un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce forțe or fi fost la lucru de au transformat planeta Marte din ocean în deșert?

8 Aug 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Uneori stau noaptea și mă gândesc la soarta planetei Marte.

Nu, dar serios vorbind, roverul Perseverence a descoperit urmele unor foste râuri pe Marte. Mai exact, un “high-energy river”, identificat după felul în care pietrele au fost transportate și depuse în ceea ce este acum o albie deșertică.

Mai nou, acum câteva săptămâni, același rover a descoperit zone care cândva au fost inundate de un râu puternic din apropiere. Geologii și hidrologii care studiază imaginile respective sunt sigur că pe Marte au fost cândva nu doar fluvii, ci și lacuri de mari dimensiuni.

Mi se pare uimitor că o planetă cu atâta apă poate ajunge dintr-o dată un deșert absolut fără să intervină alți factori decât cei naturali. Adică, este o planetă, este mare și tare și cumva mintea noastră este capabilă să perceapă transformări geografice sau biologice doar la o scară mult mai mică, precum un lac care seacă sau un râu care-și schimbă debitul în timp. Să vezi o întreagă planetă modificată atât de substanțial mi se pare uimitor și o dovadă a forțelor ample ce acționează la nivel cosmic sau pur și simplu în perioade foarte lungi de timp.

Din ce-am citit despre asta, nu este foarte clar de ce Marte este o planetă deșertică acum. Unul sau mai mulți factori au contribuit la asta: activitate geologică puternică (în fond, are un vulcan de peste 20 km înălțime și 500 km în diametru), pierderea câmpului magnetic, bombardament des cu meteoriți.

O alta teorie se referă la impactul cu un corp de foarte mari dimensiuni care a schimbat catastrofal planeta. Habar nu aveam de acest aspect, dar planeta Marte are o dihotomie interesantă: emisfera nordică este foarte plată, aproape ca o câmpie, pe când cea sudică este plină de munți și canioane.

Mai jos este o hartă topografică desfășurată a planetei. Diferența de altitudine între cel mai închis albastru și cel mai închis maroniu, care sunt vârfurile, este de peste 20 de kilometri.

Mars Map.JPG
By NASA/JPL/GSFC – Link

That is crazy. Se crede că impactul puternic fie a aruncat foarte multă materie spre emisfera sudică, fie a topit emisfera sudică și s-a recristalizat sub formă de munți și canioane, fie a topit emisfera nordică și s-a resolidificat mai lipsită de forme de relief decât cealaltă parte.

Apă nu va putea fi niciodată pe planeta Marte în stare liberă. Planeta are prea puțină atmosferă. Presiunea atmosferică este atât de mică încât apa ar trece imediat din formă lichidă în formă gazoasă. Există gheață multă la poli, suficientă cât să acopere planeta cu un mare ocean, dar rămâne sub formă de gheață.

Oricum, vezi astfel de descoperiri și parcă îți dai seama ce noroc avem pe Pământ că au fost condiții ideale pentru apariție vieții și apoi apariție civilizației omenești. Întreg sistemul de atmosferă, centuri de radiație, auto-reglarea climei, circuitul apei în natură șamd a dus la apariția acestui blog viața de astăzi.

Fotografiile de mai jos sunt dintr-un articol din 2008 de aici de pe blog, apropo. Cred ca au fost printre primele imagini trimise de Spirit sau Opportunity, roverele care au explorat planeta. Ziceam atunci că mi se pare uimitor și magnific că trăim vremurile în care primim fotografii de pe o altă planetă, unde Soarele nostru este o micuță pată la orizont. Cred că nu apreciem suficient și inginerie care a făcut posibilă astfel de lucruri.

    17 comentarii

  1. Pai in principiu se cam stie de aceasta reactie in lant si de faptul ca Marte a patit-o pentru ca si-a pierdut magnetosfera.
    Fara camp magnetic, vantul solar iti “sufla” atmosfera. Fara atmosfera, nu poti avea apa lichida.

    Ce nu se stie 100% clar insa, este de ce Marte a peierdut campul magnetic. Se pare ca are de a face cu compozitia chimica a metalelor din miezul topit a planetei care a “favorizat” incetarea convectiei. Care la randu-i este sursa magnetosferei.

    O observatie: vulcanii de peste 20km inaltime precum Olympus Mons nu sunt o cauza ci un efect.
    In prezenta apei si deci eroziunii, nu s-ar putea atinge asemenea inaltimi, oricat de activa ar fi scoarta.

      (Citează)

  2. In salina de la Slanic Prahova, am vazut recent un documentar (ceva despre formarea planetei noastre si viitorul ei). Acolo spuneau ca in miliarde de ani – daca nu vom fi loviti de vreun asteroid, planeta noastra isi va pierde stratul de ozon -> se va incalzi accentuat -> se va pierde atmosfera si in alte miliarde de ani va fi o planeta desertificata (cam cum e Marte acum).
    Dar sa nu ne facem griji de desertificare, ca pana atunci oricum “steaua” noastra se va umfla in pene si va absorbi ce va mai fi din pensiile speciale cu tot cu Venus, Mercur si Terra.

      (Citează)

    • De fapt, statistic vorbind, sunt sanse mai mari ca viata pe pamant/planeta sa fie distrusa, inainte de 5mld ani, cand se va umfla in pene Soarele.care cand a fost intrebat de HR unde se vede peste 5 mld de ani, a raspuns modest: o pitica alba.

      Pentru ca in 5mld va surveni cel putin unul din urmatoarele 2 evenimente:
      – pierderea magnetosferei si deci Hello Mars
      – imactul cu un corp ceresc planet-killer.

      Deci ff probabil Soarele nu va avea ce sa inghita.

        (Citează)

    • Ariel:
      In salina de la Slanic Prahova, am vazut recent un documentar (ceva despre formarea planetei noastre si viitorul ei). Acolo spuneau ca in miliarde de ani – daca nu vom fi loviti de vreun asteroid, planeta noastra isi va pierde stratul de ozon -> se va incalzi accentuat -> se va pierde atmosfera si in alte miliarde de ani va fi o planeta desertificata (cam cum e Marte acum).
      Dar sa nu ne facem griji de desertificare, ca pana atunci oricum “steaua” noastra se va umfla in pene si va absorbi ce va mai fi din pensiile speciale cu tot cu Venus, Mercur si Terra.

      Nu stiu ce documentar ai vazut dar stratul de ozon este in refacere de ceva ani: https://www.npr.org/2023/01/10/1147977166/ozone-layer-recovery-united-nations-report

        (Citează)

    • Dacă nu reușim prin tehnologie să găsim soluția pentru astfel de efecte în următoarele sute sau mii de ani, considerând că nu vine vreun război, nici nu mai contează ce se întâmplă peste milioane de ani.

        (Citează)

  3. Probabil au inceput si acolo martienii cu lbtqxyz, popii cu popii in fund, d-aatea. Si le-a dat bunutzu niste apocalipse sa nu le poata duce, ca atotputernicu nu gusta ghei-porn.

      (Citează)

  4. Încălzirea globală este răspunsul scurt. Au mers pe petrol si gaz in loc de tezle. In loc sa învățăm din greșelile martienilor ne incapatanam cu golf 4 asta si dpf off.

      (Citează)

  5. Nu va temeti, Elon e deja pe treaba si dupa cateva salve de nucleare, vom avea jungla si tuia in no time. Dupa care, va prinde o martianca in brate si ii va canta, cu un joint in coltul gurii, din Pitis: “Tine minte, sfarsitul nu-i aici”

      (Citează)

  6. Sa ne bucuram de pamant, mai avem poate vreo 100 de ani asa cum il stim noi ca omenire, ce urmeaza dupa nu cred ca o sa fie frumos

      (Citează)

  7. boris:
    Probabil au inceput si acolo martienii cu lbtqxyz, popii cu popii in fund, d-aatea. Si le-a dat bunutzu niste apocalipse sa nu le poata duce, ca atotputernicu nu gusta ghei-porn.

    Thank you for your insight

    Acum o verificare a HDD-urile lui Boris și aflam cauzele și efecte

      (Citează)

  8. Expansiunea universului poate fi o cauza. Marte a fost unde este acum Pamantul ca locatie in jurul Soarelui, loc care se pare ca este sweet spot -ul pentru materie organica si aparitia vietii.

      (Citează)

    • Din ce înțeleg eu, a fost mereu în acea orbită. Planetele nu se îndepărtează de Soare cât să conteze asta prea mult.

        (Citează)

    • Marte nu are un satelit mare care sa-i produca “valuri” in scoarțā si sa incalzeasca prin frictiune, iar datorita racirii treptate s-a solidificat miezul si nu mai are curentii de metal topit care sa-i produca magnetismul.

        (Citează)

  9. Recomand mini-documentarul “Universul descoperit” pe Netflix, narat de Morgan Freeman. Intr-unul dintre episoade, explica cat de cat ce s-a intamplat si cu Marte.

      (Citează)

  10. Cred că ți-ar plăcea trilogia Marte, de Kim Stanley Robinson (dacă n-ai devorat-o deja) – este un hard SF în care explorează și întrebări de genul ăstora.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus