un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum sa te protejezi

21 Mar 2008  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Nu despre genul acela de protecţie e vorba… ProTV face un reportaj incendiar în care redescoperă roata: suntem înconjuraţi de radiaţie electromagnetică! Radiaţia vine nu doar de la antenele GSM ci şi de la telefoanele mobile, telefoanele cordless, de la emiţătoarele radiourilor, de la televizorul din casa (care emite electroni către privitor, dintr-un mare tun) şi de la alte surse. Ca să fim sinceri, prin pereţii caselor trec cabluri electrice şi fiecare astfel de cablu generează un câmp electro-magnetic în jurul său. E peste tot radiaţia, n-ai cum să scapi. Pun şi link către ştirea de pe site, dar cred că va apărea abia mâine.

ProTV-ul însă vrea vizitatori pe site. Aşa că la această ştiri adaugă şi o întrebare de mare inteligenţă: “Tu cum te protejezi de radiaţia electromagnetică? Vino pe site şi spune-ne“. Metoda clasică de a mai cerşi un comentariu, prin “voi ce părere aveţi?”. Răspunsuri bune nu prea se pot da la această întrebare: nu te poţi feri de radiaţia electromagnetică. Singura şansă ar fi dacă locuieşti într-o cameră ecranată, o cuşcă Faraday, bine blindată, şi să nu utilizezi deloc electricitate. Dacă faceţi acest lucru, probabil că oricum nu urmăriţi ProTV-ul şi nici acest blog. În rest, de radiaţie electromagnetică nu scapi nici în peşteră, nici în Tibet, nici dacă te faci membru MISA (deşi în ultimul caz nu-ţi mai pasă de radiaţie).

Încă două menţiuni legate de radiaţia electromagnetică:

1. În ultimii 100 de ani omenirea a început să fie înconjurată de această radiaţie. Până acum nu erau radiouri, nu erau mobile, nu era electricitate. M-am gândit mereu că poate în 200 de ani se descoperă că după 300 de ani de expunere la această radiaţie, ADN-ul se modifică sau ceva aşa şi gata rasa umană, dispărem. Nu poţi şti până nu se întâmplă, iar atunci va fi prea târziu. Oricum noi vom fi morţi aşa că nu prea contează.

2. Nu mă pronunţ dacă o antenă GSM pusă pe bloc are efecte foarte rele asupra locuitorilor. Bune e clar că nu are. Cât de rele sunt nu ştiu. Dar dacă am elimina antenele sau le-am rări foarte mult, atunci fiecare telefon mobil ar trebui să emită la o putere mult mai mare. Cea mai periculoasă radiaţie de la mobile nu e aici în oraş, ci să zicem la munte sau în locuri mai izolate, unde antenele sunt la mare distanţă de noi şi telefoanele îşi măresc automat puterea de emisie pentru a menţine legătura. Aşa că dacă ţineţi mobilul în buzunar şi pe la munte simţiţi o căldură plăcută la bijuterii, nu e mereu de la frumuseţea peisajelor, ci şi de la microundele care ies cu putere mult mai mare în acea zonă. Puterea maximă de emisie a unui telefon este de 2 W, în oraş probabil este de vreo zece ori mai mică.

    4 comentarii

  1. pai televiziunile de azi l`ar reinventa si pe Dumnezeu doar pt rating. azi orice stire e de senzatie. cert e ca n`au facut nimic.. dupa cum ai zis si tu, ca sa scapam de radiatiile “atat de nocive” ar trebui sa scapam de toata tehnologia care ne inconjoara [si chiar si asa am fi iradiati]. spre norocul nostru stiristele de la sport arata bine deci avem motiv sa ne uitam :)

      (Citează)

  2. Ar fi o smecherie, cred/sper.
    Pe forumurile de electronica tot mai multi tineri se gandesc cum sa faca energie electrica din radiatiile antenelor, bazandu-se pe circuite care intra in rezonanta, minuni de genu.
    Chiar am vazut proiecte destul de bunicele si cine stie, cu o finantare corespunzatoare poate vor avea succes: scapi si de radiatii, mai castigi si catia kilowati for free :)

      (Citează)

  3. Nu scapi de radiatii, dar mai scoti niste energie, da.

      (Citează)

  4. Reduci, cel putin acasa, practic radiatia electrica fiind transformata in electricitate.

    Chiar am dat de niste exemple destul de “puternice” si o sa gasesti si tu dupa niste searchuri dupa “energie gratuita”.

    Pacat ca nu sunt toti uniti, dar daca ar aplica tot ce stiu intr-un mediu organizat… garantat oamenii cu antenele s-ar stresa destul de tare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus