un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva dovezi despre cât de mult s-a îmbunătățit plata cu cardul în România

2 Sep 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

56 comentarii

Ați observat cât de mult s-a îmbunătățit plata cu cardul în România în ultimii ani? Nu știu dacă au fost pași mici sau mari, dar progresul este foarte vizibil.

De exemplu, la mine în cartier sunt două aprozare bune, deschise după ce Piața Norilor s-a închis, și la ambele se poate plăti cu cardul. Adică la propriu îndeplinesc fantezia aceea a multor oameni de a plăti și la piață cu cardul. Iau 3 mere, 5 cartofi, un kil de roșii și o legătură de ceapă și plătesc contactless.

Parcarea pe la mall o plătesc tot cu cardul. Am plătit recent contactless în Sun Plaza. În Promenada și Mega Mall era de și mai multă vreme această posibilitate. În AFI nu știu, n-am mai fost de mult.

Uneori mai jos la loto. O fac la agenții plătind cu cardul, că acum multe au POS. Lipsa unui POS mă oprea înainte din a juca, că nu aveam niciodată mărunt sau îl țineam pentru bacșiș-uri. Acum sunt două agenții loto în zonă cu POS, una la Timpuri Noi pe lângă Splai, lângă Trofic, alta nou-deschisă la Șincai, lângă biserică.

Lăsând la o parte că plăteam totul online oricum cu cardul, acum las și bacșiș cu cardul. Adică las la Freshful, Glovo și Tazz, unde se poate, plus Uber. Acum câteva zile am primit notificare de la Bolt Food că au activat și ei funcția.

(Și da, las bacșișul în avans la serviciile de livrare. Dacă apare vreo problemă și-l vreau înapoi, o să-l cer înapoi la Support. Dar până acum nu a fost nevoie.)

Nu mai țin minte ultima oară când nu a funcționat POS-ul prin vreun magazin (facem excepție cu evazioniștii de la mare). Pe la începuturile cardurilor mai pica sistemul pentru câte o oră, era bine să ai bani cash la tine. Acum nu am mai folosit bani cash de foarte multă vreme, cu excepția a ce las la Bolt Food. Toate facturile le plătesc cu cardul, întreținerea prin transfer bancar. La blocul nou se poate plăti chiar cu cardul, îți vine pe email link de plată.

Am plătit concediul cu cardul, tot de acasă. Ne-a trimis Jeka o factură și, în loc să o plătim prin transfer bancar, avea și link de plată ce deschidea interfață pentru plata cu cardul. Este un avantaj și pentru ei, că așa se înregistrează pe loc plata, chiar dacă banii tot peste câteva zile îi vor vedea în cont.

Am lăsat bacșiș cu cardul în câteva localuri. Foarte puține, ce-i drept.

Fața de acum câțiva ani, când ziceam că mi-am făcut primul card contactless și n-am avut vreun an de zile unde să plătesc contactless cu el, este o schimbare majoră. De câțiva ani n-am mai folosit cardul bancar, că plătesc totul cu telefonul. Recent am primit un email de la ING care spune că voi putea retrage bani de la bancomat atingând cardul de un cititor contactless de pe acesta.

Singurii rămași în urmă sunt cei de la Metrorex, care au terminal contactless pe vendomatele de cartele, dar nu este activ și trebuie să bagi manual cardul în aparat. Am mers însă mai puțin cu metroul, așa că am început să plătesc direct contactless la validatoare, cu telefonul.

Chiar nu-mi aduc aminte să mai fi dat cash pe altceva în afară de tips la restaurante. Port aceleași câteva bancnote cu mine de foarte multă vreme.

Un timeline din articole pe blog:

A fost o luptă lungă.

    56 comentarii

  1. Festivalurile cu burgeri gen Bucharest Burgerfest tot cu jetoane sunt, nu? In era POS pe telefonul mobil asa iti dai seama ce gunoaie de oameni sunt acolo si la alte festivaluri.

    Posta Romana si ANAF tot fara POS sunt, dar de notat existenta Ghiseul.ro care face si ceva treaba pe partea de taxe, impozite, amenzi.

      (Citează)

  2. Sunt în Cipru de 10 zile. Cu o singură excepție când nu a mers POSul, am plătit absolut tot cu cardul. De la șezlonguri, la mese sau cafea. În plus, acceptă toți bacșiș cu cardul fără nicio problemă și îți și mulțumesc pentru asta.

      (Citează)

    • Ideea e sa nu stie toata lumea cati bani ai si pe ce se duc in strainatate..
      Unii i trec si prin Revolut.. sa fie mai la adapost.. asa.
      Obesesia cu plata cu cardul e ca o mincarime care -ti trece repede dacă esti un mic evazionist..
      Cei care încă primesc pensile prin posta încă nu sunt la polul opus..
      Sa vezi (unii) doctorii, avocatii si muzicantii ..

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      02/09/2022 la 4:46 PM

      Pai și de unde știe lumea câți bani ai când plătești cu cardul?

        (Citează)

  3. Câteva aspecte .
    – Și eu plătesc mereu cu telefonul, foarte rar cu cardul. Chiar dacă la început soția era mai contra, acum și ea prefera telefonul.
    – Am in plan sa-mi iau o brățara sa pot plăti cu ea, dar tot rămâne la stadiu de plan.
    – Oricât am încercat, pe cei in vârsta nu am reușit să-i conving sa folosească cardul. Când intra pensia sau salariu, direct la bancomat. La BT se formează niște cozi imense.
    – Chiar și in blocurile vechi se poate plati cu cardul dacă administratorul se implica. La noi parca se numește E-bloc.
    – In alta ordine de idei, știu de la bunici: ‘N-ai bani la tine, mirosi a prost’. Am mereu cash suficient pentru rezerva.
    – pentru cash, folosesc servicii gen Curve pentru a scoate bani de la orice bancomat.

      (Citează)

  4. Bine ca acum se poate plati bacsis cu cardul, am scapat de o grija

      (Citează)

  5. Singurul bacsis adevarat platit cu cardul este cel de la uber, dupa finalizarea serviciului. Cele platite la inceput ar trebui sa fie numite altfel, ca bacsis nu sunt. Si nici nu ar trebui sa existe, iesind din sfera recompensei.

      (Citează)

    • Nici eu nu am inteles niciodata asta cu plata “bacsisului” inainte de a vedea calitatea serviciului.

        (Citează)

  6. Petronius:
    Unii i trec si prin Revolut.. sa fie mai la adapost.. asa.

    Sau ca să evite comisioanele/cursurile de schimb dubioase de la băncile românești, dacă nu ai card în Euro.

      (Citează)

  7. Ca tot a adus vorba cineva si de institutii ale statului… multe mure Casei de Pensii. La ghiseu nu se poate cu cardul, doar numerar. Sau virament bancar daca nu vrei sa le vezi fetele acre. doar astea 2 variante. Desi se poate deschide cont online (cu cerere online la etajul 2, downloadata, tiparita si semnata de mana, cel putin asa era inainte de pandemie, nu stiu daca s-o fi schimbat ceva) nu au fost in stare sa implementeze cat sa poti plati cu cardul.

      (Citează)

    • Eu si sotia ne-am facut conturi online pentru accesarea portalului casei de pensii.
      Nu ne-am deplasat deloc fizic. Doar le-am trimis pe mail cererile semnate (de mana!!!) si asta a fost tot.
      Bucuresti – S1

        (Citează)

    • Să vedeți la fostul RADET (actualul CMTEB) ce stil de a lucra cu clienții. Mi-am pus centrală în vara asta. O tanti îți făcea factură pentru debranșare, apoi trebuia să te duci la alt sediu al lor să plătești la ghișeu. Puteai să plătești și în cont, dar mi-a spus că ea vede banii peste circa 1 săptămână, așa că o să întârzie nenea ăla care te debranșează, o să dureze mai mult procesul. Apoi te duci după hârtie din nou la sediu. și alte din astea. Bine că am scăpat de ei, că iarna trecută a fost cam neplăcută pentru mine. :)

        (Citează)

  8. Clar s-au imbunatatit lucrurile , mama nu mai poate de fericire ca se duce la o taraba sa isi cumpere 3 rosii si 2 cepe si plateste cu cardul :))
    Personal nu mai folosesc cardul de prin februarie 2020 de cand am luat 11 pro-ul , am platit cu el oriunde am avut nevoie de la chestii pe plaja pana acum cateva zile cand m-am dus la posta sa ridic un colet si trebuia sa platesc o taxa de 8 lei , bineinteles ca intru in panica ca nu aveam nici un leu la mine ( nu mai tin cash de ani de zile…) si o intreb timid pe doamna daca pot plati cu cardul , zice “da” si intreb “contactless?” ce sa vezi minune “da” asa ca cel putin un oficiu postal in Buc a ajuns in sec 21 :D la care doamna imi zice ” sa stiti ca de vreo 2 ani avem plata cu cardul ” am plecat de acolo incantata si usor spasita hehe

      (Citează)

  9. O sa fie sarbatoare mare cand fiecare o sa-si poata achita partea individuala dintr-o nota de plata direct cu cardul (in loc de unul plateste si dupa regleaza conturile cu restul grupului). Bonus: cerut chelnerului sa adauge bacsisul pe card.

      (Citează)

    • Care e problema sa plateasca unul si apoi sa regleze conturile cu restul grupului? De-aia exista Tikkie.

        (Citează)

    • Tikkie există pentru că problema există. Ar fi și mai simplu să nu ai nevoie de Tikkie, nu crezi? Plus că ăștia care se descurcă cu soluții de genul ăsta sunt o minoritate. Ce procent din numărul de posesori de card crezi că știe de Tikkie?

        (Citează)

    • pai daca e asa o mare problema sa folosesti tikkie atunci poti sa ceri nota separata.
      iesi la o bere cu 2 prieteni, cereti 3 note.

        (Citează)

    • Pai dupa cum zice si Marean, poti sa ceri nota separata (si in multe locuri poti sa ceri sa adauge bacsisul pe card, fac asta mereu si merge in 95% din cazuri).

      A si in zona in care Tikkie functioneaza, as putea sa zic ca 99% din posesorii de card stiu de el.

        (Citează)

    • Se poate. Trebuie doar sa-i spui chelnerului ce platesti.
      Am fost deseori la restaurante / baruri si la final cand a venit nota fiecare a zis “eu platec o pizza si 2 beri” sau asemanator.

      ING (NL) are in aplicatie o chestie “split the bill”, dar pare ca imparte in mod egal.

        (Citează)

    • Exista Revolut, split bill.
      O sa investighez si Tikkie asta de care spuneti voi :(

        (Citează)

  10. Intre timp eu tot astept sa pot plati la supermarket direct din telefon, fara sa mai trec pe la self checkout. Asta e ultimul pas, dupa ce se rezolva treaba asta (destul de usor zic eu) nu mai trebuie sa stau la coada dupa idioti care folosesc self checkout ca pe o casa normala.

      (Citează)

    • Tu vrei sa platesti direct cu telefonul si sa iesi direct, nu? Aici cred ca problema este de incredere in clienti, nu de lipsa tehnologiei necesare.

        (Citează)

    • Exact asta vreau. Din cate imi dau seama exista metode de rezolvare a problemei, metode foarte apropiate de situatia actuala, in care scanez produsele cu telefonul si le platesc la o casa self check-out. Inainte sa platesc, exista posibilitatea ca un angajat sa faca un random check. E informat angajatul, vine si scaneaza cateva produse. Nu vad de ce nu s-ar putea face asta si cand platesc direct cu telefonul.

        (Citează)

    • Da, cred ca ar putea sa existe un paznic care sa iti verifice aleatoriu o parte din produse dupa ce ai iesit din magazin. Sau in momentul in care ai ajuns la bariera si scanezi codul de pe telefon.

        (Citează)

    • @AndreiG E o problema cu verificarea aleatorie DUPA ce ai platit.

      DPDV legal, in momentul in care s-a finalizat tranzactia marfa cumparata devine proprietatea ta, in posesia ta. Poti foarte simplu sa refuzi un control pentru ca este efectiv o perchezitie fara mandat.

      De aceea la casele self controlul aleatoriu se face inaintea platii.

      @Geani Mucea: Am fost de curant in Schiphol, a aparut o zona pe un colt cu frigidere cu apa, sandvisuri si alte obiecte mici. Scanezi cardul, deschizi usa frigiderului, iei produsul si detecteaza automat ce produse ai luat si cat sa debiteze de pe card. Parca “gate 24/7” ii zice. Am luat aseara o apa Spa la 0.5 cu 1.1 euro.

        (Citează)

    • @C, atunci este clar, ne-ai lamurit de ce nu se poate implementa plata direct cu telefonul si trebuie sa mai treci pe la o casa ca sa scanezi codul.

        (Citează)

  11. In 2003, apare primul bancomat in Orașul Pașcani. Coadă mare la el in ziua de salariu. Cand ajung la bancomat, simt cum ma trage un puradel de mână:
    -Nene, nene, învață-mă cum se joaca la păcănelele astea, ca vad ca toata lumea câștigă!!!

      (Citează)

  12. Cand o sa bage plata cu cardul la macelaria de cartier unde e mereu coada, atunci o sa cumpar de la ei 😁 ei merg doar pe cash ca e mai finut. Alte magazine mici de langa au pos

      (Citează)

    • Probabil cand o sa ramana fara clienti, o sa introduca si plata cu cardul. Pana atunci prefera sa pastreze ei comisioanele alea de cateva sute de lei pe luna.

        (Citează)

    • ai crede dar nu … in fiecare an li se mai adauga o masina de cel putin 50k in curte. pe langa comisioanele pastrate, salvarea financiara mai mare vine din bonuri de casa care pot fi sau nu declarate mai departe. cu cash poti face evaziune usor, prin pos mult mai greu. daca ajungi pe la Trapezului, la macelarie la nea Ion / la bulgaru, o sa intelegi

        (Citează)

    • Daca produsele comercializate sunt de o calitate peste medie, clientii vor trece peste problema platii cu cardul si vor continua sa cumpere de la tine.

        (Citează)

  13. Zilele astea am fost pe litoral la noi, si cam in 8 din 10 locuri am platit cu cardul, desi uneori imi era jena la un bon de 5-10lei.
    In general in afara de “asociatia” de la bloc nu cred ca mai platesc mare lucru cash; ce-i drept cu timpul am ales locatiile si cu criteriul asta.

      (Citează)

    • La bloc de ce nu platesti cu transfer bancar?

        (Citează)

    • Mi-a luat munca de lamurire sa imi dea iban-ul ca nu e secret de stat, dar a ramas partea de comisioane ca banca mulge cativa lei; am parcat discutia ca si asa e la scara alaturata si e okish programul la caserie.

        (Citează)

  14. 2020, (m)UE baga 3ds2.0, bagi sapte coduri, 3 parole, 5 deviceuri si sangele unei virgine ca sa faci o plata online.

      (Citează)

  15. Oi fi de modă veche, dar mi s-ar părea că mă joc cu focul să nu am o rezervă de bani cash disponibilă. Chiar nu se știe când poți avea nevoie. Din motive ce țin de tine sau de societate.

      (Citează)

    • Nu spune nimeni sa faci pana prostului.
      Plătești cu cardul unde se poate: rapid și civilizat. Dar e ok să ai și un 200 de lei la tine în portofel pentru situația când nu merge plata cu cardul, indiferent de motive.
      Știi cum m-a dresat eMag sa plătesc online cu cardul? Cere comisionul de 2.5 lei la izibox și 5 lei la cash. Păi mă doare sufletul să plătesc banii ăia in plus, doar că are scaunul 4 picioare.

        (Citează)

  16. Am tangenta cu domeniul POS-urilor si pot spune ca s-au instalat enorm de multe in ultimii ani. Inclusiv in lockdown, s-a lucrat in fiecare zi. Majoritatea sediilor ANAF au POS, Posta Romana are POS-uri noi… chiar azi am cumparat timbre si le-am platit cu cardul… e adevarat ca trebuie sa-ti faca factura pentru care iti cere nume si CNP, dar macar se poate plati cu card.
    Inclusiv la Politia Locala s-au instalat POS-uri, la primarii, ISCTR, Registrul Comertului…
    Unii nu scot POS-ul pe tesghea si invoca defectiuni, dar il tin pentru ca ii obliga legea.

    Eu platesc cu cardul peste tot unde se poate. Incerc sa-l conving pe administratorul de bloc sa aiba POS, dar spune ca in afara de mine nu a mai intrebat nimeni.

      (Citează)

  17. “Singurii rămași în urmă sunt cei de la Metrorex, care au terminal contactless pe vendomatele de cartele, dar nu este activ și trebuie să bagi manual cardul în aparat.”

    Ba este activ. Noi utilizăm de câteva luni cardul cu abonament integrat (STB+metro). La cartelele de 2/10 calatorii intr-adevăr trebuie să le bagi în aparat. Dar de ce nu ți-ai face un card?

    Cel mai mult mi-a plăcut după ce am putut să plătesc întreținerea prin transfer bancar (de aproximativ 3 ani). Gata cu stat la coadă în zilele și orele anumite … gata cu fazele “vai dar nu am rest” etc.

      (Citează)

  18. Ma aflam si eu in exact acelasi punct ca si Radu acum, renuntasem complet la cash acum 2-3 ani, cand copilul era inca bebelus.

    De cand copilul a mai crescut, nu mai merge viata card-only. Tot ce este adresat copiilor in parcuri, chiosculete, masinute, zdranganele, tiribombe, inghetata, Davimat, toate merg aproape exclusiv cu cash. Asa ca am revenit la metoda de a avea mereu cash la mine.

    Deci presimt ca asta il asteapta si pe Radu in viitorul apropiat.

      (Citează)

  19. Revolutia e peste tot: la Auchan Vitan nu mai exista decat case self check out.

      (Citează)

    • Hipermarket-urile ne-au convins ca este in avantajul nostru sa ne scanam singuri peodusele si astfel au reusit sa faca o economie considerabila din punct de vedere al numarului de angajati. Nu m-ai mira ca peste cativa ani sa ajungem sa ne culegem singuri si legumele de pe camp (si eventual sa platim un pret premium pentru acestea).

        (Citează)

  20. Andrei G: Serj

    Eu chiar prefer sa le scanez singur nu pentru ca as crede ca ma fura sau nu consider ca ar fi mai comod sa le scaneze altii. Dar unii angajati de la casa le scaneaza foarte repede, nu apuc sa le pun frumos in pungi/carucior… iar apoi cand termina cu mine incepe cu urmatorul desi eu inca am produse pe banda… De asta de ceva timp intai termin de incarcat si abia apoi fac plata. Acum cu casele automate chiar esti in ritmul tau. Nu stiu daca au mai putini angajati, la Auchan chiar sunt multe casiere sa ajute pe cei care nu se descurca. Plus ca oamneii aia pot fi folositi prin magazin. Pe termen lung, da, vor avea mai putini dar nu cred ca imediat.

      (Citează)

    • Inclusiv pe termen scurt sau mediu vor avea mai putini angajati sau vor avea in cel mai bun caz acelasi numar de angajati, dar care vor deservi un numar mai mare de clienti.

      Uite, de exemplu sa luam cazul Auchan. Confom site-ului mfinante, avem asa:
      2018 – 10123 angajati – 5,4 miliarde venituri
      2019 – 8673 angajati – 5,5 miliarde venituri
      2020 – 8270 angajati – 5,5 miliarde venituri
      2021 – 7911 angajati – 6,3 miliarde venituri

      Desigur ca fluctuatiile astea de personal nu au fost generate exclusiv de inlocuirea acestora cu case self-pay, dar se observa o tendinta generala de a reduce numarul mediu de angajati.

        (Citează)

  21. Cum a fost experiența cu Jeka?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus