un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Domnului Primar Piedone

15 Jul 2011  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Stimate Domnule Primar Cristian Popescu Piedone,

Locuiesc de 28 de ani în cartierul Tineretului din al dumneavoastră sector 4 şi zona îmi este foarte dragă. Nu sunt scandaluri, nu se aleargă mafioţii pe stradă, are două linii de metrou în vecinătate, giganticul Parc Tineretului la doar o trecere de pietoni distanţă, plus Parcul Copiilor, frumos amenajat chiar de dumneavoastră. Ba chiar, începând de anul trecut, avem şi un hipermarket Cora la 5 minute de mers cu maşina spre Piaţa Sudului. Printre cartierele Bucureştiului cu siguranţă este între cele bune.

Şi totuşi, cândva a fost şi mai bun. Aşa cum spuneam, stau aici de 28 de ani şi am putut observa evoluţia în timp a zonei. Poate nu vor părea exemple importante, dar sunt aşa pentru mine.

De exemplu acum ceva ani erau tot felul de câini vagabonzi prin cartier. Mulţi. Aveam destui colegi de şcoală care fuseseră muşcaţi de ei. După un timp au mai dispărut, încetul cu încetul, încât de la haite de câte 5 patrupede am văzut doar câte 4 la vânătoare, apoi câte 3 în grup şi tot aşa până când chiar şi un singur câine vagabond devenise o privelişte destul de rară, chiar şi noaptea. Unul singur, mare şi cu blană albă şi groasă, pe jumătate nebun de nu ştiai niciodată dacă te lasă să treci fără să te deranjeze sau apare brusc de după o maşină şi te muşcă de picior, a supravieţuit tuturor celorlalţi, murind probabil ca un erou, de bătrâneţe.

Acum au reapărut. În capătul străzii Trestiana, spre parc, sunt unii atât de mari încât, mă jur, poţi pune o șa pe ei şi să-i călăreşti de parcă ar fi ponei. Nu încearcă nimeni să facă asta pentru că respectiva haita stă tolănită ostentativ în mijlocului străzii, de parcă ar fi a lor, lătrând orice maşină care îi deranjează şi mai ales orice pieton pe care li se pune pata, fără a avea vreo regulă clară pentru asta. Într-o zi te latră, în alta nu. Dacă vii în mijlocul nopţii acasă atunci trebuie să-i ceri taxiului să te lase chiar la ușa blocului, altfel nu prea ai cum să intri în cartier: aproape fiecare stradă este blocată de nişte câini care abia aşteaptă un “client” nou la lătrat, alergat şi eventual muşcat. Îmi aduc aminte o noapte în care mergeam liniştit pe o străduţă şi deodată au început să latre vreo 5 voci diferite de câini, fără să-mi pot da seama de unde vin. De sub maşinile din stânga a ieşit o javră care alerga cât o ţineau picioarele, urmărită de altele în al căror teritoriu intrase. Trei câini mi-au trecut prin faţă, doi prin spate, ignorându-mă complet de parcă aş fi fost o coloană de piatră în mijlocul drumului, dar eu m-am simţit ca în vestul sălbatic. A fost o vreme când aşa ceva nu se mai întâmpla la noi.

Comercianţii din jurul pieţei. La fel, acum mulţi ani se vindeau flori şi brânză şi castraveţi şi lapte în sticle dubioase şi roşii direct din portbagajul maşinilor în praful străzii, începând cu Piaţa Norilor şi până la vreo 300 de metri de ea, de abia aveai loc pe trotuar de micii comercianţi. Eu n-am înţeles niciodată de ce ar cumpăra cineva brânză dintr-o căldare ţinută direct pe praful trotuarului, lângă strada circulată de maşini şi patrulată de câinii vagabonzi care atunci încă erau prezenţi şi ei, aşa că m-am bucurat când s-au introdus nişte legi mai stricte şi acest comerţ stradal a fost interzis odată cu renovarea pieţei. Au venit jandarmii, au venit gardienii publici şi au ameninţat cu amenzi şi confiscări şi în câteva zile trotuarele aparţineau pietonilor şi zona arăta iarăşi civilizat.

Aşa a fost câţiva ani. Apoi încet-încet au reapărut comercianţii în praf. Întâi vreo doi, mai timid, chiar lângă piaţă. Apoi încă unul care vindea direct din mână nişte legături de usturoi. Când au văzut că nu-i opreşte nimeni, au întins un covoraş pe jos, o lădiţă, o măsuță şi au început să vândă serios, cu cântar şi pungă, întinzându-se din nou de la Piaţa Norilor pe C-Tin Rădulescu Motru şi spre Şincai, vânzând la tarabă orice de la produse alimentare şi dulciuri la haine, flori, de-ale casei şi de-ale bişniţei.

aprozarFotografia de mai jos este făcută luna trecută la aproximativ 200 de metri de piaţă. Din portbagajul ruginit al unei Dacii mai bătrâne decât mine un om vinde roşii, caise şi castraveciori, chipurile de la el de la ţară. Se plictisea singur, aşa că după câteva zile au început să i se alăture alţi amici, toţi cu o bere la PET în mână, mergând crăcănaţi în nişte slapi de casă şi cu burdihanele expuse soarelui de maieuri trase în sus. Alcoolul băut ziua te face să transpiri ca dracu, dar asta nu-i motiv să renunţi la el. După încă un timp, vânzătorul ambulant şi-a adus acolo şi familia. Ştiu că fotografia e tremurată, dar credeţi-mă pe cuvânt că în ziua respectivă era însoţit şi de soţie şi de soacră sau mamă, plus de o fetiţă de câţiva ani care practic se juca şi creştea acolo, în praful străzii.

Evaziunea fiscală să trăiască! Când am trecut eu, pe unul dintre beţivi îl apucase o tuse de zici că-şi dădea duhul acolo, iar altul i-a ţinut isonul de parcă era un concurs bizar de “scuipat plămânul viteză”. Am vrut să-i felicit. Ei cu vânzarea la negru şi taxe zero la stat, ba chiar nu m-ar mira să încaseze pe undeva şi ajutor de şomaj. Eu cu salariul întreg în cartea de muncă, plătind o grămadă de impozite care merg spre sănătate şi asigurări sociale.  Noroc că-mi plătesc acele impozite la stat, altfel cum ar fi putut respectabilii beţivani să fie trataţi de toate problemele posibile în sistemul nostru sanitar?

Am la bloc un drogat. Momentan e amuzant, deşi mă aştept să nu mai fie aşa când nu va mai avea cu ce să-şi cumpere dozele. Nu l-am văzut luând droguri, dar clătinatul frecvent şi ochii injectaţi din care aruncă o privire în gol, stând pe scările din faţa blocului, sunt destul de elocvente. De bine ce combate Poliţia aceste fenomene şi de bine ce-l ia la întrebări şi puricat şi-a mai adus încă vreo trei prieteni cu preocupări asemănătoare, ca să-i ţină de urât.

Cândva străzile erau luminate noaptea. Acum tot mai multe becuri sunt arse şi zone întregi nu beneficiază deloc de iluminatul public, de uneori mergi prin beznă totală. Cuplaţi asta cu câinii de mai sus şi iese un fel de ruletă rusească. Nu-i invidiez pe cei care se întorc în noapte de la muncă.

La Mega Image-ul de la Şincai e plin de cerşetori în faţa magazinului. Beau, fumează, fac mizerie, cer cu voce îndurerată bani de la orice client. În pasajul de lângă Mega Image miroase a urină de când mă ştiu, de parcă nu s-ar putea da cu un furtun cu presiune şi nişte săpun pe acei pereţi. La Mega Image-ul din cartier sunt alţi puradei la cerşit. Clubul de striptease de vizavi a dat faliment (glumesc, e tot acolo, asta nu-i problemă).

Nu contest, aţi făcut foarte multe pentru acest cartier. Multe spaţii dintre blocuri s-au amenajat în zone verzi, cu băncuţe şi măsuţe. Noaptea aud un utilaj de curăţire a străzilor, un pic deranjant ca zgomot, dar mă simt bine când ştiu că e cineva care spală şi curăță fiecare stradă; l-am privit într-o noapte de la balcon (îl aud și acum, când scriu) şi şoferul chiar îşi făcea meseria cu dedicaţie, luând la rând toate trotuarele şi colţurile şi nelăsând nimic curăţat şi periat. Într-o dimineaţă am văzut un supraveghetor certând doi măturători stradali că au ratat să ia o pungă de gunoi de mai din spate şi că nu aşa se face treabă bună. Iarna trecută cred că a fost prima în care, deşi a nins, drumurile din cartier au fost deszăpezite aproape imediat, chiar şi străduţele mici. Vara aceasta un coleg de la muncă venit în zonă să vadă un apartament a rămas uimit observând că se aud păsărelele cântând în copaci; eu luam ca fiind ceva obișnuit acest lucru, dar se pare că în Aviației, Militari sau Pantelimon nu este la fel. Întreg sectorul 4 arată mai bine, mai frumos.

Nu vă critic. Vă voi vota şi la următoarele alegeri, poate chiar şi pentru Primăria Generală, dacă veţi alege să candidaţi. Zic doar că mai sunt lucruri de îmbunătăţit şi probleme de corectat. Ştiu că poate fi mai bine de atât, pentru că într-o vreme chiar a fost.

Știe cineva cum pot face ca acest post să ajungă la primarul Piedone?

    14 comentarii

  1. Pertinentă analiză, nu zic, dar eu nu as trimite articolul, ca mai are la mine in Berceni-Oltenita cateva chestii de rezolvat. Voi, boierii din Tineretului, mai rabdati putin, 12 luni, asa.

      (Citează)

  2. meil @ primarie4[at]gmail[dot]com

    http://ps4.ro/contact.html

      (Citează)

  3. da ma.cele 3 kile de branza si niste pepeni inseamna evaziunea fiscala :D

    cum e cu parcarea pe trestiana? La intersectie cu vacaresti ii bine, dar cand ma gandesc ca la anu ma mut ma ia cu tremurici

      (Citează)

    • @animaloo: da, ca 100 de lei pe zi inseamna 3000 de lei pe luna, cam cat un salariu. Ala cu salariu atat mai plateste vreo 2000 de lei taxe la stat. Omul cu aprozarul in portbagaj nu.
      Nu stiu de Trestiana, dar cred ca are toata lumea unde sa parcheze. Nu vezi masini puse aiurea, nici macar noaptea.

      @incepatoru: Primaria are adresa pe Gmail? Super.

        (Citează)

  4. Stai tu calm ca nu taranii sunt aia cu evaziunea fiscala mare.

      (Citează)

  5. Da, gimeil, bine ca n-au cont de FB. Îți vine răspunsul cam in 2-3 saptamâni. Mult mai eficient e sa le trimiti meil decât sa faci o cerere in scris la ghiseu.

      (Citează)

  6. @animaloo: nu, ar trebui sa ne fie mila, nu-o asa? Azi, o baba saracacioasa cu un singur ochi i-a cerut prietenei mele 10 lei pe doua kilograme de rosii. Super-oferta, ca erau ultimile doua. Lichidare de stoc, cum ar veni. Ma intreb daca o fi facut baba atac de cord la auzul raspunsului.

      (Citează)

    • @animaloo: intr-un stat nu poti spune ca rezolvi evaziunea de sus in jos, ca te intereseaza doar cei mari si intre timp ii lasi in pace pe cei mici. In acest fel n-ai termina niciodata, ca cei mici cresc si iau locul celor de mai sus chiar pe masura ce ii elimini tu.

      Se lupta diferit la diversele niveluri. Pe evazionistii mari ii rezolva DNA-ul. Pe cei medii ANAF-ul si Fortele de Munca. Pe cei mici Politia Locala macar sa-i alunge.

        (Citează)

  7. In capatul celalat al cartierului, spre Palatul Copiilor, e o problema destul de mare cu o gasca de aurolaci ce s-au aciuat pe lnga fast-food-ul Dyno’s.
    Mi-as dori mai degraba sa aud cainii latrind decit zgomotele demne de filme horror pe care le scot aurolacii. Asta ca sa nu mai vorbim de zecile masini taxi care parcheaza in zona si a caror soferi mananca pe la Dyno’s si elimina reziduurile in scarile de bloc, prin parcari sau pur si simplu pe cel mai apropiat perete.

    Radu, mai bine sa ai caini in apropierea blocului decit aurolaci si taximetristi care fac mizerie, ocupa locurile de parcare ale celor care locuiesc in zona, sau urla cit ii tine gura in miezul noptii.

      (Citează)

    • Asta e o problema a tuturor bulevardelor, asa e zgomotul de fond.

      Ti-ai dori de fapt sa apara mai des politia pe acolo si sa nu-i lase pe toti sa parcheze cum vor ei masinile in fata la Dyno si la vulcanizarile de acolo. Doar pentru ca cineva are o vulcanizare, nu inseamna ca i se cuvine sa blocheze traficul din fata ei. Din pacate, Politia acolo mananca sau se fac ca nu vad.

        (Citează)

  8. Comerciantii la portbagaj sau sacosa au aparut in multe locuri, inclusiv la Eroii Revolutiei si la Piata Progresul. Bineinteles ca pe langa rosii si branza, mai au si tigari netimbrate sau tot felul de alte vechituri pe care le expun pe masinile parcate in parcarea de resedinta din fata blocurilor (chestie care are ca efect secundar faptul ca toate masinile din zona sunt zgariate pe capota motorului sau pe portbagaj).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus