile si ale celor din strainatate, dar raportarea se face la numarul total din listele permanente din Romania facute pe comune si orase. Suna tampit si chiar este.

      Cum spui tu, cetatenii din Romania sunt mai cetateni decat altii.

        (Citează)

  8. @nea_caisa: La calcularea cvorumului se folosesc listele electorale permanente. Nu toate persoanele sunt inscrise in listele electorale permanente.

    Citezi doar Constitutia, care vorbeste doar despre dreptul la vot. Constitutia nu vorbeste despre calcularea cvorumului.
    http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_29732/E-oficial-Referendumul-valid-doar-daca-la-vot-participa-50-plus-unul-din-cetatenii-inscrisi-in-liste.html
    Deci…nu din toti din cei inscrisi pe listele electorale permanente.

      (Citează)

  9. Ai dreptate, listele sunt conforme legii (adică există o lege în sensul ăsta) . Dar, cel puțin pentru mine, articolul ăla din constituție nu se împacă deloc cu legea. Nu văd cum poți să lași în afara cvorumului oamenii care nu sunt pe niște liste mai mult sau mai puțin arbitrare din moment ce toți cetățenii peste 18 ani au drept de vot. Nu scrie nicăieri că rezidenții sunt mai cetățeni decât non-rezidenții (sau mă rog, cu legea asta, uite că scrie undeva :D ).

      (Citează)

  10. Problema e ca nu poti folosi pentru cvorum un numar statistic gen recensamant pentru ca…este statistic si in acelasi timp se actualizeaza la ceva timp(celalalt recensamant a fost in 2001?).

    Astfel ca nu se stie un numar total al cetatenilor romani cu drept de vot. Teoretic pot exista persoane, fara domiciliu, fara un buletin actualizat, fara sa apara in tara undeva dar el sa isi pastreze cetatenia,deci sa aiba drept de vot, iar cu o zi inainte de alegeri sa se duca si sa isi faca actele si sa voteze.

    In concluzie trebuie sa aiba de unde sa se plece la calcularea cvorumului, acum problema e alta la noi legea este destul de vaga si interpretabila referitor la persoanele care sunt inscrise in listele electorale permanente de unde si tot acest scandal.

      (Citează)

  11. O intrebare ce mi=o pun eu: se iau in calcul si persoanele care dupa 2001 au facut varsta legala pentru vot? Chiar daca nu au votat ei ar trebui sa apara pe liste si sa se contorizeze si numarul lor.

      (Citează)

    • @mariod: nu stiu cand se fac aceste liste permanente. Teoretic s-ar putea genera oricand, ca doar exista evidenta populatiei. Cred ca erori pot aparea doar la cei care fac 18 ani fix in jurul zilei votului, probabil ei urmand a fi trecuti pe listele suplimentare.

      @Daniel: am vazut, nu mai stiu de ce am zis 60. Totusi, cred ca Nastase nu mai are legatura si nu vor risca astia sa-l scoata de la inchisoare inainte de termen. Poate un pic de tras sfori ca sa iasa mai repede pe motiv de buna purtare si varsta, dar aia se facea si fara ei la conducere.

        (Citează)

  12. Radu, pe mine nu m-ai pierdut de cititor desi nici eu nu sunt de acord cu cateva lucruri :)
    In primul rand:
    …Legal, referendumul putea fi organizat oricând în următoarele două luni ulterioare suspendării.
    Nope. Legale sunt 30 de zile: link

    De ce graba? Pentru ca in septembrie presedintele face noi nominalizari la Justitie (procuratura, DNA, etc) iar puscariasii de la USL au nevoie ca de aer sa controleze aceste institutii.
    Era esential pentru nucleul tare al PSD ca la inceputul lui septembrie sa fi avut deja alegerile anticipate deja organizate si un presedinte validat.

      (Citează)

  13. De acord cu Daniel Mitran.

    Intai te informezi si apoi sustii ceva sus si tare. Faci parte din masa care crede tot ce aude la TV fara sa cerceteze? Asa se pare.

    Citeste in primul rand Constitutia (care, btw, e cat un vocabular)si o sa aflii ca referendumul pentru demiterea presedintelui trebuia sa aiba loc in cel mult 30 zile .

    In al doilea rand, ar trebui sa stii ca cei care au buletine expirate nu si-au pierdut dreptul la vot, acesta se pierde in anumite conditii. Daca ti-a expirat buletinul, ti-ai pierdut dreptul la vot?!

      (Citează)

    • @Corina: inainte sa fii asa “intepata” in posturi mai citeste o data totul si sesizeaza diferenta intre drept de vot si prezenta pe listele electorale permanente.

        (Citează)

  14. Daniel Mitran

    21/08/2012 la 3:54 PM

    aaaa, nu ma refeream la Nastase. Ca orice partid care se respecta PSD-ul este inconjurat de un cerc de baieti destepti pentru care legea este mai mult sau mai putin optionala. Baietii respectivi s-au aratat in nenumarate randuri ingrijorati de rautatea cu care (la indemnele UE) procurorii au inceput sa-si faca treaba si sa le deranjeze afacerile.

    (Stiu ca orice partid are infractorii sai (nici PDL nici PNL nu sunt “curate”) insa PSD-ul chiar intrece limita; cine nu ma crede sa se uite la ceafa Senatorului Catalin Voicu)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus